Létrehozva: 2023.07.24.

Meloni újabb harcot hirdet a migráció ellen

Áradnak Olaszországba...

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – erről Giorgia Meloni olasz kormányfő beszélt a Rómában tartott, uniós migrációs konferencián. Olaszország különösen érdekelt egy hatékony európai megoldásban, ugyanis az elmúlt évhez képest megtöbbszöröződött a hozzájuk érkező bevándorlók száma.

A bejáratnál várta Giorgia Meloni a Földközi-tenger, Afrika, valamint az arab térség több mint húsz államának képviselőit Rómában, az illegális bevándorlásról szóló a konferencián. A találkozón mások mellett az Európai Unió vezetői is részt vettek.

Az olasz miniszterelnök azután hívta össze a konferenciát, hogy Ursula von der Leyen szándéknyilatkozatot írt alá Tunéziával, amelyben az Európai Unió vállalta, hogy 900 millió euróval támogatja az észak afrikai országot, Tunézia cserébe pedig fellép a migrációval szemben.

Az olasz miniszterelnök célja, hogy az egész földközi-tengeri térségre kiterjesszék a Tunéziával kötött szándéknyilatkozatot

– mondta a közmédia római tudósítója.  Sárközi Júlia úgy fogalmazott: Giorgia Meloni azt reméli, hogy ebben Olaszország főszerepet is be tud tölteni.

„Rómának van egy hat pontos terve is, amelynek lényege nagyon röviden összefoglalható: ha segítjük, támogatjuk és fejlesztjük azokat az országokat, ahonnan az emberek elindulnak, akkor sikerül megállítani az Európába tartó illegális bevándorlást” – számolt be róla Sárközy Júlia.

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – mondta Giorgia Meloni, hangsúlyozva:

a migrációt a gyökerénél kell megállítani a kiindulási országok fejlesztésével. Az olasz miniszterelnök arról beszélt: a migrációhoz való jog mellett az embereknek a hazájukban való maradás jogát is biztosítani kell.

Európában lassan kezelhetetlenné válik az illegális bevándorlás. Például Olaszországban idén már több mint 83 ezer migráns szállt partra, míg tavaly egész évben összesen 34 ezer ember érkezett Itáliába.

A görög partiőrség a napokban pedig 71 migránst talált egy vitorlás fedélzetén, akik feltehetően Olaszországba tartottak. Rodosz térségében pedig 27 illegális bevándorlót mentettek ki egy csónakból.

„Meloni, kérlek engedj be Olaszországba!” – kiabálta a kamerába nemrég egy migráns Lampedusan.

A Szicíliától mintegy 300 kilométerre fekvő sziget migránsgettójában most 2400-an vannak, pedig legfeljebb 400-an lehetnének. Naponta mintegy 1000 embert szállítanak innen Szicíliába, de Afrikából mindig jönnek új migránsok.

A Földközi-tengeren cirkálnak az NGO hajók is, hogy a migránsokat Európába szállítsák.

Szakértők szerint az NGO-k ezzel hamis biztonságérzetet keltenek, mert az illegális bevándorlók az életüket kockáztatva, gumicsónakokon kelnek útra, abban bízva, hogy kimentik őket.

Az uniós tagállamok évek óta nem találnak mindenki által elfogadható megoldást az illegális migráció megállítására – legutóbb június elején, a belügyminiszterek tanácsában döntöttek egy olyan javaslatcsomagról, ami egyebek mellett az érkezők kötelező szétosztását, vagyis a migránskvótát is tartalmazza.

Brüsszel migránskvótákról szóló terve Magyarországot arra kötelezné, hogy Európa legnagyobb migránsgettóját építse fel – mondta Orbán Viktor a döntés után. A miniszterelnök hangsúlyozta:

a kormány nem hajtja végre a migránspaktumot.

 „Vért izzadtam, hogy bezárjuk a táborokat Debrecenben, Bicskén. Végre megoldottuk a problémánkat és most ezt vissza akarják tenni a nyakunkba. Ezt nem fogjuk megengedni, amíg nemzeti kormány van Magyarországon addig nem lesznek migránsgettók” – mondta Orbán Viktor.

Magyarország 2015 óta nemet mond az illegális bevándorlásra, egymillió migránst tartóztatott fel a déli határon, miközben Brüsszel érdemben nem járult hozzá a határvédelem költségeihez.

Folyamatosan érkeznek a Földközi-tengeren keresztül az illegális bevándorlók az olasz partokhoz. A lampedusai migránsgettóban már olyan sokan vannak, hogy biztonsággal sem ellátni, sem egymástól megvédeni nem tudják az összezsúfolódott illegális bevándorlókat. Százával szállítják el őket Szicíliába, de ez is akadozik, nincs ugyanis mindig elérhető hajó, amely el tudja vinni őket.  

Sorban állnak a migránsok, hogy hajóra szállhassanak Lampedusán. Elszállítják őket Szicíliába, de az utánpótlás folyamatos: naponta százával érkeznek az apró olasz szigetre. Itt kötnek ki hajóikkal, vagy az olasz parti őrség ide szállítja őket. A Szicíliától mintegy 300 kilométerre fekvő Lampedusán hatalmas a migrációs nyomás, megállás nélkül jönnek Afrika felől az illegális bevándorlók.

Az ottani migránsgettóban most 2400-an vannak, pedig legfeljebb 400-an lehetnének. Ennyi illegális bevándorlót tudnak ellátni, és a gyakori erőszakot megfékezni.

„Minden nap 800, 900, sőt van, hogy 1000 migránst szállítanak el Lampedusáról. Mind attól függ, van-e szabad kapacitású hajó, hogy elvigye innen őket Szicíliába, az ottani befogadóközpontokba” – mondta Pierluigi De Ascentiis, a Lampedusai befogadóközpont koordinátora.

Rendkívül nagy a nyomás a római kormányon is, január 1. óta több mint 78 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba.

Georgia Meloni olasz miniszterelnök szabadulna azoktól a migránsoktól, akik az elmúlt években az országba érkeztek. Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője az M1-en azt mondta, Róma ezért támogatja Brüsszel elképzelését, hogy kvóták szerint osszák szét a migránsokat a tagállamok között.

Itt látni kell, hogy ők egy átmeneti gyors fellélegzést várnak, akik Olaszországban jártak, azok láthatják, hogy oda – főként a déli részekbe – nagyon nagy tömegben érkeznek bevándorlók, illegális és legális módon is, és az olaszok érzik ezt a nyomást. Vannak olyan területek, ahol egyszerűen azt érzik, hogy nem tudják ellátni már ennek az embertömegnek a menedzselését, egészségügyi ellátását. Azt látják ebben a mostani helyzetben, hogy ez egy lehetőség, hogy gyorsan megszabadulnak azoktól, akik náluk vannak és ezt a problémát jelentik” – mondta Pócza István.

Közben az olasz hatóságok újabb embercsempészeket vettek őrizetbe. Két Sierra Leone-i férfi Tunéziából szállított migránsokat. Akkor fogták el őket, amikor felborult a hajójuk.

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják el a kötelező kvótát, és nem fogadják el a „migránsgettók”, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök  a hónap elején Bécsben rendezett magyar–osztrák–szerb migrációs csúcstalálkozón.

A kormányfő úgy fogalmazott: egy hatékony magyar modellt, egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kellene felváltani.

Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsák végre – jelentette ki.

Szomorúnak nevezte a helyzetet, és úgy fogalmazott: Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, és meg is fogja tenni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok nem csak Magyarországot védik, hanem egész Európát, benne Ausztriát is az illegális bevándorlókkal szemben.

A kormányfő elmondta: tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon.
A magyar miniszterelnök méltatva Aleksandar Vucic szerb elnök munkáját a nemzetek együttműködésében, azt mondta: Szerbia és Magyarország nélkül Ausztriában, Németországban, Hollandiában sok százezerrel több illegális migráns lenne, mint amennyi most van.

Orbán Viktor köszönet mondott Karl Nehammer osztrák kancellárnak is, amiért a legutóbbi brüsszeli EU-csúcson kiállt Magyarország mellett. Ugyanis lehet, hogy vannak megoldások, amelyek jók a tengeren, de ugyanazok a megoldások rosszak lesznek a szárazföldön – jelezte.

Ezt a megközelítést az ülésen kevesen értették, de az osztrák kancellár világossá tette a helyzetet, és megpróbált segíteni. Nem rajta múlt, hogy nem sikerült – fűzte hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország különleges helyzetben van, keleti szomszédjában, Ukrajnában háború van, a déli határokon keresztül pedig a legforgalmasabb migránsútvonal helyezkedik el.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar modell – amely hatékony -, egy egyszerű gondolaton nyugszik. Senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták.
Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz – tette hozzá.

A miniszterelnök rámutatott: a magyar modell működik, és ezt kellene átvennie Európa összes országának. Azonban nem ez történik, mert olyan szabályozást fogadtak el Brüsszelben, amely kötelező kvótákat ír elő, és menekülttáborok, “migránsgettók” létrehozását teszi kötelezővé a tagállamoknak.

Ez pedig nem csak Magyarországnak rossz – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: lehet, hogy ez a szabályozás segítséget jelent Olaszországnak, de biztosan rontaná Ausztria helyzetét Magyarország felől.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így néz ki ma, 60 évesen a Váratlan utazás sztárja - fotó

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

magyarnemzet.hu

Így szavaznának az emberek, ha most hétvégén lennének a választások

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Mégis egy pár lehet a Házasság első látásra két sztárja - kép

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Nagy az esélye, hogy az USA belekeveredik az ukrán háborúba

POLITIK

Ma iktatják be Vlagyimir Putyint a Kremlben

POLITIK

Az izraeli hadsereg ismét megindult Gázában

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország