Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.21.

Ukrajna kifogyott a lehetőségekből

Ezt állítja a Washington Post.

Ukrajna kifogyott a lehetőségekből az ellentámadás során – írta a The Washington Post amerikai napilap. A cikk szerint a megtorpanás jeleit mutatja, hogy Kijev csupán néhány, elszigetelt települést tudott visszafoglalni, az oroszok támadásba lendültek keleten, valamint az ukrán pilóták F–16-osokra való kiképzése csúszik. Az ukrán sikertelenség pedig előrevetíti, hogy a konfliktus befagyhat, ezáltal pedig a nyugati támogatás csökkenhet. 

Arról nem is beszélve, hogy az ukránok is döntő sikereket várnak a vezetéstől.

Emellett pedig 2024-ben az Egyesült Államokban elnökválasztást tartanak, a kampányban valószínűleg felerősödnek majd azok a vélemények, melyek szerint vissza kell fogni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatásokat.

A szakértők úgy vélik, modernebb fegyverek vagy a tartalékerők teljes bevetése nélkül nem valószínű, hogy Ukrajna képes áttörést elérni. A nyugati és ukrán tisztviselők is óvatosan fogalmaznak az ellentámadással kapcsolatban, mostanra elismerik, hogy a vártnál lassabban halad, ugyanakkor kitartanak amellett, hogy folyamatosan haladnak előre. 

Az idő ugyanakkor az oroszoknak kedvez: ősszel beköszönt a zord időjárás, az esős évszakban a harckocsik, harcjárművek alig tudnak haladni.

Amíg a szárazföldi műveletek lassan haladnak, az ukrán haderő a drón- és rakétacsapásokkal próbálja megtörni az orosz védelmet. Ez ugyanakkor – hívja fel a figyelmet a The Washington Post – nem valószínű, hogy a háború mérlegét Kijev javára billenti el. – Az ukránok egyszerűen nem rendelkeznek megfelelő számú drón gyártásához szükséges kapacitással, nem tudnak elég mélyen és elég sok célpontra támadni orosz területen belül ahhoz, hogy meggyengítsék Oroszország harci kedvét – vélte Bob Hamilton, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese, a philadelphiai Foreign Policy Research Institute Eurázsia-programjának kutatási vezetője.

Az ukrán erők orosz támadásokat vertek vissza az ország északkeleti részén fekvő Harkiv régióban, a hadsereg az elmúlt héten több négyzetkilométert foglalt vissza a keleti fronton – számolt be hétfőn az ukrán védelmi miniszter helyettese.

„A helyzet Kupjanszk irányában nehéz. Az ellenség nem adja fel előrenyomulási terveit, további erőket vonultat fel” – mondta Hanna Maljar az állami televízióban. Tájékoztatása szerint Oroszország a Harkiv környéki Kupjanszk város felé támad. Hozzátette: „Bízunk a védőkben, de ott nagyon nehéz a helyzetük. Az ellenség nem jut tovább”.

Elmondta, hogy az ukrán erők Bahmut városától délre törnek előre, amelyet az orosz hadsereg májusban, hónapokig tartó véres küzdelem után foglalt el. A településnél az ukránok az elmúlt héten újabb három négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel.

Maljar szerint nem történt jelentős változás a déli térség helyzetében, ahol az ukrán erők megpróbálják megosztani az orosz erőket és elérni az Azovi-tengert. „Nem szabad alábecsülnünk az ellenséget” – hangoztatta a miniszterhelyettes.

„Mindannyiunknak türelmesnek kell lennünk, és támogatnunk kell a fegyveres erőinket” – fűzte hozzá. Az ukrán hadsereg korábban azt közölte, hogy győzelmet aratott a délkeleti fronton, a nemrég felszabadított Urozsajne faluból nyomulva előre.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod és Rosztov megye elleni dróntámadások elhárításáról számolt be vasárnap a két régió vezetője.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem 12, a régióval azonos nevű székváros felé tartó légi célpontot semmisített meg. Az elmúlt nap folyamán a régió területére mért ukrán tüzérség csapást 156-ban nevezte meg.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Belgorod megye légterében vasárnap három ukrán drónt lőttek le.

Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója azt közölte, hogy a rádióelektronikus hadviselés eszközei a kameszki katonai bázis területén két, Novosahtyinszktól északra pedig egy ukrán kamikaze drónt kényszerített földre.

A nap folyamán egyébként ukrán drón találta el a pályaudvar épületét Kurszk belvárosában, aminek következtében öt ember könnyebben megsérült, és Moszkva közelében is földre kényszerítettek egy repülőszerkezetet.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. Az orosz tábornok szerint az elmúlt nem során az ukrán fegyveres erőknek a frontvonalon elszenvedett vesztesége meghaladta a 600 főt. Mint mondta, a legtöbben, több mint 280-an közülük a Donyeckért folytatott harcokban estek el.

Csapást mértek az oroszok

Az orosz csapatok precíziós légicsapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonáinak egy csoportjára, akik a Dnyeper folyó deltájában lévő Perejaszlavszkij-szigeten rejtőzködtek. Az oroszok az ukránok szigeten végrehajtott akcióinak leleplezése előtt többféle felderítést végeztek. A kapott információkat továbbították az irányító központnak, majd az AFU meghatározott helyeit korrekciós bombákkal megtámadták.

A csehek új intézkedést jelentettek be

Speciális programot dolgoz ki a cseh kormány az országban élő ukrajnai menekültek önkéntes hazatérésének támogatására - közölte hétfőn a CTK hírügynökség. 

A dokumentum szerint a cseh kormány konkrét segítséget nyújtana a hazájukba visszatérni kívánó ukrajnai menekülteknek, s átvállalná a költségek egy részét. Az állam például állná a menetjegyek árát, illetve biztosítaná a menekültek személyes dolgainak a hazaszállítását. A tervezet rövidesen a kormány elé kerül, amely az elfogadás után a szükséges pénzügyi alapot is létrehozza.

A dokumentumból kitűnik, hogy a cseh kormány előzőleg egy évvel meghosszabbítaná az ukrajnai menekülteknek ideiglenes védelmet nyújtó intézkedéscsomagot, mégpedig 2024 márciusától 2025 március végéig.

Ukrajna Bahmuttól délre nyomul

Hanna Maliar elmondta, hogy az ukrán erők Bahmuttól délre nyomultak, és az elmúlt héten további három négyzetkilométert szabadítottak fel.

Ezeket a jelentéseket még nem ellenőrizték független módon.

Az ukrán katonaság csütörtökön közölte, hogy a délkeleti fronton előretört az újonnan felszabadult Urozsajnoje faluból.

Ukrán bank új drónok vásárlását tervezi finanszírozni

Az Első Ukrán Nemzetközi Bank (FUIB) 33 nagy hatótávolságú drón vásárlásának finanszírozását tervezi. Olyan drónok megvásárlásáról van szó, amelyek akár 800 kilométerről is irányíthatók.

A drónokat, ha megvásárlásra kerülnek, átadják az ukrán biztonsági szolgálatnak (SBU).

Adományokból kíván pénzt gyűjteni a berendezéshez, amely a tervek szerint körülbelül 1,3 millió fontba kerül.

Ennek az összegnek körülbelül a felét a bank adományozta, és felszólította az ukrán állampolgárokat a további összeg összegyűjtésére.

Ukrajna területeket foglalt vissza a keleti fronton

A helyzet a kelet-ukrajnai Harkov régióban "nehéz", de az ukrán erők visszaverik az orosz támadásokat, és az elmúlt héten több négyzetkilométert is visszafoglaltak a keleti fronton – mondta hétfőn egy védelmi miniszter-helyettes.

Az ukrán hadsereg a múlt héten azt közölte, hogy Oroszország a Harkovi régióban található Kupjanszk városa felé támad – írja a Reuters.

Hanna Maliar az ukrán nemzeti televíziónak nyilatkozva elmondta:

Kupianszki irányban nehéz a helyzet. Az ellenség nem hagyja el a továbblépési terveket, az ellenség további erőket von fel."

16:18

Taurus rakétákkal is támogatná Ukrajnát a Bundestag védelmi bizottságának elnöke

Németországnak Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatnia kell az orosz támadással szemben védekező Ukrajnát - sürgette egy hétfői interjúban a szövetségi parlament (Bundestag-) védelmi bizottságának elnöke.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva kiemelte: "nagyon örömteli", hogy a dán és a holland kormány amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket ad át Ukrajnának, azért is, mert ez a döntés "zöld jelzést", szabad utat ad a német kormánynak arra, hogy támogassa az orosz agresszióval szemben védekező ukrán erőket a 400-500 kilométer hatótávolságú Taurus rakétákkal.

Mint mondta, az F-16-osok is rendelkeznek nagy hatótávolságú fegyverekkel, de a dán és a holland kormány mégsem tart attól, hogy az ukrán partnerek Oroszország elleni támadásokra használják majd a gépeket, ez pedig "éppen elég ok" arra, hogy a berlini vezetés hozzájáruljon a német légierőnél kellő számban rendelkezésre álló Taurusok egy részének átadásához.

Kiemelte, hogy a Nagy-Britanniától Ukrajnának átadott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok révén meg lehet szakítani és fel lehet számolni orosz utánpótlási útvonalakat a front mögött, ukrán területen.

Ukrajnának nagy szüksége van ezekre a fegyverekre, "és Ukrajna megbízható partner"

- hangsúlyozta a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Aláhúzta, hogy szakítani kell az eddigi német gyakorlattal, nem lehet minden egyes támogatási program előtt hónapokig tartó vitát folytatni, hanem be kell látni, hogy Oroszország Ukrajna elleni "brutális támadásának" csak akkor lehet véget vetni, ha Ukrajna rendelkezik a szükséges katonai eszközökkel.

Az orosz védelmi tárca 14 támadás visszaveréséről számolt be

Kupjanszk környékén elért orosz előrenyomulásról és 14 ukrán támadás visszaveréséről számolt be Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok a fronton elszenvedett ukrán veszteséget csaknem hétszáz főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, mintegy 225 katona a Donyeck környéki harcokban esett el vagy sebesült meg.

A MEGSEMMISÍTETT UKRÁN KATONAI OBJEKTUMOK ÉS HADITECHNIKAI ESZKÖZÖK KÖZÖTT NEVEZETT MEG EGYEBEK KÖZÖTT KÉT LŐSZERRAKTÁRT ÉS EGY SZU-25-ÖS HARCI REPÜLŐGÉPET.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint hétfő reggel két dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a moszkvai régióban. Az egyiket rádióelektronikai harceszközökkel kényszerítették földre az Ogyincovói járásban, Pokrovszkoje község közelében, egy másikat pedig az Isztrai járásban lőtték le. A második incidens következtében két civil megsérült a lezuhanó szilánkoktól.

A támadások miatt átmenetileg mind a négy moszkvai repülőtér forgalmát korlátozták. 45 utasszállító járatot és két teherszállító gépet más légikikötőkbe, köztük Nyizsnyij Novgorodba, Szentpétervárra és Kazanyba irányítottak át.

Az orosz légvédelem Kaluga és Belgorod megyében is lőtt le egy-egy ukrán drónt, a háborús övezetben pedig további 36-ot. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatósák ukrán tüzérségi támadást.

Svédország nem szállít repülőgépeket Ukrajnának

Hollandia és Dánia kötelezettségvállalása ellenére Svédország nem küld vadászrepülőgépeket Ukrajnába - jelentette ki a svéd miniszterelnök.

Mindent megteszünk, hogy repülőgépekkel is támogassuk őket. De jelenleg nincsenek új kötelezettségvállalások arra vonatkozóan, hogy svéd repülőgépeket juttatunk Ukrajnának".

Moszkvában tárgyal az iráni szárazföldi erők parancsnoka

Megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével Moszkvában Kijumarsz Heidari, az iráni szárazföldi erők parancsnoka - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A iráni tábornok a tárca szerint Oleg Szaljukovval, az orosz szárazföldi erők főparancsnokával a kétoldalú katonai együttműködés erősítéséről állapodott meg, amelynek célja "a két ország fegyveres erői harckészültségének javítását célzó projektek megvalósítása".

Irán, amelyet az Oroszországi Föderáció a Közel-Kelet egyik kulcsfontosságú államának tekint, Oroszország stratégiai partnere, és partnerségünk jelenlegi szakaszának jellemzője az állandó intenzív politikai párbeszéd

- mondta Szaljukov. A moszkvai tájékoztatás kitért rá, hogy az iráni delegáció felkeresi az orosz szárazföldi erők katonai oktatási intézményeit és a védelmi ipari komplexum vállalatait. A küldöttség vasárnap ellátogatott az Armija-2023 haditechnikai fórumra, ahol megismerkedett az orosz szárazföldi erők új fegyvereivel és felszereléseivel.

Ukrán katona egy páncéltörő rakétát tart egy lőállásban a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án.FORRÁS: MTI/AP/LIBKOS

Ukrajna sikereket ért el Zaporizzsjában

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy az ukrán csapatok „sikert" értek el Robotyne falutól délkeletre és Mala Tokmacskától délre, Zaporizzsja délkeleti régiójában. Egyéb részleteket nem közölt.

Az orosz csapatok sikertelenül próbálták visszavenni az elvesztett pozíciókat Robotyne-tól keletre – írja a Reuters.

Kilenc ukrán megyét támadott Oroszország

Az Ukrajna elleni orosz támadásokban az elmúlt 24 órában három civil halt meg és 24 ember megsebesült - közölték hétfőn a regionális hatóságok.

Oroszország kilenc ukrán megyét vett célba: Dnyipropetrovszk, Szumi, Luhanszk, Mikolajiv, Csernyihiv, Harkov, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja, az utóbbi négy régióban jelentős veszteségekről számoltak be – írja a Kyiv Independent.

Ezeket a számokat függetlenül nem ellenőrizték.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Elpusztul a világegyetemünk, a Nagy reccs lehet mindennek a vége

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

A testőrei lezárták Magyar Péter kocsiját a vonaton

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Tolvai Reni a végzet asszonyaként pózol: szexi bőrruhából villantotta meg kerek popsiját

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér