Létrehozva: 2023.06.24.

A Wagner-csoport Moszkva ellen fordult

Puccskísérlet!

Vaszilij Golubev, a rosztovi körzet kormányzója felszólította az embereket, hogy ne menjenek a Rosztov-na-Don központjába, és lehetőség szerint ne hagyják el otthonaikat, Moszkvában pedig terrorellenes intézkedéseket hajtanak végre, különösen az utakon vezettek be további ellenőrzést.

„Moszkvában a beérkezett információkkal összefüggésben terrorellenes intézkedéseket hajtanak végre, amelyek célja a biztonsági intézkedések megerősítése. Kiegészítő ellenőrzést vezettek be az utakon. Korlátozni lehet a tömegrendezvények megtartását” – olvasható a város vezetőjének közleményében.

Közben Rosztov-na-Don központjában a déli katonai körzet főhadiszállása előtt rengeteg katona és harckocsi gyűlt össze, és egyéb adminisztratív épületeket is célba vettek. 

Ahogy arról több lap is beszámolt, 

az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat Nyomozó Igazgatósága büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér ellen a Büntetőtörvénykönyv 279. cikke alapján fegyveres lázadás szervezése miatt, miután Prigozsin szombat éjjel közölte, hogy „meg kell állítani az ország katonai vezetését”, és azt ígérte, hogy megindul csapataival, és „bárki, aki ellenáll nekik, arra fenyegetésként tekintenek, és azonnal eltörlik az útjukból”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a védelmi minisztérium, az FSZB, a belügyminisztérium éjjel-nappal jelentést tesz az államfőnek a lázadási kísérlettel kapcsolatban.

Meg kell állítani az ország katonai vezetését! – figyelmeztetett Jevgenyij Prigozsin. A Wagner csoport vezére azt ígérte, hogy megindul csapataival, és „bárki, aki ellenáll nekik, arra fenyegetésként tekintenek, és azonnal eltörlik az útjukból”. Mindenkit arra kért, hogy maradjon nyugodt, ne reagáljon a provokációkra, és kerülje az utcákat. Állítása szerint dolguk végeztél visszatérnek majd a frontra.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy mit akar elérni, kit akar eltávolítani a hatalomból. Arról beszélt, hogy az elnöki adminisztrációt, a kormányt, stb. nem érintik a követelései, de „megbünteti azokat, akik tönkretették sok tízezer katona életét” és „visszaállítja az igazságosságot”.

Puccs vagy blöff?

 

Nyíltan katonai puccsot hirdetett volna az orosz zsoldossereg?

 

– merülhetett fel joggal a kérdés. A válasz azonban koránt sem egyszerű. Maga Jevgenyij Prigozsin nem puccsról, hanem „az igazság menetéről” beszélt, ugyanakkor nem is kérdéses, hogy – legalábbis a fennálló hatalom egy része elleni – lázadásra buzdított.

Hogy szavait Moszkvában is komolyan veszik, azt jelzi: már az orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) is bűnügyi eljárást indított a Wagner-vezér ellen, amiért fegyveres felkelésre szólított fel a kormányzat ellen.

Az FSZB később közleményt is kiadott, amiben „hátbaszúrásnak” nevezik Prigozsin szavait, illetve felszólították a zsoldosokat, hogy ne engedelmeskedjenek neki. 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy Szergej Szurovikin hadseregtábornok is videós beszédet intézett a Wagner-katonákhoz, amelyben felszólítja őket, hogy ne vegyenek részt a lázadásban.

Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője viszont szűkszavúan mindössze annyit közölt, hogy Vlagyimir Putyint értesítették a fejleményekről, és „megteszik a szükséges lépéseket”.

Igor Girkin, az orosz titkosszolgálat volt tisztje úgy vélte, hogy „Oroszország a katonai puccs szélén áll”. – Elképzelhető, hogy két hatalmi klikk küzd egymással, és egy harmadik, amelynek az FSZB és az Orosz Biztonsági Tanács a része, próbál semleges maradni – latolgatta a lehetőségeket.

Nincs nyoma harcoknak

Hogy Jevgenyij Prigozsin nem vonul azonnal Moszkva ellen, az viszont biztos. Órákkal a beszéde után sem érkezett még jelentés arról, hogy csapatai megindultak volna, vagy összecsaptak volna a reguláris orosz hadsereggel.

Meg nem erősített médiajelentések szerint katonai járművek tűntek fel viszont Moszkva belvárosában, illetve a nyugat-oroszországi Rosztov-on-Donban is, ahol korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter járhatott. Később a TASZSZ orosz hírügynökség is megerősítette, hogy

Moszkvában katonailag megerősítették a kritikus infrastruktúrát, köztük a kormányzati épületeket.

Más híradások szerint a hatóságok razziáztak a Wagner-csoport szentpétervári irodájában is. Vannak tehát arra utaló jelek, hogy a különutasságáról és szókimondásáról híres Jevgenyij Prigozsin fenyegetései most többek voltak üres blöffnél.

Ellenségek

A mostani kirohanása sem volt előzmény nélküli.  Pénteken a Wagner-vezér azzal vádolta meg az orosz reguláris hadsereget, hogy szándékos csapást mértek csapataira. Ezt a moszkvai védelmi minisztérium tagadta. De nem érte be ennyivel, ezen kívül hazugsággal vádolta meg Moszkvát. Többek között azt állította, hogy Oroszország vezetése elkerülhette volna a háborút, ha tárgyalásokat folytat Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Mire szolgált a háború? A háborúra azért volt szükség, hogy Sojgu hősi csillagot kapjon... Az Oroszországot uraló oligarchikus klánnak szüksége volt a háborúra. A mentálisan beteg szemétládák döntöttek: rendben van, bedobunk még néhány ezer orosz embert ágyútölteléknek. Meghalnak a tüzérségi tűz alatt, de megkapjuk, amit akarunk

– fakadt ki. 

Jevgenyij Prigozsin kifejezetten ellenséges viszonya a reguláris hadsereggel, és különösen Szergej Sojgu védelmi miniszterrel nem új keletű. Korábban számos alkalommal bírálta már a hadvezetést, amiért nem kapnak elég muníciót, vagy mert a zsoldoshadsereg éri el a legjobb eredményeket. De addig még a Wagner-vezér sem merészkedett, hogy ilyen nyíltan ellentmondjon Vlagyimir Putyinnak (még ha az ő nevét most is óvatosan ki is kerülte).

Lehet esélye?

Hogy egyébként lehet-e esélye a sikerre egy puccskísérletnek? Ezt nehéz megítélni, de valószínűleg nem sok. Habár a Wagner-csoport jelentős katonai erőt képvisel (csúcspontjukon 40 ezer harcosuk is volt), az valószínűtlennek tűnik, hogy bemasíroznak Moszkvába.

Egyelőre nem látszik az sem, hogy a politikai elitből valaki az oldalukra álljon, és aligha van meg a támogatottságuk a lakosság körében sem. 

A következmények mindenképpen súlyosak: Jevgenyij Prigozsin már túl messzire ment. 

Viszont ha leszámolnak vele, garantáltan legalább évtizedekre börtönbe kerül. Kérdés viszont, hogy akkor mi lesz a sorsa az ukrajnai háborúban kulcsszerepet játszó Wagner-csoportnak?

Az ukránok egyébként az eseménykre röviden annyit reagáltak: „figyelünk”.


A Politico brüsszeli hírportál „segítségét” kérte Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője, hogy amerikai F–35-ös vadászgépekkel szerelhesse fel a magánhadsereget.

A szarkasztikus hangfelvétel a Politico egy vizsgálódásának a keretében született, ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy az orosz Orsis T–5000-es puska gyártója egy amerikai cégtől szerzett be lőszereket. Ám ahelyett, hogy Prigozsin a hírre reagált volna, a Politico segítséget kérte további amerikai gyártmányú mesterlövészpuskák, géppuskák és gránátvetők beszerzéséhez.

Már hozzájutottunk nagyszámú NATO-lövedékhez, amiket az ukrán hadsereg hagyott hátra, de még más is kellene

– fogalmazott Prigozsin, majd sorolta a különböző fegyvereket.

Van még egy kérésem: az F–35-ösök. Ha lehetséges, Új-Zélandon keresztül vásárolnánk fel az utánpótlást. Lehet, hogy a gépeknek Hawaiin kell majd tankolniuk, de ebben nem látok problémát

– viccelődött a zsoldosvezér. Kijev ugyanis több ízben is arra kérte Washingtont, vadászgépek küldésével is segítse őt a háborúban, feltehetőleg arra utalt Prigozsin, hogy ezeket venné el, ha megkapnák őket az ukránok. A Politico azonban megjegyezte: a Wagner-csoport vezetője kijelentéseit érezhetően viccnek szánta, és azok vidám, ironikus hangnemben hangzottak el.

A zsoldosvezér a felvételen azt a Viktor Boutot, korábbi orosz fegyvercsempészt is megemlíti, akit tavaly decemberben Washington Brittney Griner, profi női kosárlabdázóért cserébe adott át Moszkvának. Akkor sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy Bout Oroszországba való visszatérésével folytatja majd fegyverkereskedelmét, segítve az orosz erőket a háborúban.

„Már beszéltem is vele, készen áll a szállítások lebonyolítására” – folytatta Prigozsin a viccelődést a „kért” tételekről.

Hatalmas köszönet a megkeresésért, az F–35-ösök kapcsán majd privát üzenetben válaszoljon. Barátom, ha ez összejön, akkor a saját Orsis (puskám) küldöm neked ajándékba

– fogalmazott búcsúzóul Prigozsin.

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter rendelete értelmében 2023. július 1-jétől minden katonai önkéntesnek és önkéntes alakulatnak szerződést kell kötnie a katonai tárcával. A döntést Vlagyimir Putyin elnök is támogatta. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg tulajdonosa bár korábban kijelentette, hogy nem fognak semmilyen szerződést aláírni, mivel szerinte ők az orosz állam érdekeinek vannak alárendelve, pénteken mégis megpróbálta leadni az általa aláírt szerződést a védelmi minisztériumban, amiről videót is közzétettek a közösségi oldalakon. 

Korábban arról is beszámolt a hírhedt zsoldossereg vezetője, hogy ők is, hasonlóan más önkéntes alakulatokhoz, megkapták a minisztérium kódolt üzenetét a szerződés feltételeiről, de közölte, hogy „a Wagner nem ír alá semmilyen szerződést Szergej Sojgu védelmi miniszterrel”. 

A Wagner-vezér azzal indokolta ellenállását, hogy álláspontja szerint az orosz hadsereg nem tudja garantálni csapatának hatékonyságát, majd egyenesen a védelmi minisztert bírálta:

Sojgu képtelen megfelelően irányítani a katonai alakulatokat

– fogalmazott. Prigozsin egyébként a háború kitörése óta már számtalan alkalommal bírálta Szergej Sogju védelmi minisztert, akit Prigozsin gyakran hibáztat az ukrajnai sikertelenségek miatt.

Végül azonban láthatóan beadta a derekát, és aláírta a szerződést a Wagner-vezér, a védelmi minisztériumnál azonban zárt kapukat döngetett.

A minisztérium alkalmazottja nem volt hajlandó átvenni a szerződést és a védelmi miniszternek szóló kísérőlevelet Prigozsintól, aki ironikusan megjegyezte, hogy „szigorú tilalom” van érvényben.

„Ezt a szerződést több csatornán keresztül is elküldtem, megpróbáltam átadni a levelezést átvételi ablakon keresztül is a védelmi minisztériumnak, ezt látták. Postán is elküldtem, és futárszolgálaton keresztül is, hogy biztosan megkapják. A szerződés minden árnyalatát még nem árulom el. Úgy gondolom, hogy maga a védelmi minisztérium fogja hamarosan kiszivárogtatni, amint megkapják” – mondta a Wagner-vezér. 

„Itt a fogadó-ablak, a hivatali idő 13 órától 15 óráig tart. Éppen 13 óra 22 perckor vagyok itt. A levelet nem fogadják el” – jegyezte meg. Prigozsin hangsúlyozta, hogy személyesen az Oroszország Hőse kitüntetésével érkezett, hogy a katonai osztály fogadóablakánál megértsék, ki áll előttük, ennek ellenére a védelmi minisztérium képviselői nem akartak foglalkozni vele.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor már megkötötte a szerződést Ramzan Kadirov csecsen vezető alakulatával.

 

 

origo.hu

A rákos beteg Katalin hercegné terhes?

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

life.hu

Tompos Kátya: "Hiszem, hogy a gének nem vesznek el"

vg.hu

Itt a hétvége meglepetése: váratlan üzemanyagárcsökkenést jelentettek be a hazai kutakon

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

vg.hu

Megtörte a csendet a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

mindmegette.hu

Ebédötletek hétvégére: íme a 10 legtutibb rakott étel receptje, ezekből garantált a repeta

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Putyin megtámadhatja Európát?

POLITIK

Ismét Harkivot támadták az oroszok

POLITIK

Félelmetes bejelentést tett a fehérorosz elnök.

POLITIK

Ilyen lesz a sorkatonai szolgálat Európában