Létrehozva: 2023.06.07.

Brüsszeli razzia a hazánkat támadó politikusnál

Nemrég jött ki a börtönből...

Razziát tartott a rendőrség kedden két, a brüsszeli korrupciós botrányban érintett EP-képviselőnél. Andrea Cozzolino és Marc Tarabella irodáját kutatták át a belga zsaruk – számolt be róla a Politico. Az információt később a belga szövetségi ügyész szóvivője is megerősítette.

Két szemtanú szerint több rendőr tartott házkutatást Andrea Cozzolino olasz és Marc Tarabella belga EP-képviselő irodájában – derült ki a Politico beszámolójából. A hírt Eric Van Duyse, a belga szövetségi ügyész szóvivője is megerősítette.

A hatóságok azzal vádolják a két EP-képviselőt, hogy kapcsolatban állnak azzal a korrupciós hálózattal, amelyben olyan országok vesznek részt, mint Katar és Marokkó.

Tarabella idén február és május között hónapokat töltött börtönben és házi őrizetben. Irodáját, amelyet a rendőrség Cozzolino irodájával együtt februárban lezárt, most újra megnyitották, hogy végezhesse parlamenti munkáját.

Tarabella nemrég megszavazta azt a hét EP-frakció által beterjesztett határozatcsomagot, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy fossza meg Magyarországot az EU soros elnökségének lehetőségétől.

Az olasz Andrea Cozzolino irodája azonban továbbra is zárva marad: a volt EP-képviselő jelenleg házi őrizetben várja a Belgiumnak való kiadatásról szóló döntés elleni fellebbezés eredményét. Őrizetbe vételüket követően mindkét képviselő kénytelen volt elhagyni az EP szocialista csoportját.

Az EP sajtóirodája nem nyilatkozott a történtekről, csupán annyit fűzött a fejleményekhez, hogy „teljes mértékben együttműködik az igazságügyi hatóságokkal”.

Az ügyben többeket is letartóztattak, köztük az EP volt alelnökét, a görög Eva Kailit és élettársát, Francesco Giorgit is, aki a kihallgatás során beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelynek segítségével Marokkó és Katar megpróbálta befolyásolni az EP döntéseit.

A gyanúsítottak nagy részét már a házi őrizetből is kiengedték, így szabadlábon védekezhetnek a bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció vádjával ellenük indított eljárásban.

A brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottja, Marc Tarabella is Magyarország ellen szavazott, de a magyar baloldali EP-képviselők, köztük Cseh Katain és Donáth Anna, Ujhelyi István, Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba is el akarja venni hazánktól, hogy éljen az EU rotációs elnöki lehetőségével.

Az Európai Parlament hét frakciójából öt határozatot terjesztett be, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. Hazánk 2024 második felében tölti be az uniós féléves elnöki tisztségét, ebben az időszakban vennék át hivatalukat az EP-választás után az új képviselők, akik az új bizottságot is megválasztják.

A mai szavazáson 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel és 33-an tartózkodtak. Megszavazták a határozatot Marc Tarabella mellett a magyar baloldali EP-képviselők, köztük a momentumos Cseh Katain és Donáth Anna, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben Ujhelyi István, a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba.

Marc Tarabellát azzal vádolják, hogy legalább 140 ezer eurót (48 millió forint) fogadott el Antonio Panzeri egykori szocialista olasz európai parlamenti képviselőtől, hogy a testületben jobb színben tüntesse fel Katart.

A korrupció vádja miatt letartóztatott és börtönbe küldött baloldali képviselő tehát azért szavazott Magyarország ellen, mert szerinte többek között korrupció miatt hazánk nem alkalmas a soros elnökség betöltésére.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és felesége, Dobrev Klára (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Marc Tarabella egyébként múlt héten tért vissza az Európai Parlamentbe, három hónappal azután, hogy a belga rendőrség letartóztatta az Európai Parlamentet megrázó korrupciós vádak miatt folyó nyomozás részeként. Akkor közölte, hogy 2024-ben nem indul az európai választásokon, de kijelentette, hogy jelenlegi mandátumát szeretné kitölteni.

Marc Tarabellát február 10-én vette őrizetbe a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként. Aznap átkutatták a képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes-ben, ahol az 59 éves politikus a polgármester.

Tavaly év végén letartóztatta a rendőrség Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt is, aki egy hónap múlva, január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Korábban azt vallotta, hogy 120 000 és 140 000 euró közötti összeget adott Tarabellának a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért.

Érdekesség, hogy korábban még el akarta venni Katartól a futball-világbajnokság rendezési jogát Tarabella, később már az ország érdemeiről beszélt – olvasható a Magyar Nemzetben.

A háború miatt vennék el az EU-elnökséget Magyarországtól – ismerte el Brüsszelben annak az európai parlamenti kezdeményezésnek az egyik szószólója, aki elvenné országunktól a jövő évi soros uniós elnökséget. A francia zöldpárti Gwendolin Delbos-Corfield szerint az Ukrajnában dúló háború akkor még nem ér véget, és nem mindegy, hogy mit képvisel az uniós elnökség.

Egymásnak adták a szót az európai parlament liberális és zöldpárti politikusai múlt  szerdán Brüsszelben. A baloldali képviselők arról a határozati javaslatról tartottak sajtótájékoztatót, amellyel az Európai Parlament azt szeretné elérni, hogy hazánk ne tölthesse be az unió soros elnökségét 2024-ben.

Felújított Sargentini-jelentés – így nevezte a parlament legutóbbi őszi próbálkozását a mostani javaslat egyik előterjesztője, a francia zöldpárti Gwendolin Delbos Corfield. A baloldali EP-képviselő percekig tartó fejtegetése közben váratlanul azt is elismerte, hogy hazánk háborúval kapcsolatos álláspontja az, ami újra mozgásba hozta őket.

 „Magyarország elnöklése alatt áll majd fel az új bizottság, és ebben az időszakban fektetjük le a következő öt év alapvetéseit. De minden bizonnyal addig az Ukrajnában dúló háború sem ér véget, és halljuk Magyarország erős álláspontját ezzel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy a következő elnökség milyen álláspontot képvisel az egész unió nevében, tehát jó hír, hogy létezik a tervünk, szinte csodával határos, hogy kitaláltuk és most napirenden van” – lelkendezett a politikus, és hozzátette, hogy ő személy szerint évek óta lobbizik az Európai Bizottságnál és az Európai Tanácsnál az elnöki rotáció módosításáért, de a téma eddig tabu volt.

Szintet lépett Brüsszel – így értékelte az EP tervezetét az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója. Kovács Attila úgy fogalmazott:

árulkodó, hogy a jelentés előterjesztői javarészt háborúpárti baloldali politikusok, akik bele akarják sodorni Magyarországot szomszédban dúló a fegyveres konfliktusba.

 „Háborúpárti zsarolásról beszélhetünk. Magyarország egyetlen józan országként az Európai Unióban, ebben a sokak által bolondokházának titulált társaságban kiáll az azonnali fegyverszünet mellett, kiáll a béke érdekében tett lépések mellett és nemet mond a háborúra” – mondta a szakértő.

Az előterjesztők között ott van például az a német zöldpárti Daniel Freund, aki – miután a magyar miniszterelnök a CPAC budapesti konferenciáján kifejtette, hogy hazánk a migráció és a genderlobbi mellett a háborút is egyértelműen elutasítja, szinte azonnal fenyegetőzésbe kezdett. Később Budapesten ő is elismerte, hogy maga is a fegyverszállítások pártján áll.

A magyar politikusok közül a jelentés előmozdítói között ott volt a momentumos Cseh Katalin is. Ő is többször hangoztatta, hogy szerinte fegyverekkel kell segíteni Ukrajnát a háborúban.

Az EP-képviselők áprilisban tűzték zászlóra az elnöki poszttól hazánkat megfosztani kívánó javaslatot. Csakhogy elemzők szerint hiába – az uniós szerződések alapján ugyanis az Európai Parlamentnek nincs beleszólása abba, hogy az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács hogyan dönt ebben a kérdésben.

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

origo.hu

Elképesztő titkot árult el magáról Vilmos herceg

life.hu

Met-gála 2024: táncuk is bizonyítja, még mindig lángol a szerelem Nicol Kidman és férje között - Fotó

vg.hu

Kész, vége, ennyi volt: újra emelkedhetett az infláció Magyarországon – betett az üzemanyagok drágulása

ripost.hu

Beújított Köllő Babett: így még biztosan sosem láttad a színésznőt!

magyarnemzet.hu

Egyetlen embernek sikerült hatalmas kárt okoznia a MÁV-nak

origo.hu

Durván kiosztották a TV2 sztárját, hatalmas csalódást okozott

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Hazánk Kína negyedik legfontosabb befektetési területe

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra