Létrehozva: 2023.08.30.

Újabb 280 ezer euró kenőpénzt foglaltak le Brüsszelben

Elképesztő korrupciós háló...

A belga nyomozók 280 ezer euró készpénzt foglaltak le Marie Arena belga európai parlamenti képviselő fiának lakásából, aki a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője. A nyomozók a pénzt a 32 éves Ugo Lemaire otthonában találták meg az Arena nevéhez köthető hat ingatlan július 19-i átkutatása során. Lemaire az édesanyja lakásával szomszédos ingatlanban él.

A Le Soir lap szerint – amely elsőként hozta nyilvánosságra a történetet – a pénz eredete ismeretlen, és egyelőre nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a korrupciós botrányhoz. Ez a második alkalom egyébként hogy Lemaire neve a közelmúltban felbukkan a nyomozás során.

Éppen két hónappal ezelőtt derült ki, hogy Nicolas Claise, az ügyben korábban nyomozó bíró, Michel Claise fia 2018-ban Lemaire-rel közösen alapított egy legális kannabidiol üzletet.

Sem Lemaire, sem az ügyvédei nem hajlandóak kommentálni az ügyet.

Marie Arena tagadja, hogy köze lenne a botrányhoz, és a belga hatóságok hivatalosan nem emeltek vádat ellene. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban többször is felröppentek hírek arról, hogy ezer szállal fűződik külföldi kormányokhoz.

Januárban Arena lemondott az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról, miután a Politico értesülései szerint nem jelentette be megfelelően, hogy tavaly május 8-án és 9-én a dohai útján a szállását és repülőjegyeit a katari kormány fizette.

Márciusban Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő – aki elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, és most együttműködik a szövetségi nyomozókkal – kiszivárgott vallomásából kiderült, hogy ő és Arena 2015-ben egy marokkói luxushotelben szálltak meg egy nagyrészt a marokkói kormány által finanszírozott utazás során – igaz, Panzeri szerint Arena nem volt tisztában azzal, hogy valójában ki szponzorálta az utazást – írja a Brussels Times belga lap.

Augusztus elején derült ki, hogy kétszázezer eurót adott át Mauritánia Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselőnek és Francesco Giorginak, Eva Kaili volt EP-alelnök élettársának – így folyt bele a brüsszeli korrupciós botrányba a nyugat-afrikai ország. A Politico brüsszeli hírportál Panzeri vallomására hivatkozva azt írta, Mauritánia hírnevét próbálta meg helyreállítani, ám a 2019 és 2022 között illegálisan kiosztott pénzekért csupán egy konferenciát kapott az ország.

Mauritánia számára ugyanis évente eurómilliókat utal ki az Európai Unió azért, hogy a 2021 novemberében kötött hatéves és megújítható megállapodás értelmében az uniós halászhajók az afrikai ország felségvizein halászhassanak.

Brüsszelben azonban évek óta bírálják az arab országot emberi jogi helyzete miatt, ebben a kérdésben éppen Panzeri volt az EP leghangosabb szószólója az emberi jogi albizottság elnökeként. 2014-ben például a testület felszólította Mauritániát, hogy engedje szabadon a rabszolgaság eltörlése érdekében felszólaló Biram Dah Abeidet, akit halálbüntetésre is ítéltek. Az olasz politikus vallomásában azt mondta, 2018 végén Mauritánia elnöke, Mohamed Uld Abdelaziz kereste meg azzal a kéréssel, hogy kritikák helyett inkább pozitívan nyilatkozzanak az országról.

Az afrikai ország által kiutalt pénzeknek pedig meg is lett az eredménye 2022 júniusára: Panzeri segítségével megszerveztek egy kétnapos nemzetközi konferenciát Mauritániában EP-képviselők, valamint az Európai Bizottság részvételével. Az eseménynek azonban nem lett túl nagy visszhangja. A résztvevők szerint egy egyszerű, hétköznapi eseményről volt szó, amely nem változtatta meg a Brüsszel és Nouakchott közötti kapcsolatokat.

A Politico egy névtelenséget kérő nyilatkozóra hivatkozva azt írta, a konferencia „furcsán szervezett” volt és kevés komoly politikai vitára került sor.

Ekkoriban azonban az uniós tisztviselők igyekeztek elhessegetni annak gondolatát is, hogy korrupcióról lenne szó. Emanuela Del Re, az EU Száhel-övezetért felelős különleges képviselője azt mondta, 

leginkább azért választottuk Mauritániát, mert a régió más országaiban puccsok voltak folyamatban vagy más biztonsági problémákkal küzdöttek.

A Politico azonban kiemelte, Panzeri több alkalommal is járt az afrikai országban, többek közt 2019 januárjában Francesco Giorgi társaságában. Ekkor az elnök mellett magas rangú politikusokkal is találkoztak és Panzeri állítása szerint ekkor kapták meg az első kifizetéseket Mauritániától, fejenként 50 ezer eurót. Az év második felében pedig további százezer eurót kaptak mindketten.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába