Létrehozva: 2023.06.03.

Orbán Viktor Ankarába utazott

Fontos találkozó Erdogannal.

Ankarába utazott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ma személyesen vegyen részt Recep Tayyip Erdogan, az újraválasztott török elnök beiktatási ünnepségén, amelyre a világ minden tájáról érkeznek elnökök, miniszterelnökök és miniszterek. A meghívottak listáján van Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. A Magyar Nemzetnek Hóvári János, a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője beszélt a magyar–török kapcsolatokról.

– Recep Tayyip Erdogan hosszú ideje elkötelezett a magyar kapcsolatok fejlesztése mellett. A rendszerváltozás követően sajnos egyik fél sem tartotta a másikat stratégiai partnerének. Ez változott meg 2013-ban, s ennek lendülete azóta is tart – foglalta össze a Magyar Nemzet megkeresésére Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője a magyar–török kapcsolatok alakulását az elmúlt években. A diplomatát annak apropóján kérdeztük a két ország kapcsolatairól, hogy Erdogan, Törökország nemrégiben újraválasztott elnöke meghívta Ankarába Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy személyesen vegyen részt a beiktatási ünnepségen.

A kormányfő az elsők között gratulált Erdogan győzelméhez, amely szinte futótűzként terjedt a török sajtóban is. Orbán Viktor telefonon fejezte ki gratulációját, Twitter-oldalán pedig törökül üzente Erdogannak: „Gratulálok, Elnök úr!”.

A magyar miniszterelnök legutóbb márciusban járt Ankarában, akkor a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján vett részt. A beiktatásra számos más ország vezetőit és minisztereit várják, emellett a meghívottak listáján szerepel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

Hóvári János lapunknak felidézte, Erdogan 2013 februárjában – akkor még miniszterelnökként – látogatott Budapestre, majd decemberben Orbán Viktor viszonozta a hivatalos látogatást. „Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ekkor én lehettem a magyar nagykövet Ankarában” – tette hozzá a diplomata, aki 2012 és 2014 között képviselte hazánkat a török fővárosban.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédét hallgatják támogatói az ankarai elnöki palota előtt Fotó: MTI/EPA/Necati Savas

Az elmúlt években hatalmas átalakuláson mentek keresztül a magyar–török kapcsolatok, Hóvári János a megerősödés jeleként ismertette, hogy például az áruforgalom jelentősen megemelkedett mindkét oldalon. „De a mai energiaválság idején talán ennél is fontosabb, hogy Törökország meghatározó lett a Magyarország felé irányuló földgázszállításban. Arról nem is beszélve, hogy a Budapesten tanuló török diákok száma mára több mint ezerre tehető. Ennek jövőt építő ereje van” – szögezte le.

Erdogan újraválasztása azonban nemcsak hazánk számára fontos, hanem a nemzetközi politikában is.

Újraválasztása stabilizációs erővel bír mind Törökországban, mind a nemzetközi kapcsolatokban

– fogalmazott Hóvári János.

Kiemelte, „az a realista érdekpolitika, amit Ankara követ, nyitottságot jelent minden irányba. Erre van most szükség, mert a háborút be kell fejezni. Ehhez azonban közvetítők kellenek” – foglalta össze a diplomata Törökország szerepét az orosz–ukrán háborúval összefüggésben.

Ankara számos esetben igyekezett már közvetíteni az oroszok és az ukránok között: török részvétellel születtek meg például a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodások, emellett a háború kirobbanása után több orosz–ukrán tárgyalásnak is otthont adtak a török városok.

„Hogy a török diplomaták mit tudnak még tenni, majd meglátjuk” – tette hozzá Hóvári János. A diplomata lapunknak leszögezte, Európa is jól járt Erdogan választási győzelmével, és minden bizonnyal Törökország a jövőben is be fogja tartani az Európai Uniónak tett vállalásait az illegális migráció ügyében.

Recep Tayyip Erdogant kétfordulós elnökválasztáson választották meg ismét Törökország államfőjének. A május 28-i második körben a hivatalos adatok szerint a voksok 52,18 százalékát sikerült megszereznie, míg az ellenzék által indított közös jelöltre, Kemal Kilicdaroglura a szavazók 47,82 százaléka voksolt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szombaton részt vesz az ismételten választásokat nyert Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő beiktatási ünnepségén Ankarában – közölte az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) pénteken. A katonai szövetség közleménye szerint Stoltenberg kétnapos látogatásra utazik a NATO-tagország Törökországba.

Látogatása első napján részt vesz az újraválasztott török elnök beiktatásán, majd vasárnap kétoldalú megbeszéléseket folytat Recep Tayyip Erdogannal és más magas rangú török tisztségviselőkkel – közölték.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) csütörtökön hirdette ki a török elnökválasztás május 28-i második fordulójának végleges eredményeit. A második fordulót és így magát az elnökválasztást Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte, 27 834 589 szavazattal a voksok 52,18 százalékát szerezte meg. Erdogan 2014-től Törökország államfője, mostani győzelmével harmadik ciklusát kezdheti. Korábban – 2003 és 2014 között – az ország miniszterelnöke volt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök valószínűleg nem változtat az Egyesült Államokkal szembeni politikáján újraválasztása után.

A törökországi elnökválasztási győzelem után Recep Tayyip Erdogan valószínűleg nem fogja megváltoztatni a török–amerikai kapcsolatok irányát − mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségek Ilgar Velizade azeri politológus és Törökország-szakértő.

„Nem hiszem, hogy Erdogan változtatni fog az Amerikával való kapcsolatának irányán. Mint ismeretes, jövőre választási év lesz az Egyesült Államokban, és a török politikai vezetés a jövő évi hatalomváltásra és a republikánusok valószínű győzelmére számítva inkább a stabil párbeszédet részesítené előnyben Washingtonnal” − fejtette ki véleményét Velizade.

A szakértő hozzátette, hogy „a jelenlegi demokrata kormányzat, akárcsak az előző, számos esetben elfogultan viszonyul Ankarához, és nem titkolja belpolitikai preferenciáit; az ilyen megközelítést a török vezetés a belügyekbe való beavatkozási kísérletnek tekinti, és abban reménykedhet, hogy a kormányváltással a helyzet megváltozik”.

Joe Biden a Twitteren gratulált hivatali kollégájának a győzelemhez. „Alig várom, hogy NATO-szövetségesekként továbbra is együtt dolgozhassunk a kétoldalú kérdésekben és a közös globális kihívásokban” − írta az amerikai elnök.

A frissen újraválasztott török elnök a jelek szerint az Oroszországgal kapcsolatos politikájában sem szándékozik engedni a nyugati nyomásnak, legalábbis erre utal, hogy máris megerősítette szándékát, hogy gázcsomópont létesüljön Törökországban. Az ötletet még Vlagyimir Putyin orosz elnök vetette fel tavaly októberben, hogy legyen hová átirányítani az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül kieső tranzitmennyiséget, írja a TASZSZ orosz hírügynökség. A török vezetés már akkor is pozitívan reagált a felvetésre, és kezdeményezte a csomópont működésének jogi alapját biztosító jogszabály-módosítási eljárást.

„Tovább fogjuk erősíteni Törökország pozícióját nemzetközi csomópontként. Putyin úr gratuláló üzenetében ismét megemlítette [a csomópont létrehozását] a törökországi Trákia térségében. Ezt velük [Oroszországgal] együtt fogjuk megtenni. Meglesz a csomópont Trákiában” − erősítette meg Erdogan az elnöki rezidencián elmondott beszédében.

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez.

 

„Erdogan elnökkel, akinek újraválasztásához gratulálok, fogunk közösen tovább haladni” − írta Emmanuel Macron francia elnök vasárnap este mikroblogján. „Franciaországnak és Törökországnak közösen jelentős kihívásokkal kell megbirkóznia” − utalt a francia államfő az európai béke megteremtésére, az euroatlanti szövetség jövőjére, illetve a földközi-tengeri térség problémáinak orvoslására.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök üdvözlő táviratban gratulált.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Erdogan érdemeként méltatta, hogy dacára az országban zajló politikai-társadalmi folyamatoknak, sikerült megőriznie a társadalmi stabilitást. „Méltó, erős politikusnak tartom önt és Fehéroroszország barátjának. Azonos érdekeink vannak, ami a nemzetközi helyzet feszültségmentesítését, az ellátási láncolatok biztosítását és a viték békés rendezését illeti. Mindig számíthat ránk” − tette hozzá a fehérorosz elnök.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szintén jókívánságait tolmácsolta a török elnöknek. Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi úgy fogalmazott, hogy egy szorosabb együttműködés országaik között megteremti a béke és stabilitás alapját a térségben.

„Ilham Aliyev elnök a török nép Recep Tayyip Erdogan politikájába vetett bizalmaként értékelte ezt a győzelmet és meggyőződését fejezte ki, hogy vezetése alatt az előttünk álló években folytatódni fog Törökország virágzása” − olvasható az azeri államfő hivatalának közleményében.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök telefonon gratulált török hivatali partnerének „az elnökválasztáson aratott meggyőző, történelmi jelentőségű győzelméhez”. Hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány és a voksolási eredmény tanúskodik arról, hogy a török nép támogatja Erdogan politikáját és reformelképzeléseit.

„Recep Tayyip Erdogan, drága testvérem, gratulálok győzelméhez és sok sikert kívánok új posztján, hogy a fejlődés és virágzás útjára vigye a török népet, és megerősítse az országaink közti viszonyt” − írta Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír a Twitteren.

Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök szintén mikroblogján gratulált „az elnyomott muszlimok erős pillérének”, és „elidegeníthetetlen jogaik izzó hangjának” nevezte Erdogant.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) vasárnap este jelentette be, hogy a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

 

origo.hu

Megrendítő üzenetet küldött Tompos Kátya barátja - kép

ripost.hu

Elbúcsúzott az ország Tompos Kátyától – Fotók!

borsonline.hu

Választás 2024: megjöttek az első adatok, így áll most a választás

magyarnemzet.hu

Nukleáris hatalmak csaptak össze, elkezdődött, amitől tartottunk

metropol.hu

Kemény döntés: Harry herceg nemet mond a szerelemre

mandiner.hu

Ilyen pofátlanságot, mint amit ez a politikusnak öltözött Cipolla csinál fanatizált híveivel, még tényleg nem pipáltak szegény magyarok!

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

mindmegette.hu

Kiderült, hol és mikor nyitja meg első magyarországi boltját a Mere

ripost.hu

A Mars belép a Bika jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek valóra válnak az álmai

ripost.hu

Tetőzik a júniusi újhold: ez a 2 csillagjegy nyugodhat csak meg!

ripost.hu

Hihetetlen dolog történik a kertedben, ha beköltöznek a gyíkok

ripost.hu

Fontos: Ezeket vidd magaddal a szavazáshoz!

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai rakétákkal támadják Oroszországot

POLITIK

Macron a leállított Mirage-okkal erősíti Ukrajna légvédelmét

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Robert Fico a kórházból szavazott: itt vannak a szlovák eredmények

POLITIK

Orbán Viktor: Bízom a békepárti többségben

POLITIK

Válaszlépéseket ígérnek az oroszok, rakétacsapások következnek?

POLITIK

Az ENSZ szerint május volt a legvéresebb hónap az ukrán fronton