Ilyen lesz sorkatonai szolgálat Európában

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.27.

Az orosz atomfegyverek megérkezhettek Fehéroroszországba

A világháború veszélye fokozódik.

Lehetséges, hogy már meg is érkeztek az orosz nukleáris fegyverek Fehéroroszországba. Legalábbis erre tett utalást a belarusz elnök nem sokkal azután, hogy az erről szóló megállapodást aláírta a két ország. Közben orosz rakétacsapás érte Dnyiprót, ahol eltaláltak egy orvosi rendelőintézetet. A frontvonal túloldalán pedig ukrán rakéták csapódtak be.

Olyan felvételeket tett közzé az ukrán védelmi minisztérium pénteken, amelyeken állítólag az látható, hogy egy úgynevezett vízi drón veszi célba az orosz haditengerészet egyik legfejlettebb felderítőhajóját a Fekete-tengeren. Három ilyen személyzet nélküli motorcsónak indult el a hadihajó felé, Kijev szerint a harmadik célba is ért.

Az orosz védelmi tárca is közzétett egy videót, amin látható, ahogy az egyik csónakot semlegesítik. A minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: sikertelen volt az ukrán támadás.

Ugyanakkor a hajókat követő oldalakon az látszik, hogy a jármű feltűnően lassan halad, ami arra utal, hogy megrongálódhatott, és vontatják.

Ezalatt Oroszország nyugati partjainál is nagy volt a forgalom. A Kalinyingrád kapujában fekvő, lengyelországi Gdyniába érkezett a német haditengerészet fregattja, valamint több NATO-tagállam, Hollandia, Portugália és Spanyolország hadihajói is, amelyek ezentúl itt fognak állomásozni egy NATO-misszió keretében.

Óriási lángokkal égtek egy kórház romjai pénteken az ukrajnai Dnyipróban. Többen meghaltak és megsebesültek, amikor rakétatalálat érte a gyógyintézetet. Többeket eltűntként keresnek, az áldozatok száma ezért nőhet.

(Fotó: EPA/Dmytro Fedoriv)

A fővárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukránok szerint sikerült 10 robotrepülőgépet és 23 Shahed drónt hatástalanítaniuk. Nem sikerült azonban mindegyiket:

Zaporizzsja régióban két nő megsebesült, miután 24 óra alatt hét rakéta, három drón és 92 tüzérségi lövedék csapódott be a megye 17 településén.

Az ukrán légvédelem pedig tovább erősödik: az Egyesült Államok újabb NASAMS légvédelmi rendszereket és rakétákat szállít 285 millió dollár értékben.

A légvédelem további erősödését várják a modern amerikai vadászrepülőktől is. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jelentette be: Dánia és Hollandia is úgy döntött, hogy F–16-os vadászgépeket küld Ukrajnának, de hogy mikor érkeznek a gépek, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A frontvonal túloldalán is rakéták csapódtak be: az oroszbarát megszálló hatóságok szerint egy nő életét vesztette, miután ukrán légicsapás érte Donyeck városát.

Utoljára tartott seregszemlét a Wagner zsoldossereg vezére Bahmutban. Köszönetet mondott katonáinak szolgálatukért, és kijelentette: most, hogy 9 hónap után elfoglalták a várost, visszavonulnak, és átadják pozícióikat az orosz reguláris alakulatoknak.

Fehéroroszország továbbra is igaz szövetségesünk és megbízható partnerünk. Egységesen állunk szemben a Nyugattal, amely hadüzenet nélküli háborút indított országaink ellen” – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, majd hozzátette:

a nukleáris fegyverek irányítógombja továbbra is Oroszországban marad.

A nukleáris fegyverek már meg is érkezhettek Fehéroroszországba – legalábbis erre tett utalást Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök Moszkvában. Az Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén újságírói kérdésre azt mondta: lehetséges, hogy a tömegpusztító fegyverek már állomáshelyükön vannak, de – tette hozzá élcelődve – „még haza kell mennie ezt leellenőrizni”.

Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban. Matthew Miller a lépést az orosz fél felelőtlen magatartásának minősítette. Megismételte azt az amerikai figyelmeztetést, hogy kémiai, biológiai, vagy nukleáris fegyverek bevetése az orosz-ukrán konfliktus során „súlyos következményekkel” járna. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Az amerikai külügyminisztérium ezt megelőzően jelezte, hogy 285 millió dollár értékben új légvédelmi rendszert kíván beszerezni Ukrajna számára.

A minisztérium szerdai keltezésű dokumentuma szerint az eszközökre egy arizonai székhelyű hadiipari vállalattal tervez szerződést kötni. A részletes leírás szerint közepes hatótávolságú, földi telepítésű NASAMS légvédelmi rendszerről van szó, teljes felszereléssel.

Az eszköz beszerzésére az ukrán kormány kérte az amerikai kormányát – derül ki a közleményből.

Nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel mért az orosz hadsereg csoportos csapást ukrán lőszerraktárakra, az összes kijelölt létesítményt eltalálták – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 435 főben adta meg, akik közül, mint mondta, elérte a 190-et azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck környékén vívott harcokban estek el.

A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

A lövések következtében Donyeckben két civil megsebesült.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy a határmenti régiót az elmúlt nap folyamán mintegy kétszáz ukrán tüzérségi belövés érte, közülük 132 Kozinka községet és a helyi határátkelő pontot, de érték találatok Grajvoron várost és Glotovo falut is. Az elöljáró egy civil sebesüléséről és anyagi károkról számolt be.

Gladkov azt is közölte, hogy a régióba a hét elején Ukrajna irányából betört diverzánsok főbe lőttek egy férfit. A meggyilkolt Jurij Gorevoj egy polgári területvédelmi egység parancsnoka volt, akinek hozzátartozóit, noha az áldozat civil volt, a kormányzó hadiözvegynek és hadiárváknak minősítette.

Krasznodarban péntekre virradóra robbanások hallatszottak az önkormányzat épületénél. Venjamin Kondratyjev, a dél-oroszországi Krasznodari terület kormányzója délután közölte, hogy a városban két drón csapódott be. Mint mondta, létfontosságú infrastruktúrában nem keletkezett kár, és személyi sérülés sem történt.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója közölte, hogy Tyotkino községet húsz találat érte.

Enerhodari terrorcselekmény megakadályozásáról számolt be pénteken Vlagyimir Rogov, a túlnyomórészt elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja. A tisztségviselő szerint a zaporizzsjai atomerőmű szomszédságában fekvő városban az orosz állami sajtó egyik újságíróját akarták meggyilkolni ukrán ügynökök.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Gelendzsik fekete-tengeri üdülőhelyen elfogtak egy helyi lakost, aki az ukrán titkosszolgálatok megbízásából orosz biztonsági szervek objektumai elleni támadásra készült. A 42 éves férfitól egy házi készítésű robbanószerkezetet foglaltak le.


 

origo.hu

Balos bűnfészek Zamárdiban: Megtaláltuk Trippon Norbert nyaralóját!

ripost.hu

Újabb botrány a királyi családban, kitálalt a komornyik

borsonline.hu

„A fogyasztóvédelemhez fogok fordulni” – nagy bajban lehet Kulcsár Edina és G.w.M

vg.hu

Nem udvariasságból köszönnek a légiutas-kísérők felszálláskor – kiderült a valódi indok

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

vg.hu

Egy komáromi benzinkúton összecserélték a benzint a gázolajjal – 200 autó ment tönkre

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

mindmegette.hu

Ebédötletek hétvégére: íme a 10 legtutibb rakott étel receptje, ezekből garantált a repeta

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Félelmetes bejelentést tett a fehérorosz elnök.

POLITIK

Ilyen lesz sorkatonai szolgálat Európában

POLITIK

Sikerül elérni az izraeli túszok kiszabadítását?

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz