Létrehozva: 2023.08.21.
Módosítva: 2023.08.21.

Újabb ukrán dróntámadások Oroszország ellen

156 tüzérségi csapást védtek ki...

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod és Rosztov megye elleni dróntámadások elhárításáról számolt be vasárnap a két régió vezetője.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem 12, a régióval azonos nevű székváros felé tartó légi célpontot semmisített meg. Az elmúlt nap folyamán a régió területére mért ukrán tüzérség csapást 156-ban nevezte meg.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Belgorod megye légterében vasárnap három ukrán drónt lőttek le.

Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója azt közölte, hogy a rádióelektronikus hadviselés eszközei a kameszki katonai bázis területén két, Novosahtyinszktól északra pedig egy ukrán kamikaze drónt kényszerített földre.

A nap folyamán egyébként ukrán drón találta el a pályaudvar épületét Kurszk belvárosában, aminek következtében öt ember könnyebben megsérült, és Moszkva közelében is földre kényszerítettek egy repülőszerkezetet.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. Az orosz tábornok szerint az elmúlt nem során az ukrán fegyveres erőknek a frontvonalon elszenvedett vesztesége meghaladta a 600 főt. Mint mondta, a legtöbben, több mint 280-an közülük a Donyeckért folytatott harcokban estek el.

Ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást a nyugat-oroszországi Kurszkban, az incidensben öten megsérültek – közölte Roman Sztarovojt megyei kormányzó vasárnap reggel a Telegramon.

A vasútállomás épületének tetőszerkezete lángra kapott. A helyszínre mentőcsapatok érkeztek – tette hozzá a tisztségviselő.

Kurszk mindössze körülbelül kilencven kilométerre található az ukrán határtól.

Eközben Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról számolt be, hogy újabb dróntámadást hiúsítottak meg az orosz főváros ellen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a drónt Moszkva környékén észlelték. A fegyvert elektronikus eszközökkel tették harcképtelenné, és egy elhagyatott területen zuhant le. Károkról és áldozatokról nem tudni – közölte a minisztérium, elítélve a kijevi rezsim „terrortámadási kísérletét”.

A vnukovói és a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az éjszaka folyamán ideiglenesen felfüggesztették a fel- és leszállásokat – mondta el a légiforgalmi szolgálatok egyik képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Robbanás történt pénteken a Zaporizzsja megyében lévő, orosz megszállás alatt álló Enerhodar városban rendőrségi vezetők értekezlete alatt. Az incidensben többen megsebesültek, köztük Pavel Cseszanov, az orosz belügyminisztérium ezredese – hozta nyilvánosságra az ukrán katonai hírszerzés.

A szakszolgálat hozzátette, hogy a sérülteket mihamarabb oroszországi egészségügyi intézményekbe készülnek elszállítani. A hírszerzés értesülései szerint az oroszokkal együttműködő helyi rendőrfőnök irodájában tartották a találkozót, amikor erőteljes robbanás történt a helyiségben.

Pavel Cseszanov rendőrezredesen kívül megsérült az operatív munkáért felelős helyettese, a vizsgálati osztály vezetője és több egységparancsnok is.

Először a helyi kórházba szállították a sérülteket. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a hírszerzés által közzétett videófelvételből ítélve dróntámadás érte az épületet.

Az ukrán hírszerzés közölte még, hogy tudomása szerint az épületben nemcsak a rendőrkapitányság működik, hanem az a megszálló hatóságok embereinek szálláshelye is. A robbanás következtében az épületben jelentős károk keletkeztek, tűz ütött ki, amely a harmadiktól az ötödik emeletig terjedt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök magas rangú parancsnokokkal találkozott a déli Rosztov-na-Donu városában, az Ukrajna elleni különleges katonai művelet főhadiszállásán – közölte a Kreml.

Putyin többek között Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel folytatott megbeszélést, és meghallgatta az egységparancsnokok és műveleti tisztek jelentését.

Az Ukrajnától nem messze fekvő Rosztov-na-Donu akkor vált széles körben ismertté, amikor a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldoscsapatok útban Moszkva felé június végén rövid időre megszállták a várost.

Az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője szerint Ukrajna összes területe vitatott, és mint mondta, történelmi okok miatt a fővárosról, Kijevről is le kell mondaniuk az ukránoknak és Nyugat-Ukrajnába kellene helyezzék a fővárosukat.

Új ötlet merült fel Ukrajna számára az Észak-atlanti Szövetség irodájából: Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz, ha feladja a vitatott területeket - írja X (Twitter-) bejegyzésében Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök jobbkezének tartanak. Mint fogalmazott a politikus, a NATO-felvetés érdekes ötletnek tűnik. 

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Putyin jobbkeze FORRÁS: AFP/NURPHOTO/HRISTO RUSEV

Az egyetlen probléma az, hogy – állítólag – minden területük erősen vitatható. És hogy belépjenek a blokkba, a kijevi hatóságoknak még Kijevről, az ősi orosz fővárosról is le kell mondaniuk- vélekedett a politikus a bejegyzésében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp megdöntötte negatív csúcsát a Liverpool élén, el is szaladt

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket