Létrehozva: 2022.07.06.
Módosítva: 2022.07.06.

Hidvéghi: A tagállamoknak minden eszközre és forrásra szükségük van

Magyarországnak és Lengyelországnak minden eszközre és forrásra szüksége van.

A jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak és Lengyelországnak minden eszközre és forrásra szükségük van - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: „azt kérjük a cseh elnökségtől, segítsék elő, hogy minden tagállam, beleértve Magyarországot és Lengyelországot, mielőbb hozzájusson a nekik járó uniós forrásokhoz”.     

Erre nemcsak azért van szükség, mert az unió keleti tagállamai az EU történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, és ők fogadják a legtöbb menekültet, hanem azért is, mert súlyos gazdasági- és energiaválság is fenyegeti az Európai Uniót és tagállamait - húzta alá a fideszes politikus.

Kiemelte: Csehország példátlan gazdasági és biztonsági kihívások idején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ilyen helyzetben nem engedhető meg a belső megosztottság, a sehova sem vezető és az uniós egységét gyengítő felesleges vita. Józanságra van szükség, a valóban fontos kérdésekre kell összpontosítani - mondta.

„Az, hogy a következő hat hónapban a visegrádi országok egyike adja az uniós tanács elnökségét, reményt ad arra, hogy a régió szempontjai erőteljesebben érvényesüljenek az uniós döntéshozatalban” - fogalmazott.

Mint mondta, Petr Fiala cseh miniszterelnök szimpatikus és reális programtervezetet vázolt fel az EP plenáris ülésén elmondott beszédében. Hidvéghi bizakodásra okot adónak nevezte, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt. Hiszen - mint mondta - az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés: vagy van energiahordozó, vagy nincs. Az Európai Unió elsődleges feladata, hogy az európai embereket, családokat és vállalkozásokat védje meg - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Hidvéghi Balázs fontosnak nevezte továbbá, hogy megmaradjon Európa sokszínűsége. Ezzel kapcsolatban kijelentette: el kell fogadni, hogy az unió sok tagállamot magában foglaló együttműködés. El kell fogadni, hogy nem lehet „kényszerzubbonyt” húzni a tagállamokra, és azt, hogy különböző sebességgel, különböző megoldásokat előtérbe helyezve hoznak döntéséket - tette hozzá.

Támogatandónak nevezte emellett azt a cseh álláspontot, amely szerint mind az atomenergia, mind pedig a földgáz környezetbarát energiaforrás. Ha az Európai Unió környezettudatos lépéseket akar tenni, ha csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsátást, akkor szükség van mindkét említett energiahordozó fölhasználására a következő években - szögezte le.

A Magyarországot érintő, 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban azt mondta, a cseh hozzáállás találkozik a magyar állásponttal, amely hangsúlyozza, hogy Magyarország kész minden tárgyalásra, részt vesz a megbeszéléseken a kölcsönös tisztelet és a megbecsülés alapján.

Kérdésre válaszolva a fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Magyaroroszág, amely jelentős gáztartalékkal és gáztározó-kapacitással rendelkezik, már az elmúlt időszakban is segítséget nyújtott több tagállamnak a gázellátása biztosítására. Noha a partnerség és a korrektség jegyében Magyarország továbbra is így tesz, az első az ország és a magyar emberek energiaellátása marad - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Hidvéghi a vitában elhangzott felszólalásában hangsúlyozta, Csehország példátlan gazdasági és biztonsági kihívások idején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. „Ilyen helyzetben nem engedhetjük meg magunknak a megosztottságot, a felesleges belső vitákat. Azt várjuk a cseh elnökségtől, hogy mutasson józanságot és a valódi problémákra összpontosítson” - fogalmazott.

Reménykeltőnek nevezte, hogy a cseh elnökség az energiaellátás biztonságának szavatolására helyezi a hangsúlyt, mert - mint közölte - az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés. Vagy van energiahordozó, vagy nincs - jelentette ki. Az unió vezetőinek az európai emberek érdekét kell képviselniük - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Erre nemcsak azért van szükség, mert az unió keleti tagállamai az EU történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, és ők fogadják a legtöbb menekültet, hanem azért is, mert súlyos gazdasági- és energiaválság is fenyegeti az Európai Uniót és tagállamait - húzta alá a fideszes politikus.

Prága kiáll a taxonómia rendelet megerősítése mellett

Az atomenergiát és a földgázt a fenntartható energiaforrások közé soroló taxonómia rendelet megerősítése a klímacélok megőrzése mellett rugalmasságot biztosít a tagországok számára az energetikai beszerzések és beruházások területén - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök az EP plenáris ülésén.

Az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató EP-vita során Fiala hangsúlyozta: több európai ország számára egyedül az atomenergia és a biztonságos országokból beszerzett földgáz garantálja az energiaellátása biztonságát.

„Ezért arra kérem önöket, fogadják el ezt a kompromisszumot” - mondta a cseh miniszterelnök arra vonatkozóan, hogy az Európai Parlament szerdán szavaz a taxonómia rendelet módosítását célzó EP-javaslatról, mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül.     

A július elsejétől december 31-ig tartó cseh tanácsi elnökség programjával kapcsolatban Petr Fiala azt mondta, a figyelem középpontjában az ukrajnai háború okozta menekültválság kezelése, Ukrajna háború utáni újjáépítése, az energiabiztonság, az európai védelmi képességek és a kiberbiztonság megerősítése, az európai gazdaság, valamint a demokratikus intézmények ellenállóképességének növelése áll.

Az EU és tagállamai Ukrajnának nyújtott politikai és katonai támogatása létfontosságú Európa biztonságának szavatolására - szögezte le.     

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette: „az európai jövő attól függ, Európa kiáll-e az orosz fenyegetéssel szemben”. Mint mondta, „egységes és a határozott fellépésre van szükség az orosz agresszióval szemben”, ahogy a háború okozta gazdasági és élelmezési gondok megoldásával kapcsolatban is.

„Ha azt akarjuk, hogy Európát megőrizzük olyannak, amilyenek szeretjük, most még inkább, mint valaha, az európai értékek védelmére van szükség” - fogalmazott a cseh miniszterelnök, majd hozzátette: a kihívásokra adott európai válaszok meghozatalakor kiegyensúlyozottságra, egységre van szükség, és el kell kerülni a megosztottságot.

Az orosz energiahordozók szállításának teljes leállására kell készülni Ursula von der Leyen szerint

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vita során elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországból származó energiahordozók szállításának teljes leállására kell felkészülni. Kijelentette: biztosítani kell, hogy az energiapiac zavarai esetén a rendelkezésre álló gázból minden tagállam számára jusson. Meg kell őrizni az egységes belső piacot, és fenn kell tartani az ipar ellátási láncot - mondta. A koronavírus járvány időszaka megmutatta, hogy az egoizmus, a protekcionizmus, a zárt határok, az exporttilalmak az egység széttöredezéséhez vezet - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

„A cseh elnökség egy olyan pillanatban veszi át az Unió vezetését, amikor évtizedek óta példátlan gazdasági és biztonsági kihívásokkal nézünk szembe." - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament cseh uniós elnökségi programról szóló vitáján.

Hidvéghi Balázs aláhúzta: az Európai Unió gazdasági recesszióval és energiaválsággal áll szemben, miközben a keleti tagállamok történelmük legnagyobb menekültválságával kell, hogy megküzdjenek.

Hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt, hiszen az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés: vagy van energiahordozó, vagy nincs. „Az európai emberek pedig mosni, mosakodni, fűteni és utazni szeretnének" - fejtette ki Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint a mostani helyzetben az Európai Unió végképp nem engedheti meg magának a megosztottságot, a fölösleges belső vitákat. Hidvéghi ezért arra kérte a cseh elnökséget, hogy segítsék elő Magyarország és Lengyelország uniós forrásokhoz való hozzáférését.

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

origo.hu

Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

life.hu

Megnősült Jon Bon Jovi fia: az esküvőt Las Vegasban tartották

mandiner.hu

Szintlépés: az Egyesült Államok nyíltan megfenyegette Magyarországot

ripost.hu

Végleg szertefoszlott a remény, bejelentést tett a királyi család szóvivője

hirtv.hu

Lencsevégre kapták a Bükkben barangoló medvét

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

mindmegette.hu

Patkánydarabokat találtak a szeletelt kenyérben: több, mint 100 ezer csomaggal hívtak vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk