Létrehozva: 2022.11.17.

Joe Biden elismerte a demokraták képviselőházi vereségét

Történelmi fordulat.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson, és egyben készségét fejezte ki az együttműködésre.

A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenállóképességét.

A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy "készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak".

A választók világosan beszéltek arról, hogy költségeik csökkentését, választási szabadságuk megvédését és a demokrácia megőrzését várják - írta Joe Biden, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik - legyen az republikánus vagy demokrata -, aki szintén hajlandó vele együttműködni ezen célok elérésének érdekében.

Az amerikai félidős választásokat egyfajta közvélemény-kutatásnak tartják, amelynek során az amerikaiak kifejezhetik a véleményüket a regnáló elnökről, kormányáról és tevékenységéről. A mostani választások eredményeiből az látszik, hogy az Egyesült Államok választói nem elégedettek Bidennel, a republikánusokat sokkal többen támogatták. Míg 2020-ban az elnökválasztáson Biden 7 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, addig most, a félidős választásokon a demokrata jelöltek – az eddigi eredmények alapján – majdnem 5 millió szavazattal kevesebbet kaptak, mint a republikánusok.

Az elmúlt két évben Joe Biden demokrata amerikai elnök támogatottsága folyamatosan csökkent a felmérések szerint, míg a 2020-as elvesztett választás után Donald Trump és a republikánusok is erősödni tudtak.

A múlt heti félidős választásokkor készített felmérést a CBS News, amely során

A MEGKÉRDEZETTEK 66 SZÁZALÉKA AZT VÁLASZOLTA, HOGY NEM SZERETNÉ, HA JOE BIDEN 2024-BEN ÚJRA ELINDULNA AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Ha csak a demokraták válaszait vizsgáljuk, az ő köreikben sem sokkal népszerűbb az elnök, tízből csak négy demokrata szeretné, ha Biden 2024-ben megint indulna az elnökválasztáson, derült ki egy másik felmérésből.

A többség nem szeretné, ha Joe Biden újra elindulna az elnökválasztásonFORRÁS: GETTY IMAGES/2022 GETTY IMAGES/ALEX WONG

Eszerint Biden megítélése is sokat változott a hivatala alatt: 43 százalék látja őt egy alapvetően pozitív szereplőnek, míg 50 százalék nem, emellett 51 százalék nem helyesli az elnök politikáját.

 

EZZEL SZEMBEN A REPUBLIKÁNUSOK TÖBBSÉGE ÖRÜLNE, HA DONALD TRUMP ÚJRA INDULNA AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Trump helyi idő szerint kedd este Floridában bejelentette, hogy 2024-ben újra indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Azt mondta, ez a kampány nem róla szól, hanem az amerikai emberekkel közösen zajlik majd, és azokkal a kérdésekkel foglalkozik, amelyek az embereket érintik.

18Donald Trump volt amerikai elnök és felesége, Melania Trump volt First Lady a november 15-i floridai eseményen, ahol Trump bejelentette, hogy újra indul az elnöki tisztségért 2024-ben 

FORRÁS: GETTY IMAGES VIA AFP/2022 GETTY IMAGES/JOE RAEDLE

Biden támogatottságának zuhanása a két évvel ezelőtti elnökválasztás és a mostani félidős választások eredményein is látszik.

MÍG 2020-BAN AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON BIDEN 7 MILLIÓVAL TÖBB SZAVAZATOT KAPOTT, MINT TRUMP, ADDIG MOST, A FÉLIDŐS VÁLASZTÁSOKON A DEMOKRATA JELÖLTEK – AZ EDDIGI EREDMÉNYEK ALAPJÁN – MAJDNEM 5 MILLIÓ SZAVAZATTAL KEVESEBBET KAPTAK, MINT A REPUBLIKÁNUSOK.

Vagyis a szenátusi, képviselőházi és kormányzóválasztásokon ennyivel többen voksoltak a republikánus jelöltekre, akik nagyrészt Trump támogatását is élvezték.

A félidős választások eredményeiből az is látszik, hogy magát a Demokrata Pártot többen támogatják, mint az elnököt, azaz még saját pártjának szavazói körében sem kap támogatást Biden. Ez, és a tény, hogy az elnök néhány hét múlva betölti a 80. életévét, arra enged következtetni, hogy akadhat belső kihívója a következő választásokat megelőző előválasztáson, erről Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője beszélt korábban az Origónak.

Ugyan a szavazatszámlálás a demokratáknak kedvező levélszavazatok elképesztően hanyag szabályozása miatt még mindig tart, keddre eldőlt, hogy a republikánusok győzelmet arattak a félidős választásokon, visszaszerezték az irányítást az amerikai politikai rendszerben kulcsfontosságú képviselőházban. Miután a költségvetési kérdésekről itt döntenek, ezzel Joe Biden a következő két évre tehetetlenné vált. A jelenlegi állás szerint a kongresszus alsóházában a képviselőházban megszerezte a többséget a jobboldal,

A KORMÁNYZÓVÁLASZTÁSOK SORÁN ÁLLAMI SZINTEN ELÉRT SIKEREIK - TOVÁBBRA IS TÖBB KORMÁNYZÓJUK LESZ, MINT A DEMOKRATÁKNAK - PEDIG MEGALAPOZHATNAK EGY SIKERES ELNÖKVÁLASZTÁSI KAMPÁNYT 2024-BEN.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője értékelte az Origónak az amerikai félidős választás eddig ismert eredményeit.

A félidős választás eredménye hogyan befolyásolhatja a háborút annak tükrében, hogy a leendő új házelnök, McCarthy nem támogatja az Ukrajnának juttatott anyagi támogatásokat?

A háborúra közvetlen hatása nem lesz, hiszen az ehhez való amerikai hozzáállás külpolitikai kérdés, amely elsősorban az elnök hatáskörébe tartozik. Joe Biden mozgástere ennek ellenére szűkülhet ebben az ügyben is, hiszen a képviselőháznak döntő befolyása van az ország költségvetésére, pénzügyeire. Ebből következően

AZ ÚJ ÖSSZETÉTELŰ ALSÓHÁZ BÁRMIKOR HOZHAT OLYAN DÖNTÉST, AMELY CSÖKKENTI A HÁBORÚ KAPCSÁN ELKÖLTÖTT AMERIKAI PÉNZÖSSZEGEKET.

Fontos persze megjegyezni, hogy biztosra már csak azért sem mehetünk, mert a frakciófegyelem a nálunk megszokotthoz képest gyenge az Egyesült Államokban, így a házelnök álláspontja nem feltétlenül a teljes többség álláspontja, bár tény, hogy jelentős támogatottsága van a republikánusok körében McCarthy véleményének.

Egy biztos: Biden januártól már nem dönthet kénye-kedve szerint ebben az ügyben sem, mindenképp konzultálnia kell majd a jobboldallal.

Mi várható az amerikai-magyar kapcsolatokban?

Itt ismét arra utalnék elsőként, hogy a külpolitika az elnök hatásköre. Ebből adódóan a magyar-amerikai kapcsolatokra inkább a 2024-ben esedékes elnökválasztásnak lesz jelentős hatása. Ettől függetlenül az sem mellékes, hogy a most többséget szerzett republikánusok jóval barátságosabb és megértőbb módon viszonyulnak hazánkhoz és a magyar kormány politikájához is. A családok védelme, a bevándorlás elutasítása és a keresztény kultúra tisztelete mind olyan témák, amely kapcsán a magyar és az amerikai jobboldal között érték- és véleményazonosság áll fenn. Ezzel összefüggésben azt emelném még ki, hogy a képviselőház pénzügyi hatásköreiből adódóan lehetősége lesz csökkenteni az olyan külföldön elköltendő, ideológiai alapú programokra szolgáló forrásokat is, mint például az ún. független sajtó támogatására vonatkozó pályázatok támogatása.Egy szavazó 2022. november 8-án leadja szavazatát az amerikai félidős választásokon a Colorado állambeli Fruita városában, a Dinosaur Journey MúzeumbanFORRÁS: AFP/JASON CONNOLLY

Azt már biztosan kijelenthetjük, hogy a képviselőházban republikánus többség alakul majd ki, ami ugyanakkor kisebb arányú lesz, mint amiben előzetesen reménykedni lehetett. A szenátus még nem dőlt el, bármelyik párt megszerezheti a többséget, ugyanakkor a mostani állás szerint a demokraták vannak enyhe előnyben ebből a szempontból. A nyilatkozatom idején három állam eredménye bizonytalan még: Arizona, Georgia és Nevada. Előbbi államban a demokraták vezetnek, utóbbiban a republikánusok, Georgia pedig eredménytelen, minden valószínűség szerint második fordulóra lesz majd szükség. Ami biztos: amelyik párt e háromból legalább kettőt meg tud nyerni, azé lesz a szenátusi többség.

Az amerikai jobboldal győzelme a képviselőházban, segítheti, hogy meginduljanak az amerikai-orosz béketárgyalások?

A REPUBLIKÁNUSOK MIND A BEL-, MIND A KÜLPOLITIKAI KÉRDÉSBEN FOKOZHATJÁK MAJD A BIDEN ELNÖKRE GYAKOROLT NYOMÁST.

Ebben az értelemben nem kizárható, hogy felhívják majd az elnök figyelmét a tárgyalások fontosságára, ugyanakkor ez a kérdés elsősorban Joe Biden és kormánya döntésén fog múlni, emiatt én óvatos lennék az optimizmussal.

A CBS News arról kérdezte a választókat, hogy támogatják-e Joe Biden 2024-es indulását az elnöki székért. A válaszadók kétharmada nemmel válaszolt a kérdésre. Mit üzen ez?

Biden elnök népszerűsége alacsony. Látható a félidős választás eredményéből is, hogy magát a Demokrata Pártot többen támogatják, mint az elnököt, azaz még saját pártjának szavazói körében sem örvend egyértelmű támogatásnak Biden. Ez, és a tény, hogy az elnök néhány hét múlva betölti a 80. életévét, arra engednek következtetni, hogy akadhat belső kihívója a következő választásokat megelőző előválasztáson. Persze ezt most még nem tudjuk megmondani. Annyit lehet biztosan állítani, hogy

A DEMOKRATÁK BELSŐ MEGOSZTOTTSÁGA JELENTŐS, ÉS BÁR HAGYOMÁNY SZERINT A HIVATALBAN LÉVŐ ÉS ÚJRAINDULÓ ELNÖK ELLEN NEM SZOKÁS ELINDULNI AZ ELŐVÁLASZTÁSON, FENNÁLL AZ ESÉLYE, HOGY MOST EZ MÁSKÉNT LESZ.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

origo.hu

Félelmetes háborús üzenetet küldtek a törökök Izraelnek

borsonline.hu

"Mi a fenék voltak ezek?!" – Három repülő objektum szelte át az égboltot, földönkívülieket sikerült levideózni?

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

mandiner.hu

Ezentúl bármikor, bárki mentőt hív ennek a szemétládának, kéretik nem kivonulni

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Történelmi jelentőségű, hogy hozzánk látogat a kínai elnök

POLITIK

Gyurcsány így foglalta el a budapesti Városházát

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap