Létrehozva: 2022.03.17.

A lengyel parlament egyhangúlag elfogadta a hadsereg megerősítését célzó törvényt

Egyhangúlag elfogadta csütörtökön az ellenzéki többségű lengyel szenátus a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt.

Szerző Ripost

A most az államfő elé kerülő jogszabály mellett a 100 fős szenátusban 97 honatya szavazott, senki sem adott le tartózkodó, illetve ellenszavazatot. A múlt heti alsóházi szavazáson a 460 fős szejmben 450 képviselő támogatta a tervezetet, senki sem ellenezte, öten tartózkodtak a szavazástól. A törvény tervezetét még tavaly októberben mutatta be a kormány, és idén február 22-én véglegesítette.

Az ukrajnai háború február 24-ei kitörése után, március elején Jaroslaw Kaczynski, biztonsági ügyekért felelős lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető párt elnöke bejelentette: az ukrajnai helyzet miatt gyorsítanak a törvény elfogadásán, és

az eredeti tervezethez képest gyorsabban emelik Lengyelország védelmi kiadásait, amelyek ezért már jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát érik el.

A törvény szerint a hadsereg létszámnövelése érdekében bővítik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot. Ez utóbbi 28 napos tanfolyamból és 11 hónapos kiképzésből áll majd, s ezt követően az önkéntesek eldönthetik, hogy tartalékosok legyenek-e, vagy hivatásos katonaként szolgáljanak tovább.

Ez az önkéntes katonai szolgálat újabb formája lesz a lengyel hadsereg struktúráiban 2016 óta már működő területvédelmi erők (WOT) mellett. A hadsereg a jelenlegi, mintegy 110 ezer főről 250 ezer főre bővül majd, a WOT pedig 50 ezer főt fog számlálni.

Az ellenzék korábban a törvény több előírását bírálta.

Tomasz Grodzki szenátusi elnök azonban szerdán bejelentette: szem előtt tartva az ország biztonságát és tekintettel arra, hogy „a háború az ország kapuihoz ért”, az ellenzéki szenátorok nem küldik a tervezetet vissza a szejmbe, hanem a megszavazásával lehetővé teszik, hogy az államfő még e héten aláírja.

Már a múlt heti alsóházi jóváhagyást követően Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a képviselőknek, hogy áthidalták a politikai konfliktust. Ezt a magatartást Lengyelország, valamint azegész Európa számára a bátorító szolidaritás példájának nevezte.

A lengyel elnöki kabinetfőnök, Pawel Szrot a csütörtöki szenátusi szavazás után a PAP hírügynökségnek elmondta: Andrzej Duda elnök haladéktalanul aláírja a törvényt.

Az Egyesült Királyság újgenerációs, közepes hatótávolságú Sky Sabre légvédelmi rakétarendszert ad Lengyelországnak, és száz katonával bővíti ottani kontingensét – jelentette be csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter a lengyel hivatali partnerével közösen tartott varsói sajtóértekezleten.

Az ukrajnai helyzetről és a NATO keleti szárnyának védelméről folytatott tárgyalásokról szólva Wallace aláhúzta: az európaiak kötelessége segíteni Ukrajnának és lakóinak. Kilátásba helyezte az ukrajnai háború következményeivel szembesülő Lengyelország további támogatását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „leginkább a nemzetközi választól tart, és ezt valóban meg is kapta – utalt a brit miniszter a Moszkvára kirótt büntetőintézkedésekre, valamint a lengyelországi brit kontingens megerősítésére. Wallace közölte azt is, hogy a Sky Sabre rendszert a jövőben Lengyelországgal együttműködve fogják fejleszteni.

Mindez remélhetőleg világos jelzést ad a Kremlnek, hogy egyetlen másodpercig se kételkedjen: védeni fogjuk értékeinket és barátainkat, köztük Lengyelországot” – fűzte hozzá Wallace.

Az Egyesült Királyság legutóbb február elején növelte meg lengyelországi kontingensét a királyi tengerészgyalogság 350 katonájával. A megerősítés az Ukrajna határainál akkor tapasztalt, az orosz támadást megelőző orosz csapatösszevonás miatt történt.

A brit katonák a 2016 óta Lengyelországban állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljban szolgálnak. Tavaly év végétől a brit hadsereg száz műszaki szakértője is segít a határőrizeti létesítmények megerősítésében a lengyel-fehérorosz határon, ahol a tavaly őszi hónapokhoz képest kisebb mértékben ugyan, de napi rendszerességgel folytatódnak a közel-keleti és afrikai illegális bevándorlóknak a fehérorosz hatóságok támogatta erőszakos határátlépési próbálkozásai.

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati döntések - élőben a Kormányinfó

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Újabb ország kezd nukleáris hadgyakorlatba, egy lépésre az atomháború

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Kegyetlenül nekimentek Hosszú Katinkának, de az úszónő is visszavágott

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Bajnai embere Budapesten a közművek élén is

POLITIK

Amerika ezért hagy fel az izraeli fegyverszállítással

POLITIK

Kína hazánk EU-n kívül legfontosabb gazdasági partnere

POLITIK

Magyar Pétert kinevették, ostobaságokat állít