Létrehozva: 2023.08.15.

Zelenszkij hazaárulásnak nevezte a korrupciót

Ő talán nem sáros...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbb hazaárulásnak nevezte a kenőpénzek elfogadását és elbocsátotta a toborzóirodák vezetőit, ugyanis egyre több a vesztegetési botrány. A csúszópénzek egészen a védelmi minisztériumig érnek egy legújabb vizsgálat szerint, ahogy a nyugati fegyverszállítmányokat is bűnözők dézsmálják óriási hasznot szerezve.

Január óta jelennek meg erőszakos felvételek az ukrán kényszersorozásról. Kijev ugyanis civilekkel pótolja a fronton elesett katonákat. A toborzókülönítmények szabályos hajtóvadászatot tartanak. Mindenkit elvisznek – ha kell erőszakkal –, aki alkalmas lehet valamilyen katonai szolgálatra – közölte az M1 Híradó.

Ugyanakkor Ukrajna-szerte köztudott, hogy a toborzótisztek között tombol a korrupció. Nyílt titok, hogy 10–12 ezer dollár – mintegy 3,5–4 millió forint – kenőpénzért, hamis igazolásokkal elkerülhető a katonai szolgálat.

A The New York Times szerint eddig 112 eljárást indítottak 33 toborzásban dolgozó tisztviselő ellen,

ami a lap szerint bizonyítja, hogy a háború új utakat nyitott a kormányzati korrupciónak, ami eddig is probléma volt Ukrajnában.

Megszólalt Volodimir Zelenszkij is, aki hazaárulásról beszélt, és kemény szavakat használva bejelentette: a korrupció visszaszorításáért elbocsátják az összes regionális toborzófőnököt.

A döntésünk a következő: kirúgjuk az összes regionális toborzási főnököt. Ezt a rendszert olyan embereknek kellene irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi a háború, és hogy a háború alatti cinizmus és megvesztegetés miért hazaárulás” – mondta az ukrán elnök, aki korábban maga is korrupciós botrányba keveredett.

A sajtó szellőztette meg, hogy Volodimir Zelenszkij egy 3,8 millió eurós, 15 szobás és medencés villát birtokol Toscanában, amit orosz oligarcháknak adott bérbe tavaly nyáron.

Egy másik sok százezer dolláros korrupciós ügy is lázban tartja közben Ukrajnát. A Mandiner írta, hogy

ősszel az ukrán védelmi minisztérium többszörösen túlárazott sisakokat és télikabátotokat vásárolt.

Ráadásul a szállítmányban meleg ruha helyett nyári zakók érkeztek, és az áruk a vámkezelés után varázsütésre a többszörösére emelkedett. A korrupciós ügy szálai a volt védelmiminiszter-helyettesig vezethetnek.

A V4NA pedig a korrupció egy másik veszélyes formájára, az Ukrajnába támogatásként küldött nyugati fegyverek feketekereskedelmére figyelmeztet. A hírügynökség emlékeztet, hogy a NATO és az EU is riasztást adott ki már tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. Erős a gyanú ugyanis, hogy Nyugat-Európában már több helyen megjelentek az orosz–ukrán háborúba küldött fegyverek, és további államokat is fenyeget a veszélye, hogy bűnözői csoportok szerzik meg a pusztító eszközöket.

Ennek ellenére folyamatosan ömlik a nyugati fegyver Ukrajnába, az Egyesült Államok és az európai országok is sorra jelentik be az újabb szállítmányokat.

Egyes csoportoknak a háború elnyújtása a célja, mert Oroszországot akarják gyengíteni” – fogalmazott a Mathias Corvinus Collegium kutatója az M1-en. Somkuti Bálint azt mondta:

a folyamatos harcokkal és fenyegetésekkel a kompromisszumos béke lehetősége csökken, ami egy békediktátumhoz fog vezetni.

„Többfajta béke létezik. Van egyfajta békediktátum – ezt nekünk magyaroknak nem kell elmagyarázni, hogyan néz ki egy diktált béke – amikor az egyik félnek semmi beleszólása nincs abba, hogy milyen feltételekkel kötik meg ezt a békét, egyszerűen az az egy választása, hogy aláírja az elé tett feltételeket. Úgy néz ki, hogy itt is egy ilyen békemegállapodás lesz a végén” – fejtette ki.

Közben Ukrajna legnagyobb szponzoránál, az Egyesült Államokban is nő az elégedetlenség. A CNN kutatása szerint az amerikaiak többsége már belefáradt a háborúba és leállítaná Ukrajna támogatását.

Korrupció gyanúja miatt az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság (DSZA) vezetőjének irodájában – hozta nyilvánosságra hétfőn közleményben az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP).

A hivatal vezetőjét ugyan név szerint nem említik a közleményben, de Olekszij Szalnyikovról van szó – jegyzete meg beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál. A nyomozók azzal gyanúsítják a férfit, hogy jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat annak érdekében, hogy egy kereskedelmi vállalkozás javára döntsenek.

A NABU tájékoztatása szerint március elején az igazságügyi igazgatóság megbízott vezetője egy kereskedelmi vállalkozás képviselőjétől 7500 dollárt kapott, ebből 5000 dollárt a bíráknak kellett átutalni a kedvező döntéshozatal megtámogatására, 2500 dollárt pedig közvetítői szolgáltatásokra.

A DSZA vezetője megígérte, hogy „segít” a legfelsőbb bíróság bíráinak a döntésben, egyebek mellett a bíróság korábbi vezetőjének bevonásával. A gyanúsított arról tájékoztatta az érintettet, hogy a kérdés megoldása folyamatban van, az ügy körülményeiről beszélt a legfelsőbb bíróság vezetőjével, a bírósági határozathozatal késését ugyanakkor „objektív okokkal” magyarázta.

Miután az ukrán hatóságok leleplezték a legfelsőbb bíróság korábbi vezetőjét, Vszevolod Knyazjevet, hogy jogellenes juttatásokat vett át, a DSZA vezetője elkezdett kibújni a kérdéses bírósági ügy megoldása alól, de a kapott jogellenes juttatást nem akarta visszaadni. A tisztségviselő továbbra is meggyőzte a kereskedelmi céget, hogy megszületik az egyeztetett döntés, és ez alkalomból az egyik semmítőszék vezetőjével kíván beszélni – fejtette ki a SZAP.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy május 15-én a korrupcióellenes hatóság őrizetbe vette a legfelsőbb bíróság elnökét, Vszevolod Knyazjevet, aki csaknem hárommillió dollár kenőpénzt fogadott el. A legfelsőbb bíróság másnapi plénuma bizalmatlansági indítvánnyal menesztette hivatalából Knyazjevet. Április 20-án – még a legfelsőbb bíróság elnökeként – Knyazjev írta alá azt a határozatot, amellyel Szalnyikovot nevezte ki Ukrajna Állami Igazságügyi Igazgatóságának élére.

A nap folyamán ukrán nyomozók őrizetbe vették – szintén korrupció gyanúja miatt – az egyik odesszai hadkiegészítő parancsnokság vezetőjét.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy illegális vagyoni előnyhöz jutott az által, hogy másokat kenőpénzért cserébe felmentett a hadkötelezettség alól. A katonai tisztségviselő háborús helyzetben Spanyolországban milliós összegekért vásárolt ingatlanokat. Elmarasztalása esetén tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Az ukrán elnöki hivatal júniusi tájékoztatása szerint Valerij Zaluzsnij főparancsnokot utasították, hogy haladéktalanul menessze a férfit, „akiről az egész ország beszél”. Az Ukrajinszka Pravda hírportál nem sokkal korábban arról számolt be, hogy a katonai tisztségviselő családtagjai több mint 3 millió euró értékben vettek luxusautókat és ingatlanokat a spanyol tengerparton 2022 végén.

A történteket egy volt parlamenti képviselő tette közzé még idén áprilisban, a kijevi vezetés azonban csak a sajtójelentéseket követően reagált az ügyre.

A nyomozók közlése szerint a gyanúsított megpróbált elmenekülni úgy, hogy megváltoztatta rendszámtábláit és telefonos elérhetőségét. Hozzátették, hogy két napi intenzív nyomozómunkát követően sikerült őt elfogni Kijevben.

Volodimir Zelenszkij négy évvel ezelőtt a korrupció felszámolásának ígéretével nyerte meg az elnökválasztást. Ennek ellenére továbbra is egymást érik a súlyos botrányok, amelyek az államfő környezetét sem kerülik el.

Még májusban nagy korrupciós botrány rázta meg Ukrajnát: letartóztatták a legfelsőbb bíróság elnökét. A nyomozók tetten érték, amikor több millió dolláros kenőpénzt vett át egy ismert oligarcha közvetítőitől. A hatóságok szerint az ügy a bíróságok többségét érinti. Ukrajnában az utóbbi időben több súlyos korrupciós eset is napvilágra került, több ügy szálai Volodimir Zelenszkij elnök közvetlen környezetébe vezettek. Nagyon úgy tűnik, hogy a magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak és az országnak.

Kötegekben álló százdolláros bankjegyek, vastag borítékok és teli páncélszekrény látható az ukrán korrupcióellenes hatóság által közzétett felvételeken, amelyek azon a rajtaütésen készültek, amely során egy csaknem hárommillió dolláros vesztegetési ügy szereplőit érték tetten. A hatóságok szerint egy széles körre kiterjedő korrupciós ügyet tártak fel az ukrán legfelsőbb bíróságon.

Őrizetbe vették a legfelsőbb bíróság elnökét

„A korrupcióellenes hatóság nyomozói az év elején kaptak információt a legfelsőbb bírósághoz kapcsolódó csoport létezéséről. A nyomozók hatalmas munkát végeztek a jogi szolgáltatásnak álcázott tevékenység felderítésében. Egy ügyvédi csoportról van szó, amely közvetített a bírósági vezetők és azok között, akik meg akarták oldani az ügyeiket”– mondta Olekszandr Klimenko, az ukrán korrupcióellenes ügyészség vezetője, aki bejelentette, hogy őrizetbe vették a legfelsőbb bíróság elnökét, aki a vádak szerint több millió dollár értékben fogadhatott el kenőpénzt.

Vszevolod Knyazevet 2021 decemberében nevezték ki Ukrajna legfőbb bírájává. Tevékenységét azonban a nyomozók kezdettől fogva gyanakodva figyelték. Tavaly szeptemberben Knyazev az igazságszolgáltatás reformjának veszélyeztetésével vádolta meg a hatóságokat, miután azok kockázatosnak nevezték a legfelsőbb bíróság új tagjainak kiválasztását.

Volodimir Zelenszkij négy évvel ezelőtt a korrupció felszámolásának ígéretével nyerte meg az elnökválasztást. Röviddel hivatalba lépése után a parlament meg is szavazta a képviselők mentelmi jogának eltörlését. Ennek ellenére továbbra is egymást érik a súlyos botrányok, amelyek az államfő környezetét sem kerülték el.

Hasznot húztak a háborúból

Januárban több magas rangú ukrán tisztviselő is kénytelen volt lemondani, miután kiderült, hogy jelentősen túlárazva vásároltak ellátmányt a hadseregnek. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak és az országnak.

A botrányba belebukott a védelmiminiszter-helyettes, aki a logisztikai támogatásért felelt, de távoznia kellett Olekszij Szimonenk ukrán főügyészhelyettesnek is.

És korrupciós ügy miatt mondott le Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője is. Sajtóértesülések szerint Kirilo Timosenko a háború kitörése után nyugati segítségként kapott, nagy értékű terepjárót foglalt le saját használatra, de többször látták egy üzletember tulajdonában levő sportkocsival is közlekedni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság