Ilyen lesz sorkatonai szolgálat Európában

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.26.
Módosítva: 2022.10.26.

Máris beindult az új brit miniszterelnök

Rishi Sunak nem vesztegeti az időt.

Szerző Ripost

Kormányátalakítást hajtott végre keddi kinevezése után Rishi Sunak brit miniszterelnök, bár több sarkalatos fontosságú tárca élén az eddigi miniszterek maradtak.

Sunakot előző nap választotta meg nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció, és kedd délután nevezte ki formálisan a kormányfői posztra III. Károly király.

Indiában örömünnepet ülnek.

Rishi Sunak elődje, Liz Truss múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett, a költségvetés bevételi oldalán jórészt fedezetlenül hagyott adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást kavart, és ezután a konzervatív frakció részéről egyre intenzívebb nyomás nehezedett rá távozása érdekében.

Az új miniszterelnök által kezdett, kedd estére jórészt ki is teljesedett kormányátalakítás során visszatért a belügyminisztérium élére Suella Braverman, aki Liz Truss kormányzásának utolsó napjaiban mondott le.

Braverman névleg azzal indokolta múlt szerdán bejelentett távozását, hogy személyes e-mailjéről küldött át egy hivatalos, még nem publikált szakpolitikai dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, és ezzel megsértette az eljárási szabályokat.

A régi-új belügyminiszter ugyanakkor éppen erre az indokra felépítve erőteljes bírálatokat is megfogalmazott Liz Truss kormányának politikájával szemben, alig burkoltan számon kérve, hogy az akkori miniszterelnök nem nézett szembe az adópolitikai fiaskó súlyos piaci következményeivel. Azt írta: a kormány működésének alapja az, hogy vállalják a felelősséget mindazok, akik hibát követnek el.

„Az nem komoly politizálás, ha úgy teszünk, mintha nem követtünk volna el hibákat, ha úgy folytatjuk, mintha senki nem is vette volna észre, hogy elkövettük ezeket a hibákat, és ha abban bízunk, hogy a dolgok valami csoda folytán majd rendeződnek” - állt a Sunak által kedden újból kinevezett belügyminiszter Trusshoz írt múlt heti levelében.

Liz Truss másnap lemondott a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, és ezzel kormányfői megbízatása is megszűnt.

Rishi Sunak kedden több sarkalatos fontosságú minisztérium eddigi vezetőjét megerősítette posztján.

Így továbbra is a Truss által kinevezett Jeremy Hunt a pénzügyminiszter - első munkanapján ő vonta vissza elődje, Kwasi Kwarteng adócsökkentési programjának szinte összes pontját -, Ben Wallace maradt a védelmi miniszter, változatlanul James Cleverly a brit külügyminiszter és Penny Mordaunt az alsóház vezetője. Utóbbi a mindenkori kormánypárt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztség, betöltője az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag.

Penny Mordaunt volt Sunak első számú riválisa a Konzervatív Párt hétfőn zárult vezetőválasztási versengésében, de az utolsó pillanatban visszalépett. Így Sunak maradt az egyetlen jelölt, és győzelmét a frakcióvezetés rögtön ki is hirdette.

Grant Shapps, aki Suella Braverman lemondása után hat napig volt belügyminiszter, Rishi Sunak kormányában az üzleti ügyek minisztere lett.

E tisztségről Rishi Sunak miniszterelnöki kinevezése után lemondott Jacob Rees-Mogg, a kettővel ezelőtti kormányfő, Boris Johnson szoros politikai szövetségese, aki a tory vezetőválasztási kampányban Johnson visszatérését támogatta volna.

Johnson azonban -, akit a konzervatív frakció sorozatos belpolitikai botrányok miatt a nyáron kényszerített távozásra - rövid megfontolás után végül nem indult a pártvezetői tisztségért.

Rishi Sunak ugyanakkor Boris Johnson egykori kormányának több tagját is magas pozíciókra nevezte ki. Dominic Raab például ismét miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter lett, vagyis ugyanazt a tisztséget kapta vissza, amelyet Johnson idején is betöltött.

Steve Barclay, Johnson egykori stábfőnöke az egészségügyi minisztérium élére került, Michael Gove, aki korábban számos posztot betöltött és a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb veterán politikusa, Sunak kormányában a felzárkóztatási minisztériumot vezeti.
 A kalendáriumban nincs jelentősebb nap a hinduk számára, mint a díváli (diwali), azaz a fény ünnepe, az indiai újév kezdete. Az idei ceremónia azonban még a megszokottnál is különlegesebb volt az indiaiak számára, hiszen Rishi Sunak személyében Nagy-Britannia történetének első indiai származású miniszterelnöke tehette le hivatali esküjét. A BBC brit közszolgálati csatorna portáljának összeállításából kiderült

a majdani brit gyarmatbirodalom egykoron legszebben csillogó gyémántjának számító szubkontinens lakói számára egyenesen rendkívüli, sőt sokkoló az a tény, hogy egy Egyesült Királyságban született, de szülei révén indiai gyökerű családokból származó férfi került a londoni kormány élére.

A hír a beszámolók szerint futótűzként terjedt az Indiában legnépszerűbbnek számító WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson, amelyet a becslések szerint körülbelül 390 millió felhasználó használ napi rendszerességgel a szubkontinensen, illetve világszerte az indiai diaszpórában (az egész világon körülbelül kétmilliárd ember használja az alkalmazást – a szerk.). „Megérkeztünk!” „Ez azt jelenti, hogy most már komolyan vesznek minket?” – ilyen, és ehhez hasonló bejegyzések lepték el az üzenetküldő alkalmazást, de a virtuális téren kívül sem volt ennél fontosabb téma az indiaiak számára. 

Ez nagy eredmény a dél-ázsiai lakosság számára. Ez azt mutatja, hogy vannak lehetőségeink, s kemény munkával fel lehet jutni a csúcsra. Szerintem azonban a bőrszínnek nem kellene számítania, a lényeg a munka elvégzése

 – nyilatkozta egy indiai fodrász a BBC tudósítójának.

Ráadásul annak ellenére járnak örömünnepet az indiaiak, hogy komolyabb rálátásuk lenne a brit belpolitikára, illetve arra, hogy Rishi Sunak – immár a Konzervatív Párt első embereként – milyen politikát képvisel. Az elismerés sokkal inkább a családi háttérről, az új miniszterelnök pandzsábi gyökereiről, és az ezáltal felszínre hozott büszkeségről szól. Rishi Sunak egyébként a múltban igyekezett mindig elhárítani a kulturális integrációt feszegető kérdéseket, s inkább azt hangsúlyozta: lehetséges egyszerre büszke britnek és hindunak lenni.

Nem meglepő tehát, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök, illetve nacionalista pártja, a Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) az elsők között gratulált az új brit kormányfőnek. 

Narendra Modi a Twitteren azt írta, alig várja, hogy együtt dolgozhasson brit kormányfővel, Sunakot pedig az Egyesült Királyságban élő indiaiak „élő hídjának” nevezte, aki remélhetőleg segít „történelmi kapcsolataink modern partnerséggé alakításában”.

„Ki gondolta volna, hogy az asztalok mindössze 75 éven belül megfordulnak?” – írta a Twitteren egy másik indiai politikus, Priti Gandhi, a BJP egyik vezető tagja. „A történelem bejárja a kört” – fogalmazott a mikroblogon Raghav Chadha, az ellenzéki Aam Aadmi nevű párt képviselője.

 

origo.hu

Az összes légióst és több magyar játékost is elküldött az NB I kiesője

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

metropol.hu

A rákos hercegné egyértelmű üzenetet küldött Harry és Meghan számára

hirtv.hu

Nagy a felháborodás Amerikában a Donald Trump elleni ítélet miatt

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

hirtv.hu

Kikapott a magyar válogatott Svájcban

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

travelo.hu

Kinyitott az ország egyik legmenőbb élményfürdője

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

ripost.hu

Pénzhoroszkóp: ennek a 3 csillagjegynek nyár végére brutálisan tele lesz a tárcája

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Ilyen lesz sorkatonai szolgálat Európában

POLITIK

Sikerül elérni az izraeli túszok kiszabadítását?

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba