Létrehozva: 2022.11.13.

Francia-olasz összecsapás migránsügyben

Valódi érvek vagy csak "szájalás"?

Közel egy hét diplomáciai csatározás után végül megoldódott az Ocean Viking, illegális migránsokat szállító NGO hajó sorsa, miután Franciaország pétek este a migránsokkal együtt befogadta. Az eredetileg Olaszország partjaihoz érkező migránshajó többször is kérte a kikötési engedélyt az olasz hatóságoktól, de azok a francia partokhoz irányították őket. Az Ocean Viking kálváriája ugyanakkor nem csak azt szemlélteti, hogy Georgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya komolyan gondolja az illegális migrációval szembeni fellépést. A francia reakciókból, valamint a két ország vitája során felszínre kerülő adatokból az is tisztán látható, hogy mára Európa nyugati felén is elfogyott a lelkesedés az illegális migránsok iránt.

Kikötött pénteken a dél-franciaországi Toulon hadikikötőjében a 230 migránst szállító Ocean Viking NGO-hajó. Ez volt az első alkalom, hogy a Földközi-tengerből embereket kimentő segélyhajó a francia partoknál tette ki a túlélőket, ami diplomáciai feszültségeket okozott Olaszország és Franciaország között.

Ez kivételes helyzet, amely nem ismétlődhet meg” – jelentette ki Francois Thomas, a norvég felségjelzésű hajót működtető SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet (NGO) elnöke az AFP hírügynökségnek. „Nem normális a mentési helytől ekkora távolságra szállítani az embereket. Üdvözöljük Franciaország döntését, de három hétig tartott a kálvária” – tette hozzá.

Xavier Lauth, a szervezet operációs igazgatója elmondta: folytatják a mentést a Földközi-tengerből, ahol idén eddig több mint 1300-an vesztették életüket, 2014 óta pedig több mint 20 ezerre tehető a tengerbe veszettek száma. „Nem tudjuk elfogadni, hogy a tenger temetővé váljon” – mondta. „Ugyanazon övezetekben folytatjuk továbbra is a mentéseket, és kérünk kikötési engedélyeket a túlélőknek Líbiában, Máltán és Olaszországban” – tette hozzá.

Mindenki, az európai országok, de a humanitárius szervezetek is, amelyekhez tartozom, hosszú évekig nem vettek tudomást a helyzetről. Ezrek halnak meg, ez szégyen” – fogalmazott Sophie Beau, az SOS Mediterranée igazgatója. „Csak Olaszország 150 ezer embert mentett ki 2013-2014-ben. Ami minket, az SOS Méditerranée-t illeti, több mint 37 ezer embert mentettünk ki” – hívta fel a figyelmet. A szervezet vezetője elítélte, hogy a kérdést politikai játszmákra használják fel az európai tagállamok.

Evence Richard illetékes prefektus sajtótájékoztatón elmondta: az Ocean Viking reggel 9 óra előtt érkezett meg a touloni hadikikötőbe. Azonnal megkezdődött az utasok leszállása, akiket a Toulontól keletre mintegy húsz kilométerre található Hyeres település egyik nyaralóközpontjába szállítanak, amelyet „nemzetközi várakozási övezetnek” minősítettek át, megközelítőleg húsz napra.

A szálláshely környékére jelentős rendőri erőket vezényeltek, s a sajtó képviselői a hadikikötőt sem közelíthették meg a partraszálláskor.

Az emberek nem hagyhatják el az központot, és technikailag nem Franciaországban tartózkodnak” – jelezte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Valamennyi migráns egészségügyi, majd a titkosszolgálatok biztonsági vizsgálatán esik át, ezt követően a francia menekültvédelmi hivatal (OFPRA) hallgatja meg őket. A menedékkérők kétharmada ezután elhagyja Franciaországot. Németország több mint nyolcvan embert fogad be, ugyanennyi embert szétosztanak Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország között az “európai szolidaritás” nevében, az utasok egyharmada pedig francia településekre kerül.

Csak azok maradhatnak az Európai Unióban, akik „jogosultak menedékre” – hangsúlyozta csütörtök este Gérald Darmanin belügyminiszter. Megismételte, hogy „azok, akik nem kaphatnak menedéket, egyenesen visszaindulnak a származási országaikba”.

A Ocean Vikingen utazók között bangladesi, eritreai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni, mali, szudáni és guineai állampolgárok vannak – jelezte a francia belügyminisztérium az AFP hírügynökségnek. A forrás elmondta: az érintett országokkal megtörtént a kapcsolatfelvétel azok kitoloncolása érdekében, akik nem jogosultak menedékre.

A mentőhajó kikötésének engedélyezése Franciaországban heves belpolitikai vitát is kirobbantott. Marine le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője gyengeséggel vádolta meg a francia kormányt, míg az ellenzéki baloldali pártszövetség tagjai üdvözölték a “Franciaország értékeihez méltó döntést”.

Eközben Párizs és Róma között ismét feszültté vált a viszony a migránsok befogadásának kérdésében.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek minősítette Olaszország eljárását, mivel nem engedélyezte a hajó kikötését, és jelezte: emiatt Párizs felfüggeszti az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sajtótájékoztatón úgy reagált, őt és úgy gondolja, az olasz közvéleményt is „megütötte” a francia kormány agresszív reakciója, ami „érthetetlen és igazolatlan”. Emlékeztetett arra, hogy az összes mentőhajó az olasz partokhoz viszi a tengerből kimentett embereket, idén eddig 90 ezret.

Az olasz kormányfő szerint több megoldás létezik: vagy Olaszország marad a migránsok egyetlen kikötője Európában, „de a kormányom nem erre kapott felhatalmazást a választóktól”, vagy minden egyes hajót viták kísérnek olaszok, franciak, spanyolok és máltaiak között, vagy megkezdődik az EU külső határainak védelme, az indulások leállításával, regisztrációs központok felállításával az afrikai országokban, a menedékkérők szétosztásával. Hozzátette, hogy kormánya első napjaiban erről egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Olaf Scholz német kancellárral.

A The Washington Post arról számolt be péntek este, hogy a francia belügyminiszter, Gérald Darmanini kijelentette: a francia kormány kivételes döntést hozott azzal, hogy az olasz partoktól elirányított hajón utazó migránsokat francia területen fogadják és ott bírálják majd el a menedékkérelmüket. A francia belügyminiszter elítélte Olaszországot, amiért a migránshajó többszöri kérését is figyelmen kívül hagyták, hogy kiköthessenek az olasz partoknál. A franciák álláspontja szerint az olasz kormány ezzel megtagadta a migránshajók befogadására vonatkozó azon nemzetközi egyezményt, melynek értelmében a legközelebbi uniós partoknál kell azokat fogadni.

A francia tisztviselő kijelentette, hogy Meloni kormányának lépése „súlyos következményekkel” járhat a francia-olasz kapcsolatokra nézve, kezdve azzal, hogy felfüggesztik azt az újraelosztási megállapodást, melynek értelmében Franciaország 3500 illegális migránst vett volna át Olaszországtól.

Az eset kapcsán a Politico nevű brüsszeli portál felidézte, hogy a francia belügyminiszter azt is bejelentette, megerősítik Franciaország határellenőrzését az Olaszországgal szomszédos határszakaszon. Georgia Meloni olasz kormányfő szerint azonban a francia belügyminiszter kijelentései „értelmezhetetlenek és indokolatlanok.”

Franciaország sem akar több migránst

A két nyugat-európai ország viszonyának megromlását jól szemléltetik az egyre erősebb üzenetek. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök árulással vádolta meg Franciaországot, mivel továbbra sem sikerült tisztázni, hogy melyik államnak kellene fogadnia az illegális migránsokat szállító hajókat és mentőcsónakokat.

Miután a francia kormány leállította a 3500 olaszországi migráns átvételére vonatkozó újraelosztási vállalását, ennél is tovább mentek, és arra buzdították az uniós projektben résztvevő többi országot, hogy cselekedjenek ugyanúgy, és ne fogadják Olaszországtól az arányosan rájuk osztott migránsokat.

Az olasz miniszterelnök egy római sajtótájékoztatón úgy reagált a francia lépésre, hogy „az a kérés, miszerint [más országok is] izolálják Olaszországot, véleményem szerint elárulja a szolidaritás és a megosztás európai dinamikáját.”

Meloni arra is felhívta a sajtó figyelmét, hogy Olaszország csak ebben az évben 90 ezer illegális migránst fogadott a Földközi-tengerről. Ráadásul ugyanazon a napon, amikor Franciaország befogadta az Ocean Viking fedélzetén érkezett 234 migránst, Olaszország 600 migráns belépését engedélyezte egy másik NGO hajóról.

Eközben már Franciaországban sem várják tárt karokkal az illegális migránsokat. A The Washington Post megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök is határvonalat húzott a gazdasági migránsok és azok között, akik valódi menekültek. Emellett a jobboldal nyomása is ránehezedik az elnök politikájára, így számos politikus a gyengeség jeleként értelmezte Franciaország döntését.

Éric Zemmour, az amerikai lap által szélsőjobboldaliként említett politikus például úgy fogalmazott, hogy az Ocean Viking befogadásáról szóló döntés „szörnyű jelzés” az csempészek felé, amely ösztönözi fogja Földközi-tengeri átkeléseket. Marine Le Pen pártja pedig külön bizottság felállítását kérte az Európai Parlamentben a csempészek és a bajba jutott migránsokat szállító civil szervezetek közötti lehetséges kapcsolatok kivizsgálására.

Brüsszel nyomást gyakorolhat Rómára

Az Ocean Viking körül kirobbant diplomáciai botrányról szóló római sajtótájékoztatón az olasz miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió júniusban elfogadott migrációs újraelosztási terve már eddig sem működött.

A megegyezés értelmében eddig nyolcezer illegális migránst kellett volna Olaszországból más befogadóországokba küldeni, eddig azonban csak 117 főt vettek át a partnerállamok, Franciaország ebből 38 főt vállalt át.

Az új olasz kormány eddig a kampányígérteinek megfelelően igyekszik alakítani a migrációs politikát. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes például úgy fogalmazott az ügy kapcsán, hogy „Megváltozott a levegő.” Maurizio Gasparri, a Berlusconi-féle Forza Italia párt szenátora pedig kijelentette: „A bevándorlási határozottság politikája kifizetődik.”

A korai sikerek ellenére azonban az olasz baloldal már arra figyelmeztetett, hogy a Meloni-kabinet migrációs politikája komoly akadályt jelenthet az uniós források elosztásakor. A baloldali hangok szerint Olaszországnak különösen nagy szüksége lenne az uniós partnerek jóindulatára, mivel most fogják megtárgyalni az EU fiskális politikájának reformját.

Lia Quartapelle, a baloldali demokraták képviselője azt mondta, hogy Olaszországnak „Szövetségekre van szüksége Európában ahhoz, hogy eredményeket érjen el – a költségvetési szabályok reformjával, a SURE munkanélküli-alappal és az energiabiztonsággal kapcsolatban.” Több baloldali hang is azzal vádolja Melonit, hogy „Brüsszelben úgy tesz, mintha együttműködne Európával, Rómában pedig továbbra is a szélsőjobboldali propagandát hirdeti”.

Az illegális migrációt támogató hangadók szerint az olasz kormány megközelítése „elősegíti a széthúzást, és pusztító hatással lehet az olyan kérdésekre, mint a helyreállítási terv.”

Nem Olaszországot, hanem az emberkereskedőket kell elszigetelni Európában Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pénteki nyilatkozata szerint, aki elfogadhatatlannak nevezte a francia kormány reakcióját a migránsokat szállító Ocean Viking civil hajó ügyében.

Az SOS Mediterranee francia civilszervezet norvég felségjelzésű hajója az olasz kormányfő kijelentéseivel egy időben érkezett meg Toulon kikötőjébe, ahol megkezdődött a 230 ember kiszállása.

Korábban Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek minősítette Olaszország eljárását, mivel nem engedélyezte a hajó kikötését, és jelezte: emiatt Párizs felfüggeszti az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot.

Giorgia Meloni sajtótájékoztatón úgy reagált, őt és úgy gondolja, az olasz közvéleményt is megütötte a francia kormány agresszív reakciója, ami érthetetlen és igazolatlan.

Ez a legelső NGO-hajó, amely Franciaországban ér partot, 230 emberrel, ezért keménynek tartom az Olaszországgal szembeni állásfoglalást, miután év eleje óta a mi nemzeti területünkre 90 ezren léphettek be” – hangoztatta Meloni. Hozzátette, az összes NGO-hajó Olaszországba viszi a migránsokat.

A menedékkérők befogadásának leállításával kapcsolatban a jobboldali római kormány vezetője azt mondta, Párizs szerint ha nem vagyunk szolidárisak, nem részesülhetünk szolidaritásban, de a szolidaritásra épülő európai szétosztási rendszer értelmében az Olaszországba érkező 90 ezer emberből kevesebb mint tíz százalékot kellene átvenni a többi tagállamnak, ezzel szemben eddig 117-et vettek át, Franciaország harmincnyolcat. Megjegyezte, hogy miközben Olaszországot embertelennek, felelőtlen államnak minősítették hatszáz bajba jutott embert mentett ki egy nap alatt a tengerből: és akkor 230 ember felborítja a diplomáciai kapcsolatokat?

Mondják meg, mit akarnak. Olaszországnak kell lennie az egyetlen kikötőnek a Földközi-tengeren, ahol a migránsok kikötnek? És ez hol van leírva” – kérdezte Giorgia Meloni.

Kifejtette, több megoldás létezik: vagy Olaszország marad a migránsok egyetlen kikötője Európában, de a kormányom nem erre kapott felhatalmazást a választóktól, vagy minden egyes hajót viták kísérnek olaszok, franciak, spanyolok és máltaiak között, vagy megkezdődik az EU külső határainak védelme, az indulások leállításával, az afrikai országokban felállítandó regisztrációs központok felállításával, a menedékkérők szétosztásával.

Hozzátette, hogy kormánya első napjaiban erről egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével és Olaf Scholz német kancellárral.

A fő kérdés itt nem a migráció kezelése, hanem az, hogy ugyanazokat a jogokat kell biztosítani minden tagállam számára. Miközben az EU szolidaritást és megosztást hirdet, a politikai dinamika egyesek elszigetelésére irányul” – jelentette ki Giorgia Meloni, aki európai csúcsot sürgetett a migrációs helyzet európai megoldására.

Nem Olaszországot kell elszigetelni, hanem az embercsempészeket” – jelentette ki.

Rámutatott, Franciaország rögtön megegyezett Németországgal, hogy utóbbi átveszi a most érkezettek egyharmadát: és ki veszi át az Olaszországba jött 90 ezer egyharmadát? – tette fel a kérdést.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a római kormány újabb rendeleteket készül bevezetni a migráció szigorítására.

Franciaország bejelentette, hogy megerősíti az Olaszországgal közös határa védelmét, e célból ötszáz rendőrt már csütörtökön az olasz határhoz irányítottak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába