Létrehozva: 2023.07.28.

Karácsonyék beismerték, duplájára emelnék a vízdíjat

A szóvivőjük támadta a rezsicsökkentést.

Miután Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a baloldal emelni akarja a vízdíjat Budapesten, majd Tüttő Kata is emellett kampányolt, újabb és újabb baloldali politikusok ismerik be, hogy többet akarnak fizettetni az emberekkel. Most Karácsony pártjának szóvivője támadta a rezsicsökkentést, mert szerinte túl alacsonyak a lakossági gáz- és vízdíjak. Szerinte  a magyaroknak a vízért a piaci árat kellett volna eddig is fizetni, bármennyi is legyen az. 

Karácsony Gergely főpolgármester  balra Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja és szóvivője, jobbra Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője

FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvívője, Karácsony embere a következőt mondta az ATV Nap Híre műsorban:

..."a rezsicsökkentést újra és újra hangoztatták, és azt mondták, hogy milyen sokat spórolunk, amit ugye a gáz esetén tudjuk, hogy nem is történt így, és kiderül, hogy valójában ennek az összegnek, amit fizetnünk kellett volna, mondjuk a víz piaci áráért, bármi is legyen az, a háromszorosát, ugye sokszorosát kell majd megfizetni..."

Miután Karácsony Gergely bejelentette a BKK jegyáremelést, helyettese, Tüttő Kata a Facebookon és több baloldali médiumnak is arról panaszkodott, hogy az illetékes (jelenleg energiaügyi) minisztérium 10 éve „földhöz szögezte a vízdíjat". Elmondása szerint ebből a mocsárból (tehát mocsárnak hívja a rezsicsökkentést) próbálnának kilépni azzal, hogy

A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT MEGEMELNÉ A VÍZDÍJAT, A TÖBBSZÖRÖSÉRE. KORÁBBAN A KÉTSZERESÉRŐL VOLT SZÓ, DE BARABÁS RICHÁRD MÁR A HÁROMSZOROS ÁRRÓL BESZÉLT.

A Soros-közeli Magyar Narancs 2023. július 24-én arról írt, hogy a Fővárosi Önkormányzat perre készül a vízdíjak rendezése miatt. A cikk megemlíti, hogy az ívóvízzel kapcsolatos költségek közel duplájába kerülnek a bevételeknek, eszerint a vízdíjat nyilván legalább nagyjából a duplájára kellene emelni: „A fővárosban 218 forintba kerül egy liter víz, így a havi számlák 3000 forint alatt vannak, miközben az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek.”

Az Infostart pedig arról írt július 13-án, hogy a Fővárosi Vízműveknek 2023-ban mintegy 10 milliárd forintos vesztesége lesz és a cég pert indít a magyar állam ellen, mert 2014 óta változatlan áron kell vizet szolgáltatnia a gazdasági szereplőknek és állami szolgáltatóknak, és ezért cserébe semmilyen kompenzációt nem kap, pedig a hatályos törvény szerint az illetékes miniszternek minden évben úgy kell megállapítania a vízdíjat, ami mellett megtérülnek az ivóvíz-szolgáltatás költségei.

Karácsony Gergely is azon az állásponton van, hogy a cégek vízdíját emelni kell és a vízdíjnak fedezni kell nemcsak a szolgáltatás, de a felújítások költségeit is.

AZONBAN ARRÓL MÁR NEM TESZ EMLÍTÉST, HOGY DÍJEMELÉS ESETÉN A CÉGEK A LAKOSSÁGRA FOGJÁK TERHELNI A KÖLTSÉGEKET.

Karácsony Facebook-bejegyzése szerint „A józan ész és egyébként az Európai Uniós szabályozás is azt követelné meg, hogy a vízdíj fedezze nemcsak a szolgáltatás, de még a felújítások költségeit is.”

A Fővárosi Vízművek most perrel fenyegetőzik, és jelenleg a perdokumentáció előkészítése zajlik. Mint korábban kiderült, mindeközben a felelőtlen gazdálkodás odáig vezetett, hogy Karácsony a csőd szélére sodorta az ország leggazdagabb önkormányzatát.

A csőd szélén a város Karácsony alkalmatlansága miatt

Karácsony Gergely már tagadni sem tudja, bejelentette a csődhelyzetet, az augusztust sem kellett megvárni, már most hitelből működik a főváros. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez Budapest számára mit jelent, hiszen valameddig elüzemel Budapest a bankok pénzén.

AZ VISZONT KIDERÜLT, HOGY A FŐPOLGÁRMESTER A FONTOS KÖLTSÉGVETÉSI SZÁMOKKAL SINCS TISZTÁBAN.

Elődjétől, Tarlós Istvántól 180+34 milliárd forintot örökölt, és a beszedett iparűzési adó is évről évre megdöntötte a korábbi rekordokat, idén várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot.

AZAZ KÖRÜLBELÜL 500 MILLIÁRD FORINT PLUSSZAL GAZDÁLKODOTT KARÁCSONY, MÉGIS SIKERÜLT CSŐDBE KORMÁNYOZNIA BUDAPESTET, ELHERDÁLNI A VAGYONT.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

magyarnemzet.hu

Messi varázsolt, a legjobb meccsét hozta össze Amerikában + videó

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.