Létrehozva: 2023.03.03.

Baloldali brit újságíró került fel az ukrán "halállistára"

A riporter bűne az volt, hogy a Krím-félszigetre látogatott.

Szerző Gaál József

Keir Simmons baloldali brit újságíró felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec adatbázisába. A híres-hírhedt honlap szerint az amerikai NBC News tudósítója megsértette Ukrajna szuverenitását", és" orosz propagandát terjesztett", amikor Moszkvából, a Kercsi hídon át, a Krím-félszigetre utazott, majd készített egy rövid riportfilmet a helyi viszonyokról. Az orosz-ukrán háború több mint egy évvel ezelőtt kirobbanása óta Simmons volt az első nyugati újságíró, aki a Krímbe látogatott. 

 

Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő néhány napja úgy kommentálta Simmons utazását, hogy "az ideiglenesen megszállt Krím Oroszországi Föderációból történő meglátogatása törvénysértésnek minősül Ukrajnában." 

"Vizsgáljuk az NBC újságírójának a krími térségben tett illegális látogatásának körülményeit. Amint meglesz a vizsgálat eredménye, döntést hozunk a további lépésekről"

- fogalmazott az ukrán tisztségviselő, aki hozzátette, hogy az ilyen cselekmények elkövetőit általában kitiltják Ukrajna területéről. Nika Melkozerova, a Politico ukrán újságírója azt írta a Twitteren, hogy Simmons, ne lepődjön meg, ha a „csodálatos” tudósítása után nem engedik be többet Ukrajnába. 

Az újságíró rövid riportfilmje a Kercsi-híd tövében kezdődik. Mint fogalmazott, "a stratégiailag fontos hidat tavaly októberben szimbolikusan felrobbantották, de mostanra teljesen helyreállították".  Később az újságíró Szevasztopolból jelentkezett be, közvetlen az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának tőszomszédságából. Simmons több helyibélivel is interjúzott, melyekből azt a következtetést vonta le, hogy Oroszország valamilyen módon megfélemlítette a krími lakosokat. 

Keir Simmons baloldali brit újságíró adatlapja az ukrán halállistán 

A Mirotvorec oldal halállistáján olyan személyek szerepelnek, akiket az ukrán nacionalisták Ukrajna ellenségeinek tartanak. Az oldal ezeknek az embereknek közzéteszi a teljes nevét, a fotóját, sőt még a címét is. Az ukrán kormány következetesen tagadja, hogy köze lenne az honlaphoz, a halállistás oldal üzemeltetője, Anton Gerascsenko azonban a Zelenszkij-féle kabinet egyik fontos háttérembere. Gerascsenko már 2014-ben is az ukrán belügyminisztérium tanácsadója volt, majd parlamenti képviselő lett, jelenleg pedig az ukrán külügy tanácsadója. 

Már többeket meggyilkoltak azok közül, akik felkerültek a halállistára. Oles Buzina ukrán újságírót a lakása közelében ölték meg, miután a Mirotvorec közzétette pontos lakcímét, Oleg Kalasnyikov ukrán parlamenti képviselőt pedig a saját lakásában gyilkolták meg egy nappal azelőtt, hogy Buzinát megölték. Az ő neve és pontos címe is felkerült az oldalra

A Mirotvorec halállistájára többek közt felkerült már Elon Musk Tesla-vezérigazgató, Avigdor Liberman volt izraeli pénzügyminiszter, Kaszim-Jomart Tokajev kazah elnök, Zoran Milanović horvát elnök és Roger Waters, a Pink Floyd együttes társalapítója.

 

origo.hu

"Fél órával előtte még beszéltem vele telefonon" - a verőcei hajótragédia előtt még vidáman mesélt barátnőjének a 19 éves lány

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

borsonline.hu

Most érkezett: megtalálhatták a verőcei horrorbalesetben eltűnt fiatalokat

mandiner.hu

Magyar Péter ezt benézte: fogalma nincs hol született Babits Mihály vagy József Attila

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Lépésről-lépésre közelebb az általános európai háborúhoz

POLITIK

Újabb háborús veszély: NATO kiképzés Ukrajnában

POLITIK

Eszméleténél van Robert Fico.

POLITIK

NATO gépeket akar az ukrán légtérbe Zelenszkj