Létrehozva: 2023.08.17.

Új törvényeket követelnek az olasz rendőrök

Nem bírnak a migránsáradattal.

Az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekmények veszélyérzetet és társadalmi feszültséget teremtenek a rendőr szakszervezetek szerint, melyek vezetői az Il Giornale című napilapban szorgalmaztak törvényi szigorítást csütörtökön. A belügyi államtitkár úgy reagált, hogy szeptemberre készül el a kormány új kiutasítási intézkedéscsomagja.

Domenico Pianese, a rendőrség legnagyobb érdekképviseleti szerveként ismert Coisp főtitkára úgy nyilatkozott, új törvényre van szükség az illegális bevándorlók olaszországi tartózkodásának szabályozását illetően.

Emlékeztetett, hogy a jelenleg hatályos jogszabály 2002 nyarán lépett életbe, az akkori Berlusconi-kormány két minisztere, Umberto Bossi és Gianfranco Fini kezdeményezésére. A törvénynek az Európai Unión kívülről érkező bevándorlás szabályozása volt a célja, és a többi között az illegális bevándorlók kiutasítását szigorította.

Pianese megjegyezte, a húsz évvel ezelőtti törvény teljesen más történelmi időszakban született. Az azóta végbement geopolitikai változások több észak- és közép-afrikai országban felborították a politikai stabilitást, ami egyrészt több százezer embert ösztönöz arra, hogy Európa felé induljon el, másrészt újabb bűnszervezetek jönnek létre, melyek az emberkereskedelemmel foglalkoznak.

„Ezért szükséges az Olaszországba tartó bevándorlást szabályzó törvények megújítása, a jelenlegi nemzetközi körülményekhez igazítva őket”

– jelentette ki Domenico Pianese.

Nem engedhető meg, hogy az ország területén „hosszú ideig illegális bevándorlók tartózkodjanak, akik életfeltételeik miatt a túlélést biztosító bűncselekményekre kényszerülnek” – hangoztatta Stefano Paoloni, a Sap rendőrszakszervezet főtitkára. Megjegyezte, Olaszország „az elszenvedett tömeges bevándorlásból” szerzett tapasztalat segítségével hatékony és működőképes jogszabályokat alkothat. Mindenekelőtt az olaszországi tartózkodásra nem jogosult emberek minél gyorsabb kitoloncolását szorgalmazta.

A rendőrszakszervezetek vezetői a Rovereto városában augusztus 7-én történt gyilkosságot követően nyilatkoztak az Il Giornalének. A Trento közeli Rovereto egyik parkjában egy 2006 óta Olaszországban tartózkodó, most 36 éves nigériai férfi megtámadott és súlyosan bántalmazott egy 61 éves olasz nőt, aki belehalt a sérüléseibe. A szakszervezetek adatai szerint tavaly közel hatezer hasonló, nemi erőszakra irányuló bűncselekmény történt, melyek elkövetői „az esetek többségében illegális bevándorlók” voltak.

Hozzátették, hogy

az illegálisan az országban tartózkodók száma folyamatosan emelkedik a földközi-tengeri és a balkáni migrációs útvonalon érkezők révén is.

„Azonosításuk után az embereknek csak minimális része kerül vissza származási országába, a többiek zsebükben a kiutasítási rendelettel északi irányba, Németország, Franciaország, Belgium felé folytatják útjukat, sokan Olaszországban maradnak, és mivel illegálisan vannak itt, csak kényszermegoldásokból tudják fenntartani magukat” – mondta Stefano Paoloni. Megjegyezték, a veszélyérzet és az illegális bevándorlás miatti társadalmi feszültség mindenekelőtt a városok vasútállomásai környékén érezhetők.

Nicola Molteni belügyi államtitkár, a Liga politikusa szintén az Il Giornaléban reagált, bejelentve, hogy szeptemberre készül el a kormány új kiutasítási intézkedéscsomagja, mellyel a „magas bűnözési szintű”, veszélyes és erőszakos bevándorlók azonnali kitoloncolását akarják elérni.

„Biztonság hiányában a társadalmi összefogás és a közösségi lét forog veszélyben”

– jelentette ki. Úgy vélte, a mostani migrációs helyzet a korábbi baloldali politika eredménye, amely ideológiai kérdést csinált a biztonságból és a migrációból. „A végtelen befogadás, a határok nélküli világ, az illegális bevándorlás bűncselekménye eltörlése, a globális migráció prófétáiról van szó (..) gyakorlati és reális döntések helyett, melyeket a Liga és a jobbközép képvisel” – hangoztatta.

Folyamatosan érkeznek a Földközi-tengeren keresztül az illegális bevándorlók az olasz partokhoz. A lampedusai migránsgettóban már olyan sokan vannak, hogy biztonsággal sem ellátni, sem egymástól megvédeni nem tudják az összezsúfolódott illegális bevándorlókat. Százával szállítják el őket Szicíliába, de ez is akadozik, nincs ugyanis mindig elérhető hajó, amely el tudja vinni őket.  

Sorban állnak a migránsok, hogy hajóra szállhassanak Lampedusán. Elszállítják őket Szicíliába, de az utánpótlás folyamatos: naponta százával érkeznek az apró olasz szigetre. Itt kötnek ki hajóikkal, vagy az olasz parti őrség ide szállítja őket. A Szicíliától mintegy 300 kilométerre fekvő Lampedusán hatalmas a migrációs nyomás, megállás nélkül jönnek Afrika felől az illegális bevándorlók.

Az ottani migránsgettóban most 2400-an vannak, pedig legfeljebb 400-an lehetnének. Ennyi illegális bevándorlót tudnak ellátni, és a gyakori erőszakot megfékezni.

„Minden nap 800, 900, sőt van, hogy 1000 migránst szállítanak el Lampedusáról. Mind attól függ, van-e szabad kapacitású hajó, hogy elvigye innen őket Szicíliába, az ottani befogadóközpontokba” – mondta Pierluigi De Ascentiis, a Lampedusai befogadóközpont koordinátora.

Rendkívül nagy a nyomás a római kormányon is, január 1. óta több mint 78 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba.

Georgia Meloni olasz miniszterelnök szabadulna azoktól a migránsoktól, akik az elmúlt években az országba érkeztek. Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője az M1-en azt mondta, Róma ezért támogatja Brüsszel elképzelését, hogy kvóták szerint osszák szét a migránsokat a tagállamok között.

Itt látni kell, hogy ők egy átmeneti gyors fellélegzést várnak, akik Olaszországban jártak, azok láthatják, hogy oda – főként a déli részekbe – nagyon nagy tömegben érkeznek bevándorlók, illegális és legális módon is, és az olaszok érzik ezt a nyomást. Vannak olyan területek, ahol egyszerűen azt érzik, hogy nem tudják ellátni már ennek az embertömegnek a menedzselését, egészségügyi ellátását. Azt látják ebben a mostani helyzetben, hogy ez egy lehetőség, hogy gyorsan megszabadulnak azoktól, akik náluk vannak és ezt a problémát jelentik” – mondta Pócza István.

Közben az olasz hatóságok újabb embercsempészeket vettek őrizetbe. Két Sierra Leone-i férfi Tunéziából szállított migránsokat. Akkor fogták el őket, amikor felborult a hajójuk.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) hat szakértőt küld Horvátországba fél évre, hogy segítsen az illegális migránsok kitoloncolásában – jelentette be korábban Davor Bozinovic horvát belügyminiszter.

A Frontex tanácsadói technikai segítséget nyújtanak majd a migránsok azonosításában, valamint operatív segítséget az országban illegálisan tartózkodó bevándorlók önkéntes visszatérési, illetve kitoloncolási folyamatában – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hozzátette: közülük hárman a tanácsadásban, ketten a harmadik országokkal való együttműködésben, egy pedig az illegális bevándorlók hazatérésének szabályozásában nyújt majd támogatást.

Miután Horvátország január 1-jén csatlakozott a schengeni övezethez, és megszűnt a horvát-szlovén, valamint a horvát-magyar határon az ellenőrzés, az ott határvédelmet ellátó csaknem 700 rendőrt az illegális migránsok úgynevezett mélységi ellenőrzésére csoportosították át. A külső határok ellenőrzését pedig Bosznia-Hercegovinával, Szerbiával és Montenegróval mintegy 6500 rendőr látja el korszerű eszközökkel, egyebek között drónokkal és hőkamerákkal.

A legnagyobb nyomás továbbra is a Bosznia-Hercegovinával határos szakaszra nehezedik, ez egyúttal Horvátország leghosszabb határa, majdnem ezer kilométer.

A migránsok főleg Bosznia északnyugati részéből, a határhoz közeli Bihács környékéről próbálnak meg átjutni Horvátországba. A feltartóztatott migránsokat a horvát hatóságok március óta visszatoloncolják Boszniába, miután Szarajevó az Európai Bizottság nyomására kénytelen a gyakorlatban is alkalmazni a visszafogadásról szóló megállapodást.

Azok, akik mégis bejutnak Horvátországba, főleg Szlovénia felé veszik az irányt, innen Olaszországba vagy más nyugat-európai országba szeretnének eljutni. Horvátország nem célország a migránsok számára, ezért nem is kérnek ott menekültstátuszt.

Tovább könnyítené a migránsok beutaztatását az unióba az Európai Parlament baloldali többsége, amely átfogó keresési, mentési misszió felállítását követeli. Az Origo szerint ez burkolt megfogalmazása annak, hogy szervezetten vegyék át az embercsempészektől a migránsokat, és szállítsák őket az unióba. Sőt, a parlamenti indítvány felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák nyitva a legközelebbi, biztonságos kikötőket a nem kormányzati szervezetek számára, vagyis a tervek szerint egy NGO-hajón akár közvetlenül az embercsempészek is szállíthatják a migránsokat.

Egyesével szálltak le a migránsok a parti őrség hajójáról Kanári-szigeteknél hétfőn. Csaknem 90 bevándorló érkezett így Spanyolországba, többségük fiatal férfi, aki gumicsónakkal indult el Afrikából.

Olaszországban sem jobb a helyzet. Lampedusa szigetére megállás nélkül özönlenek a migránsok. Naponta öt–hatszázan érnek itt partot, a sziget négyszáz fős tábora hetek óta túlzsúfolt.

Közben Görögországba is megállás nélkül érkeznek a határsértők. A napokban százhúsz embert mentettek ki a vízből a hatóságok, miután a hajójuk zátonyra futott. Nem sokkal korábban egy másik csapatnak már nem volt ekkora szerencséje:

több százan vesztek oda, miután hajótörést szenvedtek a tengeren.

Brüsszel azonban ennek ellenére sem a határok lezárásán gondolkodik, hogy a migránsok el se induljanak. Sőt, egyre több embert fogadna be az Európai Unióba – erről volt szó szerda délelőtt az Európai Parlament plenáris ülésén is.

Folytatni kell a migráció legális útvonalainak kiépítését, a tagállamoknak pedig el kell gondolkodniuk a menekültek újraelosztásának rendszerén” – jelentette ki az Európai Bizottság belügyi biztosa Strasbourgban. Ylva Johansson úgy fogalmazott: csak ilyen megközelítéssel lehet hatékonyan kezelni a migrációt.

Szolidaritási intézkedésekre van szükség és a legális migráció lehetőségének megteremtésére” – hangoztatta a biztos.

Itt az újabb őrült brüsszeli követelés: az embercsempészek szabadon szállíthassák a migránsokat az EU-ba – ezzel a címmel írt az ügyről az Origo. A lap szerint az Európai Parlament baloldali többsége azt szeretné elérni, hogy a tagállamok szervezetten vegyék át az embercsempészektől a migránsokat és szállítsák őket az unióba. Sőt, egy NGO-hajón akár közvetlenül az embercsempészek is behozhatnák őket Európába.

Újabb meghívólevél a migránsoknak? – ezt kérdést pedig már a Magyar Nemzet tette fel. A lap emlékeztetett: a három legnagyobb európai parlamenti párt támogatta a közös szöveget, amelyről csütörtökön szavaznak majd a képviselők. A Politico brüsszeli hírportál úgy tudja: a parlamenti indítvány felszólítja az uniós tagállamokat, hogy tartsák nyitva a legközelebbi biztonságos kikötőket, és ne kriminalizálják az illegálisan érkező csoportokat.

Brüsszel ráadásul nem csak a migránsok minél gördülékenyebb beengedésén dolgozik. Június elején a belügyminiszterek tanácsában megszavazták a kötelező szétosztást, vagyis a migránskvótát is. Ami szerint Magyarországnak migránsok tízezreit kellene ellátni a határon felállított migránsgettókban.

Csakhogy ez nem állítaná meg az illegális migrációt, sőt, a javaslat miatt újabb tömegek indulnának útnak

– erről a Migrációkutató Intézet kutatója beszélt az M1-en.

Ha valaki a szubszaharai térségből vagy a Közel-Keletről elindul Európa felé, azt fogja látni, hogy biztos helye van, mindenképp eljárás alá vonják az ő menedékkérelmét, és ez azt jelenti, hogy több hónapig az Európai Unió fogadó országaiban tartózkodik” – fogalmazott Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

Magyarország nemet mond a kötelező kvótára és a migránsgettókra – szögezte le a Fidesz európai parlamenti képviselője. Deutsch Tamás úgy fogalmazott: bárhogyan is mesterkedjenek, nem fogjuk végrehajtani ezeket az uniós döntéseket.

„Évente tíz–negyvenezer ember idezsuppolása, akiket mi megakadályoztunk, hogy bejöjjenek az Európai Unióba, mások beengedték őket, és most átrakják hozzánk őket, és tíz–negyvenezer menekültügyi kérelem elbírálását lőcsölnék a nyakunkba úgy, hogy közben nekünk kéne migránsgettókat létrehozni. Na ebből az Európai Unió intézményei nem fognak enni” – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: ha dicséret nem is, de elismerés járna Magyarországnak, ugyanis az elmúlt öt évben egymilliónál is több illegális migráns uniós belépését akadályozta meg a kerítéssel. Hozzátette: ha Brüsszel is a jól működő magyar modellt alkalmazná, nem lenne a jelenlegi, milliós nagyságrendű migránsáradattal kapcsolatos probléma Európában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába