Létrehozva: 2023.07.06.

Hatalmas károkat okozott a migránslázadás a franciáknak

És még nincs vége...

Tetemes károkat okozott Franciaország-szerte a napokig tartó migránslázadás. A kormány ugyan megtéríti az elszenvedett károkat, a társadalmi gondok azonban ezzel nem szűnnek meg. Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint a nyílt társadalom eszméje napról napra megbukik a francia utcákon.

Továbbra is rengeteg a rendőr az utcákon Párizsban. A törékeny nyugalomra vigyáznak, és miközben az emberek próbálnak visszatérni a megszokott életükhöz, a feszültség még a levegőben van.

Június 27-én a francia nagyvárosok lángba borultak, miután egy rendőr lelőtt közúti igazoltatás közben egy ellenállást tanúsító algériai származású fiatalt Párizs északnyugati negyedében, Nanterre-ben. A polgárháborút idéző hangulat valóságos migránslázadásba fordult, az erőszak ugyanis azokból a negyedekből indult ki, amelyek többségében észak-afrikai muzulmán vallású bevándorlók laknak.

Allah akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiabálták a fiatalok a rombolás közben  – látható a közösségi médiában terjedő felvételeken. A Magyar Nemzet több ilyen videót is összegyűjtött, ahol migráns hátterű fiatalok törnek-zúznak a francia utcákon.

Az M1-nek nyilatkozó franciákat megrázta a migránslázadással járó elképesztő pusztítás.

„Hatalmasak a károk. Sokan húztak hasznot a zavargások alatt, boltokba törtek be, kifosztották azokat, súlyosan megkárosítva a kereskedőket. Az államnak kellene lépnie, hogy megakadályozza a hasonló eseteket. Az emberek nem tudnak lenyugodni a történtek után” – mondta egy francia nő.

Felgyújtottak mindent

A jellemzően migrációs hátterű fiatalok felgyújtottak mindent, ami az útjukba került. Súlyos károk keletkeztek a középületekben, azaz minden olyan létesítményben, amiben a bevándorlók a többségi francia államot látják, a nyugati társadalmat, amelyet megvetnek és amibe nem hajlandók integrálódni.

A páratlan pusztítást 45 ezer rendőr próbálta megfékezni, de így is a napokig tartó migránslázadás során ezer üzletet rongáltak meg, közel ötszáz dohányboltot, négyszáz banképületet, bevásárlóközpontokat, sportüzleteket.

„Van aki megúszta azzal, hogy betörték a kirakatát, és miután ezt helyreállította, ismét működhet. De vannak olyan vállalkozók, akiknek mindenük leégett. Én csak azt mondom, a mérhetetlen erőszak és ostobaság felesleges volt és teljesen értelmetlen” – fogalmazott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki bejelentette, hogy a károsultak adókedvezményt is kapnak.

Egykori francia gyarmatról érkeztek

A migránslázadás résztvevői az egykori francia gyarmatokról érkeztek, illetve azok leszármazottai – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en, hozzátéve, a bevándorlók közül sokan nem tekintik magukat a francia társadalom részének, az integráció megakadályozásában pedig nagy szerepet játszanak azok az NGO-k, amelyeket Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok szervezete támogat.

„Ő támogatja a bevándorlást, mert azzal fel lehet hígítani népeket, csak azt látjuk, hogy

nem valósulhat meg ez a nyílt társadalom eszméje, hiszen hiába keverik össze Franciaországban is a népeket, egyszerűen nem akarnak beilleszkedni ezek a bevándorlók, meg akarják tartani a saját vallásukat, kultúrájukat, hagyományaikat, és ezáltal párhuzamos társadalmakat hoznak létre, ott élnek, de nem a nagyobb közösség részeként”

– hangsúlyozta Párkányi Eszter, aki úgy fogalmazott a nyílt társadalom eszméje napról napra megbukik a francia utcákon.

Meghaladta az 1,2 millió eurót a franciaországi zavargásokra ürügyet szolgáltató fegyverhasználat után őrizetbe vett nanterre-i rendőr, Florian M. családjának támogatására létrehozott online adományozási felületre utalt befizetések összege. A liberális beállítottságú kormányfő kirohant a gyűjtés ellen, miközben a baloldali sajtó a randalírozók mellett igyekszik hangulatot kelteni.

„Támogatás a nanterre-i rendőr, Florian M. családjának, aki

tette a dolgát, és most súlyos árat fizet ezért”

– olvasható a GoFundMe weboldalán négy napja létrehozott franciaországi online alapítvány felületén. Florian M. adta le a halálos lövést, amely megölte Nahelt, a nagykorúság határán álló tizenévest, akinek halála Nanterre-ben, majd Franciaország-szerte zavargásokat váltott ki.

Csak Nahelnek!

Mint arról a Le Figaro és a Le Parisien is beszámolt, az alapot Jean Messiha, a konzervatív CNews csatorna szerkesztője és Éric Zemmour egykori támogatója hozta létre a Visszahódítás párt keretein belül. Messiha volt az a konzervatív, bevándorló-hátterű, egyiptomi származású politikus, akinek a fiókját az akkor még baloldali szellemiségű Twitter cég törölte 2021-ben – úgymond „migránsozás” miatt.

A tartalékos zászlóaljparancsnok Messiha ugyanis éles szavakkal küldte haza Franciaországból azokat a migránsokat, akik

„naponta megtámadják a franciákat”

a saját hazájukban.

Messiha a közösségi oldalakon tette közzé, hogy először a Leetchi nevű platformon hozott létre egy alapot, amely néhány perc alatt több mint 5000 eurót ért el, ám ekkor a gyűjtést felfüggesztették az online platform részéről. A platform ugyanakkor továbbra is lehetővé tette, hogy a luxusautót vezető, korábban a rendőrség előtt nem ismeretlen Nahel M. édesanyja számára továbbra is gyűjtés folyjék: e célra eddig 190 ezer eurót adtak össze a támogatók.

Nahel M.-ről egyébként számos kisebb példányszámú, így a baloldali politikai korrektség nyomása alatt nem álló lap, mint a spanyol határrégió egyik orgánuma, a Nrpyrenees.fr csak úgy ír, mint az eljárás alá vont drogkereskedőről, akit intézkedés közben lelőttek.

Messiha a Leetchi lépése után úgy döntött, hogy ezt

az adománygyűjtő kampányt egy másik oldalon folytatja tovább. Eddig több mint 65 ezer támogató utalt

az online adományozási felületre, mint a politikus fogalmazott, „annak ellenére, hogy a baloldali progresszív dzsihád megakadályozta gyűjtésünket”.

Újabb támogatókat gyűjtött Borne?

A közösségi oldalakon elhangzott kritikák ellenére a GoFundMe platform biztosította, hogy az adománygyűjtő kampány megfelel a felhasználási feltételeinek, mivel az összegeket közvetlenül a szóban forgó családnak fizetik ki, melyet kedvezményezettként adtak hozzá – közölte hétfőn a Le Figaro című lapnak a kezdeményezés egyik szóvivője, megerősítve a BFM TV és a Le Parisien beszámolóját.

Ez egy fontos árnyalat, mivel az oldal felhasználási feltételei szerint tilos adományt gyűjteni „pénzügyi és erőszakos bűncselekmények gyanújába keveredettek jogi védelmére”.

Nem a kormánynak kell döntenie ennek az adománygyűjtő kampánynak a jogosultságáról, hanem a bíróságoknak – mondta el egy sajtótájékoztatón az ügyről Élisabeth Borne miniszterelnök. A liberális politikus hozzátette: „Az a tény, hogy a szélsőjobboldalhoz közel álló személy áll az alap mögött, kétségkívül nem járul hozzá a megbékéléshez.”

Borne ugyanakkor nem minősítette a Nahel M. ügyében folyó, a baloldalhoz köthető adománygyűjtést.

„Mrs. Borne megjegyzése nyomán úgy döntöttem, hogy részt veszek az alapítványban”

– írta hozzászólásában a Le Figaro cikkének egyik olvasója, aki a rendőrt támogató kezdeményezés mellé állt. Egy másik kommentelő szerint „békés ellenforradalom” zajlik a rendőr családja számára folytatott gyűjtéssel szemben, amely, mint írja, rövidesen eléri a 1,5 millió eurót.

Allah akbar!-t üvöltő „munkásnegyedek”

Mindeközben a történtek tálalásának egyoldalúsága, így például a rendőr – minden bírósági ítélet nélkül – elítélése, és a fosztogatók, gyújtogatók mentegetése mindennapos a francia sajtó nagy részében. A Le Monde például a zavargásokról készített riportjában kiemeli a „helyi gyerekeket”, az immár 12-13 éves randalírozókat ért „csoporthatást”, és nem a szülőket, hanem a közösségi oldalakat teszi felelőssé.

A Liberation „a Nahelt meggyilkoló rendőr támogatására létrehozott alapról” írva sopánkodik, a Le Parisien pedig megrendítőre hangolt interjút közöl a Mercedes utasával, aki „természetesen” nem tudta, hogy Nahel kiskorú és hogy nincs jogosítványa. A Ledevoir.com szerint

„a felhalmozódott düh és frusztráció robbant ki”

a zavargásokon. „A munkásnegyedek lakói szerint Nahel halála, akit 17 évesen ölt meg egy rendőr, volt az a szikra, amely újra felgyújtotta a fiatalok haragját és felszínre hozta a mélyebb problémákat.”

A Ledevoir.com szerzőit és más lapokat a legkevésbé sem zavarja, hogy az érintett lakónegyedekben, melyek néhány évtizede még valóban munkásnegyedeknek számítottak,

ma már többnyire migráns hátterű tömegek laknak, és nagy részük nem végez semmiféle munkát.

Ezek a lapok nem tekintik ellentmondásosnak azt, hogy a 12–16 éves, teli torokból Allah akbar!-t üvöltve gyújtóbombákat hajigáló fiatalok és gyermekkorúak „a munkásnegyedek” tipikus lakói lennének.

Mindeközben egy Twitter-bejegyzésben egy internetező felvetette: tavaly elrabolta, megerőszakolta és meggyilkolta a Lola Daviet nevű, 12 éves francia kislányt egy algériai migráns – ám ezt követően nem voltak zavargások.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába