Létrehozva: 2023.09.18.

A hétvégén 2500 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök

Nem csillapodik a roham...

2555 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

  • Több mint két és félezer határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 848, szombaton 882, vasárnap 822, jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében három határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén - idén az eddigi legtöbb - 5270 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten - augusztus 28-tól szeptember 3-ig - a feltartóztatottak száma 4384 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak 19 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Embercsempészés miatt 22 gyanúsított ellen indult büntetőeljárás - derül ki a rendőrségi összesítésből.

Az elmúlt években egyértelművé vált a migránsok számára, hogy tiltott az illegális határátlépés Magyarországon, ennek ellenére tömegével, előre megszervezett módon, és egyre agresszívebben próbálkoznak.

A magyar kormány 8 éve folyamatosan és komplexen kezeli a helyzetet, azonban rengeteget változtak mind az embercsempészek, mind a migránsok módszerei. Éppen ezért

nem csak határvadászokkal erősítették meg a határvédelmi kerítést, hanem átépítették a biztonsági határzárat, hogy nehezebben lehessen átvágni vagy átmászni rajta

– mondta az M1 tudósítója, Huszár Tamás, aki a helyszínről jelentkezett.

A tudósító hozzátette, napi szinten folyamatos munkát és költségeket generál a kerítés védelme. Van olyan, amikor 100-200 fős csoportok támadják, és az elmúlt időszakban még az is előfordult, hogy 19 különböző helyszínen próbáltak meg átjutni rajta a migránsok.

A 175 kilométeres biztonsági határzáron nem állhatnak méterenként határőrök, ezért kamerákkal is figyelik azt – emelte ki Huszár Tamás.

Az elmúlt években egyértelművé vált a migránsok számára, hogy tiltott az illegális határátlépés Magyarországon,

ennek ellenére tömegével, előre megszervezett módon, és egyre agresszívebben próbálkoznak.

Napi szinten a legnehezebb problémát az okozza a hatóságoknak, hogy a helyiek biztonságérzetét fenntartsák. Ez különösen nehéz annak fényében, hogy néhány kilométerre a Vajdaságban napi szinten fegyveres inzultusok érik a lakosságot.

A migránsok között a nyugat-balkáni útvonal a legnépszerűbb továbbra is, így most a legnagyobb migrációs nyomás a szabadkai és a környékbeli erdőkre, valamint a közeli településekre tevődött át – jelentette Mészáros György tudósító, a határ másik oldaláról, Horgosról.

Becslések szerint legalább 3 ezer migráns tanyázhat a migránstáborokban, az erdőkben, illetve a hajdújárási és királyhalmi gyümölcsökökben, szántóföldeken, vagy elhagyatott tanyákon.

Migráns bandavezérek gyakorlatilag kiképzik ezeket a migránsokat a magyar határkerítés megrohamozására, létrákkal, illetve drótvágókkal látják el őket.

Hatalmas üzlet lett a fegyvercsempészet is, ezért nem csoda, hogy mindennapossá vált a lövöldözések a Vajdaságban. Az itteni emberek hatalmas félelemben élnek, hiszen nemrég még kézigránátok is robbantak.

A szerb rendőrség rendszeresen akciózik, de nem tudják a befogadóközpontokban tartani a bevándorlókat – hangsúlyozta Mészáros György.

Az elmúlt nyolc esztendő eseményei bebizonyították, hogy helyes döntés volt elrendelni a szigorú határőrizetet déli határon, mert anélkül milliók jutottak volna Nyugat Európába Magyarországon keresztül – hangoztatta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este című műsorában szombaton.

Bakondi Györgyöt annak apropóján kérdezték a műsorban, hogy nyolc évvel ezelőtt ezen a napon támadták meg a migránsok a röszkei határátkelőhelyet.

A műsorban elhangzott: miután Magyarország 2015. szeptember 15-én lezárta a határait, migránsok jól megszervezett támadást intéztek a magyar határ ellen Röszkénél, amelynek során csak hosszú órák után sikerült megfékezni a tömeget, és ami alatt húsz rendőr is megsérült.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felidézte: a magyar kormány bő nyolc évvel ezelőtt az emberek megkérdezését követően döntött úgy, hogy – műszaki és jogi határzárral, megfelelő rendőri, katonai erő bevetésével – megállítja a migránsok százezreinek átáramlását a déli határvidéken.

A rendkívül bátor, (…) egyedülálló döntésről az elmúlt nyolc évben bebizonyosodott, hogy helyes volt, mert e nélkül milliók jutottak volna át rajtunk keresztül Nyugat-Európába, e nélkül a magyar emberek biztonsága és szuverenitása nem lett volna garantálható – hívta fel a figyelmet.

Bakondi György megjegyezte: bár Magyarország a kormány által finanszírozott intézkedéseivel, erőforrásaival folyamatosan védi az egész Európai Uniót, a közösség politikai támadásokat indít és bírálatokat fogalmaz meg ahelyett, hogy segítené a védekezést.

Szerinte az EU migrációs politikája azon az ideológiai megfontoláson alapszik, amely szerint minél több embert akarnak beengedni, amely szerint az a jó, hogyha a nemzetállamok szuverenitását, védekezési képességét föllazítják, ha színessé válik a társadalom és ha a beérkezettek közegészségügyi, társadalmi, ideológiai és politikai értelemben egyaránt instabilitást okoznak.

Bakondi György rámutatott: a migránsok nem tudják igazolni személyazonosságukat, nem tudni honnan jönnek, mi elől menekülnek.

Közölte: nem tudták ezt nyolc éve sem, ezért az akkor a röszkei határon példásan fellépő, arányos mértékben felvonuló rendőri erők intézkedése jogszerű volt, s elindította azt a folyamatot, amelynek köszönhetően ma is képes Magyarország garantálni a magyar emberek biztonságát, a magyar gazdaság stabilitását, és az itt élők jövőjét is.

Bakondi György beszámolt róla: az elmúlt időszakban magasabbra emelték és duplájára növelték a déli határzár hosszúságát, a határőrök korszerű eszközöket kaptak, ezzel még komolyabb védelemben részesül az ország és az Európai Unió, mint amilyenben a röszkei ostrom alatt rászesült.

A szakember megjegyezte: korábban is voltak határzárak – így Bulgáriában, Spanyolországban, Görögországban – továbbá a szigorú magyar fellépést azóta több ország is követte, így még több helyen épültek hasonló határzárak, hamarosan pedig a tengeri útvonal kapcsán jelentős mértékben érintett Olaszország hajt végre a migrációt megfékezni képes változtatásokat.

A legújabb veszélyként a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Szaharától délre fekvő Száhel-övezetből milliók indulhatnak el a közeljövőben Európa felé, ezért a magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az újabb jelenségeket.

Bakondi György sajnálattal közölte, hogy mindezekkel együtt összeurópai szinten nem lát komoly elmozdulást: migrációs paktum készül az Európai Unióban, (…) továbbra is a kvóták szerinti elosztásról és a gyűjtőtáborokról van szó, de úgy vélte, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy ennek az elfogadását késleltesse vagy akadályozza – fogalmazott.

A Ma estében elhangzott az is, hogy nyolc év után is a déli határnál még mindig folyamatosak a drámai pillanatok, hiszen virágzik az ember és a fegyvercsempészet és felfegyverkezett migránsok gyakorolnak nyomást Szabadkára és környékére.

Közölték: a térségben a lakott területek közelében lövöldöznek a bevándorlók, akik felosztották egymás között a területet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akár terroristák is lehetnek a határt százfős csoportokban is támadó migránsok között, és összesen háromezren is lehetnek a táborokban a határ túloldalán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

"Bízom benne, hogy élve előkerül" – egyre sűrűbb a rejtély az Inárcsról eltűnt Mária ügyében

hirtv.hu

Sajtóklub: Magyar Péter is belegabalyodott a Bajnai-féle Datadat hálójába + videó

metropol.hu

Megállíthatatlan: a Gellért-hegynél is nagyobb aszteroida közeledik

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány

POLITIK

Kínai kémbotrány Németországban

POLITIK

Jobbikos politikusok Magyar Péter mögött

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába