Létrehozva: 2023.08.20.

Augusztus 20-a ünnepi menetrendje

Óráról órára...

A központi helyszín ezúttal is a főváros, a hagyományoknak megfelelően lesz zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren, légi parádé a Duna fölött, szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikánál, a programsorozatra az idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát. Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután pedig ugyanott átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

Szent István-napi díszünnepség és tisztavatás
Mikor? 08.00-8.40
Hol? 1055 Budapest, Kossuth tér

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása a Kossuth téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjeinek nyilvános eskütétele.

Légi parádé
Mikor? 09.00-10.00
Hol? Pesti és budai alsó-és felső rakpart

Az egyéni bemutatókat a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon repülik a pilóták, amelyeket a pesti és budai rakpartokról lehet megtekinteni.
A katonai légiparádé “nulladik” mozzanataként a JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődik a Kossuth tér fölött.

Ezt követően a kötelék visszatér a várakozási légtérbe és felkészül a 09.00-kor kezdődő program megkezdésére.

A katonai légiparádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött. A Légiparádé második részében, mintegy 20 perc időtartamban léthatjuk WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzását.

Novák Katalin köztársasági elnök ünnepi beszédet mond

Mikor? Az ünnepség 10.30-kor kezdődik.
Hol? Esztergomban

 

Szent Jobb Körmenet
Mikor? 17.00-19.00
Hol? 1051 Budapest, Szent István tér

A szentmisét bemutatja Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Bernard Bober kassai érsek.

Varázslatos tűzijáték
Mikor? 21.00-21.30
Hol? Pesti és budai alsó-és felső rakpart. Tűzijáték a Margit hídtól a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megcsodálható a tűzijáték, emellett fényfestést kap a Parlament, a Nemzeti Galéria és a Gellért-hegy.

A tűzijátékról Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta, hogy az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette, a zenei aláfestést Elek Norbert komponálta. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki, és ezúttal is görögtűz zárja. Újdonság lesz, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az időjárás nem akadályozza meg a légiparádét, amelyet a tervek szerint augusztus 20-án 9 órától tartanak a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. Fotó: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu

Mit tudunk még a tűzijátékról?
Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján!

  • Majdnem kilencszáz drón száll fel vasárnap este Budapesten: Az idei drónshow különlegessége, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba, különféle alakzatokat formálva a magyar történelem jelképeiből. A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.
  • Minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően.
  • A teljes fővárosi Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat
  • Újdonság, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát.
  • Az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

Spicces az ország tortája
Hungarikumot – tokaji aszút – is tartalmaz a Spicces füge respektus névre keresztelt sütemény, mely idén elnyerte az ország tortája címet.

A nyertes torta mandulalisztes vajas piskótából, egy sóskaramellás mousse rétegből és egy kakaóbabtöretet is tartalmazó diós-karamellás ropogósból áll, a különleges ízvilágot a tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes fehércsokis párizsi krém (ganache) adja, amelyet egy diós morzsás, de mégis ropogós textúrájú süteménytészta koronáz meg.

A süteményt augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és az országtorta ponton, ahol a korábbi évek első helyezettjei is elérhetőek lesznek a látogatóknak. A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda díjnyertes cukrásza, Lakatos Pál azt mondta: a Magyar Cukrász Ipartestület törekvése, hogy a nemzetközi trendet megtörve egy kicsit a magyar vonal felé irányítsa az ország tortája versenyt, és ennek megfelelően lett az idei nyertes torta egyik alapanyaga a tokaji aszú.

A Magyarország tortája cím idei nyertes alkotása, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny díjátadóján, valamint az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények beharangozó sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2023. augusztus 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt

További programhelyszínek és hasznos tudnivalók a szentistvannap.hu-n! 

Koncertek
Retro Tabán
1016 Budapest, Tabán

16.30 – 17.30
Roy és Ádám Trió koncert

17.30 – 18.30
Bon-Bon koncert

18.30 – 20.00
Neoton Família koncert

Road Movie Live
1111 Budapest, Műegyetem Rakpart

16.00 – 17.00
Galaxisok koncert

17.30 – 18.45
Lord koncert

19.15 – 20.30
Tankcsapda koncert

A MÁV-START többletjáratokkal készül vasárnapra

A Szent István-napi rendezvények miatt a MÁV-Start többletjáratokkal készül vasárnapra.

Azt írták, mivel idén augusztus 20-a vasárnapra esik, munkanap-áthelyezés nem lesz, így a vonatközlekedési rend sem változik, de az esti tűzijátékról hazatérők kényelmesebb utazásáért a MÁV-Start a vonatokat több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el.

 

Forgalomkorlátozások az ünnep miatt
Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt ideiglenes forgalomkorlátozást rendeltek el a főváros több kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon az augusztus 12-től augusztus 23-ig érvényes megállási tilalmat, lezárásokat ismertetve kedden azt közölte, hogy a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületet érintik.
Augusztus 20-án este lezárják majd a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat.
Nem használhatják az autósok a Budai alsó rakpartot a Slachta Margit rakparttól (Üstökös utca) a Dombóvári útig, a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig, a Petőfi híd felől a Szabadság híd irányába és a Pesti alsó rakpartot a Carl Lutz rakparttól (Jászai Mari tér) a Közraktár utcáig, valamint az Alkotmány utcát a Nagy Ignác utcától a Szemere utcáig.
A lezárások és forgalomkorlátozások részleteiről a police.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

Égnek majd az őrtüzek is!
A székelyföldi Háromszék 31 településén gyújtanak őrtüzeket vasárnap este, a magyar államalapítás ünnepén.
Az őrtüzeket augusztus 20-án 21 órakor gyújtják meg valamennyi településen, de számos helyen egész napos ünnepségekkel emlékeznek a helyi közösségek a magyar államalapításra.


 

origo.hu

Elfogadta Brüsszel az őrült háborús tervet, most minden megváltozik

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Nekimentek Hosszú Katinkának, az olimpikon nem hagyta szó nélkül az őt ért vádakat

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

life.hu

Met-gála 2024: táncuk is bizonyítja, még mindig lángol a szerelem Nicol Kidman és férje között - Fotó

vg.hu

Az állampapíron túl is van élet: három hét alatt 11 százalékos hozamot kínál egy befektetés

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból