Létrehozva: 2023.06.01.

Orbán Viktor a török elnökkel tárgyalt

Meghívás a beiktatási ünnepségre.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török köztársasági elnökkel, aki meghívta őt szombati beiktatási ünnepségére – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált az államfőnek a választási győzelméhez. Elmondta: a török választók döntése, illetve Törökország stabilitása jó hír egész Európának, hiszen a kontinens számos biztonsági kihívással szembesül, ezért szükség van egy erős és megbízható Törökországra.

Recep Tayyip Erdogan megköszönte a gratulációt, kifejezte készségét a magyar–török kapcsolatok további fejlesztésére, és gratulált születésnapján Orbán Viktornak. Ezen kívül meghívta őt szombati beiktatási ünnepségére Törökországba, amit a magyar miniszterelnök köszönettel elfogadott – ismertette Havasi Bertalan.

Erdogan 52 százalékos megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a török választásokon, a hatpárti ellenzéki összefogás elbukott – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A beszélgetés felvezetőjében elhangzott: Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon totális kudarc az ellenzéki összefogás.

Lomnici Zoltán kifejtette: hosszú ideig 10-12 százalékos előnyt jósoltak az ellenzéki jelöltnek és kormány-, elnökváltást, ám az ellenzéki összefogást különböző érdekcsoportokból „tákolták össze”. Erdogan a stabil kormányzás kulcsa, ahogy Orbán Viktor is fogalmazott Twitter üzenetében: „megkérdőjelezhetetlen” győzelmet aratott, s ezt a nyugati hatalmak sem hagyhatják figyelmen kívül – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a 3 millió németországi török több mint 90 százaléka Erdoganra szavazott a két héttel ezelőtti első fordulóban. A német sajtó reálpolitikát sürget, az EU vezetői részéről pedig felelőtlen magatartás, ha a törökökkel szembe akarnak fordulni, miközben Törökország tagjelölt és számos egyezmény fűzi és az unióhoz – jegyezte meg Lomnici Zoltán.

A török választás vasárnapi második fordulójának 99,43 százalékos feldolgozottságú adatai szerint Recep Tayyip Erdogan 52,14 százalékkal nyerte az elnökválasztást. Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014-től államfő.

Recep Tayyip Erdogan további 5 évig irányíthatja elnökként Törökországot, újraválasztása a stabilitás győzelme – olvasható az Alapjogokért Központ közösségi oldalának hétfői bejegyzésében.

Az államfő vezetése alatt Törökország gazdasági és politikai középhatalommá erősödött, és a Közel-Kelet összes konfliktusának utolsó védfalaként milliónyi migránst lát el. Destabilizációja pusztító hatást gyakorolhatott volna Európára, ezért a kontinens hálás lehet a török választóknak, hogy a zűrzavar és káosz helyett a kiszámítható stabilitás mellett tették le a voksukat – írták.

Erdogan győzelme kulcsfontosságú pillanatban szavatolhatja azt is, hogy az orosz-ukrán háború ne terjedjen ki, ahogy azt a nyugati szélsőbal erőlteti – tették hozzá. Az Alapjogokért Központ szerint a török baloldali ellenzék ugyanazzal a „katyvasz-koalícióval” próbálkozott, mint tavaly Magyarországon Orbán Viktor ellen.

Az „állítólagos jobboldaltól a baloldalon át a kurd kisebbségig érő koalíció ugyanaz a politikai franchise”, mint ami a magyarországi közéletből is ismert. Erdogan győzelme jó hír minden békepárti, migrációt elutasító európai számára

– áll a bejegyzésben.

Félre kell tenni a kampány alatti vitákat és a célokra kell koncentrálni – mondta győzelmi beszédében az újraválasztott török elnök. RecepTayyip Erdoğan a szavazatok 52 százalékával nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját. Az ellenzék jelöltje elismerte vereségét. Elemzők szerint Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon, totális kudarc a teljes ellenzéki összefogás, együtt kevesebb szavazatot kaptak, mint külön-külön.

Nagyon szeretjük Törökországot!” – így köszöntötte híveit RecepTayyip Erdoğan vasárnap este Ankarában. Az államfő az elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, ezzel újabb öt évig marad hivatalában.

„Ma senki nem veszített, hanem mind a 85 millióan győztünk. A néptől kapott felhatalmazás nem enged meg sértettséget vagy haragot senki iránt. Itt az idő, hogy minden vitánkat félretéve közösen lépjünk fel nemzetünk céljaiért”

– mondta az újraválasztott államfő.

Elemzők szerint Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon, totális kudarc a teljes ellenzéki összefogás

A hatpárti ellenzék elnökjelöltje elismerte a vereséget. „Arra kérem az engem támogató 25 millió nemzettársamat, hogy hozzánk hasonlóan tartsanak ki és folytassuk együtt a küzdelmet” – fogalmazott Kemal Kılıçdaroğlu.

Elemzők szerint Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon, totális kudarc a teljes ellenzéki összefogás, együtt kevesebb szavazatot kaptak, mint külön-külön.

„Totális kudarcnak bizonyult az ellenzéki összefogás, ugyanúgy, mint Magyarországon” – nyilatkozta az M1-nek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég jogi tanácsadója azt mondta, a török államfő már az első fordulóban bebiztosította a kormányzati többséget, a másodikban pedig a közvetve jelen lévő európai és nemzetközi baloldal erőfeszítése is kudarcot vallott.

Az elnök vezette Népi Szövetségnek az első fordulóban sikerült többséget szereznie a nemzetgyűlésben, így elemzők szerint Recep Tayyip Erdoğan győzelme stabil kormányzást hozhat a következő ötéves ciklusban.

Orbán Viktor miniszterelnök az elsők között reagált Recep Tayyip Erdoğan sikerére.

A kormányfő Twitter-oldalán úgy fogalmazott: „Gratulálok a megkérdőjelezhetetlen győzelemhez”

Novák Katalin köztársasági elnök szintén a közösségi médiában gratulált török kollégája újraválasztásához. Az államfő kiemelte:

„Törökország stabilitása fontos az ukrajnai békéhez”.

Több vezető politikus is gratulált a török államfő győzelméhez

Joe Biden amerikai elnök a két ország NATO szövetségét emelte ki, és hangsúlyozta, hogy partnerként tekint Törökországra a globális kihívások megoldásában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulációját a Kreml hivatalos telegram csatornáján osztották meg.

Az orosz államfő az orosz-török baráti kapcsolatok fontosságát emelte ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén mint korábbi és jövőbeli stratégiai partnerként gratulált török kollégájának. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is a jövőbeli együttműködés fontosságát emelte ki bejegyzésében.

zinte tökéletes párhuzamba lehet állítani a török hatpárti összefogást a 2022-es magyar országgyűlési választáson szereplő szivárványkoalícióval.

„Egy iszlamista szavazó nem fog leszavazni egy szekuláris jelöltre vagy egy liberálisra. A koalícióban mindenfajta világnézetű párt képviseltette magát, ez pedig karaktervesztéssel járt, amit a választók sok esetben elfordulással jutalmaztak” – olvasható az Origo török választásról közölt elemzésében.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, Recep Tayyip Erdogan eddigi török államfő vasárnap a szavazatok abszolút többségét megszerezve megnyerte a török elnökválasztás második fordulóját.

Az Origo emlékeztetett, a török ellenzék a globalista receptet alkalmazva hatpárti szivárnyákoalíciót hozott létre. Erdogan legesélyesebb ellenfele, Kemal Kilicdaroglu mögött az iszlamistáktól a szocialistákig hat, eltérő színezetű és világnézetű párt sorakozott fel.

„Ez a sokféle világnézet megosztotta a szavazókat, és a pártok elvesztették a karakterüket. Gondoljunk csak a magyar baloldal kudarcos eredményére a 2022-es országgyűlési választásokon, ahol együtt sokkal kevesebb szavazatot kaptak, mint külön-külön”

– rajzolta fel a párhuzamot a portál elemzésében.

Mint írták „egy iszlamista szavazó nem fog leszavazni egy szekuláris jelöltre vagy egy liberálisra.

A koalícióban mindenfajta világnézetű párt képviseltette magát, ez pedig karaktervesztéssel járt, amit a választók sok esetben elfordulással jutalmaztak”.

Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP), Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén 2021. október 23-án – a baloldali szivárványkoalícióban nem volt karaktere a pártoknak, csak Orbán Viktor leváltásának vágya tartotta össze őket (fotó: MTI)

Az Origo szerint

ismét bebizonyosodott, az ilyen jellegű összefogások totális kudarcra vannak ítélve, mert hatalmas karaktervesztéssel járnak.

„Míg Erdogan át tudta adni az üzenetét és több millió embert tudott utólag mozgósítani, addig a török ellenzék a politikai karaktervesztés miatt már nem tudott honnan szavazókat meríteni. Az egyik fő üzenetük Erdogan leváltása volt, ami kísértetiesen hasonlít a 2022-es országgyűlési választásokhoz, ahol a baloldal egyetlen üzenete Orbán Viktor miniszterelnök leváltása volt”fogalmaztak.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött