Létrehozva: 2023.08.23.

A NATO Oroszország ellen harcol

Medvegyev így látja...

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese élesen bírálta a NATO-t, amiért teljes körű és halálos proxyháborút folytat Oroszország ellen Ukrajnában.

 

Ellenfeleink nyakig benne vannak abban a proxyháborúban, amelyet a NATO a kijevi rezsim révén Ukrajnában folytat ellenünk, amely teljes körű és halálos háború

− hangsúlyozta Medvegyev a Dél-Oszétia Grúzia általi lerohanásának és Dél-Oszétia és Abházia függetlensége orosz elismerésének 15. évfordulója alkalmából az Aif.ru honlapon megjelent véleménycikkében, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség szemlézett.

A politikus rámutatott, hogy az ellenséges megfigyelőknek tanulniuk kellett volna az akkori fejleményekből, de sajnos ez nem történt meg. 

A nyugati világ újra és újra ugyanabba a csapdába esik

− írta Medvegyev.

Eközben az elmúlt éjszaka már a hatodik volt egymás után, amikor drónokat észleltek Moszkva térségében, ezúttal az egyik be is csapódott egy építés alatt álló épületbe a főváros központjában. Erről Szergej Szobjanyin polgármester számolt be a Telegram-csatornáján.

A légvédelem két drónt is lelőtt a moszkvai régió Mozsajszk és Himki kerületeiben − tette hozzá a védelmi minisztérium. 

Áldozatokról nem érkezett jelentés, és az sem világos, hogy ki hajtotta végre a támadást, amelyet orosz tisztviselők a kijevi rezsim újabb terrortámadási kísérletének minősítettek – írja a BBC.

Szerdán kora reggel felfüggesztettek minden járatot a moszkvai repülőterekre és repülőterekről, és erre az intézkedésre az elmúlt napokban többször is sor került.


Oroszország nem hagyja válasz nélkül az ukrán dróntámadásokat és nem fog szemet hunyni afölött sem, hogy a nyugati hírszerző szolgálatok milyen szerepet játszanak bennük – szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán kiadott nyilatkozatában.

Kilátásba helyezte, hogy az orosz fegyveres erők, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak Ukrajna „nácitlanításában és demilitarizálásában” nem fogják válasz nélkül hagyni a polgári célpontokra mért dróncsapásokra.

Az orosz légvédelem szerdára virradóra az orosz fővárosban és környékén három repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le, később Kurszk megye légterében pedig további kettőt, a szmolenszkaja katonai reptér közelében, és további egyet pedig a belgorodi régióban.

Arra is reagált Zaharova, hogy az orosz légierő kedd éjjel harci gépeket indított, miután két amerikai MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónt és egy török gyártmányú TV2 Bayraktar operatív-taktikai drónt észleltek a Fekete-tenger felett, a Krím térségében.

Nem szándékozunk figyelmen kívül hagyni azt a szerepet, amelyet a nyugati országok különleges szolgálatai játszanak ezekben bűncselekményekben, az ukrán neonáciknak olyan hírszerzési információkat szolgáltatva, amelyek segítenek az ilyen drónok útvonalának tervezésében” – írta a szóvivő.

Az Ukrajnával határos orosz régiók és az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Lavi község szanatóriumában reggel három civil életét vesztette, amikor egy ukrán kvadrokopter gránátot dobott le rájuk.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az áldozatok közül ketten a határ közeléből a támadások miatt kitelepített menekültek voltak, harmadik pedig a létesítmény alkalmazottja. Délben azt közölte, hogy a régióra ukrán oldalról a nap folyamán mintegy 90 tüzérségi lövedéket lőttek ki és 18 gránátot dobtak le.

Donyeckben találatot kapott a megyei kórház és a regionális vérellátó. A városban megsebesült egy nő, aki ukrán Lepesztok gyalogsági aknára lépett.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve Kupjanszk irányában végrehajtott orosz előrenyomulásról és a fronton végrehajtott 13 ukrán támadás visszaveréséről számolt be.

Mint mondta, a támadások közül négyet a Zaporizzsja megyei Rabotine környékén hiúsították meg. Az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett veszteségét mintegy 675 főben nevezte meg, akik közül a legtöbben, mintegy 180-an a Donyeck környéki harcokban estek el.

Az orosz tábornok megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között két donyecki régióbeli vezetésipontot, egy P-18-as lokátort és két harckocsit. A moszkvai katonai tárca összesítése szerint meghaladta a hatezret azoknak a tüzérségi lövegeknek és aknavetőknek a száma, amelyeket az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta elvesztettek.

Jan Gagin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetőjének tanácsadója a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán hadsereg újabb áttörési kísérletre készülve nagyobb erőket összpontosított Vuhledar közelében. Az állította, hogy Urozsajne körzetében összevont ukrán erők a rájuk mért csapások következtében napról napra fogyatkoznak.

Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség is megerősítette szerdán, saját forrására hivatkozva, azt a kedden megjelent sajtóértesülést, amely szerint leváltották az orosz légi- és űrerők éléről Szergej Szurovikint és helyére, megbízottként, a haderőnem eddigi vezérkari főnökét Viktor Afzalovot nevezték ki.

Szurovikin tábornokot tavaly októberben nevezték ki az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokává, majd idén januárban, amikor a „különleges hadművelet” irányítását Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vette át, ő lett az egyik helyettese a háború irányításában. Az RBK gazdasági lap szerint Szurovikin a június 24. vagyis a Wagner-zsoldoscsoport Jevgenyij Prigozsin vezette zendülése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába