Létrehozva: 2023.08.13.

Ukrán drónokat lőttek le Oroszország felett

Sorozatos támadások...

Az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében három, Kurszk megye felett pedig egy ukrán drónt lőtt le a légvédelem – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a drónokat a hajnali órák és kora délután között semmisítették meg. A támadások személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy ukrán belövések következtében Volfino községben három civil sebesült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településérők jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást. A közlések értelmében Donyecket kazettás lőszerrel lőtték.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve visszavert ukrán támadásokról számolt be. A tábornok az elmúlt egy nap alatt a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget mintegy 545 főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint háromszázan a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Konsenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök közül megnevezte egyebek között a 9. hadtest előretolt vezetésipontját a Zaporizzsja megyei Orehivnál, egy drónirányító központot a donyecki régióban lévő Pervomajszke környékén, valamint egy helikoptert és hat harckocsit.

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja vasárnapi Telegram-bejegyzésében elismerte, hogy az ukrán hadseregnek sikerült behatolnia Urozsajne községbe és a település északi részén megvetnie a lábát. A tisztségviselő szerint, aki a helyzetet nehéznek és aggasztónak nevezte, az ukrán félnek ezt kéthetes harcok árán sikerült elérnie, amelyek során négy elit tengerészgyalogos rohamcsoportjából kettőt elveszített, valamint páncélozott járműveiből is többet.

Megjegyezte, hogy Urozsajne az úgynevezett az egyik fél által sem ellenőrzött „szürke zónában” van. Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön arról tett bejelentést, hogy az ukrán erőket kiverték a faluból.

Oroszország megkezdte az iráni Sahid önmegsemmisítő drónok saját verziójának gyártását és felhasználását Ukrajna megtámadására – írta a Conflict Armament Research (CAR) brit kutatócsoport vasárnap közzétett jelentésében, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

A brit szakértők ezt a következtetést az ukrán hadsereg által lelőtt drónok tanulmányozása után vonták le. Mint jelentésükben leírták, a drónok úgy néztek ki, mint az iráni Sahid-136-os típusok, de azt találták, hogy olyan elektronikus modulokkal rendelkeznek, amelyeket Oroszország használ felderítő drónjaiban.

Kiemelték, hogy

a drónok hajótestének szerkezete és belső moduljai, különösen a navigációhoz használtak jelentős eltéréseket mutatnak az iráni drónokhoz képest.

Tanulmányukban megjegyezték, hogy ezek a drónok, akárcsak az iráni Sahidok, szinte teljes egészében olyan alkatrészekből készülnek, amelyeket Oroszországon kívül gyártottak. A szakértők körülbelül száz alkatrészt azonosítottak a lezuhant drónok több mint harminc moduljában. Gyártójuk 22 cég hét országból, köztük Oroszországból. A legtöbb alkatrészt kínai, svájci és egyesült államokbeli székhelyű cégek gyártották, 12 alkatrészt pedig Oroszországban gyártottak le az Ukrajna elleni orosz invázó tavaly februári kezdete után – állapították meg a CAR kutatói.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy júniusban az Egyesült Államok bizonyítékot mutatott be arról, hogy az oroszországi Tatárföldön iráni drónok gyártására szolgáló üzem épül.

Az ukrán erők vasárnapra virradóra megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt a déli Herszon megyében lévő Oleski településen – közölte Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli hadműveleti parancsnokság szóvivője a Telegramon.

Hozzátette, hogy a lőszeraktárakon kívül az ukrán erők egy orosz katonai összpontosulást is eltaláltak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére közölte, hogy szombat éjjel 17 ukrán drón támadta meg az orosz csapatok logisztikai bázisát az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Jevpatorija közelében. Az SZBU katonai kémelhárító szolgálata az orosz csapatok sátortáborára, üzemanyag-szállítókra és más katonai járművekre mért csapást. A kár mértékét még pontosítják, az előzetes adatok szerint több tucat orosz katona halt meg vagy szenvedett sérüléseket és jelentős számú katonai eszközben keletkeztek károk – emelte ki az SZBU.

Orosz rakétatámadás érte vasárnap a dél-ukrajnai Herszon régióját, a hat halálos áldozat között egy csecsemő is van – jelentette be az ukrán belügyminiszter a Telegramon.

Igor Klimenko azt mondta, az alig 23 napos kisbaba mellett három felnőtt – köztük a csecsemő szülei – haltak meg Siroka Balka településnél, két másik ember Sztaniszlavnál. A csecsemő testvére, egy 12 éves gyerek súlyos sebesülésekkel kórházba került.

Az ukrán főügyészség vasárnap közzétett becslései szerint a 2022 februárja óta tartó háborúban már legalább 500 gyerek halt meg, további 1100 pedig különböző mértékű sebesülést szenvedett.

Az ügyészség részéről hozzátették, hogy a valódi szám ennél vélhetően sokkal magasabb,

ugyanis a harcok sújtotta, valamint az orosz erők által megszállva tartott régiókból nincsenek adatok.

A legtöbb gyerek a kelet-ukrajnai donyecki és harkivi régióban vesztette életét, ám sok a halálos áldozat Kijev és Herszon térségében is – tette hozzá az ügyészség.

Egy nyolcéves fiú életét vesztette, és többen megsérültek, amikor pénteken az orosz erők rakétacsapást mértek a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyére – közölte Szvitlana Onisuk, a régió kormányzója a Facebookon.

A Belügyminisztérium pontosította, hogy helyi idő szerint délelőtt tíz órakor az oroszok hiperszonikus rakétákat lőttek ki a régióra. A megye kolomijai járásában egy rakéta becsapódott egy magánház területén, amelyben egy háromgyermekes család élt. Egy fiú életét vesztette, a sérültek számát még ellenőrzik.

A kijevi városvezetés közölte, hogy a pénteken a főváros ellen végrehajtott orosz légitámadás során kilőtt, de az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsai Obolonyban és a Dnyiprói kerületben zuhantak le. Obolonyban a darabok egy gyermekkórház területére estek, de nem okoztak károkat, sem személyi sérüléseket. A környék egyik lakónegyedében is találtak lehullott roncsokat, a keletkezet tüzet eloltották. Áldozatokról, sérültekről nincs információ.

Az ukrán légierő közlése szerint Oroszország péntek délelőtt négy Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki Ukrajnára.

Ezek közül egyet Kijev fölött megsemmisítettek, három pedig Ivano-Frankivszk megyében, egy repülőtér közelében csapódott be, ahol polgári infrastrukturális létesítményeket és lakóövezetet találtak el. A kilövéseket az Oroszországi Föderáció tulai és lipecki területeinek légteréből hajtották végre. A rakéták észak felől hatoltak be Ukrajna légterébe, majd délnyugatnak fordultak az Ivano-Frankivszk régióban található Kolomija repülőterének irányába.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készített pénteki összefoglalójában azt írta, hogy előző nap legalább három civil halt meg és 46 sérült meg orosz ágyúzások következtében Zaporizzsja, Harkiv, Donyeck és Herszon régiókban.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, reggeli összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 580-nal 252 780 főre nőtt.

Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 18 drónt.

Dmitro Kuleba külügyminiszter azt kérte pénteken Németországtól és az Egyesült Államoktól, hogy adjanak Taurus és ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, egyúttal arról biztosította őket, hogy a védelmi erők ezeket kizárólag Ukrajna határain belül fogják felhasználni.

„A nagy hatótávolságú rakéták sorsdöntőnek bizonyulnak. A Taurus és az ATACMS nélkülözhetetlenek Ukrajna győzelméhez, ezért kérjük partnereinket, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsák őket számunkra. Mindkét rakétát kizárólag határainkon belül használjuk. Minél nagyobb a rakéták hatótávolsága, annál rövidebb lesz háború” – fogalmazott a tárcavezető a Twitteren.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban a német kormány közölte: nem folyik előkészület a Taurus manőverező robotrepülőgépek Ukrajnába szállítására.

A Spiegel című német lap értesülései szerint jelenleg titkos tárgyalások folynak a védelmi iparral a rakéták átadásáról. Olaf Scholz kancellár ugyanis olyan technikai módosításokat akar végrehajtatni a rakétákon, amelyek megakadályoznák, hogy Kijev csapást mérhessen velük oroszországi területre – írta az ukrán hírportál.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy Ukrajna pénteken kétoldalú konzultációkat kezdett Nagy-Britanniával az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról. Közölte, hogy már 13 ország csatlakozott a G7-országok biztonsági garanciákról szóló nyilatkozatához. Ugyanakkor – mint emlékeztetett – Ukrajna már megkezdte erről a kétoldalú konzultációkat az Egyesült Államokkal.

„Valóban, amerikai kollégáink után megkezdtük a konzultációkat nagy-britanniai partnereinkkel. Ez egy olyan ország, amely az egyik fő stratégiai partnerünk a kulcsfontosságú segítségnyújtás terén” – fogalmazott Jermak. Megjegyezte: most az a cél, hogy az év végéig megkössék az első kétoldalú megállapodásokat olyan országokkal, amelyek készek biztonsági garanciákat nyújtani Ukrajnának.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába