Létrehozva: 2022.05.21.

Európában itt nőttek a leginkább a rezsiárak, a magyarokat védi a rezsicsökkentés

Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára.

A megfizethetőség határát súrolják a rezsiköltségek több olyan uniós tagállamban, ahol az energiahordozók extrém világpiaci drágulását a kormány nagyjában-egészében a lakosságra hárította. Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára egy év alatt.

A magyarok most érezhetik igazán annak előnyét, hogy a kormány mérsékelte a mindennapi kiadásaikat a rezsicsökkentés 10 évvel ezelőtti bevezetésével.

UGYANIS EURÓPA LEGTÖBB ÁLLAMÁBAN NINCSEN EHHEZ HASONLÓAN ÁTFOGÓ VÉDŐINTÉZKEDÉS, ÉS A LAKOSOK ANYAGI TERHEI RENDKÍVÜLI MÉRTÉKBEN MEGEMELKEDTEK AZ UTÓBBI ESZTENDŐBEN AZ ELSZABADULT ENERGIAÁRAK MIATT.

Az üzemagyagok alapanyagát adó kőolaj világpiaci ára már tavaly év végére rekordokat döntögetett, az ukrajnai harcok – és az Oroszország elleni újabb szankciók – pedig tovább drágították a nyersolajat, ahogy a földgázt is. Egyes országokban ez egészen elképesztően megnövekedett rezsiköltségeket eredményezett. 

LETTORSZÁGBAN PÉLDÁUL KÖZEL ÖT ÉS FÉLSZERESÉRE EMELKEDETT A HÁZTARTÁSI FÖLDGÁZ ÁRA EGY ÉV ALATT, AZ ÁRAMÉRT PEDIG MAJDNEM NÉGYSZER ANNYIT KELLETT FIZETNI IDÉN ÁPRILISBAN, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN.Ezzel párhuzamosan a lakbérek 32 százalékkal emelkedtek. Mindez ahhoz vezetett, hogy az átlagos rezsiköltségek 335 százalékkal nőttek Lettországban az ottani hivatalos adatok szerint (vagyis majdnem a négy és félszeresére nőtt a rezsi!)


 

FORRÁS: MEDIAWORKS HÍRCENTRUM

Két másik balti államban is jelentősen megugrottak a rezsiköltségek: Észtországban nagyjából 60 százalékos a drágulás, amiben a földgáz árának a megtriplázódása mellett a lakbérek 34 százalékos emelkedése is közrejátszott. Litvániában a korábbi ötszörösére hízó gázár az átlagos rezsiköltségek 38 százalékos növekedésében csapódott le.

IDÉN ÁPRILISBAN A TAVALYINÁL JÓCSKÁN NAGYOBB ÖSSZEGEK SZEREPELTEK A HÓNAP VÉGÉN BEFIZETENDŐ CSEKKEKEN HOLLANDIÁBAN IS. AZ ÁRAM ÉS A FÖLDGÁZ ÁRÁNAK EMELKEDÉSÉBŐL ADÓDÓAN 86 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK A REZSIKÖLTSÉGEK A BENELUX ÁLLAMBAN.Az EU egyik legszegényebb országában, Romániában átlagban 65 százalékkal emelkedtek a háztartási rezsiárak. Az áram 60 százalékkal drágult, a földgáz esetében viszont a szolgáltatótótól függően akár 300 százalékos is lehetett a drágulás mértéke.

A lakbérek az említett balti államokon kívül Szlovéniában, Portugáliában és Lengyelországban nőttek a legnagyobb mértékben; 24, 19, illetve 11 százalékkal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az év negyedik hónapjában is Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban. A földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb, a villamosenergia átlagára pedig a második legkedvezőbb Európában.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerintÁPRILISBAN IS EURÓPA LEGALACSONYABB ENERGIAÁRAIVAL KALKULÁLHATTAK A MAGYAR LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK.A MEKH áprilisi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga áprilisban 27,48 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók több mint 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál. 

FORRÁS: MEKH

Áprilisban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Bécsben a januári 31,84 eurócent/kWh áprilisra 48,81 eurócent/kWh-ra nőtt, de emelkedés volt Koppenhágában 15 százalékkal, Londonban 39 százalékkal és Amszterdamban is 51 százalékkal.
2022 áprilisában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb és kevesebb az előző hónapi árhoz képest.

Ezzel szemben a 24 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga áprilisban 12,69 eurócent/kWh volt, ami négy és félszerese a magyar árnak. Az év első hónapjának áraihoz viszonyítva Londonban csaknem 90 százalékkal, Bécsben 40 százalékkal, Rómában közel negyedével növekedett a lakossági földgáz ára.

FORRÁS: MEKH

MAGYARORSZÁGON A REZSICSÖKKENTÉS EREDMÉNYEKÉNT AZ EGYETEMES SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBE VEVŐ FOGYASZTÓK ÁLTAL FIZETETT VILLAMOS ENERGIA - ÉS FÖLDGÁZ ÁRÁT JOGSZABÁLYOK RÖGZÍTIK ÉS TARTJÁK FIXEN, AZAZ A MAGYAR LAKOSSÁG VÉDETT A PIACOKON KIALAKULT ÁREMELKEDÉSEKKEL SZEMBEN.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el, írta a társaság közleményében.


 

 


 

origo.hu

Magyar Péter: Úgy élőzz, ne látszódjon, hogy kevesen vannak

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

metropol.hu

Kiadták a riasztást: drámai fordulatot vesz az időjárás, jég is eshet

magyarnemzet.hu

Miért cserélte le a Fradi edzője a csereként beküldött Lisztest a döntőben?

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

hirtv.hu

Ezt mondta a merénylő Robert Ficónak, mielőtt meghíúzta a ravaszt + videó

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

mindmegette.hu

Ezt a fűszert keverd a fasírtba és olyan finom lesz, mint még soha

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

A brit sajtó már teljes realitásként ír a III. világháborúról, térképen mutatják a gócpontokat

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Karácsonyék "fedősztorival" papírozták le a 112 milliót

POLITIK

Az orosz offenzíva miatt Zelenszkij lemondta külföldi utazásait

POLITIK

Karácsonyt már 2019-ben külföldről pénzelték

POLITIK

Kiadják-e a csehek a hadköteles ukránokat?