Létrehozva: 2022.04.20.
Módosítva: 2022.04.20.

Macron és Le Pen: Kezdődik a végső összecsapás

Szoros verseny várható a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.

Szerző ripos

Szoros verseny várható a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, sok múlhat a ma esti, televíziós vitán is. A közvélemény-kutatók közben azt próbálják megjósolni, hogyan szavaznak a radikális baloldaliak.

Jobb teljesítményre számítanak a jobboldali elnökjelölttől, mint az öt évvel ezelőtti vitában, az urnáknál döntő lehet, hogyan szavaznak Mélenchon hívei.

Komoly kihívással néz szembe Emmanuel Macron a Le Monde szerint, ma tartják ugyanis a francia választások két fordulója közti hagyományos jelölti vitát. A hivatalban lévő elnök ugyanazzal az ellenféllel néz szembe, mint öt éve, ezúttal azonban kevésbé kényelmes pozícióból indul neki az összecsapásnak Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnökével. A lap felidézte, hogy a 2017-es tévévitában a jobboldali jelölt összeszedetlen volt, nemrég politikai pályafutása legnagyobb hibájának nevezte akkori szereplését.

Az elmúlt hetekben az is foglalkoztatta a francia közvéleményt, ki vezeti majd a vitát, és mint kiderült, ez egyáltalán nem konfliktusmentes kérdés. Múlt hétfőn Jordan Bardella – aki Le Pen jelöltségének bejelentése óta ügyvivő elnökként vezeti a Nemzeti Tömörülést – kifogásolta, hogy Anne-Sophie Lapix moderálja a vitát, szerinte ugyanis valahányszor a France 2 sztárműsorvezetője Marine Le Pennel beszél, nem tudja leplezni az iránta érzett megvetését, láthatóan ellenséges a politikussal szemben. A vita vezetőjének kiválasztása hagyományosan a két jelölt konszenzusával történik, két másik női műsorvezető is a kalapban volt.

A friss felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy Emmanuel Macron nyerheti meg a második fordulót vasárnap. Az OpinionWay-Kéa elmúlt napokban végzett kutatása szerint Macron 56, Le Pen pedig 44 százalékra számíthat, de olyan felmérések is készültek a múlt héten, amelyek szorosabb győzelemről szólnak (Macron 53, Le Pen 47 százalék),

Mindkét jelölt törekszik arra, hogy a saját táborán túli szavazókat is megszólítson a második forduló előtt. Több kieső jelölt, így a republikánus Valérie Pécresse és a zöldpárti Yannick Jadot is arra biztatta támogatóit, hogy szavazzanak Macronra a döntőben. Éric Zemmour jobboldali publicista Le Pen felé terelné a híveit, míg a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon azt mondta, hogy ne szavazzanak Le Penre. Az IFOP felmérése szerint – amely egyébként egészen szoros, 51–49 arányú győzelmet jósol Macronnak – a választók többnyire követik az első fordulóban támogatott jelöltjük javaslatát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet.

A leglényegesebb kérdés, hová szavaznak az első fordulóban 21,95 százalékot elérő Mélenchon támogatói. Sajtóelemzések szerint mindenképpen dilemmával találják szembe magukat, hiszen alapvetően mindkét jelölt túl jobboldali számukra. Macron mellett számukra az a régi reflex szól, hogy „meg kell állítani a szélsőjobboldalt”, egyébként elutasítják az elnök neoliberálisnak tartott politikáját. Míg a baloldalon őt a „gazdagok elnökének” tartják, addig Le Pen nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy maga mellé állítsa az eliteket elutasító baloldaliakat.

Kampányában azért hagyományos témái, mint a bevándorlás és az iszlamizáció visszaszorítása mellett azzal is sokat foglalkozott, hogy – ahogyan azt kutatások is igazolják – sok franciát nagyon aggaszt az anyagi helyzetének romlása, pénze értékének csökkenése. Az IFOP szerint Mélenchon hívei­nek nagyjából fele nem megy el szavazni a második fordulóban, harmaduk Macronra, 23 százalékuk pedig Le Penre fog voksolni.

Marine Le Pen, a francia elnökválasztás jobboldali szuverenista jelöltje visszautasította az Európai Parlament azon vádjait, miszerint ő és pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek tagjai mintegy 600 ezer eurónyi uniós közpénzt elsikkasztottak brüsszeli képviselőségük idején.

„Természetesen vitatom a vádakat, amelyekről nincs is tudomásom, s ez már önmagában problémát jelent jogállami szempontból, miután semmilyen bizonyítékot, semmilyen részletet nem adtak át nekem, a kéréseim ellenére” - mondta újságírói kérdésre Le Pen hat nappal az elnökválasztás második fordulója előtt a nyugat-franciaországi Saint-Pierre-en-Auge településen tett látogatásán.

A Mediapart francia tényfeltáró portál szombat este tette közzé az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) egyik újabb jelentését, amelyet az AFP hírügynökség értesülése szerint március 11-én kapott meg a párizsi ügyészség, az Európai Parlament pedig a következő hetekben fogja kérni az összeg visszafizetését.

Az OLAF 2016-ban indított vizsgálatot és 2021 márciusában írásban kérdezték ki Marine Le Pent a 617 379,77 eurós összegről a Médiapart szerint.

A jelentés szerint Marine Le Pen 2004 és 2017 közötti európai parlamenti képviselősége idején nem jogszerűen használt fel 136 993,99 eurónyi brüsszeli forrást, míg apja, Jean-Marie Le Pen 303 545,76 eurót sikkasztott el. A jelentés egy harmadik képviselőjét is említi a pártnak, Bruno Gollnischt 43 257 euró törvénytelen elköltésével gyanúsítják, míg a párt alelnöke, Le Pen volt élettársa, Louis Aliot 2493,22 euróval nem tudott elszámolni. A Nemzet és Szabadság Európája elnevezésű jobboldali pártokat tömörítő csoport ellen pedig 131 089 euró elsikkasztása a vád.

A Mediapart szerint a jelentésben felsorolt tények büntetőjogi eljárást vonhatnak maguk után a volt képviselők ellen az uniós források nem jogszerű felhasználása miatt. Az OLAF „csalást, hamisítást, bizalommal való visszaélést és sikkasztást” említ az európai közpénzeknek a nemzeti politikával kapcsolatos vagy személyes felhasználása miatt, túlszámlázásokkal vagy fiktív szolgáltatások kiszámlázásával a Nemzeti Tömörüléshez közelálló cégek által.

A cikk példákat is említ: az Európai Parlament több mint 23 ezer eurót térített vissza promóciós tárgyakért (táskák, tollak, kulcstartók), amelyek a Nemzeti Tömörülés elődjének, a Nemzeti Frontnak a székházába szállítottak ki a 2014-es lyoni pártkongresszus előtt. Ugyanebben az évben Marine és Jean-Marie Le Pen is bemutatott egy 5 ezer eurós számlát egy olyan saját internetes oldal létrehozásáról, amely a cikk szerint soha nem létezett. A pártalapító Jean-Marie Le Pen 2016-ban néhány nappal szilveszter előtt 129 üveg bort és pezsgőt rendelt több mint 8 ezer eurós értékben, s a számlát az Európai Parlamentnek nyújtotta be. A szállítmányból 113 üveget közvetlenül a Le Pen család egyik villájába szállítottak ki, s Jean-Marie Le Pen „egyetlen bizonyítékkal sem szolgált arról, hogy a rendelésnek köze lett volna európai parlamenti tevékenységéhez” - írta a Mediapart.

Marine Le Pen esetében a cikk megemlít egy 2010-ben benyújtott visszatérítési kérelmet 5 ezer eurós értékben szállodai számlákról a párt 13 vezetőjének. Egyikőjük maga fedte fel az OLAF-nak, hogy az utazáson valójában a pártelnökségi választást készítették elő.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke szerint „a franciák nem fognak az Európai Unió és az európai intézmények csapdájába esni, amelyek beavatkoznak az elnökválasztási kampányba azért, hogy tönkretegyék Marine Le Pent”. A pártelnök vasárnap az Európa1 rádió és a Cnews hírtelevízió közös műsorában beszélt erről.

Marine Le Pen ellen 2017 júniusa óta már folyik egy eljárás a pártja állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állásainak ügyében, amelyben közpénzek elsikkasztásával vádolta meg a párizsi ügyészség.

Az Európai Parlament szerint Marine Le Pen több év alatt 339 ezer eurót fizettetett ki Brüsszellel az asszisztensének, aki azonban nem a képviselői irodában, hanem a pártnak dolgozott. Catherine Griset 2010 és 2016 között volt papíron a pártvezér brüsszeli munkatársa, valójában azonban ő Le Pen személyi asszisztense és kabinetfőnöke évtizedek óta. A gyanú szerint a Nemzeti Front (a Nemzeti Tömörülés elődpártja) mintegy húsz alkalmazottját - uniós parlamenti asszisztensi szerződésekkel lefedve - brüsszeli pénzekből fizették ki.
 Emmanuel Macron francia államfő újraválasztása esetén közvetlenül a miniszterelnök lesz felelős a ökológiai változtatásokért, annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése felgyorsuljon - ígérte meg szombaton az elnök a dél-franciaországi Marseille-ben tartott nagygyűlésén. Kihívója, a szuverenista Marine Le Pen eközben egy vidéki látogatásán úgy fogalmazott, hogy „a legelesettebbek családanyája” kíván lenni, ha elnöknek választják.

Emmanuel Macron a több mint egyórás beszéde felét a környezetvédelmi kérdéseknek szentelte a második legnagyobb francia városban, amelynek nemzetgyűlési képviselője az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában a szavazatok 22 százalékával harmadik helyen végzett baloldali szuverenista Jean-Luc Mélenchon, s akinek a programjában hangsúlyos szerepet kapott az úgynevezett „ökológiai tervezés”.

A radikális baloldali jelölt választóinak meghódítása a két forduló közötti kampány egyik legfőbb tétje a második fordulóba jutott két jelölt, Emmanuel Macron és Marine Le Pen számára is. Az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a radikális baloldali tábor megosztott, 34 százalékuk várhatóan Macront fogja támogatni, 30 százalékuk feltételezhetően Le Penre szavaz, 36 százalékuk pedig valószínűleg otthon marad a második fordulóban.

„A következő öt évben vagy ökológiai politikát folytatok, vagy semmilyet” - jelentette ki Macron a több ezer ember előtt tartott szabadtéri kampánygyűlésén. Elmondta, hogy nem az elmúlt öt év politikáját kívánja folytatni újraválasztása esetén, hanem „teljes megújulást” javasol, mert „meghallotta az első forduló üzenetét”.

Miközben a klímaváltozás elleni küzdelem az első fordulót megelőző kampány témái között egyáltalán nem szerepelt, újraválasztása esetére az elnök most az ígérte, hogy a miniszterelnök lesz közvetlenül felelős az „ökológiai tervezésért”, és a kormányfő munkáját két „erős miniszter” fogja segíteni. Az egyik az energetikai tervezését lesz felelős, s az ő feladata lesz „Franciaországot az első olyan nagy nemzetté tenni, amely nem használ többet se olajat, se gázt, se szenet”.

A másik miniszter „a területi ökológiai tervezésért” lesz felelős, ő fogja egy decentralizált menetrend szerint megtervezni a hétköznapi életben a közlekedési eszközök lecserélését, a beruházásokat a vasúti és folyami teherszállításba, felgyorsítani a lakóházfelújítási programokat, s azok számát öt év alatt évente legalább 700 ezerre növelni, valamint a víz, a levegő és az élelmiszerellátás minőségének javításáért dolgozni - ígérte meg Emmanuel Macron.

Az elmúlt öt évet illetően az elnök emlékeztetett arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 12 százalékkal csökkent, s elutasította azon vádakat, miszerint semmit nem tett a környezetvédelmi kérdésekért.

„Tudom, hogy ez nem elég, kétszer ilyen gyorsan kell haladnunk. Meg fogjuk csinálni!” - tette hozzá, „klímaszkepticizmussal” vádolva Marine Le Pent, aki két nappal ezelőtt jelezte: megválasztása esetén felszámol minden szélerőművet, mert azok „szennyezik a tájakat”.  

A beszéde végén az elnök úgy vélte, hogy a második forduló „civilizációs választás lesz”.

„Nem egyszerűen köztársasági elnököt választunk, hanem civilizációt is: vagy közösen építjük a jövőnket, vagy veszélybe sodorjuk azt” - mondta Macron kihívójának, Marine Le Pennek a programjára utalva.

„Április 24-én népszavazás lesz az Európai Unióért vagy az ellen. Április 24-én népszavazás lesz a környezetvédelemért vagy az ellen. Április 24-én népszavazás lesz a fiatalságért vagy az ellen. Április 24-én népszavazás lesz a köztársasáért vagy az ellen” - hangsúlyozta. „Remélem, hogy április 24. egy új francia és európai korszak kezdete lesz, a remény, az éghajlatvédelem és az ambíció korszakáé” - tette hozzá.

Ezzel egyidőben Marine Le Pen egy kistelepülésen, a Párizstól nyugatra található 3900 lakosú Saint Rémy-sur-Avre-ban tett látogatást, ahol az első fordulóban a választók 37,2 százaléka rá szavazott.

„Önöket fogom képviselni, a legelesettebbeket” - ígérte meg a túl magas járulékokra, valamint a segélyek és a fogyatékosok támogatásainak hiányára panaszkodó helyeiknek a szuverenista jobboldali jelölt.

Marine Le Pen élesen bírálta a szerinte „a demokráciát kevéssé tiszteletben tartó”, radikális jobboldal elleni megmozdulásokat.

„Egy választás eredménye ellen tüntetni mélyen antidemokratikus. Úgy gondolom, hogy a franciák nem tartják kellemesnek azt látni, hogy az utcán vitatják a választásukat, tüntetések formájában” - mondta újságíróknak Le Pen. Véleménye szerint a jelenlegi rendszer, amelyet Emmanuel Macron testesít meg, „fél, mert azt látja, hogy a nép szeretné átvenni a hatalmat”, és a kormányzat ezért riogat a szélsőjobboldali veszéllyel.

Szombaton országszerte harminc városban tiltakozást szerveztek jogvédő és civil szervezetek a „szélsőjobboldal és annak gondolatai ellen, Marine Le Pen nem mehet az Elysée-palotába” jelszóval. Párizsban a rendőrség szerint 9200-an vonultak fel.

Az Ipsos közvélemény-kutatónak szombaton a France Info hírrádióban és a Le Parisien című napilapban közzétett felmérése szerint az elmúlt napokban valamelyest nőtt a különbség a két jelölt között. Ha most rendeznék a második fordulót, Macron a szavazatok 55,5 százalékával legyőzné Le Pent, aki 45,5 százalékos támogatottságot érne el. Öt évvel ezelőtt Emmanuel Macron kétharmados győzelmet aratott Le Pen felett.

Szerző ripos

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

metropol.hu

Szandi brutális dolgokat művel a testével

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.