Létrehozva: 2022.02.16.

Két és fél millió forint adományt kapott a Regőczi Alapítvány

Tízezer kanadai dollár (mintegy 2,5 millió forint) adományban részesült a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekeket segítő Regőczi Alapítvány a torontói magyarságtól.

Az adományt Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke vette át szerdán Balla Sándortól, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökétől Budapesten, a Sándor-palotában.

Nagy szükség van a segítségnyújtásra, adományokra, hiszen az alapítvány hosszú távon, a gyerekek felnőtté, nagykorúvá válásáig tervezi a családok támogatását - mondta el Herczegh Anita az eseményen.

Hozzátette: igazságosan szeretnék elosztani a támogatásokat, így a háromtagú kuratórium fölméri a családok anyagi helyzetét, rászorultságát. Tavaly egyszeri alkalommal nagyobb összegű gyorssegélyt adtak a családoknak, valamint karácsonyi ajándékot, idén pedig havi rendszerességgel támogatják az érintetteket.  

Eddig sokszáz millió forint adomány gyűlt össze, az alapítványt határon innen és túl is támogatják. Az alapítvány létrejöttétől máig az árvák száma nagyjából megduplázódott, tehát immár kétszer akkora a feladat, mint amire vállalkoztak - mutatott rá az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Herczegh Anita elmondta: egyes nagy cégek vállalták, hogy 3-4 éven át több tíz- vagy több százmillióval támogatják az alapítványt, mások havi rendszerességgel utalnak kisebb összegeket. De tárgyi felajánlásokat, táborozási, kulturális programokat, sportolási lehetőségeket is ajánlottak fel.

A torontói magyarság és a nagyobb szervezetek, mint a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Torontói Főkonzulátus szervezésében valósulhatott meg ennek a karitatív célnak a támogatása - mondta el Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Kiemelte: fontos, hogy a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekek érezzék a társadalom figyelmét, odafigyelését, s bár a támogatást személyesen nem tudják átadni nekik, ehhez nyújt segítséget az alapítvány.

A koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány 2022-től szeretné kialakítani az érintettek rendszeres havi támogatását - mondta korábban Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Áder János államfő felesége hozzátette, a gyerekeket - mintegy hatszáz családot segítve - egészen felnőtté válásukig, illetve 18 éves korukon túl is támogatni kívánják, amennyiben tanulmányaikat még nem fejezték be.

Herczegh Anita országjáró körútjának hatodik állomásán Pákozdra látogatott, ahol olyan személyekkel találkozott, akik kapcsolatba kerültek a Regőczi Alapítvánnyal, majd egyeztetett a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatok képviselőivel és megtekintette a Baptista Szeretetszolgálat logisztikai központját. Kiemelte, az alapítvány túl kicsi ahhoz, hogy a feladatot egyedül oldja meg, ezért az országjárás során az állami és önkormányzati szervezetek munkatársaival, vezetőivel, valamint a karitatív szervezetek képviselőivel találkozik, és megbeszélik, miként tudnak együttműködni annak érdekében, hogy a segítségnyújtás minél célravezetőbb és hatékonyabb legyen.

Az alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyerekeknek, akik a világjárvány miatt elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

„Az alapítvány működéséhez elengedhetetlen az együttműködés az önkormányzatokkal, a szociális területen dolgozó munkatársakkal, a karitatív szervezetekkel, illetve a kormányhivatalokkal. A körút során felvázoltuk elképzeléseinket, megosztottuk a tapasztalatokat, hogy az érintett családok segítése hatékony, célravezető legyen” - mondta Herczegh Anita a Magyar Vöröskereszt székházában tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte, egészen más úgy a családok életéről dönteni, megállapítani a támogatás összegét, ha egy adatlap helyett személyes benyomások, beszélgetések alapján tudnak segíteni. Hozzátette: családlátogatási körútját folytatja ezután is.

„A Regőczi Alapítvány tevékenysége csak akkor lehet sikeres, ha a partneri együttműködési kapcsolat megmarad. Mindannyiunk közös érdeke az érintett családok hatékony segítése. Az elhunyt szülőt pótolni nem tudjuk, de a támogató figyelem talán segít nekik életük folytatásában” - jegyezte meg Herczegh Anita.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az alapítvány az elmúlt nehéz időszakban a közösségi szolidaritásvállalás, a nemzeti összetartozás jelképévé vált.

„A koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek, a családok segítése olyan cél, amellyel az állami és önkormányzati szereplők, a civil szféra képviselői, magánszemélyek természetes módon tudnak azonosulni. Az országjáró körúton arról történt egyeztetés, hogy a klasszikus szociális munkát végző munkatársak miként tudják segíteni az alapítvány munkáját” - mondta Fülöp Attila, aki a koronavírus elleni védőoltások beadatására szólított fel.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy sikeres a háromhetes oltási akció, amelynek keretében több mint 1,2 millió embert oltottak be, több mint egymilliót a harmadik oltással.

„A Regőczi Alapítvány országos körútjának találkozóin a szociális rendszer minden, az árvaellátásban érintett szereplője jelen volt. Ha összeadjuk tapasztalatainkat, tudásunkat, hatékonyan tudunk segíteni a Covid-árvákon ebben a nemes kezdeményezésben” - fogalmazott György István.

Koncz István, a Magyar Államkincstár társadalombiztosítási és családtámogatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az államkincstár idén nyártól kormányrendelet alapján adatszolgáltatást teljesít a Regőczi Alapítvány részére, emellett kéthetente az általa vezetett szakrendszerekbe beiktatott árvaellátási kérelmekről szolgáltat adatot a Miniszterelnökségen keresztül a kormányhivataloknak. Hozzátette: árvaellátást méltányossági alapon is lehet igényelni.

Herczegh Anita országjáró körútja november végi pákozdi állomásán arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány 2022-től szeretné kialakítani az érintettek rendszeres havi támogatását.

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége idén tavasszal hozta létre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába