Létrehozva: 2023.06.16.

Orbán Viktor: Sokan fekete báránynak tartanak...

Tanulságos interjú Olaszországban.

A magyar kormány demokratikus és a nép akarata szerint cselekszik, Brüsszelből szovjet típusú vezetés utasít − jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Libero című olasz napilapnak adott interjúban pénteken.

A kormányfő kijelentette, 

az Európai Unió számára „fekete bárányok vagyunk, de ez nekünk, magyaroknak nem jelent problémát. Mindig is a kóruson kívül álltunk, akkor is, amikor a vasfüggöny mögött voltunk a Szovjetunió idején, és elsőként harcoltunk a szabadságért”.

Orbán Viktor a volt olasz miniszterelnök, a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke, Silvio Berlusconi szerdai temetése alkalmából nyilatkozott a napilapnak. 

Egy barátság kezdete

Kijelentette, az interjúval barátját akarja megvédeni a Berlusconit halála után is támadó baloldaltól. Elmondta, 1993 ősze óta baráti kapcsolatot ápolt az akkor még vállalkozó Berlusconival, aki megkereste őt, mivel be akart lépni a politikába. Orbán Viktor felidézte, Silvio Berlusconi harminc évvel ezelőtt kapcsolatot teremtett a számára legérdekesebbnek tűnő politikai vezetőkkel, hogy ellesse tőlük a politikai mesterség fortélyait: „Kezdetben fenntartásaim voltak, de ínyenc csalit dobott nekem, meghívott az AC Milan edzőközpontjába Milanellóba, azt ígérve, hogy Van Bastennel és Capellóval fogok ebédelni.”

Orbán Viktor felidézte, Berlusconi azt mondta neki, azoktól a politikusoktól akar tanulni, akik a kóruson kívül gondolkodnak.

A kormányfő hozzátette, Silvio Berlusconi most is hozzá nagyon hasonlóan gondolkodott az ukrajnai háborúról, valamint Európáról is, amely különböző manőverekkel megbuktatta az egyetemesen Európa-pártiként ismert Berlusconi egykori kormányát, mert Berlusconi nem akart fejet hajtani a német és holland szabályoknak. Hozzátette, jelenleg bárkit, aki más nézetet képvisel az ukrajnai háborúról, mint Joe Biden amerikai elnök, azt putyinizmussal bélyegzik meg. Kifejtette, ő úgy értékeli a helyzetet, mint Ferenc pápa, „csak a mi szavunk Európában kisebbségben van”.

A béke reménye

Megjegyezte, Olaszország messze van az ukrán határtól, és az ukrajnai bombázásnak csak a távoli melegét érezheti, Magyarország viszont eléghet.

Hangsúlyozta, hogy a kétszázezres ukrajnai magyar közösség tagjait katonai szolgálatra hívják be és életüket áldozzák, miközben Magyarország egymillió menekültet fogadott be.

Orbán Viktor úgy vélte, kevés a béke reménye, mivel a Nyugat, „sőt azt mondanám, hogy az Egyesült Államok le akarja győzni Oroszországot, és Ukrajnát eszköznek tekinti ehhez. Európában pedig senki nem nyitja ki a száját, bennünket kivéve, mert nem akarják maguk ellen kihívni Washingtont.” Hozzátette: „A csendes többség azonban úgy gondolja, ahogyan én, és meggyőződésem, hogy a hangulat meg fog változni néhány hónapon belül, látom az első erre mutató jeleket.”

Európa fekete báránynak tart, mivel a szabadságot és a békét képviselem

− jelentette ki. Azt mondta, Budapesten demokrácia van, és a kormány az emberek akaratát követi, miközben Brüsszelt szovjet típusú vezetés jellemzi. Orbán Viktor hozzátette, ha ez nem változik meg, Európa vesztes lesz. Nem lehet továbbra is úgy tennünk, mintha nem léteznének hatásosabb és versenyképesebb gazdasági modellek azokhoz a hatvanas-hetvenes évekbeliekhez képest, amelyekhez Európa a mai napig ragaszkodik − jelentette ki.

Brüsszel ellen mindenki veszít?

Azt mondta, Berlusconi megpróbálta megváltoztatni Európát, de kudarcot vallott Brüsszellel szemben, amely ellen mindenki veszít, kivéve Berlint és Hágát.

Én megpróbálom, és talán több szerencsém lesz. Mi kis ország vagyunk, államadósságunk nem ér a csillagokig, tehát más recepteket alkalmazhatunk azokhoz képest, amelyeket az EU a nagy tagállamokra kényszerít

− jelentette ki Orbán Viktor. Megjegyezte, azért támadják Magyarországot a jogállamiság terén, mivel Brüsszel nem osztja a magyar gazdaság szuverén jellegét.

Hozzátette, Európában marad, mivel hiszek az álomban, és meg akarom valósítani, kilépve a jelenlegi lidércálomból. Kifejtette, a jelenlegi Európai Parlament helyett nemzeti delegációknak kellene képviselniük a tagországokat, és a túl nagy hatalommal bíró Európai Bizottságnak az európai polgárok szavazatait képviselő Európai Tanács döntései szerint kellene működnie. − Egy év múlva más lesz az európai többség összetétele − utalt a 2024-es EP-választásokra.

Arra a kérdésre, hogy Európa rosszának tartják, Orbán Viktor elmagyarázta, ez azért van, mert mi, magyarok nem tudunk csendben maradni, megszoktuk, hogy kimondjuk, amit gondolunk, anélkül, hogy leharapnánk a nyelvünket, és ezzel kezdődnek a bajok.

A migrációval kapcsolatban hangoztatta, a magyar kormány azt akarja, hogy Európa egységesen nemet mondjon az illegális bevándorlásra, és minden tagállam szabadon határozzon saját migrációs politikájáról, Brüsszel útmutatásaitól függetlenül.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök megrázó és váratlan távozását követően számtalan kérdés vetődik fel a párt további sorsával kapcsolatosan: ki veszi át a Hajrá, Olaszország! vezetését, mennyiben módosul a párt politikai irányvonala, de legfőképpen hogyan viszonyulnak a pártszimpatizánsok a megváltozott helyzethez? Kétségtelen, hogy pótolhatatlan űrt hagyott maga után a legendás Berlusconi, az élet azonban megy tovább, a pártnak új vezetőre van szüksége. Az utódok kinevezésére vonatkozó kényes kérdés mindeddig érintetlen maradt. Meggyengült egészsége ellenére Berlusconi az utolsókig bízott abban, hogy visszatérhet a harcmezőre. Hosszas kórházi tartózkodása alatt is úgy nyilatkoztak a párt politikusai: szó sincs utódok megnevezéséről, Silviót hazájáért érzett szeretete segíteni fogja a felépülésben. A 86 éves korában elhunyt pártvezér halálhíre pár napra megbénította az olasz politikát, a temetési szertartást követően azonban a legégetőbb kérdéssé vált a pártvezetés átvételének megoldása.

A Berlusconi-család minden tagjának, beleértve a gyermekeit, kulcsfontosságú szerepe van Silvio Berlusconi minden vállalkozásában. Nemcsak az apjuk iránti kötelességtudatból, hanem személyes elkötelezettségből teszik, mivel meggyőződésük, hogy a Hajrá, Olaszország!-nak meg kell maradnia – nyilatkozta Paolo Barelli a párt képviselőházi frakcióvezetője, aki nem tartja kizártnak, hogy Maria Berlusconi, a volt elnök elsőszülött lánya lép majd színre. 

A pártalapító szellemi öröksége, politikai irányvonala továbbra is iránytű lesz az alakulat számára. A búcsúzás fájdalmas óráiban Francesco Paolo Sisto szenátor úgy fogalmazott, arra hivatottak, hogy megőrizzék az alapító által hátrahagyott tanításokat, vezérelveket, értékeket, mindazt, amiben Berlusconi hitt és amiért küzdött. A szabadság, az állampolgárok védelme, az igazságosabb igazságszolgáltatás. „Nincsenek belső megosztottságok, továbbra is a mérsékelt politikai irányvonalat fogjuk képviselni” – nyilatkozta Sisto szenátor.

A Hajrá, Olaszország! alakulatnak továbbra is a Berlusconi által hátrahagyott szellemben kell tovább haladnia. A pártnak a jövőben is történelemformáló hivatása van, mint ahogyan azt Berlusconi az elmúlt harminc évben tette

– jelentette ki Alessandro Sorte képviselő.

Az elkövetkező napokban összeül a párt vezetősége: a cél a belső megosztottságok és a távozások elkerülése, a stabilitás megőrzése, hogy továbbra is megbízható pillére lehessen a Giorgia Meloni vezette kormánykoalíciónak. Meglepő reakciót váltott ki Silvio Berlusconi halálhíre, a Hajrá, Olaszország! párt népszerűsége ugyanis egyetlen nap alatt, sőt pár óra leforgása alatt öt pontot emelkedett – írja az Il Giornale napilap.

Nem csak az alakulat iránti érdeklődés emelkedett meg igen hirtelen, hanem a Berlusconi személyét ellenzők tábora is jelentősen csökkent.

A párt népszerűségére és az alapító megítélésére vonatkozó legfrissebb véleménykutatások figyelemreméltó eredményre jutottak. Az elemzések szerint a jelenség kiváltója a pártalapító halála miatti meghatottság és együttérzés. A Liga, az Akció és az Élő Itália összefogásából létrejött centralista erő szavazóbázisának egy része, valamint korábbi szkeptikusok szavaznának a jövőben az elhunyt politikus pártjára. Nagy a várakozás és a kíváncsiság, hogy kik kezébe helyezte vállalkozásai további sorsát Berlusconi, valamint kinek és mit hagyott hátra a közel kétmilliárd eurós vagyonából. Végrendeletét hétfőn nyitják fel a családtagok, illetve Berlusconit élete utolsó percéig elkísérő élettársa, Marta Fascina jelenlétében.

Pótolhatatlan űrt hagyott maga után Silvio Berlusconi, Olaszország fájdalomtól megtörve kísérte utolsó útjára a korszakalkotó politikust. A parlamenti ülések felfüggesztése, nemzeti gyásznap kihirdetése, félárbócra engedett lobogók mind azt jelzik, hogy Itáliát sokkolta Berlusconi hirtelen távozása.

Az elmúlt harminc év legbefolyásosabb politikai szereplőjének temetésére a milánói Dómban került sor szerda délután. A szertartást Mario Delpini, Milánó érseke celebrálta. Berlusconi földi maradványait a Milánóhoz közel eső Arcore Villa San Martinóból, a ravatal színhelyéről szállították a székesegyházba. A Dóm téren pár percig megállt a koporsót szállító menet, hogy a tömeg is leróhassa tiszteletét, majd ezt követően hatalmas taps kíséretében vonult be a templom főkapuján. 

Közel kétezer politikus rótta le kegyeletét, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök. 

Az állami delegációt Sergio Mattarella köztársasági elnök vezette. Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, Antonio Tajani külügyminiszter, a kormány többi tagja, valamint több ellenzéki politikus is részt vett a gyászszertartáson. Az Európai Néppárt képviseletében Manfred Weber frakcióvezető búcsúztatta, az Európai Bizottság nevében Paolo Gentiloni európai biztos, de a Vatikán is külön küldöttséggel tisztelgett a pártvezér emléke előtt.

Zsúfolásig telt a 2300 személy befogadására alkalmas Dóm, a székesegyház előtti téren és az oda vezető utcákon is több tízezren kísérték figyelemmel a gyászszertartást az óriás kivetítőkön. Az egész országból özönlöttek a pártszimpatizánsok, a futballcsapatok szurkolói, de még külföldről is érkeztek rajongók. A legendás politikus alakjára emlékezők a beszédeikben kiemelték, hogy bár csak kilenc éven keresztül kormányozta az országot, mégis ő volt az elmúlt harminc év legfontosabb közszereplője. 

Rendkívüli karizmájával, empátiájával és egyedülálló humorával az olaszok szívébe zárta magát. Az Olasz Köztársaság leghosszabb ideig kormányon lévő miniszterelnöke számos harcot megnyert, másokat pedig elveszített. Legfőbb érdeme azonban, hogy új lendületet vitt a politika, a kommunikáció és a sport világába. 

Mario Delpini érsek a gyászszertartáson „az élet nagy szerelmesének” nevezte Berlusconit, aki egy szép, egy jó és egy teljes élet után vágyott, az Isten által kapott talentumait a közjó érdekében gyümölcsöztette, elfogadva az élet minden kihívását. Nem csüggedt a kudarcok láttán, hanem kitartóan hitt a győzelemben. Hitte, hogy a legsötétebb völgyből is létezik kiút – méltatta a politikust a milánói érsek. Silvio Berlusconi testét hamvasztani fogják és Arcoréban, a családi rezidencián létrehozott mauzóleumban fogják őrizni. 

Antonio Tajani külügyminiszter, a Hajrá, Olaszország! párt alelnöke ígéretet tett arra, hogy pártjuk továbbra is a Berlusconi által kijelölt úton fog haladni, javaslatait és útmutatásait őrizni fogják. Az olasz sajtó munkatársainak arról is beszámolt, hogy Berlusconi végső kérése a béke megteremtésére vonatkozott.

Élete utolsó napjaiban is arra kérte a külügyi tárca vezetőjét, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg a konfliktusban álló felek közötti kiegyezés és a fegyverletétel érdekében.

 Silvio Berlusconi halálával felmerül a kérdés, mi lesz a pártja további sorsa. Legutóbbi májusi kórházi tartózkodását követően ugyanis azt hangsúlyozta, szándékában áll visszatérni a politikai színtérre. A legutolsó párttalálkozón sem esett szó utód kijelöléséről. Az Hajrá, Olaszország! a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány egyik fontos tartópillére. Az Olasz Testvérek párt politikusai szerint Meloni célja a kormánykoalíciós alakulat egyben tartása, nem pedig a politikusok elcsábítása. A Hajrá, Olaszország! felmorzsolódása ugyanis a kormány stabilitását is veszélyeztetheti.

Szívhez szóló szavakkal búcsúztatta régi harcostársát Matteo Salvini, a Liga elnöke is. 

Viszlát, Silvio, történelmet írtál. Nemcsak nekem, hanem több millió olasznak már most hiányzol. Mindazoknak, akik szerettek, akik árnyékodban éltek és azoknak is, akik a mai napig gyűlölködtek. Arra tanítottál, hogy mindig mosollyal és a hazáért való fáradozással válaszoljunk nekik

– fogalmazott a Berlusconihoz szóló utolsó üzenetében Matteo Salvini. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

origo.hu

Putyin rendkívüli beszédet mondott

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették az új árakat – szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

mindmegette.hu

Nagy a felháborodás az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók

origo.hu

Szexpartnereket toborzott Magyar Péter jelöltje

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában

POLITIK

Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

POLITIK

Akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat a választáson

POLITIK

Akik a NATO-t háborúba vinnék, világháborút kockáztatnak