Újabb háborús veszély: Helikopterbalesetben elhunyt az iráni elnök és az iráni külügyminiszter

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.11.
Módosítva: 2023.08.11.

Hatékonyan segíti az élelmiszerárak csökkenését az online árfigyelő

Rendkívül hatékonynak bizonyult.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert. 

Az árfigyelő az elmúlt több mint egy hónap tapasztalatai alapján rendkívül hatékonynak bizonyult, és a legnagyobb üzletláncok között olyan árversenyt generált, amely jelentős részben ellensúlyozta az egyes alapvető élelmiszerekre alkalmazott árstop augusztus 1-től történő kivezetésének hatásait - hangsúlyozta pénteki közleményében a minisztérium.

    A rendszer indulása óta a 62 termékkategóriából 52 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. A megfigyelt termékcsoportok átlagárai augusztus 9-ével bezárólag átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek, aminek több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.
     2023. július 1. óta a zöldségárak csökkentek a leginkább, így az étkezési újburgonya több mint 45 százalékkal, a zöldpaprika közel 37 százalékkal, a paradicsom 25 százalékkal, illetve a fokhagyma 22 százalékkal lett olcsóbb. Ugyanakkor a tojás ára is 27 százalékot meghaladó mértékben csökkent, valamint a spagetti és az alma ára is több mint 15 százalékkal mérséklődött az árfigyelő indulásától számítva.
    A közlemény szerint az élelmiszer-árstop augusztus eleji kivezetésének áremelő hatása a kormányzati inflációletörő intézkedéseknek köszönhetően mérsékelt volt: a rendszerben megfigyelt termékcsoportok átlagárai átlagosan 1 százalékkal növekedtek, ugyanakkor az augusztusi időszakot tekintve 25 termékkategóriában továbbra is árcsökkenés volt megfigyelhető. Augusztus eleje óta 20 százalékot meghaladóan csökkent az étkezési újburgonya és a tojás ára, illetve számos termékcsoportban, mint például a zöldpaprika, sárgarépa, paradicsom, finomliszt, banán és narancslé esetében 5 százalék feletti átlagos árcsökkenés volt. A kenyerek közül a fehér és félbarna kenyerek árai augusztus elején további közel 2 százalékkal mérséklődtek a júliusi átlagosan 9 százalékos kenyérárcsökkenést követően.
    Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jén elindított, illetve augusztus 1-jétől kibővített kötelező akciózás is támogatta.
    Az online platform népszerűségét jól mutatja, hogy látogatóinak száma augusztus első hetében átlépte az 1 milliót. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 490 ezret, amelyek során a látogatók augusztusban leggyakrabban a cukor, csirkemell, tej, olaj és liszt szavakra kerestek.
    Az árfigyelő hozzájárul a családok megvédéséhez, hiszen elkezdte letörni az élelmiszerárakat, a multikat árcsökkentésre kényszeríti, így jelentősen segíti az infláció egy számjegyűre csökkentését - hangsúlyozta a GFM pénteki közleményében.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította útjára az online árfigyelő rendszert, amely már most elérte a célját, ugyanis kíméletlen versenyt generált az áruházláncok között, így jelentős részben ellensúlyozta az élelmiszerárstop kivezetésének hatásait. Sajnos azonban a bűnözőknek is feltűnt a rendszer népszerűsége, hamar le is csaptak a lehetőségre, és az árfigyelőre emlékeztető mobilapplikációval igyekeznek megtéveszteni a vásárlókat – figyelmeztet a GVH.

A csalók által készített alkalmazást senki ne töltse le, aki pedig megtette, haladéktalanul törölje le a készülékeiről!

A GVH megtette a megfelelő lépéseket, hogy az appot eltávolítsák a Google és az Apple áruházaiból, emellett természetesen hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt. Emellett közölték: a hivatalos alkalmazás fejlesztés alatt áll, addig azonban az árfigyelő weboldalának használatát kérik az érdeklődőktől.

Alig pár hete működik, de már most sokat segít spórolni a magyar családoknak az árfigyelő – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány májusban döntött úgy, hogy árfigyelő rendszert hoz létre, egy olyan honlap keretében, amelyen bárki összehasonlíthatja, hogy az élelmiszer-nagyáruházakban melyik termék mennyiért kapható. Az új inflációcsökkentő kezdeményezés már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Több mint 750 ezren használták az árfigyelőt és emiatt az élelmiszerláncok is nagy versenyt futnak a vevőkért: csökkentik az árakat – tette hozzá.

Fotó: Lakatos Péter

A miniszter kiemelte, a tárca célja a gazdálkodók versenyképességének megőrzése és a felvásárlási árak megfelelő szinten tartása. Az új rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a kereskedelmi láncok a saját árrésüket mérsékeljék. A minisztérium azon dolgozik, hogy ennek a folyamatnak a termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a vásárlók is a nyertesei legyenek.

Nagy István azt mondta, nem elég, hogy a háború és az arra válaszul adott szankciók megemelték az az inflációt és az élelmiszerárakat, a multik is nyerészkedtek a kialakult helyzeten és megemelték az élelmiszerárakat. Az árfigyelő rendszer ugyanakkor az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat.

Hozzátette: az árfigyelő rendszer máris elkezdte letörni az árakat. Elindulása óta a multik 14 százalékkal csökkentették a zöldségárakat, egyes zöldségeknél és az almánál pedig 20 százalékos az árcsökkenés. A gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak. Több mint 10 százalékkal csökkentették a margarin, a spagetti, a pulykahús árát. 8-9 százalékkal mérséklődött a sertészsír, kenyerek és a tojás ára – fejtette ki a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az árfigyelő rendszerben az árak naprakészek, így akár már a vásárlás előtt feltérképezhetjük, hogy a különböző üzletekben mennyi az egyes élelmiszerek ára. Nagy István emlékeztetett, az árakat augusztustól azért is érdemes különösen figyelni, mert a kormány a legfontosabb élelmiszerek esetében legalább 15 százalékos árakciót írt elő az üzleteknek – tette hozzá Nagy István a tárca tájékoztatása szerint.


 

 

origo.hu

Elindultak a francia katonák, szörnyű háború robbant ki

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

magyarnemzet.hu

Szoboszlai is tátott szájjal hallgatta Klopp öltözői beszédét + videó

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

vg.hu

Üzemanyag: hétfőtől újabb árcsökkentést hirdettek meg a kereskedők – 600 forintos lélektani határnál a benzin és a dízel

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 20-26.: Nagy változások jönnek

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

ripost.hu

Aurelio szerelmes: ez a gyönyörű nő rabolta el a szívét - Fotó

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak

POLITIK

A németek 40 százaléka kevesebb pénzt akar adni Ukrajnának

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása

POLITIK

Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket