Létrehozva: 2023.05.04.

A közmédia munkatársainak közös sikere a pápalátogatás színvonalas közvetítése

Példátlan munka.

Történelmi feladat volt a közmédia számára Ferenc pápa háromnapos látogatásának közvetítése, amely tartalmi és technikai oldalról is legmagasabb szakmai színvonalon valósult meg. A professzionális, összehangolt munka eredményeként a közmédia az idei év – nemcsak vallási, hanem közéleti szempontból is – legfontosabb eseményének közvetlen élményét adta át a nézőknek és hallgatóknak, így azok is részesei voltak Ferenc pápa látogatásának, akik személyesen nem lehettek jelen a katolikus egyházfő nyilvános budapesti programjain.

A pápalátogatás jelentőségéhez méltó, igényes és értékteremtő munkát végzett a közmédia több száz munkatársa, aki részt vett a magyar médiatörténeti szempontból kiemelkedő közvetítésben. A médiafelületek teljes palettáját lefedve, a Duna, az M1 és a Kossuth Rádió mellett a hirado.hu, valamint a közmédia vallási tartalmainak fóruma, a Bizony, Isten! YouTube-csatorna is folyamatosan beszámolt a történésekről, és tette követhetővé Ferenc pápa budapesti látogatásának minden nyilvános programját. A Duna csaknem tizenhét, az M1 húsz, a Kossuth Rádió pedig mintegy tizennyolc óra élő adásban közvetítette, továbbá foglalta össze az eseményeket, valamint a stúdiókba meghívott szakértő vendégekkel adott magyarázatokat a történések hátteréről. A Magyar Távirati Iroda (MTI) a pápalátogatás februári bejelentése óta mintegy 150 önálló hírt és hat grafikát adott ki a témában.

Hatvan műsorkészítő munkatárs vett részt a közvetítésekben

A közmédia mintegy 60 műsorkészítő munkatársa – szerkesztő, műsorvezető, riporter – vett részt közvetlenül a tartalomelőállításban, a műszaki háttér biztosításán pedig majdnem 140-en dolgoztak, akiknek munkája szorosan összekapcsolódott például az Antenna Hungária 180 fős stábjával. Csak a helyszíni műsorsugárzásban hat közvetítőkocsi vett részt, és 100 kamerával követték Ferenc pápa útját, tizenkét kilométer kábelköteg felhasználásával; a légi felvételeket 180 percig szolgálatban álló helikopter biztosította. A közvetítés különlegessége, hogy Budapest magasabb  pontjain – a Hármashatár-hegy adótornyán, a MOL Campus kilátón, a Semmelweis Egyetem Elméleti tömb tetején, és a Citadellán – speciális katonai rádiókból és egy műhold-internet állomásból ad-hoc felállított internethálózat adott jelet a rendőrségi helikopterre, amely kiváló minőségű élő videóképet játszott be közvetlenül az MTVA kapcsolótermébe.

Tíznél is több helyszínről adtak élő közvetítést a közmédia csatornái

Bejelentkeztek a Sándor Palota, a Szent György tér, a Karmelita kolostor, a Szent István Bazilika, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet templom és az Istenszülő oltalma görögkatolikus templom, a Papp László Budapest Sportaréna, a Kossuth Lajos tér, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiemelt helyszíneiről. Az érkezés és a búcsúztatás pillanatait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren rögzítették a kollégák.

Három napig Magyarország volt a keresztény világ középpontja. Az élő közvetítések, felvételek a világ számos tájára eljutott, többek között átvette a Reuters, az APTN és az AFP, a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is elért a magyar közmédia közvetítése. Az élő jelet a közmédia ingyenesen biztosította az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának.

A hazai televíziócsatornák közül a TV2, a Hír TV, az RTL Klub, az ATV, valamint további öt médium vette át a jelet.

Ferenc pápa apostoli útját kétmillióan követték a közmédia csatornáin. A magyar emberek egész hétvégén tanúsított figyelme ékesen bizonyítja, hogy az ezeréves keresztény Magyarország népe elkötelezett a keresztény gyökerek mellett.

A közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein több millióan követték figyelemmel Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot. A közvetítés legnézettebb eseménye a budapesti Kossuth Lajos téren tartott szentmise volt, amelyet több százezer néző követett élőben. A Duna több alkalommal is piacvezető volt a pápai látogatás alatt.

A társadalmi igazságosságot, a szegénység és az ökológiai válság elleni küzdelmet, az emberi jogok védelmét és a béke megteremtését is hirdette a katolikus egyházfő a hétvégén. A háromnapos budapesti látogatás üzeneteit a közmédia folyamatosan közvetítette. Minden nyilvános programot élőben sugárzott a Duna, az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió. A világ magyarságához a Duna World közvetítésével juthattak el Ferenc pápa gondolatai.

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb eseményével a közmédia műsorfolyama kétmillió nézőt ért el.

Egy néző átlagosan több mint másfél órát látott valamelyik élő közvetítésből, a témához kapcsolódó dokumentumfilmből vagy filmből. A három nap legnézettebb eseménye a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmise volt, 255 ezer fős átlagos nézettséggel és 15,2 százalékos közönségaránnyal. A több mint háromórás közvetítés alatt 665 ezren kapcsoltak a Dunára, a legnézettebb percekben 425 ezer főt ért el. A közvetítésen belül a több mint kétórás misét átlagosan 320 ezren követték.

(Grafika: MTVA)

A közmédia online platformjait is sokan felkeresték: a pápalátogatás élő internetes közvetítéseit a közmédia vallási tartalmait megjelenítő Bizony, Isten! YouTube-csatornája közel 80 ezer megtekintést számlált, a Médiaklikken 15 ezren követték a misét.

A pápai látogatás alatt a Duna több alkalommal is piacvezető volt az adott sávban. A vasárnap délelőtti közvetítés és a szombat délutáni ifjúsági találkozóról szóló beszámoló volt a legnépszerűbb a televíziós csatornák kínálatában. Az M1 pénteken a pápa érkezésével kapcsolatos beszámolók idején, és a híradók alatt is több alkalommal vezette a nézettségi versenyt.

Az apostoli látogatás kiemelt figyelmet kapott a világsajtóban is: a legnagyobb nemzetközi orgánumok is beszámoltak a katolikus egyházfő magyarországi látogatásáról. A televíziós közvetítés élő jelét a közmédia ingyenesen biztosította az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának. A szabad hozzáférés segítségével az élő közvetítések, felvételek a világ számos tájára eljutottak, többek között átvette a Reuters, az APTN és az AFP, a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is elért a magyar közmédia közvetítése.

Történelmi, sőt üdvtörténeti jelentőségű volt Ferenc pápa április 28-30-i magyarországi apostoli látogatása – értékelt kedden Budapesten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a politikai élet szereplőinek és a sajtónak is köszönetet mondott korrekt hozzáállásukért.

Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy az állami és az egyházi szervek 100 százalékban megtették kötelességüket, de ahhoz, hogy „ez a három nap ilyen csodálatosra sikerült”, kellett a Szentatya karizmája, a Szentlélek tapintható jelenléte, a közreműködők ezreinek munkája és a százezernyi résztvevő is, aki eljöttek az eseményekre.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott mindazoknak a szervezőknek, akik rendőrként, mentősként, civil önkéntesként éjjel-nappal dolgoztak a látogatás sikerén. Hozzátette, három napig mintha megvalósult volna a treuga Dei, azaz Isten békéje.

Semjén Zsolt köszönetet mondott a politikai paletta minden oldalának, amiért felelősségteljes és méltó hozzáállásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy békességben lehessen fogadni a pápát. Úgy fogalmazott: „minden politika, de a politika nem minden”, hozzátéve:

mindezt az egész magyar társadalom érezte, ezért is volt ilyen méltóságteljes ez a három nap.

A társadalmi összefogás példáiként megemlítette, hogy a P. Mobil együttes hozzájárult szombati Papp László Sportarénában való koncertje, az Újpest FC és az FTC labdarúgócsapatai pedig vasárnapi mérkőzésük egy nappal való halasztásához. Semjén Zsolt kiemelte: „a Szentatya tanítása, azok az üzenetek, amelyeket hozzánk intézett, megerősítenek minket, és megszívleljük azokat, amiket mondott”.

Emlékeztetett: Ferenc pápa látogatása apostoli út, lelkipásztori látogatás volt. Tapintható volt, hogy az egész magyar társadalmat megerősíti lelkileg: nemcsak a katolikusokat, hanem a más felekezetekhez tartozókat vagy olyanokat is, akik nem vallásosak – jegyezte meg.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatás résztvevői megtapasztalhatták a Szentatya örömét, aki jól érezte magát Magyarországon, és ennek számtalan jelét adta.

„A látogatás túlzás nélkül nevezhető történelminek, sőt bizonyos értelemben napjaink üdvtörténeti eseményének is” – jelentette ki. A miniszterelnök-helyettes elmondta: búcsúzáskor azért adott egy szál fehér rózsát a Szentatyának, hogy ő a római Santa Maria Maggiore-bazilikában a Szűzanya Salus Populi Romani ikonja elé helyezze el a virágot a magyar nép nevében.

Végül Semjén Zsolt köszönetet mondott a magyar sajtónak is a pápalátogatás tudósításában tanúsított korrektségéért. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ferenc pápa és Hilarion metropolita találkozója magánlátogatáson történt a nunciatúrán, így nem szerepelt az apostoli út hivatalos programjában.

Semjén Zsolt hozzátette: személyesen helyesnek tartja, hogy a találkozás létrejött, de ebben a magyar kormánynak nem volt, nem is lehetett szerepe. Mint emlékeztetett

a látogatás programjában nem szerepelt egyetlen testvéregyház képviselőjével való találkozás sem, mivel két éve, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején ez megtörtént.

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva megerősítette a Hilarion metropolitával folytatott szombat délelőtti megbeszélését aktuális kérdésekben.
Szintén újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy valóban megérintette őt a Szentatyának a nyitott kapukról és a szívek megnyitásáról szóló felszólítása.

Elmondása szerint a magyar politikai élet viselkedése a pápalátogatás három napja alatt messze meghaladta várakozásait. „Ez lehet egy olyan alap, hogy ellenségeskedés helyett értelmes párbeszédet folytassunk. Én kész vagyok erre” – közölte Semjén Zsolt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

magyarnemzet.hu

Várhatóan megbukik a csapatánál, a Bayern mégis lecsapna az edzőre

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

travelo.hu

Nem találnád ki, kik lopták el az aranyhalakat ebből a gyógyfürdőből!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök