Létrehozva: 2023.04.18.

Kemény vélemény az amerikai nagykövet botrányos vacsorájáról

Méghozzá egy minisztertől.

Szerző Ripost

Nagy port kavart a magyar közéletben, hogy pészah alkalmából David Pressman amerikai nagykövet szédervacsorára invitálta a zsidókat listázni akaró, korábban oroszbarát elkötelezettségéről ismert, de ma már a legmélyebb Nyugat-barátságát bizonygató Gyöngyösi Márton Jobbik-elnököt. A hazai zsidó szervezetek nem hagyták szó nélkül a skandalumot, és a Karc FM és az Alapjogokért Központ közös műsorában, Az igazság órájában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sem rejtette véka alá igencsak karcos véleményét.

 

Hirdetés

Pindroch Tamás eheti vendégei Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, valamint Koskovics Zoltán geopolitikai elemzők voltak. A két téma pedig, hogy van-e két Amerika, vagy csak a woke-Amerika létezik már, amely többek között plakátkampányt indít idehaza annak érdekében, hogy Magyarországot a háború felé préselje, továbbá az volt, hogy mi lehet a terve Macronnak, aki sokadszorra hangsúlyozza, Európának nem szabad az Egyesült Államok vazallusává válnia. A műsorban élőben kapcsolták Gulyás Gergely minisztert is, aki igen karcos véleményt fogalmazott meg Gyöngyösi Márton nagykövetségi szédervacsorára történő meghívásáról.

Hogy létezik-e két Amerika, arról Gulyás Gergely azt mondta, „Azt látjuk, hogy Amerikában is a politikai megosztottság erősebb, mint bármikor korábban. De szerintem Amerika ma sokkal jobb helyzetben van, mint Nyugat-Európa, mert Nyugat-Európában a hagyományos konzervatív, kereszténydemokrata pártok, ha formálisan nem is szűntek meg, de már mindent feladtak, amiért korábban létrejöttek, amit korábban értéknek gondoltak. Az Egyesült Államokban egyáltalán nem ez a helyzet: teljesen világos és éles határvonal van a Demokrata Párt és a Republikánus Párt között, és a republikánusok mindazokat a konzervatív értékeket a mai napig is képviselik, amelyeket 30-40-50 évvel ezelőtt a nyugat-európai kereszténydemokrata mozgalom is képviselt.”

Gulyás szerint a kormány nehezebb helyzetben van, mint az elemzőintézetek, mert nem válogathatja meg kedvére a partnereit a nemzetközi térben, azzal kell együttműködni, aki a választók jóvoltából hatalomra került: „miután Amerika Magyarország fontos szövetségese – a NATO-ban jogi értelemben is szövetségesek vagyunk –, és 1990 utáni időszakban a két ország között baráti viszonyról lehetett beszélni, az alkalmi nézeteltérésektől függetlenül, ezért ennek a fenntartása Magyarország érdeke, és ennek megfelelően kell a mindenkori amerikai adminisztráció együttműködni” – hangsúlyozta Gulyás.

Hogy az ő oldalukról milyen a fogadókészség – folytatta a Miniszterelnökség vezetője –, és ők milyen mértékben próbálnak ideológiai kérdéseket is ennek a diskurzusnak a részévé tenni, „ebbe mi nem tudunk beleszólni, és azt látjuk, hogy most erre van egy kifejezetten erős hajlam”.

„Ráadásul azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, még a háborúban való részvétel, fegyverszállítás kérdése is az asztalra került, és azt látjuk, hogy amit az amerikai adminisztráció Európában erőltet, az sok szempontból ellentétes a magyar kormány érdekével. Tehát egyszerre kell lehetőség szerint baráti viszonyt fenntartani a mindenkori amerikai adminisztrációval, de ez soha nem veszélyeztetheti a magyar érdeket” – húzta alá a kancelláriaminiszter.

Gulyás Gergely banális hibának tartja Gyöngyösi meghívását a nagykövetségi szédervacsorára: „ezt nem azonosítanám az amerikai kormány egészével”. Gulyás úgy gondolja, „a hivatalban lévő nagykövet követett el egy komoly hibát, bár ha segíteni akart Gyöngyösi Márton korábbi céljainak valóra váltásában, a zsidók listázásában, akkor kétségkívül egy szédervacsorára való meghívás az értékes közreműködést jelent a korábbi céljainak megvalósításában” – szúrt oda a tárcavezető Pressman nagykövetnek és Gyöngyösinek egyszerre. „De vegyük a másik részét is az ügynek, mégiscsak olyasvalakit hívott meg, aki korábban a nemzetközi jogot sértő módon annektált, és ezt az annexiót névtelenül megerősíteni kívánt orosz törekvéseket személyes jelenlétével választási megfigyelőként szolgálta. Tehát itt vagy alapvető változás következett be az amerikai politikában, és támogatóivá váltak az orosz annexiónak és ilyen értelemben az orosz agressziónak is, vagy pedig a nagykövet nincs tisztában Gyöngyösi múltjával, ami azért egy amerikai nagykövet esetén elég jelentős hiba”.

Egyik amerikai nagykövet sem érezte úgy, hogy sajtótájékoztatót kell tartani, de Magyarországon David Pressman igen, ami érthetetlen – hangsúlyozta Gulyás Gergely a Bayer-show-ban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az amerikai nagykövetség és személyesen David Pressman is hibázott, amikor meghívták a széderestre az antiszemita Gyöngyösi Mártont.

 

Nem bánta meg, hogy elment a széder vacsorára, sőt sohasem volt antiszemita – ezt mondta Gyöngyösi Márton a Hír TV-nek

Emlékezetes, a politikus 2012 novemberében arra szólította fel a kormányt, mérje fel, „az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Gyöngyösi Márton szerint ő már bocsánatot kért a korábbi kijelentéseiért. Gulyás Gergely a Bayer-show-ban úgy reagált, másnak is bocsánatot kellene kérnie.

Az amerikai nagykövetség szerintem e tekintetben hibázott, személyesen a nagykövet is hibázott, tényleg egyszerűbb lenne elnézést kérni, és azzal lehetne a legrövidebbre zárni azt, ami történt. Annál kellemetlenebbet, mint hogy 

a zsidó szervezetek vezetői magyarázkodnak, hogy ők ugyan nem ültek volna le Gyöngyösi Mártonnal vacsorázni, de ott szembesültek azzal, hogy ott van, felállni meg nem mertek, mert mégiscsak az amerikai nagykövet hívta őket, nehéz ennél kellemetlenebb helyzetbe hozni embereket. Más kérdés, hogy van, akit jobban, és van, akit kevésbé sajnálok a magyarázkodók közül.

„Ruszkik, haza!”, ilyen felirattal demonstrálják a Jobbik politikusai a közösségi oldalon, hogy beálltak az amerikai háborúpárti plakátkampány mögé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer-show-ban elmondta: több mint hat és fél évtizedet késtek az amerikaiak. A miniszter úgy fogalmazott, mi örültünk volna annak, ha itt Magyarországon a ruszkik hazaküldésében ők részt vesznek.

Egyik amerikai nagykövet sem érezte úgy, hogy sajtótájékoztatót kell tartani, de Magyarországon David Pressman igen, ami érthetetlen

– hangsúlyozta a miniszter. Az amerikai nagykövet a napokban jelentette be, több mint ötven intézményre és személyre vetett ki szankciókat Washington, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Hogyha az történik, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank a jelenlegi világpolitikai helyzetre tekintettel az amerikaiak tűrésküszöbének a határán túl van, és felteszik egy listára más országok, mondom, köztük európai uniós országok más intézményeivel, és ennek a banknak egy vezetőjét, ez mondjuk a világpolitikának egy olyan lépése, egy olyan lépése az Egyesült Államoknak, ami világpolitikában nem szokatlan. Hogy miért kell ehhez egy ilyen, kicsit nevetségesnek tűnő hacacárét is csinálni? Ezt én nem tudom megmondani – tette hozzá.

A miniszter rámutatott: mi továbbra is a jó kapcsolatokban vagyunk érdekeltek, tehát bízunk benne, hogy mindenki levonja a következtetést abból, ami történt.

Óvatosan, Mr. Pressman!” – írta legújabb Facebook-bejegyzésében Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője hozzátette, hogy mi hazaküldtük már a tatárokat, a törököket, az osztrákokat, a németeket és végül a ruszkikat is.

A Fidesz európai parlamenti képviselője már korábban is üzent az amerikai nagykövetnek. Leszögezte, hogy Magyarország nem enged a függetlenségéből.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy több mint ötven intézményre és személyre, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnökére vet ki szankciókat Washington. A dollármédia híreszteléseivel ellentétben egyetlen kormánytag vagy kormánypárti politikus sem került fel az amerikai szankciós listára.

A napokban pedig azzal keltett nemzetközi botrányt az amerikai nagykövet, hogy vendégül látta egy bensőséges szédervacsorán a korábban a magyarországi zsidó politikusok listázását követelő Gyöngyösi Márton Jobbik-elnököt. Pressman úgy védekezett, hogy éppen azért hívta meg Gyöngyösit, mert antiszemita.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába