Létrehozva: 2023.07.17.

Nyomoznak Karácsony 500 milliós pénzmosása miatt

Az ügyészség bejelentése.

Polt Péter legfőbb ügyész hétfői tájékoztatásából kiderült, valóban nyomozás van folyamatban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében. Az ügy előzménye, hogy egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást folytat Karácsony Gergelyék pártfinanszírozási botrányában – ez derült ki a legfőbb ügyész hétfőn, az ügyészség honlapján közzétett tájékoztatásából. Az ügyben Hollik István fideszes országgyűlési képviselő fordult Polt Péterhez többek között azt kérdezve, hogy tett-e bárki feljelentést a főpolgármester fémjelezte 99 Mozgalom „pénzmosási botrányában". Polt Péter a képviselőnek adott írásbeli válaszában azt is írta, hogy az írásbeli megkeresést pénzmosás bűntette miatt tett feljelentésként értékelte, és azt a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) továbbította - írta a Magyar Nemzet. 

Egyre nagyobb bajban van Karácsony

FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Titokzatos százmilliók

Az ügy előzménye, hogy nemrég feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) új jelentését, amely a baloldalhoz került homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára.

Öt tranzakció egyébként az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban".

A FŐPOLGÁRMESTER AZZAL VÉDEKEZETT, HOGY MIKROADOMÁNYOKBÓL JÖTT ÖSSZE A RENDKÍVÜLI BEVÉTEL. FONTOS KÖRÜLMÉNY, HOGY A 99 MOZGALOM EGYESÜLET FINANSZÍROZTA 2021-BEN KARÁCSONY GERGELY ELBUKOTT ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁT.

Az sem mellékes körülmény, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára.

A Magyar Nemzet korábban górcső alá vette Perjés Gábor vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja. Az adóhatóság ezek után nyomozást indított.

 

Pusztai Erzsébet bevallotta, Karácsonyt külföldről támogatták

Írtunk arról is, hogy Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, arról beszélt az Index műsorában, hogy külföldről jött Karácsony Gergely mozgalmának 500 milliós támogatása. Állítás szerint azért volt külföldi valutákban,mert külföldi támogatók adták.

Hát nem értem az egészet, nem, nem is láttam bele, a 99 Mozgalom tulajdonképpen arról szólt, hogy támogassa Karácsonyt, támogassa a közös indulást. Tehát. Eljártunk. Tulajdonképpen nekünk olyan szerepünk volt, hogy alkalmanként elmentünk beszélgetésekre... nem tudom, hogy aztán hány helyen dobozoltak és hány helyen gyűjtöttek, azt nem tudom

- mondta Pusztai a műsorban. 

Pusztai Erzsébet (Bokros Lajos mellett balra) bevallotta, hogy külföldről érkeztek a pénzek Karácsony mozgalmához

FORRÁS: MTI/BELICZAY LÁSZLÓ

A volt népjóléti államtitkár arra a kérdésre, hogy "Önnek nem fura, hogy ezek a dobozok mindenhol eurókat tartalmaztak? Tehát kis címletű eurókat, mert hogy majdnem 1 000 000 eurónyi befizetés érkezett abba a bankba, részletekben bevitte az elnök" (Perjés Gábor) - hangzott el a kérdés. 

Minderre azt választolta: "Ez furcsa, ezt nem értem.Valószínűleg ezek külföldi támogatók, akik euróban támogatták a mozgalmat. Lehet, hogy nem dobozba tették, hanem a kisebb címletű támogatásokat egyszerűen odaadták, egyébként ugyan olyan, mint egy doboz. 

Karácsony korábbi állításáról kiderült, hogy hazugság 

Pusztai Erzsébet kijelentése annak fényében is érdekes, hogy Karácsony Gergely legutóbb arról beszélt, hogy nem egy kis, hanem egy nagy ládikába gyűjtötték össze az 500 milliót. Az is kiderült – hogy korábbi állításával szemben – nemcsak „mikroadományokról" lehetett szó. Mint mondta, nem tudja, kik adakoztak, de nagyon sok gazdag ember van. Hozzátette, azt, hogy magyar állampolgárok vagy nem magyar állampolgárok, azt nem tudja, és azt sem, hogy miért támogatták őt. Egyedül Bojár Gábort nevezte meg, akiről tudja, hogy hozzájárult a kampányához.

MINT MONDTA, KÜLÖNBÖZŐ ADOMÁNYGYŰJTŐ ESEMÉNYEKBŐL JÖTT ÖSSZE EZ AZ ÖSSZEG, Ő AZONBAN EZEKEN NEM VETT RÉSZT.

Karácsony Gergely újabb állításáról derült ki, hogy hazugság

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Érdekes részlet, hogy a félmilliárdos befizetés Karácsony miniszterelnök-jelölti kampánya után érkezett a 99 Mozgalom számlájára. Azt azonban – kevéssé hihető módon – nem tudja, hogy maradt-e még a pénzből, és azt sem tudja, hogy a következő kampányt miből fogják finanszírozni, mivel ebből fizették ki a tartozásaikat, hiszen a kampányt különböző cégeknek szervezték ki.

KARÁCSONY GERGELY TEHÁT SZINTE SEMMIT NEM TUD, Ő OTT SEM VOLT, DE SZERINTE MINDEN JOGSZERŰEN TÖRTÉNT.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a győzelemhez ennél sokkal több pénzre lett volna szükség.

Pusztai tehát Karácsonyt is lebuktatta azzal, hogy elismerte, külföldi támogatók adták össze a több mint 500 millió forintot. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp megdöntötte negatív csúcsát a Liverpool élén, el is szaladt

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába