Létrehozva: 2022.11.09.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalnak a képviselők

Így folytatja az országgyűlés.

Szerző Ripost

A napirend előtti felszólalások után lefolytatják a kormánypárti képviselők által benyújtott, az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló törvényjavaslat vitáját is.

Tárgyalják az egyes gazdasági tárgyú törvények, valamint egyes vagyongazdálkodást és postaügyet érintő törvények módosítását, amely egyebek mellett a csődeljárással, a lakások és a helyiségek bérletével kapcsolatban tartalmaz szabályokat, továbbá rögzíti, az elsőbbségi levelek legalább 85 százalékát a feladást követő munkanap helyett az azt követő második munkanap végéig kell kézbesíteni.

Az egyházakat érintő egyes törvények módosítása az egyházi köznevelési, szakképző intézményekbe járó gyermekek, tanulók, illetve szüleik jogainak védelmével indokolja, hogy a jövőben biztosítják az állami és önkormányzati tulajdonú épületek és az ezek tartozékát képező ingóságok tulajdonjogát az egyházi fenntartóknak mindaddig, amíg ezekben egyházi köznevelési, szakképzési tevékenység folyik.

Napirenden szerepel a Nemzetközi Migrációs Szervezet Alapokmányának módosítása, amelynek értelmében a szervezet főigazgató-helyetteseinek száma egyről kettőre nő.

A kormány az orosz-ukrán háború miatt továbbra is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, ezért november 1-jétől újra kihirdette azt. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbíthassa.

Együttes általános vitában tárgyalják az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét, valamint az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosítását. Utóbbi lehetővé tenné, hogy a büntetőügyben eljáró szervek a körözéskor elektronikus elérhetőségeket szerezzenek, amit később a büntetőeljárásban a jelenlét biztosítására is felhasználhatnak.

Megvitatják a képviselők az egyes törvények közadatokkal összefüggő módosítását, a változtatás indoka a közszféra által előállított adatok újrahasznosítására vonatkozó uniós szabályozás változása.

Az egyes törvények bürokráciacsökkentéssel és jogharmonizációval összefüggő módosítása érinti az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térre (eeszt) vonatkozó szabályokat, valamint hozzáigazítja a közbeszerzési törvényt az uniós szabályokhoz.

A parlament tegnapi ülésén is bőven akadtak szócsaták, miután a baloldal továbbra is Brüsszel szekerét tolja, Kálmán Olgát  (DK) rezsiügyben Koncz Zsófia államtitkár, Lukács László Györgyöt (Jobbik) az egészségügy kapcsán pedig Rétvári Bence államtitkár tette helyre a napirend előtti felszólalások során. 

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke napirend előtti felszólalásában a kormány energiapolitikáját kritizálta, mert a politikus véleménye szerint azok a tettek szintjén nem mutatkoznak meg. Erre hozta példának Toroczkai Paks 2-t, amiből szerinte a kormány miatt nem látható még semmi.

Válaszában Rétvári Bence a belügyminisztérium parlamenti államtitkár hangsúlyozta, az ország csak akkor lehet sikeres, ha saját érdekében hozza meg a döntéseket, így a kormány is ehhez tartja magát, nemcsak szavakban, de tettekben is. Ennek kapcsán Rétvári megjegyezte, az unió és Magyarország közötti konfliktusok is erre vezethetőek vissza, valamint a baloldal is ezért támadja a kormányt.

A baloldalra külön kitérve az államtitkár úgy fogalmazott: „Tudjuk is, hogy miért, hiszen kiderült, őket külföldről finanszírozták, több milliárd forintnak megfelelő dollárt kaptak azért, hogy a külföldi politikát képviseljék Magyarországon és ne a magyar nemzeti érdeket külföldön. Ők külföldről kapják a pénzt, így a külföldi nótát visszhangozzák Magyarországon.”

Rétvári mindazonáltal kiemelte, nincs még egy olyan ország, ahol arányosan 181 ezer forintot tud adni a rezsiköltségek kigazdálkodásához a kormány. Az más kérdés az államtitkár szerint, hogy a szankciókkal Európa magát sodorta nagyon-nagyon nehéz helyzetbe.

A baloldalról meg is érkezett a DK képviselője, Kálmán Olga, aki napirend előtti felszólalásában a rezsicsökkentés miatt aggódott. A Gyurcsány-párt politikusa szerint nem a szankciókra és a háborúra kellene mutogatni, hanem segíteni kellene az embereknek, hogy ki tudják fizetni a megemelkedett rezsit. Erre példának Németországot, illetve saját árnyékkormányának fejlesztését, a rezsimentő alapot hozta.

Válaszában Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: van annak valami bája, hogy pont a baloldal aggódik a rezsiterhek miatt, mikor kormányzásuk alatt kilátástalan helyzetbe sodorták az embereket. Ezek után az államtitkár szerint nem kell bemutatni az embereknek a baloldali válságkezelést.

Az államtitkár azt is kiemelte, nincs még egy olyan kormány az Európai Unióban, aki ekkora segítséget tud adni a lakosoknak, emellett pedig megkérte az ellenzéket, segítse a nemzeti érdek érvényesítését ebben a nehéz helyzetben.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője az egészségügy helyzetéért aggódott felszólalásában. Lukács furcsállta a belügyminisztérium átalakításait, valamint úgy fogalmazott, véleménye szerint, a Jobbik következetes álláspontjához híven, egy robusztus, erős állami egészségüggyel lehet a magyar egészségügy igazán sikeres.

Lukács emellett hangsúlyozta, hogy az „egy megye, egy kórház” koncepció ahhoz vezet, hogy a kis kórházak folyamatosan ki fognak ürülni, és veszítenek az ellátási képességeikből.

Rétvári Bence válaszában jelezte a képviselő számára, hogy a Jobbikot és a következetességet nem tudja együtt értelmezni, valamint emlékeztette rá Lukácsot, hogy korábban orvosokat szállított külföldre, fél év alatt akár 62-t is.

Az államtitkár azt is megkérdezte a Jobbik politikusától ennek kapcsán, hogy véleménye szerint mennyivel járult ezzel hozzá az egészségügy színvonalasabbá tételéhez. Rétvári mindazonáltal örömét fejezte ki, hogy 2010 óta csökkenő tendenciát mutat a külföldre vándorló orvosok száma.

A vidéki ellátás kapcsán Rétvári kiemelte: azokat a kis kórházakat épp a baloldaltól kell félteni, de van tapasztalatuk a nagy budapesti kórházak bezárásában is. Emellett megjegyezte: Gyurcsány Ferenc ma is kiáll a napi vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése mellett, ami a fizetőssé tett egészségügyről szól.

Felszólalása végén Rétvári Bence jelezte, folytatódik az orvosok béremelése, amihez képest a baloldal a külföldi munkavállalást és a leépítést kínálta.

A parlament tegnap nagy többséggel fogadta el az Európai Bizottság által elvárt, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, ezzel pedig újabb lépést tett a kormány a bizottsággal való megegyezés irányába.

Tegnap került az Országgyűlés elé az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása, amely törvénymódosítást a kormány vállalta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében.

Az indítványt az Országgyűlés képviselőinek többsége támogatta. Ezzel újabb akadály hárult el a bizottsággal való megegyezés és a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetése elől, mindazonáltal a kormány együttműködése ellenére az EB várhatóan újabb ajánlásokkal és elvárásokkal fog a kormány felé fordulni.

A sikeres szavazásról Varga Judit igazságügyi miniszter is megosztott egy bejegyzést közösségi oldalán, melyben azt írta: Továbbra is azért dolgozunk, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat!

 


 

origo.hu

Aranyárban mérik a magyar kertekben is termeszthető, többféle egészségügyi problémára is megoldást jelentő fűszernövényt

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

borsonline.hu

"Magdi anyus" - Palvin Barbi köldökig kivágott ruhában fetreng, de valami nem stimmel

mandiner.hu

A Messiás nem téved. Nem felszínes a tudása. Nem igaz, hogy erőszakos

mindmegette.hu

Óriási darazsak okoznak riadalmat szerte Magyarországon: ellepték a kerteket ezek a rovarok

magyarnemzet.hu

Bejelentették az oroszok, ekkor törhet ki a harmadik világháború

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

travelo.hu

Videó: Hatalmas, legelésző szarvasrudlit sikerült lencsevégre kapni a Bakonyban

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Dollárbaloldal: Több, mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT

POLITIK

Fico elleni merénylet: 48 ügyben indult rendőrségi eljárás

POLITIK

A nők sorkatonaságát is be akarják vezetni Németországban

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban