Létrehozva: 2023.08.21.

Németországra lassan kitehetik a "MEGTELT" - táblát

Fojtogat az ellenőrizetlen migráció.

Jens Spahn, a CDU alelnöke, korábbi egészségügyi miniszter adott interjút a német Bildnek vasárnap, amelyben a Scholz-kormányt érintő kritika mellett többek között arról is beszélt, hogy Németországnak ki kell törnie a kontrolláltalan migráció szorításából. Spahn szerint a munkaerőpiac igényeihez igazodó, célzott bevándorlásra van szükségük, valamint az EU határainak védelmére. Ugyanakkor a német politikus szerint még ebben az esetben is éves szinten 300–500 ezer migránst kellene befogadni az EU-ba, akiket aztán a kvótarendszeren keresztül osztanának szét a tagállamok között. A politikus emellett a radikális jobboldali, euroszkeptikus és migrációellenes AfD-t is kritizálta, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseiként állított be.

„A német és a francia kormánynak a bürokrácia befagyasztását kellene érvényre juttatnia az EU-ban”, és egyetlen újabb szabályt sem lenne szabad elfogadni Brüsszelből a következő három évben – többek között erről beszélt Jens Spahn, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke a Bildnek vasárnap.

Gazdasági visszaesés

A német kormány működéséről szólva Spahn úgy fogalmazott, hogy az káoszba süllyed.

„Mindenki egymással harcol, a kancellár pedig csak nézi. Legalizálják a füvet, de közben leállítják a gazdaságot és a munkahelyeket. Ez a kombináció maga a társadalmi méreg” – fogalmazott a politikus a német kormány válságkezelésére utalva.

Felmerült az interjúban, hogy a CDU-nak tizenhat éve volt irányítani Németországot, miközben a Scholz-kabinet még csak 2021 óta kormányoz. Jens Spahn kijelentette: nap mint nap születnek politikai döntések Németország ellen (utalva ezzel a munkavállalókat sújtó magas adókra és a befektetések visszaesésére – a szerk.).

A politikus rámutatott, hogy ma egy német átlagkeresőnek nettó 400–500 euróval kevesebb jut havonta a rekordinfláció miatt. Mint mondta, a jólét ilyen mértékű visszaesését még sosem tapasztalták a szövetségi állam történetében. Ezzel kapcsolatban a Scholz-kabinet teljes kudarcáról beszélt.

Illegális migráció

„Németországnak ki kell szakadnia ebből a teljesen ellenőrizetlen menekültvándorlásból” – értékelte az illegális migráció hatásait Spahn. A kereszténydemokrata politikus úgy látja, hogy ennek egyetlen módja, ha az Európai Unió határain feltartóztatják az illegális migránsokat. Noha a Bild kérdésére válaszolva elismerte, hogy Németországnak szüksége van a munkaerő pótlására, azonban azt is hangsúlyozta, hogy a migránsok integrálása komoly erőforrásokat igényel, így csak akkor lehet sikeres, ha csökken a további érkezők és menedékkérők száma.

A politikus kifejtette, hogy Németországnak szakképzett munkaerőre van szüksége, amit a célzott bevándorlásban lát megoldhatónak. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy működő EU-s határvédelem mellett is évente 300–500 ezer menekült érkezésére számítanának, amit a kvótarendszeren keresztül osztanának el a tagállamok között.

Félelem az AfD-től

A tömeges migráció kérdéséhez kapcsolódóan a Bild megkérdezte a politikust, hogy szerinte mi állíthatná meg az Alternatíva Németországért (AfD) radikális jobboldali párt erősödését. Jens Spahn szerint elsősorban az lassíthatná a radikális jobboldal erősödését, ha a német kormány megoldaná a fennálló problémákat.

Ahogyan az az interjú további részéből kiderült, a CDU számára hangsúlyozottan fontos, hogy szavazókat szerezzen az AfD-től.

Kifütyülték a járási hivatalnokot egy hatszáz lelkes sváb falu lakói, amikor a CDU regionális parlamenti képviselője újabb migránsok befogadásának szükségességéről próbálta meggyőzni őket egy falugyűlésen. „Igen vagy nem? Valljon színt!” – skandálták a helybéliek, nem engedve, hogy a jelenlegi tizenötről év végére 300-ra emeljék a helyi migránsszálláson élők számát.

Forráspontra jutott a hangulat egy baden-württembergi falugyűlésen. A Stuttgarttól 70 kilométerre, délre fekvő Killer lakóinak elegük van a migránsokból, ezért a sváb falucska hatszáz lakója foggal-körömmel harcol az újabb menekültek befogadása ellen. Ez jól példázza az országos hangulatot is – számolt be helyszíni riportban a német Focus Online.

Jelenleg 15 migráns él a falu menekülttáborában, amely táblától tábláig csupán 600 méter hosszú. A regionális tanács viszont szeptembertől újabb 40 menekültet kíván ott helyezni, az év végéig pedig további 200–300 migránst szállítanának Killerbe, átmeneti szállásokra.

A hírportál megjegyzi, hogy a német önkormányzatok hónapok óta több állami támogatásért kilincselnek a berlini szövetségi kormánynál, cserébe még több menekült befogadásáért, ami az utóbbi két évben elvárás lett velük szemben.

Egy egyszerű kérdés: lesz-e több migráns vagy sem?

Günther-Martin Pauli, a kereszténydemokrata regionális képviselő hitetlenkedve idézte fel a Focusnak a néhány nappal ezelőtt megtartott falugyűlés „rendkívül ellenséges” hangulatát, amelyet a CDU politikusa úgy jellemzett: „Mérgezett volt a légkör”. A helyiek kifütyülték a képviselőt, aki alig tudott szóhoz jutni, majd dolgavégezetlenül – szavazás nélkül – távozott.

Amikor a gyűlésen az egyik helyi férfi arra kérte Paulit,

válaszoljon igennel vagy nemmel arra az egyszerű kérdésre, hogy érkezik-e még több menekült Killerbe, a politikus vonakodott felelni. A tömeg ekkor skandálni kezdte: „Igen vagy nem? Igen vagy nem? Valljon színt!”

A gyűlésen szót kapott Joachim Steyer, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) országgyűlési képviselője is, aki így szólt Paulihoz: „Az igazi probléma az, hogy önök (az Angela Merkel vezette CDU/CSU-kormány – a szerk.) az igazságtalanságot joggá nyilvánították. Ugyanis 2014 óta tízmillió ember vándorolt be az országba, és ennek még messze a vége”.

„Nincs nagy gond a migránsokkal, de nincs önkormányzat, ami erre garanciát vállal”

Pauli szerint azonban a Killerben élő migránsok eddig nem okoztak komolyabb incidenst. Ugyanakkor „egyetlen regionális vezető sem tehet ígéretet arra, hogy semmi rossz nem fog történni” – fogalmazott. Szerinte a migránsok többsége rendkívül motivált, sokan közülük szeretnének beilleszkedni, dolgozni, adót fizetni, a társadalom részévé válni. „De ehhez előbb gondoskodni kell az emberekről” – tette hozzá.

„A többségük betartja a szabályokat, de mindig van egy-két maroknyi közöttük, akik hülyeségeket csinálnak”

– idézte Günther-Martin Pauli szavait a Focus Online.

Elegük lett a migránsokból a németországi önkormányzatoknak. A berlini kormány a kisebb településekre telepítené a bevándorlókat, aminek a helyiek nem örülnek. Egyre több polgármester tiltakozik levélben a német kancellárnál. A CDU egyik politikusa ráadásul videóüzenetben bírálta a szövetségi kormány migrációs politikáját.

Már alapoznak a németországi Upahl településen. Konténervárost építenek, de nem a német állampolgároknak. Az 500 fős községbe 250 migránst akarnak betelepíteni, a konténerépületeket nekik készítik. A helyiek azonban hónapok óta tiltakoznak ez ellen.

Kezdetben bírósághoz fordultak, de a keresetüket elutasították. Júliusban pedig az építési engedélyeket is megadták a migránsváros felépítésére. Hiába tiltakoztak a német lakosok.

Egyre több németországi településnek van elege a szövetségi kormány bevándorláspolitikájából.

Burg város polgármestere például panaszlevelet írt Olaf Sholz kancellárnak, melyben azzal érvelt: túl sok migránst telepítenek a városukba. Burg polgármestere azt állítja, hogy a berlini betelepítési döntésektől csak szenvednek a helyiek.

„A példa ragadós, sajtóhírek szerint egy közeli település, Genthin is tervezgeti egy panaszlevélnek a megfogalmazását, és sajátos módon, sajtóhírek szerint itt egy zöldpárti politikus az, aki még keményebb levél megfogalmazását sürgeti, és azt Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe is elküldené” – mondta Noll Katalin, a közmédia helyi tudósítója.

A napokban a CDU egyik politikusa az internetre töltött fel videót, amiben kifakadt Berlin migrációs politikája miatt. Tino Schomann élesen bírálta a szövetségi kormányt.

„Remélem, hogy végre mindenki felébred a mi hazánkban, és változtat a dolgokon. És nemcsak elképzeléseket pufogtatnak arról, hogy mit kellene tennünk. Mi jó erős ország vagyunk, és ezt a sok-sok generáción keresztül, évtizeden át végzett munkának köszönhetjük. Ezt nem lehet egy ideológia mentén végzett politikával lerombolni” – fogalmazott a Kereszténydemokrata Unió, vagyis a CDU képviselője.

Németországban az utóbbi időben jelentősen nőtt a bűncselekmények száma, ami elemzők szerint összefüggésbe hozható a szövetségi kormány bevándorláspolitikájával.

Tavaly például 5,6 millió bűncselekményt regisztráltak, ami több mint 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Nőtt a bolti lopások, a betörések és a rablások száma is. De a közbiztonság is egyre rosszabb.

Néhány hete például mintegy száz férfi verekedett össze a berlini Steglitz fürdőben. Az arab származású férfiak hangosan fenyegetőztek, több strandolót megütöttek és megrúgtak. A harcnak a rendőrök vetettek véget. Szakértők szerint lassan tarthatatlanná válik a helyzet. Volt olyan strand, amit be kellett zárni az agresszív migránsok miatt.

origo.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, erre érdemes figyelni ma

ripost.hu

Borok a hűtőben, iratok az asztalon: mindent hátra hagyva, rejtélyesen eltűntek egy budapesti luxusház lakói - Fotók!

borsonline.hu

Itt az igazság! Mészáros Árpád Zsolt kitálalt a szakításáról

hirtv.hu

Árokba borult egy gyerekeket szállító autóbusz Kőszegnél

ripost.hu

Összetörte a gyász Keresztes Ildikót: „Nem… drága Miki ez nem lehet...”

magyarnemzet.hu

Marco Rossi csapata nem busszal megy az edzésre, nagy feltűnést keltett

ripost.hu

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

travelo.hu

Bálnát láttak a horvátországi partoknál

ripost.hu

Felszállt egy buszra, de soha sem érkezett meg Budapestre Diána

ripost.hu

Most gyűjts össze a füge tejet, erre használhatod

ripost.hu

Örömhír érkezett Katalin hercegnével kapcsolatban

ripost.hu

"Örökre hálás leszek a tanároknak!" - Megszólalt a buszbalesettel kapcsolatban az egyik kisfiú édesanyja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Amerikai rakétákkal támadják Oroszországot

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Fontos garanciákat kapott Magyarország, a jövőben sem kényszerülünk bele a háborúba

POLITIK

Nem küldünk sem embert, sem fegyvert egy ukrajnai NATO-akcióba

POLITIK

Nukleáris hadgyakorlat Oroszországban és Fehéroroszországban

POLITIK

Magyarországra érkezik a NATO főtitkára