Létrehozva: 2022.10.29.

Hogy fogadták a britek az új miniszterelnököt?

Nem éppen lelkesek.

Ő az első színes bőrű kormányfő, jelenleg a legtehetősebb politikus, gazdagabb Károly királynál is, és kétszáz éve a legfiatalabb miniszterelnök Nagy-Britanniában.

Rishi Sunaknak mindössze hét éve kezdődött politikai karrierje, és most egy kihívásokkal teli időszakban kell helytállnia.

A szigetországban magasak az energiaárak, szeptemberben az infláció négy évtizedes csúcsot döntött, a font gyenge, a reálbérek csökkennek, a gazdaság teljesítménye pedig visszaesett. Az pedig tovább élezi a helyzetet, hogy a Konzervatív Párt támogatottsága is történelmi mélypontra zuhant. Ráadásul pártján belül egyre nagyobb az ellentét a jobbszárny és a mérsékeltek között.

A politikai és a gazdasági kihívások mellett a lakosok bizalmát is el kell nyernie.

A nemzetközi politika szereplői pozitívan fogadták Sunak hatalomra lépését, a britek körében azonban nem aratott osztatlan sikert.

A Reutersnek egy brit nyugdíjas arról beszélt, hogy nem bíznak Sunakban. Mint mondta: a covid alatt szigorú járványügyi szabályokat, kijárási tilalmat és lezárásokat vezetett be a kormány, miközben az akkori miniszterelnök, Boris Johnson és Sunak önfeledten mulatott a lockdownházibulikon. Egy Londonban élő nő arról beszélt, hogy nem érzi tisztességesnek, hogy olyan emberek irányítják Angliát, akiket nem a választópolgárok választottak meg. Hozzátette: kétségei vannak annak kapcsán is, hogy a tehetős politikus át tudja-e érezni azt a bizonytalanságot, amelyet a lakosok most átélnek.

A brit kormányfő gazdagabb Károly királynál is .

A brit kormányfő gazdagabb Károly királynál is 

Fotó: Daily Mail

Egy szintén londoni férfi azt mondta: kizártnak tartja, hogy a leggazdagabb politikusnak számító kormányfő megérti, hogy min mennek keresztül az átlagos emberek. Láttuk azt a fotót, amikor egy építkezésen járt és egy 600 dolláros Prada cipő volt rajta, arról nem is beszélve, hogy a családi vagyonukat 730 millió fontra becsülik, ez elképesztő – fűzte hozzá.

A brit miniszterelnököknek egyébként nem kell közzétenniük adóbevallásukat, ezért elképzelhető, hogy ennél a mesés vagyonnál is több pénze van a Sunak családnak. Felesége ugyanis az indiai techmilliárdos, N. R. Narayana Murty lánya.

Családi vagyonukat 730 millió fontra becsülik.

Családi vagyonukat 730 millió fontra becsülik

Fotó: The Mirror

A britek azt sem nézték jó szemmel, amikor kiderült, hogy Sunak hitvese egy jogi kiskaput kihasználva nem fizetett adót az Egyesült Királyságban külföldi jövedelme után, amelynek köszönhetően nagyjából 20 millió font maradt a családi kasszában. Az is ártott a népszerűségének, amikor nyilvánosságra került, hogy Boris Johnsonhoz hasonlóan ő és hivatala is fittyet hányva a járványügyi szabályokra, a lezárások idején bulizgatott a világjárvány alatt.

Házibulikban mulattak a lezárások idején.

Házibulikban mulattak a lezárások idején

Fotó: Sky News

Brexit-párti politikusként az elsők között biztosította támogatásáról Johnsont, aki a patronálást meghálálva 2020-ban pénzügyminiszternek nevezte ki. Elemzők szerint ezért is volt váratlan fordulat, hogy Sunak kiemelkedő szerepet játszott Johnson megbuktatásában. Többek között ő indította el az akkori kormányfő lemondásához vezető hullámot.

Boris Johnson kinevezte pénzügyminiszternek.

Boris Johnson kinevezte pénzügyminiszternek

Fotó: Sky News

Nyáron azonban kudarcot vallott a kormányfői posztért vívott csatában, és alulmaradt Liz Truss-szal szemben. Miután Truss megbuktatta saját magát, megnyílt ismét az út előtte. Így válhatott Nagy-Britannia miniszterelnökévé.

A Konzervatív Párt vezetőinek azonban az elmúlt években nem volt könnyű dolguk. A párt alsóházi képviselői hat év alatt három vezérüket is politikai parkolópályára tették. Theresa May-től a Brexit-megállapodás, Boris Johnsontól bulizós botrányai miatt vonták meg a bizalmat. Liz Trusst pedig az elhibázott adócsökkentési programja miatt állították félre. Elemzők szerint Sunaknak az lehet a szerencséje, hogy a konzervatívoknak egyelőre nincs B tervük egy új vezető személyét illetően.

Kinevezése után sorra érkeztek a gratulációk az állam- és kormányfőktől. A korábbi bankár azonban megválasztását követően meglepő dolgot tett.

A Newsmax arra hívta fel a figyelmet, hogy Sunak véget vetett egy régi hagyománynak, és nem egy nagyhatalmi vezetőt hívott fel legelőször, hanem az ukrán elnököt. A brit kormányfők a tradíciók szerint első körben hivatalosan az amerikai elnököt szokták telefonon felkeresni. Joe Bidennek azonban most várnia kellett a hívásra.

Szakértők szerint az első színes bőrű brit kormányfő tartogat még meglepetéseket. Egy dolog biztos, hogy Sunak azt ígérte, hogy nehéz döntések jönnek, de a gazdasági stabilitásra és a bizalomra fog összpontosítani.

Az már kérdéses, hogy Sunak hatalmon marad-e a 2025 januárjában esedékes választásig.

Liz Truss kipiheni a 44 napos munka fáradalmait.

Liz Truss megérdemelt pihenését tölti éppen

Fotó: The Mirror

Közben a Sky News arról számolt be, hogy Liz Truss köszöni, jól van, és épp kipiheni 44 napos kormányzásának fáradalmait.

Forrás: Sky News, Newsmax, Fox News, The Spectator, Daily Mail, Telegraph

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság