Létrehozva: 2022.04.25.

Macron: Éljen Franciaország!

Hatalmas francia zászló előtt beszélt, honfitársainak hívta az ünneplőket.

Szerző Ripost

Az Ifop, Elabe, Opinionway és Ipsos közvélemény-kutató cégek felmérései szerint Macront a szavazatok 57,6-58,2 százalékával választották újra, míg Marine Le Pen a szavazatok 41,8-42,4 százalékát tudhatja magáénak.

Az exit pollok hírére üdvrivalgás tört ki az Eiffel-torony lábánál, ahol a hivatalban lévő elnök hívei gyülekeztek.

Macron győzelmi beszédében kijelentette, hogy környezettudatosság szempontjából vezető országgá kívánja tenni Franciaországot.

„Köszönöm, hogy bizalmat szavaztak nekem, hogy függetlenebbé tehessem Franciaországot, Európát pedig erősebbé befektetések és mélyreható reformok által” - hangsúlyozta az Eiffel-toronynál ősszegyűlt hívei előtt.

Macron beszélt arról is, hogy figyelmet kell fordítani minden választópolgár aggályaira, függetlenül attól, hogy elmentek-e szavazni, s rá szavaztak-e, vagy sem.

„Nem vagyok többé egy politikai tábor jelöltje, hanem mindenki elnöke vagyok” - emelte ki.

Ígéretet tett, hogy a következő ötéves ciklusa más lesz. Úgy fogalmazott, hogy senkit sem hagynak magára.

A közösségi médiában felvételek jelentek meg arról, hogy Párizs Chatelet nevű belvárosi negyedében a francia készenléti rendőrség könnygázzal oszlatta a választási eredményekkel elégedetlen tüntetőket.

Marine Le Pen elismerte választási vereségét, ugyanakkor azt ígérte, nem hagy fel a küzdelemmel, mondván, hogy pártja, a Nemzeti Tömörülés számára a következő megmérettetés a júniusi parlamenti választás lesz.

„Még nagyobb erőfeszítéssel fogom munkámat folytatni a franciákért” - hangsúlyozta.

Az 53 éves politikus kijelentette, hogy a választási eredmény „győzelmet” jelent pártja számára, amely készen áll együttműködni mindazokkal, akik szembe akarnak szállni Macronnal.

Az elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon jó hírnek értékelte Marine Le Pen választási vereségét az ország egysége szempontjából. Egyben megerősítette szándékát, hogy meg akarja szerezni a miniszterelnöki tisztséget a parlamenti választásokon. Ugyanakkor bírálta Macront, aki szerinte az ötödik francia köztársaság legrosszabb választási eredményével vált elnökké.

„Nem szavazók és tartózkodók tengerének hullámain lovagol” - hangoztatta.

Éric Zemmour publicista, az első választási forduló radikális jobboldali jelöltje a francia nemzeti erők egyesítését szorgalmazta a közelgő parlamenti választásokra tekintettel.

„A jobboldali és hazafias erők koalícióját sürgetem... meghatározó erőnek kell lennünk a következő törvényhozásban” - jelentette ki Zemmour.

Időközben több európai politikus is gratulált Macronnak az újraválasztásához.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitter-oldalán azt írta: „Bravó Emmanuel”. „Ezekben a mozgalmas időkben megingathatatlan Európára és egy több szuverenitással rendelkező és stratégiailag jelentősebb Európai Unió iránt elkötelezett Franciaországra van szükség” - írta Michel.

Boris Johnson brit, Alexander De Croo belga, Mark Rutte holland, Mario Draghi olasz és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökök, Olaf Scholz német kancellár, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sorra gratulált Emmanuel Macronnak.

„Örülök, hogy folytathatjuk jó együttműködésünket. Közösen fogjuk előrébb vinni Franciaországot és Európát” - írta Ursula von der Leyen a mikroblogján.

Hatalmas francia zászló előtt beszélt, honfitársainak hívta az ünneplőket – egy eddig ismeretlen, a hazafiasság eszméinek szellemében megszólaló Emmanuel Macron állt a tömeg elé a Mars-mezőn. Marine Le Pen üdvözölte, hogy „a két hete tartó tisztességtelen, erőszakos módszerek ellenére” a választások éjszakáján „az általunk képviselt eszmék csúcsra járnak”.

Hatalmas francia zászló előtt beszélt, honfitársainak hívta az ünneplőket – egy eddig ismeretlen, a hazafiasság eszméinek szellemében megszólaló Emmanuel Macron állt a tömeg elé a Mars-mezőn.

Az újraválasztott köztársasági elnök feleségével, Brigitte Macronnal kézenfogva állt a színpadon.

A háta mögött a kivetítőn a francia nemzeti lobogó lengett, a tömegben pedig már senki nem emelte fel a délután nagy számban látható EU-zászlókat, csak a francia trikolórt lobogtatták a beszéd alatt.

„Az elkövetkező évek biztosan nem lesznek nyugodtak” – kezdte beszédét Macron, kiemelve: „Igényesnek és ambiciózusnak kell lennünk. Az ukrajnai háború arra emlékeztet minket, hogy Franciaországnak fel kell emelnie a szavát, hogy megmutassa döntései világosságát és megmutassa erejét minden területen”.

Kiemelte: „Senki sem marad az út szélén”. A kialakult válsághelyzetre célozva azt mondta: „Jóindulatúnak és tisztelettudónak kell lennünk, mert az országunkat annyi kétség, annyi megosztottság övezi!”

Azt is elmondta: tisztában van azzal, sokan csak azért voksoltak rá, hogy „megakadályozzák a szélsőjobboldalt”. Felhívott arra, hogy „közösen dolgozzunk az egység megvalósításán, amelynek révén boldogabban élhetünk majd Franciaországban.

Az elkövetkezendő évek biztosan nem lesznek nyugodtak, de történelmi jelentőségűek lesznek, és mi tudni fogjuk, hogyan kell megírni e történelmet a mi nemzedékünk számára!”

Az újraválasztott elnök rámutatott: „Ez az új korszak nem a véget érő, ötéves időszak folytatása lesz, hanem a megújulásé”, hogy jobbá tegyék az országot. Erre „mindannyiunknak el kell köteleznie magát”.

Kiemelte: „Ez az, ami a francia népet olyan egyedülálló erővé teszi, amelyet olyan mélyen és intenzíven szeretek, és amelyet olyan büszkén szolgálhatok újra”.

Macron így fejezte be beszédét: „Éljen a köztársaság! Éljen Franciaország!”.

Ezután átadta a helyét egy énekesnek, aki

a Marseillaise-t énekelte a tömeggel együtt. A kamerák Brigitte Macront mutatták, aki szintén énekelte

a himnuszt.

Együttélés nélkül

Volt miért ünnepelni: az este 8 óra 10 perckor közzétett eredmények ugyanis (a távozó és egyben újraválasztásáért induló államfőre az urnáktól távozó megkérdezettek 58,20 százaléka, míg Marine Le Penre, a Nemzeti Tömörülés jelöltjére 41, 80 százalék voksolt) olyan méretű szavazatkülönbséget jeleztek, ami a gyakorlatban már behozhatatlan Macron kihívója számára.

Hozzá kell tenni: a konzervatív jelölt 41, 8 százaléka példátlanul erős szereplést jelent, ez Le Pen eddigi legjobb eredménye az eddigi választások során. Ami szintén példátlan:

Macron az első olyan elnök az 1958-ban alakult V. Köztársaság történetében, aki második ciklusát úgy tudja megkezdeni, hogy nem kényszerül „együttélésre”,

tehát nem kell egy vele ellentétes pártállású kormánnyal osztoznia a hatalmon.

Megjósolta a végeredményt egy műszaki hiba

Különös hiba következtében a média „jövőbe látott” – derül ki a Le Figaro online kiadásából. A BFMTV hírtelevízió jóval az eredmények előtt bejelentette Macron győzelmét.

A csatorna vasárnap elismerte, hogy „hibázott”, miután a Twitteren és a YouTube-oldalán csaknem másfél órával a választási eredmények közzététele előtt rövid egy olyan képet közölt, amely Emmanuel Macron győzelmét hirdette.

Egy taps és más semmi

Marine Le Pen táborában dühvel és keserűséggel fogadták az eredményt – közli a Le Monde.

 


A Pavillon d’Armenonville-ben (Párizs 16. kerületében), ahol Marine Le Pen tartja választási estjét, hatalmas „fujj” futott végig a közönségen, amikor kiderül Emmanuel Macron győzelme. A színpad közelében a kamerák előtt egy fiatal aktivista azt kiáltotta: „Rekord! Rekord!” – így üdvözölte Marine Le Pen közel 42%-át. Ezután hangos taps próbálta emelni a hangulatot, ám nem sok sikerrel.

Le Pen: Honfitársak milliói választották a nemzeti tábort

„Folytatom a Franciaország és a franciák iránti elkötelezettségemet” – jelentette ki Marine Le Pen, aki már a parlamenti választásról beszélt, amiért „harcba indul”.

Marine Le Pen üdvözölte, hogy „a két hete tartó tisztességtelen, erőszakos módszerek ellenére” a választások éjszakáján „az általunk képviselt eszmék csúcsra járnak”. A szavazatok több mint 43%-ával az eredmény önmagában is elsöprő győzelmet jelent. Hozzátette: „Honfitársaink milliói választották a nemzeti tábort és a változást. Szeretném kifejezni legmélyebb hálámat azoknak, akik milliószámra csatlakoztak hozzánk a második fordulóban”.

„Attól tartok, hogy a most kezdődő ötéves ciklus nem fog szakítani az előző ciklus brutális módszereivel. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a hatalmat néhányan monopolizálják, minden eddiginél nagyobb energiával, kitartással és szeretettel folytatomĆ

– fogalmazott Le Pen.

Tüntetni kezdtek az eredménnyel egyet nem értők

Párizsban azonnal tüntetni kezdtek, akik nem értenek egyet a választások eredményével.


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Kiszivárgott a titok: ezt teszik Sarolta hercegnővel az osztálytársai

vg.hu

Tajvan lesz a következő dominó Ukrajna és Izrael után?

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.