Létrehozva: 2020.02.18.

Rétvári: A kormány bízik a Kúria korrekt vizsgálatában

A kormány bízik abban, hogy a Kúria áprilisi eljárásában érdemben vizsgálja majd a gyöngyöspatai iskolaügy alperesi indítványait – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvéri Bence kifejtette, hogy az úgynevezett szegregációs ügyben számtalan olyan indítvány volt a tankerület és az önkormányzat részéről, amely „szerintünk érdemben befolyásolta volna a döntést”, de sem az első-, sem a másodfokú bíróság nem foglalkozott vele érdemben.

Szerinte talán a legfontosabb indítvány az volt, hogy azokat a diákokat, akik a bíróság szerint alacsonyabb minőségű képzésben részesültek, oktatással, képzéssel segítsék.

Úgy fogalmazott, „abban bízunk, hogy a Kúria most áprilisban kezdődő vizsgálata ezeket érdemben megnézni, átvizsgálja, és dönt, hogy valóban ezek kellő mértékben kerültek megvizsgálására vagy nem (...) az első- és másodfokú bírósági eljárás során”.

Rétvári Bence üdvözölte, hogy a Kúria nem az ősszel, hanem soron kívül, várhatóan áprilisban elbírálja a gyöngyöspatai ügyet. Az ügy elhúzódása és „a Soros György szervezetei által gerjesztett feszültség” nem használt volna a településen élőknek.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Kitért arra is: az alperesi indítványokkal a bíróságok eddig nem foglalkoztak, azokat a bizonyítási eljárás során és az ítéletek indoklásánál figyelmen kívül hagyták. Ilyen volt például a magas igazolatlan hiányzású diákok jogsérelmének megítélése, az okozott kár mértékének megalapozása, és nem volt részletekbe menő bizonyítási eljárás arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan keletkezett kára a volt diákoknak.

Nem vizsgálták kellő mértékben azt sem, hogy az iskolába járás egyszerre jog és kötelezettség. Fény derülhet a Kúria döntése nyomán arra is, hogyan ítélhettek meg 100 milliós összeget, amikor az iskolában zajló oktatás megfelelt az oktatási jogszabályokban, és a Nemzeti alaptantervben megfogalmazott követelményeknek.

Az államtitkár elmondta, reményeik szerint a vizsgálat kitér majd arra is: hogyan fordulhatott elő az, hogy a fél évig Kanadában tartózkodó volt diáknak ezen időtartamra is megítéltek kártérítést.

Rétvári Bence úgy vélte, az ügy „a Soros György-féle alapítványok” számára csak ürügy, hiszen ugyanolyan sémát követnek, mint más témákban: minél nagyobb politikai botrányt akarnak kelteni és minél nagyobb kártérítést próbálnak az államtól kicsikarni. Jól láthatóan nem a cigány embereket elkötelezetten, hosszú távon segítő szervezetekről van szó.

Az államtitkár szerint szinte biztos, hogy ezek a szervezetek nem fognak addig nyugodni, míg valamilyen nemzetközi bírói fórum elé nem tudják majd vinni az ügyet.

Rétvári Bence hangsúlyozta: nem visz közelebb a megoldáshoz sem a szélsőséges liberális, sem a szélsőséges radikális hozzáállás. Alapjogi, etnikai kérdést szeretnének csinálni az ügyből, a kormány szociális kérdésként kezeli a történteket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása