Létrehozva: 2023.02.27.

Tíztonnányi magyar segélyszállítmány érkezett Törökországba

Számíthatnak ránk a törökök.

A földrengés utáni nehéz helyzet kezelésére tíztonnányi segélyszállítmányt küldött Magyarország Törökországba. A csomag elsősorban olyan eszközöket tartalmaz, amelyek az orvosi ellátásban vagy a tél átvészelésében nyújtanak segítséget. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: nem volt kétséges, hogy azonnali segítséget nyújtsunk Törökországnak.

Órákon keresztül pakolták a hatalmas csomagokat a honvédség repülőgépébe hétfő hajnalban. A rengeteg hálózsák, pokróc és sátor az egészségügyi eszközök mellett már nem fért el a csomagtérben, ezért az utasteret is telepakolták a katonák. Olyan, mintha megszokott rutinszerű készülődés lenne, de ezúttal nem bevetésre indultak.

Napra pontosan két hete rázta meg óriási erősségű földrengés Törökországot és Szíriát. A legutóbbi adatok szerint 50 ezernél is többen haltak meg a tragédiában, és csaknem kétmillióan maradtak otthon nélkül. Ők kaptak most újabb magyar segítséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen utazott Törökországba, hogy átadja az adományokat.

Kiemelte: Törökország továbbra is számíthat a magyarokra a bajban, Magyarország kész további segítséget nyújtani Törökországnak.

„Magyarország tehát Törökország barátja. Bajban a barátaink mellett állunk, és a jövőben is minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a török emberek élete minél előbb vissza tudjon kerülni a normális kerékvágásba” – fogalmazott.

Szijjártó Pétert a török külügyminiszter fogadta Ankarában, aki köszönetet mondott a magyar segítségért, és kiemelte: Törökország nem először számíthat Magyarországra.

„Magyarország egy 167 főből álló kutató-mentő csapatot küldött Törökországba. Az első csapat 24, sőt 22 órán belül Törökországba érkezett, és ezek a magyar csapatok 35 ember életét mentették meg” – mondta a török külügyminiszter.

Magyarország az elsők között nyújtott segítséget a földrengés sújtotta Törökországnak. Elsőként a HUNOR mentőegység érkezett az országba, majd több humanitárius szervezet is, hogy túlélők után kutasson. Nekik köszönhetően harmincöt embert sikerült élve megmenteni.

Több mint hatszáz ember ellen indult eljárás Törökországban annak a kapcsán, hogy a február elejei földrengés során kártyavárként omlottak össze épületek. A hatóságok eddig közülük mintegy kétszáz embert őrizetbe is vettek.

A török igazságügyi miniszter közlése szerint már több mint hatszáz ember ellen indult eljárás, amiért olyan épületek omlottak össze a február eleji földrengések során, amelyek állhatták volna a természeti katasztrófát – adta hírül a Világgazdaság.

Összedőlt házak romjai között egy férfi a törökországi Hatayban 2023. február 11-én, öt nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. (MTI/EPA/Erdem Sahin)

Bekir Bozdag sajtótájékoztatóján elmondta, hogy eddig majdnem kétszáz embert vettek őrizetbe – jelentette az MTI a dpa, AP és Reuters hírügynökségekre hivatkozva. Az őrizetbe vettek többnyire építési vállalkozók, és a gyanú ellenük hanyag munkavégzés.

Az Anadolu hírügynükség szerint előllították  Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét, Ökkest Kavakot, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagját is, aki a gyanú szerint nem tett eleget annak a kötelességének, hogy felügyelje az építkezéseket. Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát sokan bírálták a kíméletlen károk és a rengeteg áldozat miatt. A kormány saját adatai szerint a földrengés 173 ezer épületet rongált meg, és kétmillió embert fosztott meg a lakhelyétől.

A BBC jelentése szerint őrizetbe vették Mir Ali Koçer szabadúszó újságírót is, aki 300 kilométerre volt a helyszíntől, amikor február 6-án lecsapott az első földrengés, és odasietve jelentéseket és interjúkat közölt a túlélőkkel és a mentőcsapatok tagjaival. Őt hamis hírek terjesztésével gyanúsítják, és akár három éves börtönbüntetésre is számíthat. A BBC úgy tudja, három másik újságíró ügyében is vizsgálódnak a hatóságok.

Az utórengések azóta sem szűnnek, a közép-anatóliai Nigde tartományban szombaton is 5,2 körüli erősségű mozgást regisztráltak, a török-szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra. Az INA iraki állami hírügynökség szerint Irak északi részén is észleltek két, 4-esnél erősebb rengést, Ninive tartományban, illetve Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén. A szíriai Nemzeti Földrengés Központ az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észlelt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt ismét földrengés rázta meg Törökországot. A rengés érezhető volt Cipruson, Libanonban és Szíriában is. Majd ezt követően Hatay Samandağ kerületében történt egy újabb 5,8-as erősségű földrengés is. 

A 6,4-es erősségű rengés Antakya városának közelében, a szíriai határ közelében történt, ahol február 6-án mindkét országban hatalmas rengések pusztítottak.

A KORÁBBI RENGÉSEK 44 000 EMBER HALÁLÁT OKOZTÁK TÖRÖKORSZÁGBAN ÉS SZÍRIÁBAN, ÉS TÖBB TÍZEZREN VÁLTAK HAJLÉKTALANNÁ.

Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Hatay-ban

FORRÁS: MTI/AP/UGUR YILDIRIM

A török katasztrófavédelmi ügynökség szerint a 6,4-es erősségű földrengés helyi idő szerint 20:04-kor (17:04 GMT) következett be, 10 kilométeres mélységben.

Ezt három perccel később egy 5,8-as erősségű utórengés követte, majd 31 további utórengés. Utóbbiak a jelentések szerint nem voltak olyan súlyosak.

Dr. Fahrettin Koca egészségügyi miniszter elmondta, hogy 294 ember sérült meg,

KÖZÜLÜK 18 EMBER SÚLYOS ÁLLAPOTBAN VAN.

Úgy vélik, hogy a halálos áldozatok száma ezúttal viszonylag alacsony volt, mert a földrengés egy olyan területen történt, amely a február 6-i rengés után nagyrészt üres volt.

Mentőautóhoz visznek egy megsérült fiút Hatay-ban

FORRÁS: MTI/AP/DIA/UGUR YILDIRIM

Az Antakya városából érkező jelentések félelemről és pánikról számoltak be. Mentőautók és mentőcsapatok próbálták elérni a legsúlyosabban érintett területeket, ahol a megrongálódott épületek falai összeomlottak.

Adana városában a legutóbbi földrengés az embereket egy röplabdaközpontba terelte, amelyet az első földrengés után mentőközponttá alakítottak át.

A hatóságok a BBC-nek elmondták, hogy szerintük akár 600 ember is érkezhetett az éjszaka folyamán, hogy egy stabil épületet keressenek, ahol menedékre találhatnak és biztonságban lehetnek.

SZÍRIÁBAN MINTEGY 470 SÉRÜLTET VITTEK KÓRHÁZBA A HÉTFŐI RENGÉSEK UTÁN,

amelyeket a jelentések szerint Egyiptomban és Libanonban is éreztek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfői törökországi látogatásán 100 millió dollár (kb. 35 milliárd forint) humanitárius segélyt jelentett be, és kijelentette, hogy Amerika addig segít a földrengés utáni helyreállításban, amíg szükséges.

A mentési munkálatokat két terület kivételével nemrégiben leállították, és a remény, hogy az embereket élve találják meg, gyorsan elszállt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Házasság első látásra Petra: “Mentálisan megviselt az egész, gyomorideggel mentem a válásra”

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak