Létrehozva: 2023.08.19.

Európa legmodernebb gyára épült Zalaegerszegen,

Jönnek a Hiúzok!

Átadták pénteken a német Rheinmetall hadiipari vállalat új gyárát Zalaegerszegen. A harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis egy helyen lesz a gyártás és a kutatás-fejlesztés is. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a válságok ellenére nem adtuk fel azt a tervet, hogy önálló magyar védelmi ipart építsünk, és nem tettünk le arról sem, hogy a magyar innováció és technológia a világ élvonalába kerüljön.

A Lynx, vagyis a Hiúz névre keresztelt páncélozott csapatszállító a legkorszerűbbnek számít a kategóriájában. Páncélzata módosítható, fegyverrendszere pedig szavatolja, hogy a katonák biztonságban legyenek. A honvédségben a következő években több tucat ilyen Hiúz áll majd szolgálatba.

172 darab Lynx gyártását kezdik meg Zalaegerszegen a Rheinmetall új gyárában. A vállalat elnöke arról beszélt, hogy a cégen belül

Európa legmodernebb és legkiválóbb gyárát építették meg, rekordgyorsasággal.

„Magyarország stratégiai döntést hozott, amikor – felismerve a kormány legfontosabb feladatát, hogy megvédje állampolgárait és katonáit – fejleszteni kezdte a védelmi iparát. A szabadság nem jár ingyen. A demokráciáért, a szabadságért kemény árat kell fizetni, az Európai Unió és a NATO-tagállamok védelméért is meg kell küzdeni” – emelte ki Armin Papperger, a Rheinmetall AG elnök-vezérigazgatója.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfõ jelképesen elindítja a gyártást a német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher).

Gyártás, kutatás-fejlesztés egy helyen, jelentős magyar tulajdonnal – fogalmazott Orbán Viktor a gyáravatón. A miniszterelnök hozzátette:

„Német technológia nélkül a Made in Hungary sem lenne olyan, amilyen. És ez oda-vissza így van.”

„A német ipar ma már a járműgyártástól a hadiiparig pontosan tudja, mekkora szerepet játszanak a magyarországi gyárak, a magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében.

Magyarország, Közép-Európa és Németország szétválaszthatatlanul össze van tapasztva, és a versenyképesség megőrzésében a legtermészetesebb szövetségesek vagyunk és leszünk a jövőben is”

– mutatott rá a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a válságok ellenére nem adtuk fel azt a tervet, hogy önálló magyar védelmi ipart építsünk, és nem tettünk le arról sem, hogy a magyar innováció és technológia a világ élvonalába kerüljön.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének ünnepélyes átadóján, a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületében 2022. március 26-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van. Vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg. A vállalat 200 magyar munkást képzett ki, és további több százan csatlakoznak hozzájuk a következő években.

„A békéhez lelki, gazdasági és katonai erő kell”

Orbán Viktor úgy fogalmazott: lelki erő azért kell, hogy ellenálljunk a háborúpártiak nyomásának, amellyel bele akarnak minket préselni a háborúba. „Magyarország számára a béke az egyetlen erkölcsileg és politikailag vállalható álláspont.

A gazdasági erő azért kell, hogy túllendüljünk azokon a bajokon, amiket a háború és a szankció okozott, amelyek falnak viszik az európai gazdaságot. Katonai erőre pedig azért van szükségünk, hogy mindenki láthassa: háborús időkben is meg tudjuk őrizni Magyarország békéjét és biztonságát”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ha a háború véget érne, akkor egy pillanat alatt megváltozna az a közeg, amiben az európai gazdaság van. Erről néhány órával korábban, a Kossuth Rádió stúdiójában beszélt a miniszterelnök.

„A baj gyökere a háború, és amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság, maradnak a háborús következmények”

– mondta a miniszterelnök.

Zalaegerszeg, 2023. augusztus 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Rheinmetall német hadiipari cég zalaegerszegi harckocsigyárának avatásán 2023. augusztus 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor kiemelte: amíg nincs béke, addig marad a nehéz gazdasági környezet. A kormány célja azonban, hogy megvédje a magyar családokat, ezért a három legfontosabb feladatként a munkahelyek megvédése mellett az infláció letörését és a bérek emelését jelölte meg.

„Azt a célt így, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció, el is fogjuk érni, nagyot esett, nagyot húztunk rajta, vagy, nagyot vágtunk az infláción a mögöttünk hagyott hónapban, de szerintem az igazi szép eredmény az augusztusban mutatkozik meg” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta:

azzal, hogy egyszámjegyűvé válik az infláció, nem lehet hátra dőlni, jövőre már az a cél, hogy 6 százalékra szorítsák vissza a fogyasztói árindexet.  A kormányfő azt is mondta: az infláció elleni küzdelem után jön a növekedésért folytatott küzdelem, amit össze kell kötni a béremelésekkel.

Az üzem átadásán együttműködési megállapodást írt alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger. Ennek értelmében a Rheinmetall Italia S.p.A., az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam vegyesvállalatot hoz létre távirányítású precíziós lőszerek gyártására és beszerzésére.

Az infláció a magyar gazdaság legnagyobb betegsége

– fogalmazott az M1-en Boros Imre.

A közgazdász szerint ugyanakkor a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően reális esély van arra, hogy egyszámjegyűre csökkenjen az infláció, jövőre pedig akár hat százalékra mérséklődjön. A szakértő szerint az infláció csökkenésével növekszik a gazdaság, ami a bérek emelkedésének kulcsa.

„Két szektor segíthet nekünk. Az egyik az idegenforgalom, az szépen alakul, a másik a mezőgazdaság. A mezőgazdaságban éppen a harmadik negyedév, amelyik a legproduktívabb, hiszen akkor szüretelnek, krumplit akkor takarítják, halom minden dolog akkor finalizálódik, az idegenforgalomban pedig hála Isten, júliusban is, tehát az már második félév, augusztusban is olyan rendezvények vannak az országban, amelyek hozzák a pénzt” – mondta a szakértő.

A kormány 14 célzott intézkedésről döntött annak érdekében, hogy a gazdaság visszaálljon a megszokott növekedési pályára.

Toborzásba kezdett a honvédség. A magyar gyártású páncélozott harcjárművekre keresnek katonákat. A jelentkezők kiemelt fizetésre számíthatnak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta: ütőképes magyar haderő épül, amelyet komolyan kell venni mindenkinek.

Sokan voltak kíváncsiak, hogy milyen belülről a Hiúz páncélozott harcjármű. Négy katonának van benne hely, a vezetőn kívül a parancsnoknak, az irányzónak és a lőszertöltőnek.

Felnőtteket és gyerekeket egyaránt ámulatba ejtette a harckocsi a honvédség szentesi toborzónapján.

A Hiúz, hivatalos nevén a Lynx a világ legkorszerűbb lánctalpas gyalogsági harcjárműve, amit a német székhelyű Rheinmetall zalaegerszegi üzeme jövő évtől már sorozatban gyárt.

 „Védelmet nyújt az aknák és az improvizált robbanóeszközök ellen. Az aktív páncélzat biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet. A túlélőképességet növelik a ködgránátvetők. A fejlett önvédelmi rendszer része a lézer és radarbesugárzás-jelző rendszer” – mondta Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

Hiuz - Lynx

Azok, akik jelentkeznek a Hiúz típusú harcjárművel felszerelt hódmezővásárhelyi páncélozott gyalogdandárhoz, kiemelt illetményt kapnak – mondta a honvédelmi miniszter.

 „A belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz. Ez 25 év alattiak esetében akár nettó 600 ezer forint is lehet, de nem állunk itt meg. Az egész zászlóaljnak erre a szintre emeljük az illetményét”

– mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a békéhez erő kell. Hozzátette, hogy most a valaha volt legnagyobb gyalogsági fejlesztés következik Magyarországon.

Embert várunk a vasra! – mondta a honvédelmi miniszter, amikor pénteken Szentesen bejelentette: jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, megemelt illetménnyel, amely belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a nemzeti ellenálló-képesség növelése és a haderő folyamatos fejlesztése korszakhatárhoz ért. A Magyar Honvédség átfegyverzése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel szemeink előtt valósul meg – fogalmazott.

 

Megszülettek a megfelelő szervezeti és személyi döntések is ahhoz, hogy modern, magas harcértékű, jól vezetett és elszánt haderő biztosítsa a magyar emberek vagyonát, életét és kultúráját, természetesen a NATO részeként, annak támogatásával – hangsúlyozta a miniszter a honvédségi nyílt napon tartott sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, megkezdődik a frissen rendszerbe álló legújabb csúcstechnológia mellé a megfelelő személyi állomány toborzása is.

Azokat a fiatalokat, akik egy valóban értelmes és fontos, nehéz fizikai és szellemi kihívást jelentő mesterségben, a katonaszakmában akarják kipróbálni magukat, várják a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár Hiúz páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljába: Lynx vezetőket, toronylövészeket és az ezekkel a járművekkel szállított lövész katonákat keresnek – fogalmazott.

Szentes, 2023. augusztus 11.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy Lynx (Hiúz) harcjármûben a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én.
MTI/Rosta Tibor

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, miniszteri jogkörével élve, a kiemelt feladathoz kiemelt illetményt állapított meg. A belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz, ami a 25 év alattiak számára akár nettó 600 ezer forint lehet. Az egész zászlóaljnak – újaknak és a régieknek – „az egész beosztási láncon fel a zászlóalj parancsnokig” erre a szintre emelik az illetményét – közölte.

Azt, hogy ki lehet a zászlóalj tagja – akár másik alakulatból kerül ki vagy a most induló kampány hatására lép a honvédség kötelékébe – a dandárparancsnok fogja meghatározni – tudatta a politikus. A belépés folyamatát is leegyszerűsítik: aki be akar lépni, az ide kattintva jelentkezhet, majd szeptember 11-én kell megjelennie Hódmezővásárhelyen a Kinizsi-dandárnál, ahol az egészségügyi vizsgálatot követően hároméves szerződést tud kötni, a kiképzés pedig szinte azonnal elindul.

Szentes, 2023. augusztus 11.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k) a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én.
MTI/Rosta Tibor

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, mindenki jól jár: a Kinizsi dandárnak lesz egy a legkiválóbbakból teljesen feltöltött és Lynx-el felszerelt zászlóalja. A már most a dandárnál szolgálók érzik a megbecsülést, de a motivációt is, hogy elérjék, a Lynx zászlóaljhoz tartozzanak, az újonnan belépők pedig az egyik legjobban felszerelt gyalogsági alakulatánál kezdhetik meg „a legszebb mesterség gyakorlását”.

De legjobban a magyar emberek járnak, mert valóban ütőképes magyar haderő épül, amelyet komolyan kell venni mindenkinek, közel és távol – hangsúlyozta a politikus.

Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kifejtette, a Lynx a világ egyik legkorszerűbb harcjárműve. A páncéltest védelmet nyújt az aknák és az „improvizált robbanóeszközök” ellen. Az aktív páncélzat pedig biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet, a túlélőképességet növelik a ködgránátvetők, és a fejlett önvédelmi rendszer részei a lézer- és radardetektáló eszközök is. A Hiúz harcjármű fegyverzete sem elhanyagolható, fő fegyvere a programozható, lőszer kilövésére alkalmas, 30 milliméteres automata gépágyú, s ezzel párhuzamosítva egy 7,62-es géppuska található a toronyban. A 45 tonnás jármű akár 60 kilométer/óra sebességgel képes haladni, hatótávolsága meghaladja a 400 kilométert.

Szentes, 2023. augusztus 11.
Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar fõnökének helyettese (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én.
MTI/Rosta Tibor

A vezérőrnagy közölte, 2029-ig 218 Hiúz harcjármű kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki.

A most induló kampány célja, hogy a korszerű fegyverekhez olyan „vitézeket” toborozzon, akik értő módon, elhivatottan és ha kell, önfeláldozóan tudják azokat használni – mondta a tábornok.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, a mai összekuszálódott világban rendkívül fontos, hogy megfelelő haditechnika álljon egy ország rendelkezésére. Ezért Magyarország kormánya mindent megtesz – mondta.

A technikai lehetőségek megvannak, most már a humánerőforrás megerősítése a legfontosabb – hangsúlyozta a politikus, aki bízik abban, hogy a térségből nagyon sokan jelentkeznek a hódmezővásárhelyi alakulathoz.

origo.hu

Részegen vezethette a kishajót a verőcei hajótragédia áldozata

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

borsonline.hu

Verőcei hajótragédia: ekkor temetik el a tragikus sorsú menyasszonyt

magyarnemzet.hu

Ilyen orosz vadászrepülőkkel kell harcolnia a Nyugatnak a harmadik világháborúban + videó

metropol.hu

Közeleg a kánikula, de Baranyi Krisztina szigorította a rendeletet: leszereltetik a külső klímákat Ferencvárosban

vg.hu

Üzemanyag: döntöttek az új árakról – péntektől drágulás jön

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

"Ez ijesztő lesz" - Szoboszlai kapitánya az új edzőnek üzent

ripost.hu

Lehetetlen teszt, csupán az emberek 1 százaléka tudja megoldani

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A magyar hadsereg a világ legmodernebb eszközeivel rendelkezik

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal

POLITIK

Dollárbaloldal: Több mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT