Létrehozva: 2023.08.20.

Kovács Zoltán: Rendben zajlottak a délelőtti programok

Óriási érdeklődés mellett.

Rendben és óriási érdeklődés mellett zajlottak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep délelőtti programjai – írta a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán vasárnap.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: a Kossuth téri díszünnepségen és a látványos légi parádén több tízezren vettek részt.

A programok délután is folytatódnak: 18 óráig ingyenesen látogatható az Országház épülete, a Szent István-bazilikánál 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd ezt követően Szent Jobb-körmenetet tartanak, 21 órakor pedig kezdetét veszi a sokak által várt fény- és tűzijáték.

 

Ünnepeljük együtt Magyarország születésnapját!” – írta Kovács Zoltán.

Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján – közölte a rendezvény kommunikációjáért felelős ügynökség kedden az MTI-vel.

Azt írták, hogy a minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően.

A teljes fővárosi Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat

– tették hozzá.

Újdonságnak nevezték, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát.

Megjegyezték, hogy

a fővárosi Szent István-napi tűzijátékot minden évben óriási érdeklődés övezi, ugyanakkor a nemzetközi rendezvényszakma is elismeri a sikerét.

A tűz és fények játéka rendszerint a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit, mitologikus lényeit, genezisét mutatja be, egy-egy konkrét témakört alapul véve – áll a közleményben, amely szerint az alkotók idén is ezt a hagyományt folytatják: az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A hét tételből álló tűzijáték-show zenei aláfestéssel kísért látványepizódjait szöveges narráció köti össze, az egyes fejezetekben a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, továbbá olyan, a magyarság múltját és jelenét meghatározó értékek, mint a hit és a remény – írták.

Közölték azt is, hogy

a tűz és fények játéka látványtervét a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó álmodta meg, rajzolta és programozta Iványi Árpád és Réti Barnabás művészeti koncepciójára alapozva, míg a zenei aláfestés – amely a legnagyobb nemzeti klasszikusok műveiből építkezik – Elek Norbert munkája.

A nemzeti ünnepen idén is bárki ingyen megnézheti a Parlamentben a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Az Alkotmány utcában ma is meg lehet csodálni az Aranyvonatot, a Várkert Bazár előtt továbbra is nyitva a Magyar Ízek Utcája, a Budai Várban pedig a Mesterségek Ünnepe várja az érdeklődőket.

Már délelőtt hosszú sorokban álltak az emberek az Országház előtt. A Szent István napi ünnep hagyományos programja a Szent korona látogatás. Idén is az ország különböző részeiről, valamint a külhoni területekről is sokan látogattak el ide.

„Romániából jöttünk és szeretnénk megnézni a koronát” – mondta egy az eseményre látogató.

A Kossuth tér ünnepi látványossága az Aranyvonat

A díszes szerelvényt az államalapító halálának 900. évfordulójára készítették 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben rekonstruálták.

A gasztronómia rajongóit a Magyar ízek utcája hívogatja

A Clark Ádám tértől egészen a Döbrentei térig Sült malacok, különleges pálinkák, hagyományos ízesítésű ételkiegészítők közül lehet válogatni. A látogatók megkóstolhatják az ország tortáját és a Szent István napi kenyeret is.

A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

Az államalapítást ünneplő programsorozatban húsznál is több rendezvényhelyszínen több száz program közül válogathatnak az érdeklődők három napon át.

A 14 minifesztivál mellett a Magyar Ízek Utcája és a hagyományos népi mesterségeket felvonultató Mesterségek Ünnepe is várja a családokat.

Programajánló augusztus 20-ra:

Kiállítások

  • Szent Korona-látogatás – Országház,
  • A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai fejlesztéseit is bemutató interaktív kiállítás – Kapisztrán tér,
  • Városok Sétánya – Alkotmány utca,
  • Szent Jobb- és Aranyvonat-kiállítás – Alkotmány utca,
  • Pannónia hajó-kiállítás  – Országház.

Bővebb információkért kattintson ide.

Koncertek

Retró Tabán

  • 16:30–17:30 – Roy és Ádám Trió-koncert,
  • 18:30–20:00 – Neoton Família-koncert.

Műegyetem rakpart

  • 16:00–17:00 – Galaxisok-koncert,
  • 17:30–18:45 – Lord-koncert,
  • 19:15–20:30 – Tankcsapda-koncert.

További koncertek a Várkert Bazár előtti területen, az Erzsébet téren, a Dísz téren, a Vörösmarty téren, a Filozófusok kertjében, a Szentháromság téren, Vigadó téren és a Millenáris Parkban.

A vasárnapi koncertek teljes listája ide kattintva érhető el.

Gyerekprogramok

  • Tintaló Bábjáték – Városliget, Vajdahunyad vára,
  • Hangszersimogató – Filozófusok kertje,
  • Aprók tánca – Dísz tér,
  • Cirkuszi Játszóház – Városliget, Vajdahunyad vára,
  • Élőszavas mesemondás – Dísz tér.

A 20-i gyermekprogramok teljes listája ide kattintva érhető el.

Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt ideiglenes forgalomkorlátozást rendeltek el a főváros több kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon az augusztus 12-től augusztus 23-ig érvényes megállási tilalmat, lezárásokat ismertetve kedden azt közölte, hogy a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületet érintik. További információk ide kattintva érhetők el.

Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt ideiglenes forgalomkorlátozást rendeltek el a főváros több kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon az augusztus 12-től augusztus 23-ig érvényes megállási tilalmat, lezárásokat ismertetve kedden azt közölte, hogy a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületet érintik.

Augusztus 20-án este lezárják majd a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat.

Nem használhatják az autósok a budai alsó rakpartot a Slachta Margit rakparttól (Üstökös utca) a Dombóvári útig, a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig, a Petőfi híd felől a Szabadság híd irányába és a pesti alsó rakpartot a Carl Lutz rakparttól (Jászai Mari tér) a Közraktár utcáig, valamint az Alkotmány utcát a Nagy Ignác utcától a Szemere utcáig.

A lezárások és forgalomkorlátozások részleteiről a Police.hu oldalon lehet tájékozódni.

40 éve mutatták be az István, a király című rockoperát, amelynek mára közismertté vált dalai is felcsendülnek az ünnepi hétvégén a Dankó Rádióban. Ehhez kapcsolódva augusztus 20-án Nádas György Jó pihenést című műsorának vendége lesz az ősbemutatón István királyt megszólaltató Varga Miklós Máté Péter-díjas énekes, színművész, rockzenész. A vasárnap 18 órakor kezdődő Túl az Óperencián című operettműsorban a Budapesti Operettszínház Huszka Jenő-gálaműsora hangzik el, többek között olyan, a magyar történelemre is épülő művek részleteivel, mint a Szabadság, szerelem vagy a Mária főhadnagy. Ezt követően Szent István-énekek hallhatók a 20 órakor kezdődő Táncházban című műsorban, amelyből megtudható, hogyan jelenik meg a népdalokban, népzenében az aratás, a gabona és az új kenyér.

Magyar előadókkal készített korábbi interjúkkal és zenei újdonságokkal várja műsoraiban augusztus 20-án hallgatóit a Bartók Rádió. A 6 órakor kezdődő Hang-fogóban a Rádiózenekar, valamint Vásáry Tamás és Farkas Gábor új Chopin-lemezének a bemutatója hallható Szabó Ildikó és Lajkó István új, Beethoven minden gordonkára és zongorára írt művének lemezbemutatójával egyetemben. A 15 órától kezdődő Régizenei kalandozásokban Szokos Augustin csembalóművésszel, karmesterrel készített korábbi beszélgetést tűzi műsorára a rádió. Vasárnap 16 órától Marton Éva operaénekes életműsorozatának adásaiból válogatnak, a 18:30-kor kezdődő Muzsikuslegendák központjában pedig Párkai István karnagy, pedagógus munkássága áll. Az ünnep estéjén Kodály Zoltán II. vonósnégyes zeneműve után a Budapesti Fesztiválzenekar tavalyi bonni hangversenyét élvezhetik a hallgatók.

Augusztus 20-án a hazai előadók legjobb dalai kerülnek be a Petőfi Rádió zenei kínálatába. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a rádió zenei szerkesztői által összeállított lejátszási lista várja a hallgatókat, szórakoztatja majd az ünneplő közönséget, így a legnagyobb hazai slágereket hallgatva sétálhatnak végig a rakpartokon az államalapítás ünnepén.

A Kossuth Rádió Országjáró című műsora szombaton Debrecenből, a virágkarneválnak hagyományosan otthont adó hajdúsági városból jelentkezik 10 órától valamint 14:30-tól. A vasárnap 9 órakor kezdődő A Szent Jobb országjárása 1938-43 című műsorban a hallgatók megismerhetik, miként juttatták el 1938 után minden jelentősebb településre a nemzeti és katolikus ereklyét. Az ezt követő A Szent Korona Kőszegen című műsor középpontjában a Szent Korona és a koronázási ékszerek kalandos kőszegi története áll, kiderül, hogyan menekítették a második világháború végén az ország nyugati részébe, és mi történt 1945. március 28-ig, amikor a Szent Korona elhagyta az országot, és csak 33 múlva tért haza az USA-ból. A kétórás élő ünnepi adás 10 órakor kezdődik a Kossuth Rádióban, amelyben Novák Katalin köztársasági elnök beszéde is elhangzik majd. Délután folytatódik a rádió tematikus napja, a Királyok és Szent Királyok című műsorban történészek beszélnek arról, milyen politikai célok érdekében alakította ki László király Szent István kultuszát, továbbá, hogy miért volt fontos III. Bélának László szentté avatása. Az adásból kiderül, hogy Szent István alakja jelentős volt Mária Terézia számára, aki sokat tett a Szent István-kultusz megerősítéséért, ahogyan a kiegyezés korában Ferenc Józsefnek is fontosak voltak a történelmi szimbólumok. A 15 órakor kezdődő Kívánságkosárban az ünnephez kapcsoló tematikával várja a hallgatókat Balog Tamás műsorvezető.

origo.hu

Megvan a demencia elleni csodafegyver; kiderült, mit kell enni a betegség elkerüléséhez

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

life.hu

Vilmos herceg és Katalin hercegné jövőjét is megjósolta a mesterséges intelligencia

magyarnemzet.hu

Ez vár Szoboszlai Dominikre az új Liverpoolban az edzőjelölt jó ismerője szerint

metropol.hu

Komoly döntést hozott a Tankcsapda sztárja

mandiner.hu

Csak kimondták: kormányváltást akarnak Magyarországon az EU-s pénzekért cserébe

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

travelo.hu

Új szabadidős helyszín nyílik Budapest szívében

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Hszi Csin-ping: Immár hetvenöt éve jó barátok vagyunk Magyarországgal

POLITIK

Macron szerint elkerülhetetlen az összecsapás Oroszországgal

POLITIK

20 év után először jön kínai elnök hazánkba

POLITIK

Magyar Péter új embere évek óta fúrja a rezsicsökkentést.