Létrehozva: 2023.06.27.

Zelenszkij szerint sikeres az ukrán ellentámadás

Az elnök hisz a végső győzelemben.

Sikeresnek nevezte az ellentámadást Volodimir Zelenszkij, miután az ukrán vezérkar bejelentette, hogy újabb települést foglaltak vissza déli frontvonalon. Moszkva azonban ezt cáfolta, állításuk szerint súlyos veszteségeket okoztak az ukrán csapatoknak a donyecki és zaporizzjai régióban.„Ma a harcosaink minden irányban nyomultak előre, ez szerencsés nap” – mondta az elnök napi videóüzenetében, miután látogatást tett több frontvonalon lévő ukrán állásnál, és találkozott a katonákkal.

Több ilyen napot kívántam a fiúknak” – mondta Volodimir Zelenszkij nyilatkozatában, amelyet egy vonatúton vettek fel.

Az államfő hétfőn az orosz erők által elfoglalt kelet-ukrajnai Bahmut város és a déli Zaporizzsja megye közelében lévő frontvonalakra látogatott el. Több kitüntetést adott át, közöttük az Ukrajna Hőse érdemrendet, amely az elnök által adható legmagasabb elismerés.

Az ukránok büszkék rátok. Nagyok és erősek vagytok. Igaz ukránjaink vagytok. Az országban mindenki – aki nincs a fronton – tisztában van azzal, hogy a legnehezebb munkát végzitek ma. És mindenki tudja, hogy a keleti front nagyon nehéz és forró” – mondta az elnök.

Vlagyimir Rogov, a Moszkva által annektált kelet-ukrajnai területen működő Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője részében PR-fogásnak nevezte Zelenszkij látogatását.

A hétvégi oroszországi eseményeket, a meghiúsult fegyveres felkelést követően a helyzet továbbra is összetett és kiszámíthatatlan, az Európai Unió továbbra is éber marad, és Brüsszel szoros koordinációt folytat a 27 uniós tagállammal és a szomszédos országokkal – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő Luxembourgban hétfőn, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint ezek az események arra engednek következtetni, hogy az orosz állam és Vlagyimir Putyin elnök személyes hitelessége gyengülőben van. Mint mondta, a helyzet új kockázatokat vetít előre: a politikai instabilitást egy nukleáris nagyhatalom területén.

Újságírói kérdésekre válaszolva a főképviselő kijelentette: a Wagner fegyveres csoport lázadása „belügy”, amihez az EU-nak nincs köze. „Nem akarunk okot adni az orosz közvéleménynek arra, hogy azt higgye, bármilyen módon érintettek vagyunk. A helyzet váratlanul ért bennünket, de foglalkoznunk kell vele, elemeznünk kell a lehetséges forgatókönyveket, és előre kell terveznünk a lehetséges válaszokat, de ezt nem lehet egyik napról a másikra megtenni” – hívta fel a figyelmet.

Borrell hangsúlyozta:

Ukrajnát továbbra is támogatni kell, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy folytassa az orosz csapatok visszaszorítását.

Ennek érdekében az EU megduplázza az országnak nyújtott hadifelszerelést és képzést – erősítette meg. Közölte azt is, hogy a külügyminiszterek hétfőn elfogadták az európai békefenntartási mechanizmushoz szükséges 3,5 milliárd eurós kiegészítést, ugyanakkor hangsúlyozta: ez a támogatás nem csak Ukrajnának szól, hanem mások mellett az afrikai vagy a nyugat-balkáni békefenntartó tevékenységeket is megerősíti. Hozzátette, hogy az uniós katonai misszió már 24 ezer ukrán katonát képzett ki, az év végére a számuk elérik a 30 ezret.

„Hosszú távon, a háború befejezése után is segítjük Ukrajnát abban, hogy megvédje magát, és elrettentse az esetleges jövőbeli agressziót, valamint ellenálljon a destabilizációs törekvéseknek. Továbbra is katonai segítséget fogunk nyújtani védelmi iparának fellendítéséhez képzési missziók és technológiák átadása révén” – hangoztatta.

Borrell azt is közölte: az EU továbbra is arra törekszik, hogy igazságos és tartós békét sikerüljön teremteni Ukrajna számára, és ennek érdekében támogatja az ukrán elnök békeformuláját.

Sajnálatát fejezte ki továbbá amiatt, hogy Magyarország nem hagyta jóvá az ukrajnai fegyverszállításokra szánt újabb 500 milliós részlet kifizetését, egyebek között amiatt, hogy Ukrajna nem távolítja el a háborús szponzorok listájáról az OTP-t.

„Továbbra is együtt fogunk működni Magyarországgal és Ukrajnával, hogy lássuk, hogyan találhatunk megoldást ennek a nagyon sajnálatos helyzetnek a feloldására” – tette hozzá a főképviselő.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete jelezte, hogy Washingtonnak nincs köze a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei által megkísérelt zendüléshez – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva.

„Tegnap Lynne Tracy amerikai nagykövet Oroszország képviselőivel beszélve kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze a lázadáshoz, továbbá remélik, hogy az atomfegyverek rendben lesznek és az amerikai diplomatáknak nem esik bántódásuk. Külön hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok abból indul ki, hogy minden, ami történik, az Oroszországi Föderáció belügye” – mondta Lavrov.

A tárcavezető mindemellett elítélte mind a 2014-es ukrajnai államcsínnyel kapcsolatos amerikai szerepvállalást, mind pedig azt, hogy

Washington az érdekeinek megfelelő kettős mércét alkalmaz mind a puccsok, mind pedig az olyan fegyveres szervezetek ügyében, mint az ukrán Azov, amelyet előbb terrorszervezetként tartottak nyilván, majd rehabilitáltak az amerikai Kongresszusban.

A kérdésre, hogy külföldi titkosszolgálatoknak volt-e közük a Wagner-lázadáshoz, azt mondta, hogy az illetékes orosz szervek dolgoznak ennek megállapításán. Arra a felvetésre válaszolva, hogy vajon az elbukott puccs okozhat-e nehézségeket az orosz külkapcsolatokban, Lavrov kijelentette: „A partnereinkkel és a barátainkkal nem. A többiekkel mindegy.”

Az orosz diplomácia vezetője megismételte álláspontját, miszerint Moszkva viszonya a Nyugattal nem orosz kezdeményezésre romlott meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a Wagner afrikai tevékenységének esetleges megszűnése pánikot keltett egyes vezetőkben, Lavrov rámutatott, hogy mind Malinak, mind a Közép-afrikai Köztársaságnak a magánhadseregen kívül az orosz kormánnyal is vannak kapcsolatai. Leszögezte, hogy az orosz katonai tanácsadók százai maradnak a térségben.

„Abból indulunk ki, hogy Oroszország és afrikai partnereink stratégiai kapcsolatába nem lehet konjunkturális megfontolásokat bevinni”

– mondta, hozzátéve, hogy a júliusra tervezett orosz-afrikai csúcstalálkozó előkészítése rendben halad.

Kitért egyebek között arra is, hogy a történtek után több hivatali partnere fejezte ki szolidaritását mind neki, mind Vlagyimir Putyin elnöknek. Az orosz államfőt hétfőn az iráni elnök és a katari emír telefonon biztosította támogatásáról, és hasonlóképpen nyilatkozott Damaszkuszban a szíriai vezető is.

Moszkvában, valamint Moszkva és Voronyezs megyében hétfőn feloldották a terrorelhárító műveleti állapotot.

origo.hu

Őket keresik még mindig a verőcei hajótragédia után - fotó

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

borsonline.hu

Így nézett ki Pécsi Ildikó fiatalon: a szexi színésznőért bolondultak a férfiak

vg.hu

Kimondták az elemzők: néhány multi felelős a mostani drágulásért – ez van a háttérben

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

hirtv.hu

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

ripost.hu

"Ez ijesztő lesz" - Szoboszlai kapitánya az új edzőnek üzent

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

ripost.hu

4 év után előmerészkedett a botrányos színész, alig lehet ráismerni a Transformers sztárjára

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A magyar hadsereg a világ legmodernebb eszközeivel rendelkezik

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal

POLITIK

Dollárbaloldal: Több mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT