Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.

Alapítványok sora segíti a gyerekek iskolakezdését

Segélyszervezetek, alapítványok, önkormányzatok.

Segélyszervezetek, alapítványok, önkormányzatok segítik a gyerekek iskolakezdését. Tanszercsomagokat, elektronikai eszközöket kapnak a rászorulók. A kormány is kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására, ezért augusztusban dupla családi pótlékkal segíti az iskolakezdést – hangzott el az M1 Híradójában.

Idén is legalább kétezer rászoruló gyerek iskolakezdését szeretné támogatni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Minden gyerek személyre szabott, korának és nemének megfelelő tanszercsomagot kap, amelynek értéke tízezer forint.

„Aki teheti, csatlakozzon, nemcsak szurkolni lehet, hanem segíteni is. Az 1353-as adományvonalon lehet segíteni, 500 forint egy hívás. Ezekből a hívásokból, adományokból mi vadonatúj tanszereket vásárolunk” – mondta Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Támogatást kapnak az egyszülős családok is. Az Egyszülős Központ több mint négyszáz általános iskolás gyereknek ad több tízezer forint értékű tanszercsomagot. A középiskolás gyerekek pedig tabletet kapnak a tanévkezdéshez.

„Az egyszülős családoknak közel a fele nehéz anyagi helyzetben él, úgyhogy nekik az, hogy jön az iskolaév, az, hogy pluszkiadások vannak, azért nagyon sokszor fejtörést okoz. Itt, a tanévkezdéskor több mint hatszáz családnak tudunk segítséget nyújtani. Hatszáz olyan egyszülős családnak, amelyeknek egészen az első osztályostól az érettségizőkig vannak gyerekeik” – mondta Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

Hajdúdorogon az önkormányzat gondoskodik arról, hogy könnyebb legyen az általános iskolások tanévkezdése. A városban minden gyerek teljes tanszercsomagot kap, így erre nem kell költeniük a szülőknek. Hatmillió forintból több mint hétszáz gyerek tanszereit biztosítják.

„Hajdúdorogon hosszú évek óta az a hagyomány, hogy az iskolák az önkormányzatoknak adják le az elsőtől a nyolcadik évfolyamos diákoknak a tanszercsomagigényét. Az önkormányzat beszerzi azt, majd átadja az iskoláknak, ahol kiosztják a tanulóiknak ezeket” – mondta Horváth Zoltán polgármester.

Dupla családi pótlékból vásárolhatnak be az iskolakezdésre a szülők.

Akik postai úton kérték, azok közül sokan már csütörtökön megkapták a második, vagyis az előre hozott szeptemberi családi pótlékot. Ez azt jelenti, hogy augusztusban egy három gyermeket nevelő család 48 ezer forint helyett 96 ezer forintot kap.

A kormány azért hozta előre a jövő havi járandóságot, hogy megkönnyítse a családoknak a tanévkezdést. Az intézkedés egymillió-hetvenötezer családnak jelent segítséget a nyár utolsó hónapjában.

A kormányzat a tanévkezdéskor ingyenes tankönyvekkel és a családi pótlék előre hozott kifizetéssel is segíti a családokat – olvasható a kormányszóvivő keddi Facebook-bejegyzésében.

Továbbá folytatódik az idei tanévben is a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése; az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkeztetést biztosító intézménynél – közölte Szentkirályi Alexandra.

Mint írta:

a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve a tervezést, az iskolai tanszerek beszerzését.

Arra is emlékeztetett, hogy 2020 szeptemberétől az állam valamennyi tanulónak ingyenes tankönyvellátást biztosít.

Ez azt jelenti, hogy a 2023/2024. tanévben is támogatást kapnak a magyar családok azáltal, hogy az 1-16. évfolyam tanulói alanyi jogon, térítésmentesen kapják a tankönyveket. Azokat nem szükséges külön igényelni – ismertette.

„Támogatjuk a családokat az iskolakezdésnél is!” – fogalmazott bejegyzésében a kormányszóvivő.

Folyamatosan gyűjti az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Posta a pénzadományokat a rászoruló tanulók iskolai felszerelésére. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében önkéntesek, ismert emberek segítettek a tanszercsomagok összeállításában Budapesten.

Százöt csomagot állítottak össze Wolf Kati, a kampány arca, Katus Attila sportaerobik világbajnok, Iszak Eszter és Szabados Ágnes műsorvezető, illetve Mezei Léda színésznő segítségével. A csomagokat a Magyar Posta folyamatosan szállítja ki az érintett családoknak.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója kifejtette:

nagy öröm, hogy idén is sokan álltak a segélyakció mellé, és most, a hajrájában is várják a hívásokat, hogy 2000 gyermeknek tudjanak segíteni a beiskolázásban.

A 1353-as adományvonalat tárcsázók és a Segélyszervezet honlapján adományozók mellett Gáncs Kristóf köszönetet mondott az adománygyűjtésben és az Iskolakezdés együtt! segélyakció logisztikájában is segítséget nyújtó Magyar Posta Zrt.-nek.

Hozzátette: Jó ütemben halad a segélyakció, így minden esély megvan arra, hogy tanévkezdésig az összes csomag eljusson a gyerekekhez. Emlékeztetett: a segélyszervezet, a korábbi évekhez hasonlóan, az év többi időszakában is támogatni tudja Kapaszkodó programjának keretében a rászoruló gyerekeket a tanszercsomagokhoz szükséges forrásokon felül beérkező adományokból.

A postások a legkülönbözőbb sorsú családokkal találkoznak, ezért kötelességünknek érezzük, hogy ahol tudunk, segítsünk.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezéséhez már 12. alkalommal csatlakozunk azzal, hogy kézbesítjük a 2000 rászoruló kisdiák vadonatúj, személyre szabott, minőségi tanszereit – mondta Molnár Márta, a Magyar Posta Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője.

Az eseményen felhívták a figyelmet arra, hogy a gyűjtéshez a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon, illetve a 1353-as adományvonalon (egy hívás 500 forint) lehet csatlakozni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

origo.hu

Less be Tóth Gabi álomotthonába!

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába