Létrehozva: 2023.08.20.

Az orosz légvédelem megsemmisített húsz ukrán drónt

Egyre inkább tombol a drónháború(is)

Szerző Ripost

Az orosz védelmi minisztérium szombaton kora reggel közölte, hogy meghiúsított egy támadási kísérletet, amelyet 20 ukrán, pilóta nélküli repülő hajtott végre a Krím félszigeten lévő célpontok ellen.

Az orosz légvédelem megsemmisített húsz ukrán, krími célpontokat támadó drónt

Tizennégy ukrán drónt légvédelmi rendszerekkel, hatot pedig elektronikus hadviselési eszközökkel semmisítettek meg (képünk illusztráció)

Fotó: Nina Lyashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A tárca a Telegram-alkalmazáson azt írta: „Tegnap este (péntekről szombatra virradó éjszaka) meghiúsult a kijevi rezsim húsz drónnal a Krím félsziget területén lévő célpontok ellen végrehajtott terrortámadási kísérlete”.

Tizennégy ukrán drónt légvédelmi rendszerekkel, hatot pedig elektronikus hadviselési eszközökkel semmisítettek meg – tették hozzá.
A támadásnak nem voltak áldozatai, és nem okozott károkat sem – állította a védelmi tárca.

Ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást a nyugat-oroszországi Kurszkban, az incidensben öten megsérültek – közölte Roman Sztarovojt megyei kormányzó vasárnap reggel a Telegramon.

A vasútállomás épületének tetőszerkezete lángra kapott. A helyszínre mentőcsapatok érkeztek – tette hozzá a tisztségviselő.

Kurszk mindössze körülbelül kilencven kilométerre található az ukrán határtól.

Eközben Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról számolt be, hogy újabb dróntámadást hiúsítottak meg az orosz főváros ellen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a drónt Moszkva környékén észlelték. A fegyvert elektronikus eszközökkel tették harcképtelenné, és egy elhagyatott területen zuhant le. Károkról és áldozatokról nem tudni – közölte a minisztérium, elítélve a kijevi rezsim „terrortámadási kísérletét”.

A vnukovói és a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az éjszaka folyamán ideiglenesen felfüggesztették a fel- és leszállásokat – mondta el a légiforgalmi szolgálatok egyik képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Rakétacsapást mértek az Ukrajnát támadó orosz erők az észak-ukrajnai Csernyihivre, a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délben a Telegram közösségi alkalmazáson.

Bejelentése szerint a csapás a város középpontját érte, és eltalált egy színházat, valamint egy egyetemi épületet is. Olekszandr Lomako csernyihivi ügyvivő polgármester később bejelentette, hogy a támadásnak 7 halálos áldozata és 110 sebesültje volt. A belügyminisztérium közlése szerint az egyik halálos áldozat egy hatéves gyermek, a sebesültek között pedig 12 gyermek és 10 rendőr is van.

Vlagyimir Putyin orosz elnök magas rangú parancsnokokkal találkozott a déli Rosztov-na-Donu városában, az Ukrajna elleni különleges katonai művelet főhadiszállásán – közölte szombaton a Kreml.

Putyin többek között Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel folytatott megbeszélést, és meghallgatta az egységparancsnokok és műveleti tisztek jelentését.

Az Ukrajnától nem messze fekvő Rosztov-na-Donu akkor vált széles körben ismertté, amikor a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldoscsapatok útban Moszkva felé június végén rövid időre megszállták a várost.

A tárca azt is közölte, hogy a támadás idején az érintett téren sokan éppen templomba tartottak.

Később az ENSZ is elítélte a támadást. Denise Brown, az Ukrajnával folytatott humanitárius együttműködésért felelős ENSZ-megbízott közleményében kiemelte, hogy nem az első orosz csapásról van szó, amelynek polgári áldozatai vannak, és a civilek lakta körzetek elleni támadások azonnali leállítására szólította fel Moszkvát.

A kijevi légierő arról számolt be, hogy az orosz erők nyugaton és a középső részen drónokkal támadták Ukrajnát. Közlésük szerint 17 drónt indítottak, de ezek közül 15-öt az ukrán légvédelem megsemmisített. A másik kettő becsapódott Hmelnyickijben és Zsitomirban, és károkat okozott a civil infrastruktúrában.

Hmelnyickij kormányzóhelyettese két sebesültről is bejelentést tett. Az ukrán közlés szerint iráni drónokról van szó.

Robbanás történt pénteken a Zaporizzsja megyében lévő, orosz megszállás alatt álló Enerhodar városban rendőrségi vezetők értekezlete alatt. Az incidensben többen megsebesültek, köztük Pavel Cseszanov, az orosz belügyminisztérium ezredese – hozta nyilvánosságra az ukrán katonai hírszerzés.

A szakszolgálat hozzátette, hogy a sérülteket mihamarabb oroszországi egészségügyi intézményekbe készülnek elszállítani. A hírszerzés értesülései szerint az oroszokkal együttműködő helyi rendőrfőnök irodájában tartották a találkozót, amikor erőteljes robbanás történt a helyiségben.

Pavel Cseszanov rendőrezredesen kívül megsérült az operatív munkáért felelős helyettese, a vizsgálati osztály vezetője és több egységparancsnok is.

Először a helyi kórházba szállították a sérülteket. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a hírszerzés által közzétett videófelvételből ítélve dróntámadás érte az épületet.

Az ukrán hírszerzés közölte még, hogy tudomása szerint az épületben nemcsak a rendőrkapitányság működik, hanem az a megszálló hatóságok embereinek szálláshelye is. A robbanás következtében az épületben jelentős károk keletkeztek, tűz ütött ki, amely a harmadiktól az ötödik emeletig terjedt.

A dél-ukrajnai Herszon régióban próbálják áttörni a frontot az ukrán erők, Kijev ugyanis orosz haditudósítók szerint felderítő egységeket küldött a Dnyeper bal partjára.

A jobb partot még tavaly szeptemberben foglalták vissza az ukrán csapatok, azonban a nyári ellentámadás eddig elkerülte a területet. Közben a front keleti részén kijevi jelentések szerint

két hónap alatt alig több, mint tíz kilométert haladtak előre.

Moszkva viszont továbbra is azt állítja, hogy az ellentámadás sikertelen.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy csapataik javították helyzetüket a front mentén, és újabb lőszerszállítmányt semmisítettek meg Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán erők visszavették az orosz csapatoktól a donyecki régióban található Urozsajne települést – jelentette be szerdán Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

„Urozsajne felszabadult. Katonáink megerősítik a védelmi vonalakat a településnél. Az offenzíva folytatódik” – írta Maljar a Telegramon.

Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője hozzáfűzte, hogy az ukrán erők folytatják a támadó hadműveleteket a donyecki régióban Bahmut, valamint Zaporizzsja megyében Melitopol és Bergyanszk körzetében. A szóvivő szavai szerint

az ukrán hadsereg tüzérséggel támadja az azonosított ellenséges célpontokat, és „ellencsapásokat” hajt végre.

A vezérkarnál kifejtették, hogy az ukrán erők Bahmutnál a várostól délre hajtanak végre támadó műveleteket, és megerősítik a már elfoglalt vonalakat.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők ismét támadták e megye székhelyét és a régiót. Beszámolója szerint Herszon városában három, a régió más részében két helyi lakos sebesült meg a támadásokban. Herszonban az orosz erők eltaláltak egy oktatási intézményt és egy kórházat – emelte ki.

Hozzátette, hogy

szerdára virradó éjjel az orosz hadsereg Mikilszke települést ágyúzta a régióban, aminek következtében egy idős házaspár otthonában megsebesült.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 650-nel 255 570-re emelkedett. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 11 harckocsit és 24 tüzérségi rendszert.

A Dél-Ukrajnát érő orosz légicsapások az éjszaka folyamán megrongálták a gabonasilókat és raktárakat az egyik dunai kikötőben, amely kulcsfontosságú a gabonaszállítások szempontjából – közölte szerdán a fekete-tengeri Odessza régió kormányzója.

Oleh Kiper kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy a régiót támadás érte. „A fő célpont a régió déli részén lévő kikötői és gabona-infrastruktúra volt” – közölte.

Az ukrán elnöki hivatal külön nyilatkozatban közölte, hogy nem voltak áldozatok.

Az ukrán légierő szerdai tájékoztatása szerint az orosz hadsereg drónjainak nagy csoportja behatolt a Duna torkolatába, és a román határ közelében lévő Izmajil folyami kikötő felé vette az irányt. Ukrán tisztviselők egyelőre nem közölték, hogy a megtámadott kikötő működik-e.

A légierő azt közölte, hogy 13, Oroszországból indított drónt semmisített meg a Odessza és Mikolajiv megye felett.

Ukrajna dunai kikötői a gabonaexport mintegy negyedét fogadták, mielőtt Oroszország júliusban nem hosszabbította meg az ENSZ által támogatott megállapodást, amely lehetővé tette a gabona exportálását a Fekete-tengeren. Ezek a kikötők váltak a fő kivezető útvonallá, amelyeken a gabonát uszályokon szállítják tovább a romániai fekete-tengeri kikötőbe, Konstancába.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megint nagyot bukott a Manchester United, megvan az első kieső

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

metropol.hu

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.