Létrehozva: 2023.06.12.

Szavazni megy az EU-botrány hősnője

"Él a jogaival"...

A brüsszeli korrupciós botrány főhőse, Eva Kaili visszatér a politikába. A görög baloldali EP-képviselőt ügyvédei kihozták a házi őrizetből és elérték, hogy Strasbourgba utazhasson, hogy részt vegyen az Európai Parlament plenáris ülésén.

Eva Kaili uniós törvényhozó a letartóztatása óta először utazik el Brüsszelből egy „munkalátogatásra”, méghozzá Strasbourgba – írja a Politico nyomán a Mandiner.

„A Brüsszeli Igazságügyi Tanács úgy döntött – Michel Claise vizsgálóbíró és Raphaël Malagnini szövetségi bíró egyetértésével –, hogy Kaili csak azért utazhat Strasbourgba, hogy a munkáját végezze” – közölték vasárnap a korrupciós botrányairól híres görög EP-képviselő ügyvédei, akik azt is hangsúlyozták, hogy

Eva Kaili bírói engedély nélkül nem mehet máshova Franciaországon belül.

Eva Kaili-t az elsők között tartóztatták le tavaly decemberben miután a belga rendőrség kiterjedt nyomozást indított annak kiderítésére, hogy külföldi országok – köztük Katar és Marokkó – részt vettek-e uniós törvényhozók megvesztegetésében – idézte fel a lap.

Miután a bírósági tárgyalásra váró őrizetét többször meghosszabbították, április közepén a börtönből házi őrizetbe helyezték, és nyomkövetőt is kapott. Május végén a belga ügyészség pedig már arról számolt be, hogy Kaili már nincs házi őrizetben.

Eva Kaili újra EP-képviselőként szeretne dolgozni – ezt írja a Politico. Erre pedig minden lehetősége megvan: hiába gyanúsítják ugyanis korrupcióval és pénzmosással, továbbra is tagja az Európai Parlamentnek (EP), tehát szavazhat és a fizetését is felveheti. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerdán úgy fogalmazott: rendszerszintű a korrupció Brüsszelben.

Csekély érdeklődés mellett vitázott az Európai Parlament egy olyan antikorrupciós javaslatról, amiben harcot hirdetnek a tagállami korrupció ellen, és szankcionálnák azokat a nem EU-s országokat, ahol korrupciót fedeznek fel.

Fogatlan papírtigris

A bürokraták javaslatai között azonban egy szó sem esik arról, hogy mit kezdenének az uniós intézményeket érintő korrupcióval. Erre csupán egy etikai bizottságot hoznának létre.

A közmédia tudósítója, Baraczka Eszter szerint nagyon sokan vártak egyfajta megtisztulást, és úgy gondolják, hogy ez nem fogja elhozni a megtisztulást. Legfőképpen azért, mert ennek a bizottságnak nem lesz vizsgálati jogköre. A sajtó ezért fogatlan papírtigrisként emlegeti a javaslatot és a bizottságot.

Vagyis Brüsszel korrupciós ügyekben mindenkivel szemben fellépne, kivéve saját magát. Pedig tavaly decemberben robbant ki az Európai Uniót alapjaiban megrázó brüsszeli korrupciós botrány, amikor Eva Kailit az EP korábbi szocialista alelnökét, illetve három társát letartóztatta a belga rendőrség.

A hatóságok csaknem másfél millió eurót (mintegy 600 millió forint) foglaltak le a házkutatások során. A vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

Eva Kaili nem érzi, hogy megbukott volna és hamarosan a házi őrizetének feloldását fogja kérni – erről írt a Politico. A brüsszeli lap szerint nemcsak Eva Kaili érzi úgy, hogy folytatná a munkát az EP-ben: Marc Tarabella és Andrea Cozzolinó is a háziőrizet feloldását kéri.

Ha a politikusokat szabadlábra helyezik, akár az EP ülésein is részt vehetnek, szavazhatnak és felvehetik a fizetésüket, annak ellenére, hogy korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják őket.

Mindent megtesznek, hogy szőnyeg alá söpörjék

Rendszerszintű a korrupció Brüsszelben. Nem meglepő, hogy a haszonélvezői csak látszatintézkedésekre hajlandók – erről a Fidesz EP képviselője beszélt. Hidvéghi Balázs kiemelte: a bürokraták mindent megtesznek, hogy a szőnyeg alá söpörjék és kicsinyítsék az unió történetének eddigi legsúlyosabb botrányát.

„Ami a belső vizsgálatot és eljárásokat illeti, az részben lelassult, de valójában sosem indult el, tehát itt be se gyorsult. Erről van szó. Itt a házon belül, Brüsszelen belül ezt bagatellizálni akarják, és különböző álmegoldásokat, kommunikációt tesznek közz, és azt gondolják, hogy ezzel ezt letudják. Ez nem valódi szembenézés” – magyarázta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta:

a Brüsszelt maga alá temető korrupcióra csak a jövő évi EP-választások jelenthetnek megoldást,

akkor ugyanis új képviselők kerülhetnek majd az Európai Parlamentbe.

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico.

„Leszámolás? Az nem létezik” – idézi a Politico hírportál – a hazánkat gyakran támadó – Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselőt, aki támogatja azt a javaslatot, hogy az Európai Parlamentben a visszaéléseket feltáró személyeket törvénnyel védjék a feletteseik befolyásától. „Ahelyett, hogy reagálnának az unió számára káros elemekre és személyekre, félrenéznek, és nem beszélnek róla” – fogalmazott képviselőtársairól.

Az Európai Parlament több jelenlegi és korábbi képviselője és az uniós bürokráciában dolgozók ellen indított nyomozást az illetékes belga hatóság korrupció gyanúja miatt – írja a Magyar Nemzet a Politico cikke alapján.

„Bort isznak, de vizet prédikálnak. Szakértői annak, hogy másokra mutogassanak, és szabályokhoz kössék őket, de magukkal szemben már nem ilyen kemények.”

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico. Egy uniós törvényhozóra hivatkozva – teszi hozzá a lap – az EU-ban „mindennapi a kicsinyes korrupció”.

A mostani botrány is csak egy szűkebb kört érint, ám az nem fenyegeti, hogy hamarosan minden visszaálljon a megszokott kerékvágásba.

A képviselőknek ugyan van lehetőségük „megakasztani a fogaskereket”, sőt már egy 14 pontból álló javaslatot is megfogalmazott Roberta Metsola, az EP-elnöke, amely többek között megtiltaná az extörvényhozóknak, hogy közvetlen azután kezdjenek lobbitevékenységbe, hogy hátrahagyták parlamenti tisztségüket.

„Az uniós veteránoknak mindez már ismerős, hiszen már volt ilyen javaslat, szavaztak is róla, de megfúrták, mondván: az alááshatná a szavazók akaratát, emellett pedig a parlamenti képviselők szabadsága szent és sérthetetlen” – emlékeztet a lap.

A Politico szerint azonban Metsola most eltökéltnek látszik a reformokat illetően, ám azokkal sok ellenséget gyűjthet magának, még a pártján (Európai Néppárt) belül is. A politikai lap azonban maga is bizonytalan, hogy valóban lesz-e érdemi változás az EP-ben, és nem csak „kidobálják a rohadt almákat” a soraik közül.

A magyar kormány abban érdekelt, hogy az unió központja jól működjön és minden gyanú fölött álljon – így reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egymás után napvilágot látó brüsszeli korrupciós ügyekre. A napokban derült ki, hogy bizottsági tisztviselők százas nagyságrendben vettek részt olyan utakon, amit mások fizettek nekik.

Újabb korrupciós ügy okozhat felháborodást Brüsszelben – ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet. Kiderült ugyanis, hogy az Európai Bizottság több tisztviselője is olyan utazásokon vehetett részt, amelyeket lobbisták, ügyvédi irodák vagy gazdasági csoportok fizettek nekik.

Egy német EP-képviselő a brüsszeli Politicónak sajnálatosnak nevezte a hírt, hangsúlyozva, nagy a kockázata annak, hogy olyan vállalatok is finanszírozták a bizottsági tisztviselők útjait, amelyekkel szemben vizsgálat van folyamatban. A bizottság tájékoztatása szerint csak 2022-ben 150 olyan kiküldetésen vettek részt EU-s versenyjogi tisztviselők, amit harmadik fél fizetett.

Vastag pénzkötegeket találtak tavaly decemberben az Európai Parlament volt alelnökénél, Eva Kailinál és hozzá közel álló személyeknél.

Amikor a politikus apjánál tartottak házkutatást, az éppen egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált menekülni. A belga rendőrség összesen 1,5 millió eurót (csaknem 600 millió forint) foglalt le. Így robbant ki az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós botránya.

A testület szocialista alelnökét hónapokig figyelték a hatóságok, mert azt gyanították, kenőpénzt fogadott el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten (EP).

A szocialista politikust a napokban engedték ki a börtönből, elektronikus megfigyelőeszközzel házi őrizetbe helyezték.

A vesztegetési ügyben Kaili mellett a nő élettársát, Francesco Giorgit és a volt olasz EP-képviselőt, Pier Antonio Panzerit is meggyanúsították a belga hatóságok.

Magyarország az Európai Unió tagja, ezért mi abban vagyunk érdekeltek, hogy annak a központja jól működjön – erről már a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón. Gulyás Gergely ugyanakkor hozzátette, ehelyett szinte naponta látnak napvilágot az újabb és újabb brüsszeli korrupciógyanús ügyek.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az unió központja jól működjön és minden gyanú fölött álljon. Ehhez képest azt látjuk, Brüsszel ma tele van korrupciós ügyekkel, és korrupciós ügyektől hangos az EP hónapok óta, ez érinti a nagy néppártokat is. Legutóbb éppen az Európai Néppárt székházában volt rendőrségi akció, házkutatás” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte, ezek az ügyek alkalmasak arra, hogy az uniós intézmények pártatlan eljárásába vetett hitét gyengítsék, ezért minden ilyen ügyet a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálni.

origo.hu

Óriási tüntetés Ukrajnában Zelenszkij őrült parancsa miatt

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

mindmegette.hu

Meztelencsigák a kertben – ezzel a házi csodaszerrel pillanatok alatt megszabadulhatsz tőlük

vg.hu

Lesz magyar mozdonygyár

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

mandiner.hu

Számszerű vallomás jött Von der Leyenéktől: Magyarország a top10-ben, miközben a „bezzegországok” a sor végére álltak

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 20-26.: a Nyilas telihold szenvedélyt hoz

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Így kötődnek Magyar Péter szervezeti a Soros-hálózathoz

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak

POLITIK

A németek 40 százaléka kevesebb pénzt akar adni Ukrajnának

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása