Létrehozva: 2023.01.04.

Brüsszeli korrupció: Gyurcsányné frakciótársai az új gyanúsítottak

Egyre szélesebb kört érint az EU-botrány.

Soros György két újabb brüsszeli embere ellen vizsgálódik a belga ügyészség az elmúlt évtized legsúlyosabb nemzetközi korrupciós botránya kapcsán - derül ki az Origo összeállításából. Andrea Cozzolino és Marc Tarabella uniós képviselő szervesen kapcsolódik az amerikai spekuláns globális hálózatához. Az Európai Parlament most felfüggesztette a mentelmi jogukat, miután a vádak szerint kenőpénzeket fogadhattak el Katartól és Marokkótól. A korrupció elönti Brüsszelt, a mocsárból ezúttal is a Soros-hálózat emelkedett ki. 

A két képviselő a Gyurcsányné-féle szocialista frakció tagjai, az olasz Andrea Cozzolino és a belga Marc Tarabella.

Mindkettő ellen az Európai Parlament baloldali alelnöke, a már börtönben tartott Eva Kaili korrupciós ügye miatt nyomoznak. A belga ügyészség szerint ők is pénzt kaptak. Eva Kaili mentelmi jogát egyébként nem kellett felfüggeszteni, mert őt tetten érték, a bőröndjében - és később az apjánál is - sokszázezer eurót találtak, készpénzben, főleg 50 eurósokban. Arab országoktól kaptak korrupciós pénzt.

Újabb fordulatot vett az elmúlt évtized legsúlyosabb nemzetközi korrupciós botránya, a Kaili-ügy, miután kedden a belga ügyészség két újabb baloldali európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Ugyanis a hatóságok szerint Eva Kailiékhoz hasonlóan ők is kaptak a korrupciós pénzekből. Ezzel tehát tovább nőtt a gyanús politikusok száma, megmutatva, hogy mennyire kiterjedt ügyről van szó.

Sajtóhírek szerint ezúttal az olasz Andrea Cozzolino és a belga Marc Tarabella került a középpontba. Az Európai Parlamentben mindketten annak a baloldali frakciónak, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) a tagjai, amelyben Gyurcsányné és a DK politikusai is helyet foglalnak. Bár elsőre feltehetően nem sokaknak cseng ismerősen a nevük, személyüknek mégis fontos szerepük van a durva korrupciós ügy hátterének megértésében és személyi hálózatának kibontásában. 

 

Tagjai a hálózatnak 

Andrea Cozzolino hazájában, Olaszországban kezdte meg pályafutását, ahol a Demokrata Párt (Democratico della Sinistra/Democratici di Sinistra) színeiben a politikai középszintre sikerült felküzdenie magát. Előbb a baloldali párt nápolyi szövetségének titkáraként dolgozott, hogy aztán 2000-ben bekerüljön Campania tartomány tanácsába. Kilenc éven keresztül volt tagja a helyi közgyűlésnek, az utolsó öt évben pedig a régió mezőgazdaságáért és termeléséért felelős ügyvivői tisztségét is betöltötte. 

Cozzolino ezután európai vizekre evezett: 2009-től uniós képviselőként képviseli hazáját, vagy elnézve a botrány alakulását, inkább Marokkóét. Az olasz politikus neve közvetlenül a botrány kirobbanása után, első körben felbukkant a nemzetközi sajtóban. A baloldali La Repubblica arról írt, hogy az ügy központi szereplője, Eva Kaili partnere, Francesco Giorgi és Antonio Panzeri mellett Andrea Cozzolino is jelentős összeget vett át a marokkói titkosszolgálattól, aminek következtében egy belga börtönből várta a meghallgatását. 

Andrea Cozzolini (balra) egy hónappal a letartóztatása előtt még látogatókat fogadott az Európai Parlamentben

FORRÁS: FACEBOOK/ANDREA COZZOLINO

A baloldali képviselő Kailihoz hasonlóan a szürke brüsszeli bürokraták csoportjához tartozik: látványosan kerüli a nyilvánosságot, de a háttérben úgy manőverezik, úgy, hogy arról a közvélemény csak a legritkább esetben értesül. 2014 óta a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja az EP-ben, 2019-ben az emberi jogi albizottsághoz is csatlakozott. Korábban pedig a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (2009-2012), a Költségvetési Bizottságban (2009-2013) és a Petíciós Bizottságban (2014-2019) is megfordult.

 

Cozzolino alapvetően külpolitikai vonalon mozog, aktivitást elsősorban a harmadik világbeli országokkal kapcsolatos vitákban mutatott az EP-ben. Legfontosabb tisztégeként elnöke a DMAG-nak, azaz az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének. Ezen a ponton jön képbe a marokkói vonal, hiszen a testület hatáskörébe tartozik többek között az EU–Marokkó, EU–Tunézia és EU–Algéria kapcsolatok építése. Legalább ennyire fontos, hogy

A KORRUPCIÓS VÁDAKKAL ILLETETT OLASZ BALOLDALI POLITIKUS SZEREPEL SOROS GYÖRGY LEGSZOROSABB SZÖVETSÉGESEINEK LISTÁJÁN, AMI AZT JELENTI, HOGY AZ AMERIKAI ÜZLETEMBER ÉRDEKEIT KÉPVISELTE AZ UNIÓS DÖNTÉSHOZATALBAN. 

Szintén Soros hálózatához tartozik a másik hírbe hozott képviselő, Marc Tarabella, akinek a neve szintén rajta van a listán. Mindebből nagyon úgy tűnik, hogy

A KORRUPCIÓS PÉNZNYELŐ HÁLÓT A NEMZETKÖZI SOROS-HÁLÓZAT POLITIKUSAI MOZGATTÁK, EGÉSZEN A LEBUKÁSUKIG. 

A mentelmi jogában felfüggesztett belga uniós képviselő már az 1980-as években bekerült a politika világában, a vallon régió miniszterelnöki kabinetében dolgozott.. A Szocialista Párt (PS) színeiben előbb önkormányzati képviselője, majd polgármestere lett egy vallon kistelepülésnek, Anthisnes-nek. 

Innen került Brüsszelbe, ahol első körben 2004 és 2007 között dolgozott EP-képviselőként, hogy aztán két év megszakítás után, 2009-tól elsüllyedjen a brüsszeli mocsárban. A két év szünetben Vallónia képzésért felelős minisztereként, illetve oktatásért, társadalmi fejlődésért és ifjúságért felelős közösségi minisztereként kapott bizonyítási lehetőséget.

Jelenleg alelnöke az EP Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének, a DARP-nak, ami azért fontos, mert a térséghez tartozik Katar. Egyébként az uniós döntéshozatalban előszeretettel foglalkozott a térség ügyeivel. Árulkodó, hogy nem sokkal a letartóztatása előtt, a labdarúgó-világbajnokság nyitányát megelőzően meglepő lelkesedéssel szólalt fel a diktatórikus ország érdekében. 

Nyilván ma sem tökéletes a helyzet Katarban, távolról sem. Sokat kell fejlődniük, de az ország a reform útjára lépett. A világbajnokság szervezése pedig felgyorsította ezeket a folyamatokat. (...) Tehát a Katarral kapcsolatos egyoldalú negatív diskurzus számomra károsnak tűnik

- fogalmazott a belga politikus az EP tavaly novemberi vitáján Strasbourgban, nyíltan kiállva az emberi jogokat semmibe vevő ország mellett. Tarabella - Cozzolinohoz hasonlóan  - nem zavart sok vizet a brüsszeli bürokrácia útvesztőiben: a magyar médiában mindössze kétszer szerepelt, egyszer amikor a Tinder visszaéléseivel foglalkozott, egyszer pedig amikor az iskolatejről és az egészséges étkezésről jelent meg vele egészen szánalmasan nevetséges interjú a régi Indexen. Arra a kérdésre például, hogy hogyan állítaná össze az iskolai étkezést, azt a nagyon eredeti választ adta, hogy "Télen valószínűleg mindenképpen lenne valamilyen zöldségekből álló leves, az nagyon fontos". Majd azt is elárulta, hogy szerinte: "minden nap egy alma, az orvost távol tartja" (bár a rím miatt ez kifejezetten magyar nyelvű mondásnak tűnik, az eredetiben is így hangzott, ezt azért tudjuk ellenőrizni, mert a dollármédium régi Index egy készen kapott PR-interjút közölt, mintha hír lenne, nem reklám, itt a magyar, itt az angol itt pedig a francia verzió)

A brüsszeli korrupciós botrány újabb kulcsfigurája, a belga Marc Tarabella nyíltan kiállt Katar mellettFORRÁS: © EUROPEAN UNION 2016 - SOURCE : EP/MATHIEU CUGNOT

Tovább gyűrűzik a botrány 

Mint ismert, december közepén robbant az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós botránya, miután őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét és másik három embert. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

Először arról lehetett hallani, hogy a Katar Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységével kapcsolatban történtek a letartóztatások. A hivatalos tájékoztatásban nem konkretizálták az országot, abban csupán annyi szerepelt, hogy a belga rendőrség nyomozói több hónapja gyanúsítanak „egy Öböl-menti országot” azzal, hogy nagy összegeket fizetnek vagy nagy összegű ajándékokat ajánlanak fel az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozíciót betöltő személyeknek, hogy így befolyásolják az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit.

Kaili mellett elkapták a hatóságok a görög politikus édesapját (de őt egy nap múlva szabadon engedték), valamint élettársát, az Európai Szocialista párt (S&D) asszisztensét, Francesco Giorgit és a korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, a "Fight Impunity" nevű civilszervezet (NGO) elnökét, Antonio Panzerit. Otthonaikban nagy összegű készpénzt találtak a nyomozók.

Később kiderült, hogy egészen Panamáig érhet a Kaili-ügy. A hírek szerint a szocialista politikus - a lefoglalt készpénz mellett - 20 millió eurót tartott panamai bankszámlákon, amelyeket saját maga vagy családtagjai nyithattak, legalábbis a görög hatóságok erről érdeklődtek Panamánál. Az utalások papíron Katarból érkeztek. Ahogy arra korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, ez kifejezetten furcsa, hiszen így nehezen hihető az a verzió, hogy a Kailinál talált készpénz is Katarból származik. Mivel ilyen formában a bűnözők szoktak fizetni (pont azért, hogy elrejtsék a vagyonuk eredetét),

KÖNNYEN LEHET, HOGY A BALOLDALI POLITIKUS ALVILÁGI FIGURÁKKAL ÜZLETELT.

Eva Kaili Katarban tárgyal

FORRÁS: TWITTER/LABOR MINISTRY OF QATAR

 

Később Kaili élettársa, Francesco Giorgi borította a bilit azzal, hogy beismerő vallomásában elárulta:  többen közülük a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak, azaz jó eséllyel az észak-afrikai országból is érkeztek pénzek. Giorgi arról is beszélt, hogy a vesztegetési botrány kiagyalója Antonio Panzeri volt.

Sajtóhírek alapján Panzeri bizalmas szövetségese Soros Györgynek, akárcsak Tarabella és Cozzolino. Ez pedig azt jelenti, hogy az amerikai spekuláns európai emberei buktak le a Katargate néven elhíresült korrupciós botrányban.   

Bár sajtóértesülések szerint a korrupciós botránya miatt előzetes letartóztatásban lévő Eva Kaili kizárólag katari és marokkói utalásokból gyűjtött össze 20 millió eurót a panamai bankszámlájára, ez meglehetősen valószínűtlen. Ugyanis akkora összegről van szó, hogy nehezen hihető, hogy ez a két ország annyit fizetett azért, amit Kaili tenni tudott. Éppen ezért az ügy egyik kulcskérdése, hogy rajtuk kívül kik és miért utaltak a korrupt brüsszeli politikus számlájára. Szintén fontos körülmény a Kailinál talált másfél millió eurónyi készpénz, ami sehogy sem illik a képbe. Készpénzzel bűnözők szoktak fizetni, nem államok, és most kiderült, hogy az arab országok valóban utalták a pénzt. Lehet, hogy Guy Verhofstadt szövetségese köztörvényes bűnözőkkel is üzletelt? Rengeteg a tisztázatlan részlet a nagy vihart kavart ügyben, ami napról napra egyre szövevényesebb. 

December közepén robbant az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós botránya, miután őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét és másik három embert. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti. Kaili a brüsszeli rendszer egyik közepesen ismert, szürke bürokratája, aki elsősorban luxuséletmódjával, és a hírhedt magyarellenes liberális politikus, Guy Vehofstadtal való szövetségével hívta fel magára a figyelmet. 

A pénz útja

Kaili és társainak lekapcsolása rávilágított arra, hogyBRÜSSZELBEN RENDSZERSZINTŰ A KORRUPCIÓ, AZ UNIÓS INTÉZMÉNYEKET EGY JÓL MŰKÖDŐ, KITERJEDT BŰNSZERVEZET SZÖVI ÁT, AMELYET A BALOLDALI POLITIKUSOK MOZGATNAK.Ez azért abszurd, mert a brüsszeli bürokraták több mint egy évtizede támadják azzal Magyarországot, amit a valóságban ők követtek el. A brüsszeli mocsár ellep mindent, mostanra már az Európai Unió egészének működését veszélyezteti.

 

Kailinál és más, hozzá közel álló személyeknél a rendőrök több alkalommal is házkutatást tartottak, három különböző helyen foglaltak le nagy mennyiségű készpénzt. Az egykori görög EP-képviselőnél összesen több mint másfél millió eurót (600 millió forint) találtak. A vádak szerint

KENŐPÉNZT ÉS KONKRÉT AJÁNDÉKOKAT FOGADHATOTT EL KATARI KORRUPT POLITIKUSOKTÓL AZÉRT, HOGY AZ EURÓPAI PARLAMENT AZ ARABOKNAK KEDVEZŐ POLITIKAI ÉS GAZDASÁGI DÖNTÉSEKET HOZZON.

A vagyon egy részét a politikus édesapja próbálta kimenteni lánya utasítására, sikertelenül. A férfit ugyanis éppen akkor állították elő, amikor egy pénzel teli bőrönddel próbált meg távozni az egyik brüsszeli szállodából. A letartóztatásokról és az euróhalmokról készült képek bejárták a világsajtót, szimbolizálva Brüsszel erkölcsi válságát. 

FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/BELGIAN FEDERAL POLICE / HANDOUT

Önmagában véve már ez is meglehetősen erős a korrupciós botrányokkal terhelt brüsszeli elittől, de pénteken kiderült, hogy egészen Panamáig érhet a Kaili-ügy. A legújabb hírek szerint a szocialista politikus 20 millió eurót tartott panamai bankszámlákon, amelyeket saját maga vagy családtagjai nyithattak, a görög hatóságok erről érdeklődtek Panamánál. Az utalások papíron Katarból érkeztek, de érdemes ezen a pontos felidézni, hogy Kaili férje beismerő vallomásában azt állította, hogy a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak, így jó eséllyel az észak-afrikai országból is érkeztek pénzek a panamai számlákra.  

Mindez azt jelenti, hogy Kaili készpénzben és banki átutalással is részesült a korrupciós pénzből, ami számos kérdést felvet. Az ügy legizgalmasabb része, hogy 

KIK ÉS MIÉRT UTALHATTAK A KORRUPT BRÜSSZELI POLITIKUS ELTITKOLT SZÁMLÁIRA.

Mert 20 millió euró elképesztően nagy összeg, teljességgel kizárt, hogy a korrupciós pénzek kizárólag Katarból és Marokkóból érkeztek. 

 

Másrészt azt is fontos hangsúlyozni, hogy ha Katar utalt erre a számlára, tehát nem ragaszkodott a készpénzes fizetéshez, akkor mégis honnan volt a rendőrök által lefoglalt másfél millió euró készpénz?

LEHET, HOGY A BRÜSSZELI ELIT KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐKKEL IS ÜZLETELT?

Egyelőre erre még nincs pontos válasz, csak annyi biztos, hogy sokkal csavarosabb az ügy, mint elsőre tűnhetett.

Eva Kaili korrupciós pénzeivel kapcsolatban újabb és újabb kérdések merülnek felFORRÁS: MTI/EPA/DZSALAL MORSIDI

Kiterjedt korrupciós hálózat

A Kailit soraiban tudó Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége megpróbálta menteni a menthetőt, és felfüggesztette Kaili tagságát. Ezt jelentette be a politikus anyapártja, a görög PASZOK is. Később az Európai Parlament megszüntette alelnökének tisztségét is.

Egyébként a letartóztatottak között találjuk továbbá Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt is. A politikusnak az egész családja érintett lehet, az olasz bíróság arról döntött, hogy feleségét és lányát – akik jelenleg is őrizetben vannak – kiadják a belga hatóságoknak. A Politico szerint ő és civil szervezete áll a korrupciós botrány középpontjában. Panzeri azután alapította civil szervezetnek álcázott lobbi ügynökségét, hogy 2019-ben elveszítette Európai Parlamenti tagságát. Ezután jött létre a Fight Impunity, vagyis a "Harcolj a büntetlenség ellen" nevű NGO. 

 

Ehhez a szervezethez köthető személyek közül már sokakat vizsgálati fogságba helyeztek, például egyik parlamenti alkalmazottjukat, Francesco Giorgit, aki Eva Kaili élettársa és aki – a hírek szerint – nemrég beismerő vallomást tett.

A Fight Impunity – a törvényi kötelezettség ellenére – nem regisztráltatta magát az EP-nél mint lobbi szervezet, ennek ellenére befolyásos támogatói voltak, mint például Federica Mogherini, az Unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Bernard Cazeneuve (KEZNÖV) volt francia miniszterelnök, valamint Dimitrisz Avramopulosz volt migrációs biztos is.

Az ügy súlyosságát mutatja, hogy a belga ügyészek egy hónappal meghosszabbították Kaili előzetes letartóztatását, így tovább folytatódik a nyomozás a korrupciós vádak ügyében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Somogy vármegye a kakukktojás nyugaton, Szabolcs hozza a megszokottan rossz formáját

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság