Létrehozva: 2022.03.11.

Ezekkel a világsztárokkal indul az új évad a felújított Operaházban

Teljesen megújult az Ybl palota.

Szerző Ripost

Az Ybl palota egy teljes körű rekonstrukción esett át az elmúlt 5 évben.  A Magyar Állami Operaházban megújultak a falak, a freskók, az aranyozás, a jobb akusztika érdekében kijjebb tolták a zenekari árkot, akadálymentesen megközelíthető állóhelyeket alakítottak ki, korszerű, megfelelő méretű próba termet alakítottak ki a balett társulatnak és lett egy olyan próba terem, ami akkora, mint a színpad.

Fotó: Bors

 

 

 

Az Operához közeledve feltűnik Erkel szobra, közelebb érve pedig a főhomlokzat gyönyörűen megtisztított mészkő burkolata. A restaurált szfinxek és kőszobrok csak úgy ragyognak az épület oldalán a tavaszi napsütésben. Belépve láthatjuk a megújult freskókat, aranyozást, az újracsiszolt mozaik padlót.

Fotó: Bors

 Ybl fő műve újra a régi pompájában ragyog, de a korhű restaurálás mellett korszerű lett a világítás, liftek segítik a közlekedést. Megtudtuk: a felújítás eredetileg a színpadtechnika teljesen új alapokra helyezését, a nézőtéri székek cseréjét és okosfunkcióját, a zenekari árok bővítését, a vizesblokkok felújítását, valamint az elektromos hálózatok kiépítését és cseréjét foglalta magába. 

Fotó: Bors

Végül sokkal nagyobb volumenű lett, mint ahogy indult, azért lett sokkal drágább és azért tartott hosszabb ideig. A sajtó munkatársait Ókovács Szilveszter vezette végig a felújított tereken. Benézhettünk a kulisszák mögé, láttuk a zenekari árkot fentről, a mozgó színpadi elemeket és az újonnan átadott próbatermeket és megnézhettük.

Fotó: Bors

A Vörös Szalonban Erkel emléke előtt tisztelegnek, a gyulai polgármester az ottani Erkel Emlékházból két muzeális értékű tárgyat – a zeneszerző bronz mosdótálját és kancsóját – vitte el az Operaházba, ezeket október 1-ig állítják ki a Vörös Szalonban. Festményeket is kölcsönöztek a Nemzeti Galériából. A nézők az előadások előtt és a szünetekben itt tekinthetik meg a három műalkotást: Madarász Viktor: Hunyadi László utolsó siratása, Benczúr Gyula: Mátyás és Holubár, Benczúr Gyula: Mátyás fogadja a pápa követeit című alkotásokat.

Fotó: Bors

"Hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy valóban itt tudjunk játszani az Operaházban. A Mítosz és Történelem címet viseli az új évad, a kettő közötti határvonal az Operában elmosódik. A mítosz, az érzelmekkel teli történelem szubjektív történelem" – mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a sajtóbejáráson. Placido Domingo mellett a közönség találkozhat Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon és Lawrence Brownlee produkcióival is, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel. A premierek között szerepel egyebek mellett , Offenbachtól a Hoffmann meséi, Donizettitől Az ezred lánya, Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje, Erkel Hunyadi Lászlója, Wagner Parsifalja és Az istenek alkonya című műve, valamint a Sad Case és a Chroma című koreográfiák is színpadra kerülnek idén. Első este ünnepi gálakoncerttel és Plácido Domingo karmesteri közreműködésével nyitja meg a kapuit az Andrássy úti dalszínház. Másnap a Hunyadi Lászlót Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában láthatja a közönség, harmadnapon pedig Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza az Opera repertoárjára. 

Fotó: Bors

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

life.hu

Nem sokáig örülhetünk a nyárias időnek: ekkor érkeznek viharok, zivatarok

magyarnemzet.hu

Szólíts csak Ursulának – Von der Leyen, a büszke nagymama

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el! A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött