Létrehozva: 2023.08.14.

Karácsonyék be akarják tiltani az augusztus 20-i tűzijátékot

Kommunistáktól veszik az ötletet?

A Párbeszéd azt kéri, hogy augusztus 20-án ne rendezzenek tűzijátékot Budapesten. Az államalapítás ünnepét megkoronázó tűzijáték régi hagyományát 1954-ben az akkori rendszer először áttette április 4-ére, majd ’56 után tíz évre betiltotta.

A tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású – állította a Párbeszéd politikusa és Budapest brüsszeli képviseletének vezetője.

A politikus példaként a fény-, hang- és porszennyezést, illetve a levegőbe kerülő káros anyagokat említette. Jávor Benedek szerint a drónjátékok vagy a lézershow-k környezetterhelése és költségei jelentősen alacsonyabbak, mint egy tűzijátéké, miközben „legalább olyan látványélményt tudnak nyújtani”. Ismert,

korábban párttársa, Karácsony Gergely is a tűzijáték ellen szólalt fel. Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott, ha rajta múlna, nem lenne tűzijáték.

 

Utoljára 1956 után tették tiltólistára a régi hagyományt

„Magyarországon a századfordulón szerveződött külön iparággá a tűzijátékgyártás, ebben vezető szerepe volt Emmerling Adolfnak, aki – a már töredékeiben 19. század óta élő, folyamatosan 1927 óta meglévő hagyományt átvéve – 1938-tól Szent István-napi tűzijátékokat rendezett a Gellért-szobor körül” – olvasható a Múlt-kor történelmi magazin cikkében.

Az államalapítás ünnepét megkoronázó tűzijáték tehát majdnem évszázados múltra tekint vissza.

A portál írásából az is kiderül, hogy a tűzijátékot 1954-ben augusztus 20-ról április 4-ére, a „felszabadulás” napjára tették át. Akkoriban úgy vélték, 1945-ben ezen a napon foglalta el Magyarországot teljesen a Szovjetunió. A rendszer végül nem elégedett meg azzal, hogy a tűzijátékot egy másik, Moszkvának jobban tetsző ünnepre tették át, és

1956 után tíz évig tilalom volt minden hasonló tevékenységre.

Gyerekprogramok, zenei és gasztronómiai események

A szervezők közleménye szerint az idei ünnep alkalmat ad arra is, hogy felfedezzük Budapestet és annak történelmi örökségét.

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók többek között megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, vármegyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozat keretein belül lehet ismerkedni.

A gyerekprogramok központja idén is a Varázsliget, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő terület lesz. Ezenfelül több kulturális, gasztronómiai és zenei eseményre, koncertre ellátogathatnak majd az ünneplők.

Az augusztus 20-i ünnepnap programját este a tűzijáték zárja. A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti programban 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Az augusztus 18-án kezdődő ingyenes fesztivált 20-án este idén is látványos tűzijáték koronázza meg.

A legnagyobb nemzeti ünnephez, a Szent István-naphoz kapcsolódva húsznál is több rendezvényhelyszín változatos műsorkínálata nyújt kikapcsolódást. Meg lehet kóstolni a hagyományos magyar ételeket, és élvezni a kulturális és zenei programok sokszínűségét – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Mint írták,

az idei ünnep alkalmat ad arra is, hogy felfedezzük Budapestet és annak történelmi örökségét.

A programkínálat gerincét 2023-ban is a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt légi parádé követi, majd az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet, míg este a tűzijáték zárja a programot.

A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

A háromnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, a Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozat keretein belül lehet ismerkedni.

A Magyar Ízek Utcájában a Kárpát-medence gasztrokultúráját mutatják be, a Csárdafesztiválon az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat.

A zenei programkínálatban a Retro Tabán a pop- és rockzene kedvelőit várja, a fellépők között lesz Charlie, Demjén Rózsi és a Neoton Família. A komolyzene rajongói a Filozófusok kertjében a Panorama Classical helyszínen hallgathatják meg kedvenc dallamaikat, míg a Vigadó téri új programhelyszínen a Vigadó Pianónál a bárzene műfajának kedvelőit várják. Elektronikus és élőzene fog szólni a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál keretében, mások mellett a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang koncertjein.

A Szent István-napi programsorozatban harmadszor szereplő Divat & Design Fesztivál az idén új helyszínen, a Millenáris Parkban fogadja a magyar divat-, ékszer- és dizájnszakma iránt érdeklődőket.

A gyerekprogramok központja idén is a Varázsliget, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő terület lesz.

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként idén is ingyenesen látogatható a Mesterségek Ünnepe a budai Várban. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját idén mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg. A rendezvényen számos színpadi produkcióval, táncos és zenés előadásokkal találkozhat a közönség.

A Szent István Napra kilátogató vendégek idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kijelölt ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A Szent István Nap termékek közül az ásványvíz (190 Ft), a sör (350 Ft) és a perec (300 Ft) a tavalyi áron lesznek kaphatóak, a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest. A kedvezményes étel, és italkínálatot a Szent István Nap pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók. 

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket. A költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek, így az ásványvíz, a sör és a perec ára változatlan tavalyhoz képest, a további termékek ára pedig csak minimálisan növekedett, de továbbra is jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt. 

A széles termékpaletta és a megfelelő kiszolgálás érdekében a rendezők számos olyan céggel működnek együtt, akik tapasztalatban, minőségben és termékpalettában is megfelelnek az elvárásoknak. Ilyen partner a Szentkirályi Ásványvíz, amely az ásványvizet, a Borsodi Sörgyárak Zrt., amely a Szent István Nap sörét biztosítja csapolva és dobozos kiszerelésben, valamint a Pepsi Cola, amely kétféle kólát kínál a rendezvényen. Borból is széles választék lesz elérhető a Kancellár Birtok jóvoltából, míg az évszázadok óta tradicionális vendégváró ital, a pálinka is több ízben lesz kapható a Nobilis Pálinkát gyártó Spirits-68 Kft.-vel kötött partnerség eredményeként.

A Szent István Nap termékeit árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István Nap-logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől. Itt megtalálhatók a Szent István Nap logóval ellátott hivatalos termékek, illetve a további fix áras árukínálat is. 

 

Szent István Nap logós fix áras termékek:

Szentkirályi Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes): 190 Ft

Extra dús ásványvíz (1dl): 99 Ft

Pepsi Cola (0,5l): 320 Ft

Pepsi Max (0,5l): 320 Ft

Dobozos Borsodi (0,5l): 350 Ft

Csapolt Borsodi (0,4l): 350 Ft

Kancellár bor (1 dl): 220 Ft

Nobilis Irsai pálinka (4cl): 750 Ft

Pirulo görögdinnye alma jégkrém (73ml): 390 Ft

Bécsi perec (kb. 100gr): 300 Ft

Pogácsa (kb. 80 gr): 275 Ft

Ez most tényleg az élet habos oldala...

A Szent István Nap programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal a www.szentistvannap.hu weboldalon és a hamarosan frissülő mobilapplikáción érhetők el. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Elképesztő látványshow várja az ünneplő tömeget Budapesten

A tűzijátékot szervező cég sajtóreferense, Kotasz Gergő a Ripostnak elárulta, hogy mi mindent tartogat az idei tűzijáték, és azt is megtudtuk, hogy honnan lesz érdemes nézni az elképesztő fényáradatot. 

A Nuvu Kft. április óta készül az eseményre, a tűzijáték látványtervezője, Seres Anikó pedig már év elején elkezdte a munkát, hogy tökéletes látvány fogadja a nézőket a fővárosban és a televízió képernyőjén keresztül. Az idei műsor közel 30 percen keresztül fog tartani, több felvonásban, a tűzijáték mellett pedig drónshow és fényfestés is látható lesz, de újdonsággal is készülnek a szervezők.

Idén a legnagyobb pirotechnikai eszköz egy 250 milliméteres bomba, ami közel 250 méter magasan fog bontani az égen. Emellett számos egylövéses termék, mozsár, római gyertya és egyéb fog feljutni az égbe 20 métertől egészen 250 méter magasságig. 

Kotasz Gergő szerint azok, akik személyesen szeretnének kilátogatni, a partszakaszról látják majd a legjobban a tűzijátékot, de Budapest és a környező települések magasabb pontjairól szintén jól látható lesz a show. Sokak kedvence évről-évre a Gellért-hegy és az Erzsébet-kilátó, de a Budai rakpartról is testközelből csodálhatjuk a látványosságot.

 

 

 

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették az új árakat – szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Pulai Bandit nem fogja se kard, se golyó, se józan ész

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Magyar Péter új embere évek óta fúrja a rezsicsökkentést.

POLITIK

Már 2019-ben megindultak Karácsonyhoz a guruló dollárok

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért