Létrehozva: 2023.04.13.
Módosítva: 2023.04.13.

Támadják Macront, mert erős Európát akar

Egyre jobban kilóg a lóláb.

Szerző Ripost

Össztűz zúdult a tengerentúlról és Európából is Emmanuel Macronra, miután azt mondta, hogy Európának csökkentenie kell a függőségét az Egyesült Államoktól és Kínától, és egy harmadik autonóm pólussá kell válnia. A francia elnök szavai óriási hullámokat vetnek, amerikai politikusok arról beszélnek, hogy újra kellene gondolni az USA és Franciaország kapcsolatát, a németek pedig hibásnak, veszélyesnek és légvárnak nevezték az autonóm Európa gondolatát.

De miért is félnek Európa megerősödésétől?

Néhány napja egy francia gazdasági lapnak fogalmazott sokak szerint meglepően Emmanuel Macron. Azt mondta:

Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, és Európának sem az Egyesült Államokat, sem Kínát nem kell követnie a tajvani kérdésben.

A Politicónak pedig arról beszélt: Európa az ukrajnai háborút sem tudja megoldani, így hogy mondhatná hitelesen azt, hogy beavatkozik majd Tajvannál, ha Kína megtámadná. Illetve az elnök kritizálta azt is, hogy a dollárnak erős hatása van Amerikán kívül is.

Elemzők szerint európai vezető ennyire nyílt és erős kritikát talán még soha nem fogalmazott meg Amerikával szemben, mint most Emmanuel Macron. Így nem meglepő, hogy a francia elnök szavai heves indulatokat váltottak ki.

 „Ha Macron Európa nevében azt mondja, hogy nem foglalnak állást az USA és Kína között Tajvan kérdésében, akkor talán azt kellene válaszolnunk, hogy akkor mi a kínai fenyegetésre koncentrálunk, ti pedig foglalkozzatok Ukrajnával és Európával” – mondta Marco Rubio floridai szenátor közösségi oldalán.

Mike Gallagher, az amerikai képviselőház Kína-ügyekkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke pedig a Magyar Nemzet szerint kínosnak, szégyenletesnek és geopolitikai szempontból nagyon naivnak nevezte a francia elnök gondolatait.

A lap szerint több befolyásos amerikai politikus is arról beszélt, a történtek után újra kellene értékelni az Egyesült Államok kapcsolatait Franciaországgal.

Európából is záporoznak a támadások Emmanuel Macronra. A Mandiner közölt gyűjtést német politikusok kijelentéseiből, akik egyebek mellett azt mondták: a francia elnök elszigeteli magát a függetlenség gondolatával, Európa nem semleges, és az európai autonómia légvár. Vagyis Németország kikéri magának, hogy Európa önálló is lehetne – írta a lap.

A német lapok is össztűz alatt tartják a francia elnököt: sorra jelennek meg azok az írások, amelyek azzal vádolják, hogy letérdelt Kínának, vagy veszélyesnek nevezik a független Európa gondolatát, hiszen szerintük Európa nem maradhat ki a tajvani konfliktusból.

Csakhogy úgy tűnik, Emmanuel Macron nincs egyedül. Például Charles Michel azt mondta: nem kell vakon követni Washingtont, és ebben egyre több európai vezető is egyetért.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott: a vezetők nem mondják ki úgy a dolgokat, ahogy Macron, de sokan vélekednek úgy, mint ő.

Európa stratégiai öntudatra ébredését látjuk.

Európának nem érdeke, hogy az Egyesült Államokkal közösen belesodródjon egy kínai–tajvani konfliktusba, mert az tovább gyengítené – erről a Batthyány Lajos Alapítvány elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Pócza István úgy fogalmazott: az Európai Unió döntéskényszerben van, viszont most az lenne a fontos, hogy a saját érdekeit képviselje.

Vegyük már észre, hogy nem kell minden aktuális, az Egyesült Államokból érkező trendnek felülni, meg vegyük már észre azt, hogy az USA egy aktuális közéleti, politikai trendet mindig arra próbál meg felhasználni, hogy a saját befolyását, a saját mozgásterét kitágítsa” – mondta a Batthány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője.

Pócza István hozzátette: egyre inkább az látszik, hogy az Egyesült Államok már Ausztráliát és az Egyesült Királyságot is fontosabb szövetségesének tartja, mint az Európai Uniót.

Míg a francia elnököt kijelentései miatt számos kritika érte, addig Charles Michel, az Európai tanács elnöke La Faute à l’Europe című francia televíziós műsornak adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Emmanuel Macron álláspontja valójában nem egyedülálló, más uniós vezetők is hasonlóan vélekedhetnek.

A stratégiai autonómia terén a néhány évvel ezelőttihez képest ugrásszerű előrelépés történt” – fogalmazott a tanács elnöke, aki hozzátette:

„az Egyesült Államokkal való kapcsolatot illetően egyértelmű, hogy az Európai Tanács asztalánál eltérő vélemények is felmerülhetnek. Egyes európai vezetők nem mondanák úgy ki a dolgokat, mint ahogy Emmanuel Macron tette. Azt hiszem, ugyanakkor, hogy néhányan egyet értenek a francia elnökkel”.

Macron: Csökkentenünk kell függőségünket, ha meg akarjuk őrizni az európai identitást

Emmanuel Macron keddi hollandiai látogatásán megismételte felhívását az európai szuverenitás megerősítésére, mint fogalmazott, „a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború olyan helyzetbe hozta Európát, hogy fel kellett ismernünk: csökkentenünk kell függőségünket, ha meg akarjuk őrizni az európai identitást.”

A francia elnök emellett az erős európai iparpolitika mellett foglalt állást, rámutatva, hogy Kína és az Egyesült Államok is aktívan támogatja saját nemzeti iparát. Mindkét országnak határozott iparpolitikája van, és folyamatosan erősíti azt. „Nekünk is szükségünk van egy európaira (iparra)” – hangsúlyozta.

Emmanuel Macron többek között a szuverenitás védelméről is beszélt, mely szerinte azt jelenti, hogy

„megválogathatjuk partnereinket, és saját magunk alakíthatjuk a sorsunkat, hogy ne csupán szemlélőként vegyünk részt a világ eseményeiben”.

Emmanuel Macron francia elnök megismételte felhívását az európai szuverenitás megerősítésére kétnapos hollandiai látogatásán, kedden.

„A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború olyan helyzetbe hozta Európát, hogy fel kellett ismernünk: csökkentenünk kell függőségünket, ha meg akarjuk őrizni az európai identitást” – mondta az elnök a Nexus Institute kulturális kutatóközpontban elmondott vitaindító előadásában. Macron szerint mindkét tragédia nagyobb európai szuverenitást kényszerített ki.

A francia elnök emellett az erős európai iparpolitika mellett foglalt állást, rámutatva, hogy Kína és az Egyesült Államok is aktívan támogatja saját nemzeti iparát. Mindkét országnak határozott iparpolitikája van, és folyamatosan erősíti azt. „Nekünk is szükségünk van egy európaira” – hangsúlyozta. Az EU az ukrajnai háború hatására jórészt megszabadult az orosz energiától való függőségétől, és ezen az úton tovább kell haladnia – mondta.

„Olyan új stratégiát kell kidolgoznunk, amely egyre jobban csökkenti függőségünket, különösen az energiaforrások területén, ez döntő fontosságú most, amikor a gazdaságot egyre inkább fegyverként használják” – jelentette ki.

Véleménye szerint a szuverenitás védelme azt jelenti, hogy „megválogathatjuk partnereinket, és saját magunk alakíthatjuk a sorsunkat, nem csupán szemlélőként veszünk részt a világ eseményeiben” – tette hozzá.

Macron beszédét tüntetők zavarták meg, a franciaországi demokrácia állapotát bírálták, különösen a nyugdíjrendszer reformjával kapcsolatban vonták kérdőre az elnököt. A demonstrálók feltartottak egy transzparenst, amelyen az állt:

„Az erőszak és a képmutatás elnöke”.

Franciaországot egyre mélyülő belpolitikai válság sújtja, amióta az államfő alkotmányos manőverrel megkerülte a parlamentben a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emeléséről szóló szavazást. A kormány kitart terve mellett, miközben a tömegdemonstrációkkal együtt több helyen zavargások is voltak.

Az európai stratégia világos Kínát illetően, nem akar bármiféle elválást Kínától, mert ezt illúziónak tartja – jelentette ki Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerdán Washingtonban.

Bruno Le Maire a FoxNews hírtelevíziónak adott stúdióinterjúban hangsúlyozta, hogy Európa Kínával kapcsolatban ugyanakkor szeretne „kockázatmentesítést” és ennek jegyében építi meg saját elektromos akkumulátor-gyárait, valamint kevésbé akar függeni Kínától a nyersanyagokat tekintve is.

A miniszter Emmanuel Macron Európa jövőjéről szóló beszédjével kapcsolatban megjegyezte, hogy a francia államfő egy, az Egyesült Államoktól is függetlenebb és szuverénebb Európát képzel el, végső soron pedig ez az Egyesült Államoknak is érdeke, ami egy erősebb Európát jelent, amely többet fektet be saját védelmébe. A francia-amerikai kapcsolatokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy erősebbek, mint valaha.

Rámutatott, hogy el kell kerülni bármilyen félreértést, mert Franciaország közeli, erős és megbízható szövetségese az Egyesült Államoknak.

A francia miniszter az interjúban arról is beszámolt, hogy ő maga is részt vett a francia államfő kínai látogatásán, és jelen volt minden találkozón Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Megjegyezte, hogy a látogatással kapcsolatba el kell kerülni annak félreértelmezését, és hangsúlyozta: Emmanuel Macron világossá tette kínai partnere számára, hogy Kínának el kell kerülnie Tajvannal kapcsolatban bármiféle katonai eszkalációt. Franciaország a helyzet békés rendezése mellett áll – mondta a francia kormánytag.

Bruno Le Maire az energiapolitikával kapcsolatban kijelentette, hogy Franciaország meggyőződése szerint az atom-erőművek a következő évszázadban a megoldás kulcsát jelentik, és, ha csökkenteni akarják a szén-dioxid kibocsátását, akkor támaszkodni kell ezekre az erőművekre. Ezért is döntött úgy a francia kormány, hogy 2035-ig hat új atom-erőművet épít fel – jegyezte meg a francia gazdaság és pénzügyminiszter a Fox News-nak adott interjúban.

 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Zokogásban tört ki Rubint Réka, amikor észrevette, mi van Schobert Norbi telefonjában

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába