Létrehozva: 2023.08.24.

Zelenszkij nem fogad el nyugati bírálatokat

Szerinte csak ők tudják, mi a valós helyzet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök visszautasította azokat a nyugati bírálatokat, hogy az ukrán ellentámadás azért halad olyan lassan, mert nem elegendő erőt vetnek be az adott frontszakaszon.

Tudja-e bármelyik szakértő, hogy hány ember, hány megszálló van keleten? Körülbelül 200 ezer!” – mondta Zelenszkij szerdán kijevi sajtótájékoztatóján, a The New York Times egyik jelentésére reagálva.

Az amerikai lap helyi katonai tisztségviselőkre és más nyugati hivatalos személyekre hivatkozva azt írta, hogy Kijev túl kevés egységet összpontosít Ukrajna déli részén. Ezért akadozik a remélt előrenyomulás az Azovi-tenger felé – mondták, azt tanácsolva Kijevnek, hogy változtasson taktikát.

Az ukrán vezető szerint az orosz hadsereg csak arra vár, hogy Ukrajna elhanyagolja a front egyes szakaszainak védelmét, hogy azonnal előrenyomulhasson keleten.

Nem fogjuk feladni Harkivot, a Donbászt, Pavlohradot vagy Dnyiprót!” – hangoztatta az ukrán elnök.

A jelenlegi front Ukrajna keleti és déli részén mintegy 800 kilométer hosszú. Emellett az ukrán hadseregnek az Oroszországgal közös határ más szakaszait is meg kell védenie, például Harkivnál és a Szumi területnél, és őriznie kell a Fehéroroszországgal közös hosszú határt.

Két Tu-22-es típusú orosz bombázó megsemmisült, további kettő pedig megrongálódott az orosz repülőterek elleni közelmúltbeli ukrán támadások során – közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke.

Kettőt megsemmisítettek, kettőt megrongáltak” – mondta Budanov a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió ukrán szolgálatának adott szerda esti tévéinterjúban. Szerinte egy ötödik orosz repülőgépet is találat érhetett.

Budanov azt mondta, hogy a repülőtereket orosz területről támadták meg olyan személyek, akik közvetlen kapcsolatban állnak az általa irányított hírszerző főigazgatósággal. „Olyan emberek voltak, akik bizonyos feladatokat hajtottak végre orosz területről” – mondta.

Az ukrán hírszerzés szóvivője a héten azt mondta, hogy a sajkovkai repülőtér elleni támadást az ügynökség koordinálta.

Orosz tisztségviselők szombaton a Novgorodi területen lévő Szolci, hétfőn pedig a Kalugai területen lévő Sajkovka katonai repülőterek elleni ukrán dróntámadásokról beszámolva azt közölték, hogy az első támadás során egy harci repülőgép megrongálódott.

Hárman meghaltak, ketten pedig megsebesültek kedden este a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Liman város közelében végrehajtott orosz tüzérségi támadások során – jelentette be Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon.

A csapások Torszke és Zakitnye településeket érték. Torszke faluban halt meg három, 63 és 88 év közötti ember, akik éppen egy padon ültek a támadás pillanatában.

További négy civil sebesült meg Szeredina-Buda településen is két dróntámadás következtében.

Ugyancsak orosz dróntámadás miatt keletkeztek károk gabonafeldolgozó- és raktározó létesítményekben a dél-ukrajnai Odessza régiójában – közölte szerda reggel Oleh Kiper odesszai kormányzó.

A „kamikaze drónokkal” végrehajtott, három órán keresztül tartó támadásnak civil áldozatai nem voltak. Több létesítmény azonban kigyulladt, és mintegy 700 négyzetméteren égett a tűz” – tette hozzá.

Helyi sajtójelentések szerint az érintett létesítmények a Duna menti Izmajil közelében találhatók, a román határ mellett. Oroszország ebben a térségben már augusztus elején is végrehajtott hasonló támadásokat.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kedden Kijevben bejelentette, hogy Hollandia aknamentesítéshez szükséges berendezéseket küld Ukrajnának. Nagyjából ezer töltőt fognak szállítani Kijevnek távirányítású aknamentesítő eszközökhöz – mondta el a tárcavezető Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel folytatott találkozóján.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod és Rosztov megye elleni dróntámadások elhárításáról számolt be a két régió vezetője.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem 12, a régióval azonos nevű székváros felé tartó légi célpontot semmisített meg. Az elmúlt nap folyamán a régió területére mért ukrán tüzérség csapást 156-ban nevezte meg.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Belgorod megye légterében vasárnap három ukrán drónt lőttek le.

Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója azt közölte, hogy a rádióelektronikus hadviselés eszközei a kameszki katonai bázis területén két, Novosahtyinszktól északra pedig egy ukrán kamikaze drónt kényszerített földre.

A nap folyamán egyébként ukrán drón találta el a pályaudvar épületét Kurszk belvárosában, aminek következtében öt ember könnyebben megsérült, és Moszkva közelében is földre kényszerítettek egy repülőszerkezetet.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. Az orosz tábornok szerint az elmúlt nem során az ukrán fegyveres erőknek a frontvonalon elszenvedett vesztesége meghaladta a 600 főt. Mint mondta, a legtöbben, több mint 280-an közülük a Donyeckért folytatott harcokban estek el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Madárinfluenza: minden ötödik bolti tej fertőzött volt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.