Létrehozva: 2022.09.18.

Százezres nagygyűlést tartott Salvini

Dübörög az olasz választási kampány.

Csaknem hatmillió külföldön élő olasz már megkezdte a levélszavazást a parlamenti választásokon, miközben a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini a Pó-folyó forrásánál tartja pártja kampányzáró tömeggyűlését vasárnap.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 5,8 millió állandó külföldi lakhelyű olasz jogosult a konzulátusokon keresztüli levélszavazásra. Voksolásuk szeptember 22. délután zárul le.

A külföldi olaszok négy szenátort és nyolc képviselőt választanak az október 13-án megalakuló új római parlamentbe.

A választás lehetősége biztosított a koronavírusos betegek számára is, akik házi karanténban vannak: előzetes regisztrálással saját otthonukban voksolhatnak mozgóurnával a szeptember 25. előtti napokban.

A parlamenti választások előtti utolsó vasárnapot a pártok vezetői az utcákon, tereken töltik.

Matteo Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit, a Pó-folyó forrásához, ahol 1990-től az Északi Liga, majd 2018-tól az utódpárt Liga tartja nagygyűléseit. A párt adatai szerint százezren gyűltek össze.

A jobboldali párt a pandémia óta először tér vissza Pontidába, ahol Matteo Salvini választási kampánybeszédét tartja meg. Az újságíróknak nyilatkozó Luca Zaia, az észak-keleti Veneto kormányzója, kijelentette, a jobbközép koalíció választási győzelmét követően az első napirendi pontok között lesz a Pó-alföldi régiók autonómiájának biztosítása.

"Pontida ma Magyarország provinciájává vált, nem akarunk egy olyan Olaszországot, amely úgy kötődik Magyarországhoz, ahogyan Salvini javasolja (..) nem akarjuk a magyar modellt követni"- hangoztatta Enrico Letta. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára a Liga találkozójával egy időben a lombardiai Monza városába szólította pártja több száz polgármesterét.

Az Európai Unióban főszereplő Olaszország, valamint a Putyin és Orbán szövetséges Olaszország közötti választásra szólította fel az olaszokat Emma Bonino, az Europa+ nevű párt vezetője a vasárnap a római Pantheonnál rendezett politikai villámakción.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni a dél-olasz Puglia tartományban kampányol, ahonnan Szicíliába utazik tovább, ahol szeptember 25-én tartományi választást is tartanak.

Szicíliában járja a városokat az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Giuseppe Conte volt miniszterelnök is.

Matteo Renzi volt kormányfő, a centrista Élő Olaszország (IV) elnöke a La7 televízió szombat esti választási műsorában úgy vélte, a jobbközép szövetség határozott előnyét mutató felmérések ellenére, nem kizárt egy szakértői kormány megalakulása. Kifejtette, ha a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek nem lesz képes kormányt alakítani, akkor az államfő feladata lesz megoldást találni, ami Mario Draghi ismételt felkérése lehet egy szakértői kormány élére.

Újságírói felvetésre, miszerint Draghi legutolsó sajtótájékoztatóján kizárta, hogy újabb mandátumot vállalhat, Matteo Renzi megjegyezte, hogy Draghi a sajtónak mondhat nemet, az államfőnek nem.

Az utolsó felméréseket szeptember 10-én hozták nyilvánosságra, és a választásokig nem közölnek újakat: egy hete a számok az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta szövetség negyvenhat százalékos támogatottságát mutatták, a baloldali koalíció közel húsz pontos lemaradásával.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke, az Il Giornale című jobboldali napilap vasárnapi interjújában megalapozatlannak nevezte Matteo Renzi számításait. A jobboldal előretörésével kapcsolatos félelmekre Silvio Berlusconi hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek és a Liga mellett az Európai Néppárthoz (PPE) tartozó Hajrá Olaszország biztosítja a koalíció Európa-barát politikáját.

A jobboldali pártok választási győzelme fordulatot hoz az Európai Unióban Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint, aki pártja eddigi legnagyobb kampányeseményét tartotta meg a milánói Dóm téren múlt vasárnap.

Giorgia Meloni kijelentette, tudja, hogy sokan aggódnak Európában az általa vezetett olasz jobboldal esetleges győzelme miatt a szeptember 25-i parlamenti választáson.

Jól teszik, ha aggódnak, mivel „győzelmünk véget vet az Európai Unióban eddig elterjedt gyakorlatnak, és Olaszország is elkezdi majd védeni saját nemzeti érdekeit, ahogyan más országok is teszik” – jelentette ki az Olasz Testvérek elnöke.

Meloni hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek és a jobbközép koalíció készen áll a kormányzásra. „Már csak az kell, hogy az olaszok két hét múlva elmenjenek szavazni” – tette hozzá.

Úgy vélte, rendkívül erőteljes választási kampány zajlik, amelyben a baloldal nem tesz mást, mint szörnyetegnek kiáltja ki a jobboldalt. „Érthető, hiszen nincsen más választási témájuk: nehéz megmagyarázniuk, hogy miután az utóbbi tíz évben a baloldal volt kormányon, hogyan tudják talpra állítani a térdre kényszerített országot” – mondta Giorgia Meloni.

Kifejtette, támadás célpontját képezi azért is, mivel esélyes arra, hogy Olaszország első női miniszterelnöke legyen.  

Giorgia Meloni minden nap más város utcáin, terein tart kampányeseményt. A milánói Dóm tér az eddigi legnagyobb helyszín volt a jobbközép koalíció közös kampányzáró eseménye előtt, melyet az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország szeptember 22-én Rómában tart.

Az FdI majdnem teljesen megtöltötte a milánói teret, ami elemzők szerint a párt erejét bizonyítja a hagyományosan jobboldali, de korábban mindig a Hajrá, Olaszországra vagy a  Ligára szavazó térségben.

Giorgia Meloni korábbi beszédeiben a következő kormányra váró gazdasági feladatokra is kitért, hangsúlyozva, hogy az ország nincsen jó helyzetben, és a jobboldal sem lesz képes csodákra. Megjegyezte, hogy a baloldal által éltetett szakértői kormányok csak növelték az államadósságot. A migrációról kijelentette, hogy a jobboldal humánusabb a baloldalnál, mely az emberkereskedőkkel összejátszva illegálisan juttatja be az embereket az országba, ahol megalázó feltételekkel dolgoztatják őket.

„A szeptember 25-i választás népszavazás lesz azok között, akik szeretik a hazájukat és akik nem” – jelentette ki Matteo Salvini szintén egy milánói kampányeseményen.  

A Hajrá, Olaszország alelnöke, Antonio Tajani az Oroszországgal szembeni szankciókról beszélt a közszolgálati televízióban. Kijelentette, hogy az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia a szankciók okozta negatív hatásokért, amelyek elsősorban Németországot és Olaszországot sújtják az energiaellátásban, valamint Lengyelországot a menekültbefogadás terén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek teljesen megváltozik az élete májusban

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián választ adott a nagy Grand Slam-kérdésre

origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön