Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

POLITIK
Létrehozva: 2023.04.07.
Módosítva: 2023.04.07.

Így ugrott meg Trump népszerűsége mióta megvádolták

19-re húztak lapot a demokraták.

A Donald Trump elleni vádemelés megosztja az amerikaiakat, ám úgy tűnik, hogy növelte a volt elnök esélyeit a republikánusok jelölésére a 2024-es elnökválasztásra – ismertette a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég. A pénteken közzétett felmérést azok után készítették, hogy a manhattani ügyészség ismertette a republikánus politikussal az ellene felhozott 34 vádpontot.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az amerikaiak 49 százaléka helyes döntésnek tartja a büntetőeljárást, amely az Egyesült Államokban első alkalommal indult egy volt elnök ellen. A politikai megosztottság ebben a kérdésben is jól érezhető: a magukat demokratának vallók mintegy 84 százaléka szerint a vádak megalapozottak, míg a republikánusoknak csak 16 százaléka ért ezzel egyet. Kiderült az is, 

a republikánusok 40 százaléka az eset miatt nagyobb valószínűséggel szavazna Trumpra 2024-ben, míg 12 százalékuk azt mondta, hogy emiatt kevésbé támogatják őt. További 38 százalékuk állítja, hogy az ügynek nincs hatása arra, kit támogatnak.

Donald Trumpot a republikánus szavazók 58 százaléka preferálná elnökjelöltként, ami tíz százalékpontos növekedés a legutóbbi, hétfőn közzétett Reuters/Ipsos felméréshez képest. A második befutó Ron DeSantis floridai kormányzó, akinek jelenleg 21 százalékot mértek. A politikus egyelőre csak utalt rá, de még nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni szándékozik a jövő évi republikánus előválasztáson, amelyen a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjét választják meg.

Mindezen túl a mintegy ezer válaszadó 76 százaléka gondolja úgy, hogy az igazságszolgáltatás bizonyos szereplői a volt elnök politikai ellehetetlenítését tűzték ki célul. Ezzel a demokrata párti szavazók 34 százaléka ért egyet.

Kétszáz millió dollár (hetvenmilliárd forint) közpénzt költöttek arra New Yorkban, hogy megvádolják Donald Trumpot! – fakadt ki a Newsmax jobboldali hírcsatornának adott interjúban Eric Trump. A volt amerikai elnök fia felidézte, hogy a városban minden kereszteződést felfegyverzett rendőrök őriztek, az egyik főutat lezárták, a Trump Tornyot és a bíróságot a hadsereg védte. 

Mint arra már korábban már egy Twitter-bejegyzésében is rámutatott, 38 ezer rendőrt vetettek be New York biztosítására, akik nyilvánvalóan hiányoztak máshonnan.

Rámutatott, hogy mindeközben olyan bűnesetek történnek a városban, mint hogy a Times Square-en arcon lőnek egy lányt, vagy nőket löknek a metrószerelvények elé. Közben a hajléktalanhelyzet elviselhetetlen, az emberek ezrével menekülnek a városból, de már a turizmus is visszaesett, mert senki nem akar egy ilyen veszélyes helyre látogatni. 

Vajon hány ember halt meg New Yorkban, amiatt, hogy a teljes rendőrség nem végezhette a munkáját, mert Alvin Bragg ügyész politikai játékával kellett foglalkozniuk?

– fakadt ki.

Elpanaszolta azt is, hogy ez a 200 millió dollár még nem is tartalmazza azt az összeget, hogy a manhattani ügyészség hat éve próbál elkeseredetten fogást találni apján. A Trump Organization elnökeként elárulta, hogy az elmúlt években összesen 11 millió dokumentumot kértek be tőlük, de semmit nem találtak. Végül egy teljesen legális és mindennapos, 130 ezer dolláros kifizetéssel próbálkoznak.

Eric Trump az interjúban azt is leszögezte: tudja, hogy Alvin Gragg ügyész csak báb az egész ügyben, akit Soros György mozgat.

 

Felhánytorgatta azt is, hogy mindeközben Hunter Bidenről – Joe Biden demokrata elnök fiáról – sorra derülnek ki a botrányok, hogy drogozott, prostituáltakkal volt együtt, nem beszélve a teljesen kétes üzleti ügyeiről, ellene mégsem vizsgálódik senki. Szerinte ha ő csak a töredékét elkövette volna annak, amit Hunter Biden megtett, már régen narancssárga ruhában valamelyik börtönben ülne.

Eric Trump csak nevetett a baloldali amerikai média azon a leírásán is, hogy apja „megtört” a bíróságon. Elmondása szerint végig Donald Trumppal volt, és a volt elnök „sziklaszilárd”, és eltökéltebb, mint valaha.

Soros György az évek alatt tetemes pénzmennyiséget használt fel arra, hogy az általa kijelölt és hozzá hűséges ügyészei nyerjenek a választásokon, így az amerikai igazságszolgáltatás jelentős része felett az oligarcha rendelkezhet.

Döbbenetes mennyiségű pénzt áldozott Soros György az elmúlt évek során arra, hogy kiépítse a saját ügyészi hálózatát. Az oligarcha célja nyilvánvalóan az lehet, hogy egymaga uralja az igazságszolgáltatást az Egyesült Államokban, ennek érdekében eddig 75 ügyész kampányára költött el több mint negyvenmillió dollárt. A milliárdos spekuláns az ügyészein keresztül így már az amerikai lakosság közel húsz százaléka felett uralkodik, ráadásul az ötven legnépesebb város felében Soros ügyészei alakítják az igazságszolgáltatást. A Law Enforcement Legal Defense Fund (LELDF) korábban egy jelentést is készített a témában, az alábbi térképen pedig jól megfigyelhető, hogy milyen  terjedelmes Soros hálózata.

Soros György ügyészi hálózata. Forrás: LELDF

Ahol nyert a jelöltje, ott drasztikusan csökkent a kiszabott börtönbüntetések száma, a bűnözés pedig ezzel egyenesen arányosan megugrott. Soros ügyészei ugyanis rendre olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek segítségével a mai napig csak enyhe büntetéseket ítélnek meg bizonyos bűncselekmények után: a lopás, a rablás, a kábítószer birtoklása vagy árusítása és a prostitúció esetében is jelentős enyhítésekről döntöttek.

A rendőrség és az ügyészek között azóta egyre élesebb az ellentét. A rendőrök ugyanis nem hajlandók elfogadni, hogy az ügyészek sok esetben nem emelnek vádat egy-egy súlyos bűncselekmény után. Több nagyvárosban is tömegesen hagyták el a bűnüldöző szakmát az emberek Soros liberális ügyészei miatt.

– Soros arra használja ezt a kampánypénzt és további százmilliókat, hogy szervezeteket támogasson, és csendben átalakítsa az igazságszolgáltatási rendszert a rosszabbik irányba, veszélyes politikákat és rendőrellenes narratívákat támogatva, hogy előmozdítsa radikális programját

– vélekedik Jason Johnson, a LELDF elnöke, aki hozzátette, hogy a kampányokban Houstontól és Los Angelestől Philadelphiáig és Orlandóig Soros volt a messze legnagyobb pénzcsap – egyes versenyeken az elköltött pénz kilencven százalékát adta a milliárdos.

A New York-i rendőrség (NYPD) legfrissebb bűnügyi statisztikái szerint az elmúlt évhez képest a nemi erőszakok száma 10,9 százalékkal, a rablások 32,4 százalékkal, a betöréses lopások 29,1 százalékkal, a nagy értékű lopások száma pedig 38,5 százalékkal nőtt, köszönhetően a Soros György által támogatott ügyészeknek és a rendőrség leszerelését, illetve az óvadék megszüntetését támogató baloldali politikusoknak.

Alvin Bragg manhattani ügyészt a Color of Change PAC segítségével választották meg 2021 őszén, amelynek Soros György egymillió dollárt adományozott. Átfogó változtatásaival Bragg arra ösztönözte az ügyészeket, hogy ne emeljenek vádat például fegyveres rablás esetén, hanem tekintsék csak lopásnak. A büntetés így legfeljebb egy év börtön lehet egy ilyen bűncselekményt követően.

Más ügyészek a tömeges illegális migrációt segítették országszerte az elmúlt években. 

A Los Angeles-i kerületi ügyész, George Gascón nemrég olyan irányelveket tett közzé, amely előírja a megyei ügyészeknek, hogy a bűncselekményekkel vádolt illegális bevándorlók esetében mérlegelniük kell az úgynevezett „bevándorlási következményeket”, vagyis lehetőleg úgy kell enyhíteni az eredetileg kiszabadandó büntetést, hogy minél kevesebb eséllyel figyeljen fel rá a Bevándorlásügyi és Vámhatóság (U.S. Immigration and Customs Enforcement).

Mielőtt Soros György rátette volna a kezét az Egyesült Államok igazságszolgáltatásának jelentős részére, az ügyészi választások szinte érdektelenek voltak az átlagos amerikai polgárok számára, a támogatók is jóval kevesebben voltak, és korántsem költöttek annyi pénzt a jelöltek kampányára, mint az elmúlt években az amerikai oligarcha.

A Donald Trump volt amerikai elnök elleni vádakat megfogalmazó manhattani kerületi ügyészt nem véletlenül nevezik republikánus körökben Soros ügyészének, ugyanis a tavaly óta e pozícióját betöltő jogász kampányát mintegy egymillió dollárral Soros Györgyhöz köthető szervezet támogatta. Azonban nem Alvin Bragg az egyetlen Soros által támogatott ügyész a tengerentúlon, a legutóbbi választások során 75 ügyészt segítettek a Soros-szervezetek hatalomra jutni.

Az amerikai történelem első olyan elnöke lett Donald Trump, aki ellen bűntetőeljárási vádemelést tettek. Mint ismert, Trumpot 34 vádpont alapján „üzleti beszámolók meghamisításával” vádolják, amiért állítólag 2016-ban ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárral fizette le Stormy Daniels pornószínésznőt hallgatásáért cserébe, ám mindezt kampánypénzből. Az egykori elnök tagadja a vádakat, keddi bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát.

 

Kicsoda Alvin Bragg?

Noha Donald Trump az elmúlt napokban nem győzött hálálkodni támogatóinak, mint fogalmazott: „lenyűgözte” az, amit tapasztalt, s hozzátette, értékes idő esik ki számára a kampányolásból. Az ügynek azonban pozitív vonzata is van, ugyanis amióta Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész március 30-án hivatalosan is bejelentette a Donald Trump elleni vádemelést, mintegy nyolcmillió dollár gyűlt össze az elnök támogatására a 2024-es elnökválasztásra.

A Harvard Egyetemen végzett Alvin Bragg 2022 óta tölti be a manhattani kerületi ügyészi tisztséget, amely a tengerentúlon választott tisztségnek minősül. Bragg kampányában ígéretet tett arra, hogy eltörli a készpénzes óvadékfizetést és megígérte, hogy nem fog vádat emelni a „piti vétségek miatt” – sokak szerint Trumpé pont ilyen.

Bragg fényes győzelmet aratott, amely azonban Soros Györgynek is köszönhető, hiszen hatalmas összegekkel támogatta a kampányát. A „Soros által támogatott” ügyész jelzőt több republikánus politikus, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó is elkezdte használni, hiszen Bragg mintegy egymillió dollár támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Color Of Change faji igazságszolgáltatást sürgető csoporttól – annak érdekében, hogy Bragg lehessen az első színes bőrű kerületi ügyész Manhattanben.

 

Soros-ügyészek minden nagyvárosban

Nem Alvin Bragg az egyetlen Soros György által támogatott ügyész. New York mellett például Chicagóban, Philadelphiában, Los Angelesben, St. Louisban vagy éppen Dallasban is több millió dollárt osztott ki a milliárdos üzletember. 

Összesen 75 helyen kaptak támogatást liberális ügyészjelöltek a Soros-szervezetektől, jellemzően a Color Of Change-en vagy a Justice and Public Safety csoporton keresztül.

Mind a jelöltek, mind Soros György azzal indokolta demokrata ügyészek támogatását, hogy „a bűnözés mértékének csökkentése érdekében ők a legjobb jelöltek”. Mostanra azonban kiderült, hogy ezekben a körzetekben stagnált vagy még nőtt is a bűnözés. New Yorkban a stagnálást Bragg úgy érte el, hogy több gyilkossági ügyben egyszerűen nem indított eljárást.

 

Miért most szálltak rá Trumpra?

Noha a Donald Trump elleni állítólagos vádak régóta ismertek, abban 2019 óta nem volt előrelépés. Alvin Bragg azonban kerületi ügyészjelöltként még úgy fogalmazott, hogy Trump ügyének továbbvitele „lesz az egyik legfontosabb feladata”. A Soros-ügyész akkor hozzátette: „felkészültem, hogy számonkérjem az egykori elnököt”.

Máskor pedig azzal dicsekedett, hogy ő maga „már több mint száz alkalommal perelte be a Trump-adminisztrációt” az utazási korlátozások, vagy éppen a mexikói határon az illegális bevándorlás megállítása miatt bevezetett szigorú intézkedései miatt.

Egyes republikánus véleményformálók szerint azonban Bragg mindezzel „jobban beavatkozott az amerikai választásokba, mint Kína vagy Oroszország együttvéve”.

De a vádemelésnek egy ennél összetett feladata is lehet. Soros György korábban reményét fejezte ki, hogy Donald Trump mellett Ron DeSantis is elindul majd a 2024-es elnökségért. Demokrata körökben ugyanis azzal számolnak, hogy amennyiben a floridai kormányzó nyerné a republikánus előválasztást – noha a jelenlegi közvélemény-kutatások jelentős Trump-előnyt mutatnak – akkor a „makacs” Trump függetlenként indulna el, és ezzel megosztaná a jobboldali tábort.

A demokraták az olyan felmérésekre alapoznak, mint a North Star év eleji kutatása, amely szerint a regisztrált republikánus szavazók 53 százaléka párthű, ám 28 százalékuk akkor is Donald Trumpra szavazna, ha függetlenként indulna. Azonban két jobboldali jelölt biztos demokrata győzelmet hozna. Sokak szerint a Donald Trump elleni vádemeléssel most ennek a lehetőségét készítik elő a Demokrata Pártban.

 

AJÁNLÓ

 

origo.hu

A ringben vadul meg igazán a szexi ausztrál ketrecharcos - galéria

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

borsonline.hu

Elaléltak a rajongók: ismét együtt vannak Stana Alexandráék

vg.hu

Mere: megtudtuk, mikor és hol nyílik az első orosz bolt Magyarországon – ezeket fogják árulni

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

hirtv.hu

A világháló Trianonja: magyarellenesség az interneten

ripost.hu

Ellepték a tetvek a rózsádat? Ezzel az egyszerű módszerrel megszabadulhatsz tőlük!

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

ripost.hu

Tetőzik a júniusi újhold: ez a 2 csillagjegy nyugodhat csak meg!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Németország felkészül a háborúra: bevezetnék a sorkatonaságot

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Válik Gyurcsány újpesti alpolgármestere?

POLITIK

Orbán Viktor: Centiméterekre vagyunk a háborútól

POLITIK

Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye, hogy leváltsa Karácsonyt

POLITIK

Ukrajna elkezdte használni az amerikai fegyvereket Oroszország területein